Zatímco horký čaj jako by přitahoval veškerou pozornost, za studena louhovaný zelený čaj je skvělou alternativou zejména v létě. Nejen, že je teplota těchto čajů chladnější, ale chuť se může zcela změnit, někteří lidé dokonce preferují chuť za studena louhovaný zelený čaj. V tomto článku se budeme zabývat základy za studena louhovaný zelený čaj tím, že si projdeme každý druh japonského zeleného čaje a jak jej připravit. Projdeme si také nejlepší zelené čaje, které se používají k přípravě studeného čaje!
Co je Cold Brew Green Tea?
za studena louhovaný zelený čaj jednoduše odkazuje na čaj, který byl uvařen pomocí studené nebo pokojové vody. Obvykle, když myslíme na čaj, myslíme na vyluhování lístků do teplé nebo horké vody, ale není tomu tak vždy. Čaj lze připravit s chladnější vodou a podávat buď studený na ledu, nebo mírně vychlazený. Později se dostaneme k výhodám za studena louhovaný zelený čaj a proč si možná budete chtít začít vyrábět vlastní doma.

Proč za studena uvařit zelený čaj doma
Výroba má několik výhod za studena louhovaný zelený čaj doma, ale to hlavní přijde na teplotu. Lidé mají tendenci vychutnávat si méně čaje v teplejších měsících, protože pití horkého čaje vám může způsobit přílišné teplo, zvláště v horkém letním dni. Řešením není vychutnat si méně čaje, ale spíše se naučit připravovat za studena louhovaný zelený čaj doma.
Je vzácné najít čajovnu, která umí připravit za studena louhovaný zelený čaj, takže je někdy nejlepší připravit si vlastní! Existuje několik jednoduchých kroků, podle kterých můžete skvěle ochutnat a osvěžit za studena louhovaný zelený čaj doma. Začněme!
Metoda studeného vaření:
Když na to přijde za studena louhovaný zelený čaj, existují 3 základní metody. Všechny tyto metody mají různé výhody a nevýhody a my je zde pokryjeme.
Metoda studeného vaření 1 - Studená voda
Toto je nejzákladnější a nejviditelnější způsob tvoření za studena louhovaný zelený čaj. Standardní studené vaření se v Japonsku nazývá „mizudashi“. Můžete použít studenou vodu nebo vodu pokojové teploty a louhovat listy, stejně jako normální horký zelený čaj. Tento proces by měl trvat pouze 1-3 hodiny a chuť je skvělá! Existuje metoda, která by mohla přinést o něco lepší chuť, ale může to trvat déle.
Krok 1: Zelený čaj uvařený za studena
- přidejte 5-10 gramů sypaného čaje do sklenice nebo džbánu
Krok 2: Zelený čaj uvařený za studena
- Nalijte 500 ml studené nebo filtrované vody o pokojové teplotě
Krok 3: Zelený čaj uvařený za studena
- Listy necháme 1-3 hodiny uležet v lednici
Krok 4: Zelený čaj uvařený za studena
- Nalijte čaj přes filtr, abyste oddělili lístky od čaje, a vychutnejte si!
Metoda studeného vaření 2 - Použití ledu
Tento způsob tvorby studené pivo zelené čaj se v Japonsku nazývá „kooridashi“. K přípravě tohoto čaje můžete nejprve naplnit konvici kostkami ledu z filtrované vody. Dále můžete na kostky ledu položit 5 gramů čajových lístků a počkat, až se rozpustí. Důvod, proč nepřidáváte nejprve čajové lístky a kostky ledu navrch, je ten, že váha kostek ledu může rozdrtit čajové lístky a uvolnit do čaje hořkost.
Proces tavení může trvat dlouho a je to jedna z nevýhod této metody za studena louhovaný zelený čaj příprava. Pozitivní stránka použití metody „kooridashi“ k přípravě za studena louhovaný zelený čaj spočívá v tom, že k vaření čaje používá vodu s nižší teplotou, blízkou bodu mrazu. To má výhody, o kterých budeme diskutovat později.
Metoda studeného vaření 3 - Chlazení horkého čaje
Tento způsob přípravy za studena louhovaný zelený čaj je nejhorší a většina by tvrdila, že vytvořený čaj nelze brát v úvahu za studena louhovaný zelený čaj.
Jméno za studena louhovaný zelený čaj se týká čajových lístků, které byly louhovány studenou nebo studenou vodou, nikoli horkou vodou. Tím, že si čaj připravíte normálně a následně ho zchladíte, se ve skutečnosti nepřipravujete za studena louhovaný zelený čaj, ale spíše horký vařit zelený čaj podávaný studený.
Základy studeného vaření zeleného čaje
1 - Nejlepší japonský zelený čaj k studenému vaření
Náš výběr toho nejlepšího za studena louhovaný zelený čaj jsou následující:
- Shizuku Sencha : Shizuku bylo navrženo jako ultimátní za studena louhovaný zelený čaj. Když jsme si sedli s farmáři v Chiranu, poprvé nám tento čaj představili jako studený nápoj. Čaj se vyrábí kombinováním Sencha listy s práškem matcha. Prášek matcha se uvolňuje do prvního nálevu čaje, který poskytuje silnou chuť a zářivou zelenou barvu.
