dokonalý průvodce japonskými čajovými konvicemi

Nyní jsem si jistý, že jste viděli obrázky a videa různých typů Japonské čajové konvice. Možná se ptáte, jak se tyto různé typy japonských konvic jmenují a čím se liší od těch, které považujeme za „normální“ konvice. V tomto článku rozebereme rozdíl mezi japonskými konvičkami a konvicemi západního stylu a promluvíme si o výhodách, které jejich používáním získáte. Bez dalších řečí můžeme začít!

 

Podívejte se na video o japonských konvicích

 

Co jsou japonské čajové konvice?

Japonské konvice jednoduše odkazují na konvice vyrobené v Japonsku, ale ve skutečnosti je definice o něco složitější. Rádi vymýšlíme Japonské čajové konvice jako konvice, které jsou speciálně navrženy pro japonský zelený čaj. Zjistili jsme, že tato definice nám pomáhá stanovit jedinečné vlastnosti a funkce čajové konvice, která pomáhá vařit lahodné šálky japonského zeleného čaje.

Neexistuje jen jedna japonská čajová souprava, pro kterou je nejlepší Japonský zelený čaj, ale spíše řada různých japonských konvic, z nichž všechny slouží různým účelům a příležitostem. Konvičky jsou také určeny pro různé druhy čaje.

Nakonec je důležité objasnit, že japonské čajové konvice, o kterých budeme hovořit, jsou určeny pro všechny japonské zelené čaje s výjimkou čaje matcha. Čaj Matcha je jedinečný, protože se jedná o práškový čaj a jeho příprava nevyžaduje konvici. Jednoduše se vmíchá do vody pomocí bambusu metla matcha a a chawan matcha miska.

Listové čaje jako Sencha vyžadují jinou sadu nástrojů. Listy je třeba vyluhovat ve vodě a poté je prosévat, když se sypou. To se provádí pomocí několika důležitých konstrukčních prvků, o kterých budeme hovořit později.

 

Čím se japonské čajové konvice liší od čajových konvic západního stylu?

Největší rozdíl mezi Japonské čajové konvice a více západní styl konvice je velikost. To je pravděpodobně nejviditelnější rozdíl a má to velmi důležitý důvod.

Při přípravě čaje s použitím západního způsobu vaření spotřebujete hodně vody a ne příliš mnoho čajových lístků. To vede k velmi slabému, vodnatému čaji. Při vaření japonského čaje se spotřebuje mnohem méně vody a mnohem více lístků, a proto jsou konvice navrženy tak, aby vyhovovaly tomuto stylu vaření. Při vaření japonského zeleného čaje se doporučuje použít 5 gramů lístků a 150 ml vody. Tím se nálev skutečně koncentruje a místo většího množství zředěného čaje získáte menší množství bohatého a aromatického čaje. Jakmile si zvyknete na chuť tohoto, bude velmi obtížné vrátit se k pití vodnatějších vařených čajů západního stylu.

Druhým hlavním rozdílem je, že většina japonských konvic je vyrobena z hlíny. Existuje něco jako a japonská litinová konvice nazývaný tetsubin, ale to se opravdu nedoporučuje.

Hlína je ideální materiál pro vaření zeleného čaje. Konvička může být buď glazovaná, což poskytuje určitou neutralitu a umožňuje vařit více druhů japonského zeleného čaje z jedné konvice, nebo může být neglazovaná. S neglazovaným japonské čajové konvice, čaj je v přímém kontaktu s jílem, o kterém někteří tvrdí, že zjemňuje hořkost čaje. Japonská čajová konvice může být také „okořeněná“, což znamená, že může přesčas absorbovat určité množství chuti jako pánev.

 

Jaké jsou různé druhy japonských čajových konvic?

Japonská čajová konvice Kyusu

Toto je klasická a nejznámější japonská čajová konvice. tyto konvice jsou vyrobeny z hlíny, obvykle buď červené hlíny nebo černé hlíny, a často mají boční rukojeť. Tato boční rukojeť má několik výhod. Za prvé umožňuje nalévání japonské čajové konvice jemnějšími pohyby. K vylití čaje stačí pouhé otočení zápěstí.

Boční rukojeť je také dutá, takže zůstává chladná na dotek, i když ji naplníte horkou vodou. To vám umožní držet a nalévat konvici, aniž byste se spálili, což může být problém s jinými typy konvic.

 

Japonská keramická konvice Houhin

Jedná se o jednu ze dvou japonských konvic, které jsou určeny pro prémiový japonský zelený čaj. Tato konvice nemá boční rukojeť a je určena k držení pomocí 3 dotykových bodů. Když čajový mistr nalévá čaj pomocí Houhin, bude mít jeden prst na každé straně konvice a jeden prst na vrchu konvice. japonská keramická konvice.

Poloha prstu a porcelánový design, dělá houhin čajová konvice velmi podobná gaiwanu, míse s víkem speciálně navržené pro vaření gongfu. Tento způsob přípravy čaje je skvělý pro čínské zelené čaje, ale mnoho japonských zelených čajů má menší lístky, takže je těžké louhovat, aniž by vám lístky spadly do šálku.

Pokud jste zvyklí na vaření Gongfu a snažíte se přejít na japonské čajové konvice, možná budete chtít začít s houhin. Technika přípravy a nalévání této konvičky vám bude nejznámější.

Víte, jaké jsou rozdíly mezi Shiboridashi vs Hohin? Pokud ne, žádná panika! Článek si můžete přečíst v odkazu, který jsme vám právě navrhli. Jinak pokračujte ve čtení další části našeho článku zaměřeného na Shiboridashi. 