- Fukamushi Yamaga no Sato: Tento hluboce napařený čaj funguje výjimečně dobře jako a za studena louhovaný zelený čaj. Když se připravuje se studenou vodou, získáte více sladších a ovocných tónů s menší hořkostí. Fukamushi Yamaga od pana Sato v Shizuoka zachycuje tyto příjemné tóny bobulí liči, které jsou v zeleném čaji velmi jedinečné.
- Gyokuro karigane: To lze považovat jak za stonkový čaj, tak za a Gyokuro čaj a funguje skvěle jako a za studena louhovaný zelený čaj. Použití stonků činí tento čaj mnohem jemnějším ve srovnání s a Gyokuro , a když se připravuje za studena, zachytí tyto skvělé tóny okurky a melounu melounu. Čaj je příjemný a sladký, aniž by byl přehnaný.
- Gyokuro sasa hime: Pokud chcete a za studena louhovaný zelený čaj která má hodně síly, můžete jít do toho Gyokuro Sasa Hime. Tento čaj má dobře vyváženou chuť umami a některé příjemné květinové tóny. Hořkost se snižuje, když se čaj připravuje za studena, a to nejvíce Gyokuro nejlépe v malých dávkách, tento čaj se opravdu dá pít studený po celý den.
- noike Hojicha : Překvapivě dobré za studena louhovaný zelený čaj je Noike Hojicha . Důvodem je to překvapení Hojicha je běžně považován za zahřívací čaj a je běžnější ho pít v chladnějších měsících. Jak již bylo řečeno, čaj také funguje skvěle jako a za studena louhovaný zelený čaj, s více tóny karamelu a čokolády.
2 - Jak dlouho se vaří za studena
Optimální doba pro a za studena louhovaný zelený čaj je asi 3 hodiny. Možná zjistíte, že 1 hodina tuctu vyprodukuje poměrně dost chuti, zatímco když necháte čaj louhovat přes noc, může být chuť příliš extrémní.
Dobrým řešením je připravovat si studené i horké čaje současně. Ráno si můžete připravit konvici plnou teplého čaje a také odložit džbán plný lístků a studené vody a nechat uležet v lednici. Později během dne, možná kolem oběda, vaše za studena louhovaný zelený čajměli byste být připraveni a druhou polovinu dne můžete zahájit chladným osvěžujícím nápojem.
3 - Zařízení pro Cold Brew
Nejdůležitější nástroj při přípravě za studena louhovaný zelený čaj je filtr. Jakmile jsou listy hotové, budete je chtít oddělit, aby neskončily ve vašem nápoji. The Čajová konvice Kyusu má vestavěný filtr, který to dělá automaticky, ale pokud používáte jinou nádobu, jako je sklenice nebo sklenice, budete ji muset přelít přes filtr.
Kromě filtru nepotřebujete nic dalšího k přípravě za studena louhovaný zelený čaj, můžete jednoduše použít sklenici, hrnek, zavařovací sklenici nebo džbán. Jen je potřeba zajistit prostor pro listy a vodu, aby se mohly společně vyluhovat. Pokud je to možné, můžete raději použít skleněný materiál, abyste mohli sledovat listy, jak se vaří!
Průvodce pro Cold Brew japonský zelený čaj s přísadami & instrukce
#1 Příprava studeného nápoje Matcha
Matcha se liší od ostatních druhů čaje, protože je v práškové formě. To znamená, že spíše než naléváním do vody se přímo přimíchává do vody. Z tohoto důvodu technicky nemůžete připravit matcha za studena, ale můžete ji připravit se studenou vodou!
- Krok 1: Přidejte 2 gramy prášku matcha do misky
- Krok 2: Nalijte 100 ml studené vody
- Krok 3: Smíchejte prášek matcha do vody s bambusová metla matcha
- Krok 4: nalijte tuto směs do mixéru spolu s dalším šálkem studené vody
- Krok 5: Nápoj rozmixujte do pěny a poté nalijte do sklenice!
#2 Sencha Příprava Studeného Nápoje
Sencha je skvělý čaj k přípravě jako a za studena louhovaný zelený čaj. Tyto čaje získají jemnější, ještě ovocnější chuťový profil, když se připraví za studena.
- Krok 1: dejte 5 gramů Sencha čaj do sklenice
- Krok 2: Nalijte 500 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 3 hodiny uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!
#3 Genmaicha Příprava studeného nápoje
Když se připravíte Genmaicha jako a za studena louhovaný zelený čaj, zaznamenáte více těchto karamelových tónů, což může být docela příjemné. Pojďme si nějaké připravit!
- Krok 1: dejte 5 gramů Genmaicha čaj do sklenice
- Krok 2: Nalijte 500 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 3 hodiny uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!
#4 Příprava studeného nápoje Kukicha
kukicha je mnohem jemnější čaj, protože se vyrábí ze stonků i listů čajovníku. To může dobře fungovat jako a za studena louhovaný zelený čaj, s více těmito květinovými nebo slámovými chuťovými poznámkami, které byly extrahovány.
- Krok 1: dejte 5 gramů čaje kukicha do sklenice
- Krok 2: Nalijte 500 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 3 hodiny uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!
#5 Hojicha Příprava studeného nápoje
Zatímco normálně se považuje za teplejší čaj, Hojicha může skvěle fungovat jako a za studena louhovaný zelený čaj. Tento čaj bude mít více těchto sladkých karamelových nebo čokoládových chutí.
- Krok 1: dejte 5 gramů Hojicha čaj do sklenice
- Krok 2: Nalijte 500 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 3 hodiny uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!
#6 Gyokuro Příprava Studeného Nápoje
Gyokuro je již blízko a za studena louhovaný zelený čaj, protože se připravuje s vodou mezi 104-1040 stupni Fahrenheita. Poměr studeného vaření jsme mírně přizpůsobili, abyste mohli připravit lahodné studený nápoj Gyokuro za zlomek času!
- Krok 1: dejte 5 gramů Gyokuro čaj do sklenice
- Krok 2: Nalijte 200 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 30 minut uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!
#7 Kabusecha Cold Brew Příprava
Kabusecha je dlouhý stínovaný čaj, který může skvěle fungovat jako a za studena louhovaný zelený čaj. Pokud si chcete připravit vlastní, postupujte podle těchto kroků!
- Krok 1: dejte 5 gramů čaje kabusecha do sklenice
- Krok 2: Nalijte 500 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 3 hodiny uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!
#8 Bancha Cold Brew Příprava
I když se běžně nepřipravuje jako a za studena louhovaný zelený čaj, pokud jste fanouškem bancha, můžete jej připravit jako studený nápoj pro osvěžující nápoj s nízkým obsahem kofeinu.
- Krok 1: do sklenice dejte 5 gramů čaje bancha
- Krok 2: Nalijte 500 ml studené vody
- Krok 3: Listy nechte 3 hodiny uležet v lednici
- Krok 4: Nalijte čaj přes filtr do sklenice a užívejte si!

Jaký je nejlepší japonský čaj pro Cold Brew Green Tea
Nejlepší čaj pro za studena louhovaný zelený čaj musel by to být Shizuku Sencha zmíněno dříve. Jeden z problémů s mnoha za studena louhovaný zelený čaj je, že i když jsou lahodné, mají tendenci postrádat syrovou sílu horkého čaje. To není případ shizuku Sencha , protože má spoustu síly a skvělou chuť. Pokud hledáte a za studena louhovaný zelený čaj to má spoustu chuti, měli byste se na to podívat Sencha .
Výhody studeného zeleného čaje
Existuje několik výhod za studena louhovaný zelený čaj které přesahují jen teplotu. Pojďme si některé z nich zde krátce probrat.
Méně kofeinu
Kofein má tendenci být extrahován při vyšší teplotě, takže v důsledku toho za studena louhovaný zelený čaj má tendenci mít nižší obsah kofeinu než čaje připravované při vyšších teplotách. To je opravdu dobrá věc, protože většina lidí ráda pije za studena louhovaný zelený čaj během odpoledního vedra. Čaj s vysokým obsahem kofeinu by vás udržoval vzhůru, pokud byste ho pili takto pozdě během dne, nezdá se, že by to byl problém za studena louhovaný zelený čaj.
Hladší a sladší chuť
Kromě toho, že se kofein extrahuje při vyšší teplotě, jsou katechiny také extrahovány při vyšší teplotě. To je opravdu dobrá věc, protože to jsou hořčí složky čajového listu. To je důvod, proč byste se při přípravě zeleného čaje měli vyvarovat použití vroucí vody. Když připravíte zelené čaje s teplotou kolem 140-160 stupňů Fahrenheita, extrahujete méně katechinů a skončíte s jemnějším a sladším čajem.
Tento koncept jde ještě dále za studena louhovaný zelený čaj. Když použijete studenou vodu, vytáhnete mnohem méně hořkosti. To je důvod za studena louhovaný zelený čaj má příjemnou sladkou a ovocnou chuť.
Videa o výhodách studeného piva
Umíte vařit čajové sáčky za studena?
Čajové sáčky můžete vařit za studena, ale bude to trvat déle než vaření za tepla. Mnoho čajových sáčků se vyrábí z listů velmi nízké kvality, nakrájených na malé kousky. Vzhledem k tomu, že tyto malé částice listů mají větší relativní povrch, ve skutečnosti se rychleji vyluhují. Chuť těchto čajových sáčků bude plochá a hořká, bez složitosti za studena louhovaný zelený čaj vyrobené z prémiových listů.