 

Japonská čajová konvice Shibooridashi

The Shibooridashi je další japonská konvice určená speciálně pro prémiové zelené čaje. Klíčovým konstrukčním prvkem této konvice je skutečnost, že má velmi plochý tvar, což znamená větší plochu na základně a menší kapacitu.

To je ideální pro přípravu Gyokuro , čaj známý pro své sladké a slané chuťové profily. Tato pikantní nebo „umami“ příchuť je koncentrována přípravou čaje s vysokým poměrem listů k vodě.

Shibooridashi je navržen tak, aby vyhovoval tomuto vyššímu poměru listů k vodě. Čajový mistr zatíží dno konvičky lístky a poté zalije velmi malým množstvím vody. To vytváří malé množství hustého Gyokuro čaj. Tato hustota zatěžuje patro a textura čaje je cítit spolu s chutí.

 

Litinová konvice Tetsubin

Toto je Japonská litinová konvice. Její design je mnohem více podobný konvici v západním stylu, a proto přichází s mnoha nevýhodami. Za prvé, japonská litinová konvice je mnohem větší a těžší, díky čemuž je nalévání méně ladné. The Japonská litinová konvice naléváte celou paži, ve srovnání s konvičkou kyusu, kterou lze nalít pouhým otočením zápěstí.

Tyto ladné pohyby jsou nedílnou součástí přípravy japonského zeleného čaje a mohou být důležité, pokud jde o navození uklidňujícího čaje. Mnoho japonských litinových konvic má také odnímatelné kovové sítko, a to není to, co chcete.

Pokud používáte čajovou konvici jako je tato, můžete k vaření čaje používat i sítko na čaj a šálek na čaj. Důvod prozkoumáme příště.

iwachu litinová konvice

The iwachu litinová konvice je jiný typJaponská litinová konvice nedoporučujeme používat. Tyto litinové konvičky sice vypadají hezky, ale z praktického hlediska jsou velmi obtížně použitelné a produkují méně chutný čaj. Pokud již máte tetsubin nebo litinovou konvici iwachu, můžete ji použít jako ohřívač vody k ohřevu vody nad sporákem. To se k tomu tradičně používá ročník japonské konvice set a ne vařit skutečný sypaný čaj.

Iwachu a tetsubin jsou také příklady litinová konvička s louhovačem které opravdu odrazujeme od používání. The litinová konvička s louhovačem není dobrý způsob, jak vařit čaj, a když vyjmete louhovač, nic nezabrání tomu, aby se lístky nasypaly do vašeho šálku.

 

Výhody používání japonské čajové konvice

Pokud jde o vaření japonského zeleného čaje, je důležité mít na paměti, že listy potřebují hodně prostoru, aby se otevřely a uvolnily svou chuť do vody.

Čajový sáček je na to nejhorším řešením, protože listy nacpe do malého prostoru a nedává jim téměř žádný prostor k rozpínání. O něco lepší je čajové sítko, které poskytuje určitý prostor pro roztažení lístků, ale zdaleka ne dostatečný.

Když uvaříte sypaný japonský zelený čaj se sítkem, skončíte s více zředěným nálevem a méně této bohaté a komplexní chuti. Bohužel, mnoho čajových konvic tento efekt obnovuje vařením lístků uvnitř košíku. To neguje pozitivní výhody čajové konvice, které pocházejí z toho, že umožňují listům dostatek prostoru pro rozvinutí.

Vzhledem k tomu, že tyto hliněné konvice jsou navrženy s těmito širokými základnami, mohou čajové lístky plavat kolem, což vytváří tyto bohaté, komplexní nálevy.

Listy jsou pak automaticky prosévány pomocí vestavěného filtru. Z tohoto důvodu byste měli vždy používat konvici s vestavěným filtrem, nikoli s odnímatelným.

Jak se vyrábí japonské čajové konvice

Protože většina Japonské čajové konvice jsou vyrobeny z hlíny, jsou vyrobeny v tradičním stylu, který zahrnuje vyřezávání hlíny kolem hrnčířského kruhu.

Nejžádanější druh hlíny se vyrábí v Tokoname, malém městě na hlavním ostrově Honšú. Tato hlína je nejvíce porézní, takže dokáže zadržet vodu, i když je mokrá.

Jakmile je konvička vytvarována na hrnčířském kruhu, je připravena k vypálení, aby hlína mohla ztvrdnout. K výrobě čajových konvic z červené hlíny se proces vypalování provádí dvakrát a aby byly černé konvice na kyusu, proces vypalování se provádí 3krát. To je jeden z důvodů, proč budou černé konvice kyusu dražší než červené konvice na kyusu.

 

Kde koupit japonské čajové konvice

Pokud si chcete koupit čajovou konvici kyusu, na našem webu nioteas.com máme z čeho vybírat. Zde jsou 3 základní typy japonských konvic, které nabízíme.

Červená konvička Tokoname Kyusu

Červená tokoname kyusu je startovací model konvice na čaj kyusu. Dodává se s vestavěným kovovým filtrem a červeně glazovaným povrchem. Díky tomuto prosklenému designu je vhodný pro všechny druhy čajů. Pokud plánujete mít pouze jednu čajovou konvici pro více různých druhů japonského zeleného čaje, je to pro začátek dobré.

Černá konvička Tokoname Kyusu

Černá tokoname kyusu je jedna pro zkušenější pijáky čaje. Je vyrobena z černé oxidované hlíny, mírně glazovaná a 3x vypálená. Vzhledem k tomu, že je mírně glazovaný, lze jej dochucovat pro konkrétní druh čaje.

Má se také za to, že pórovitost jílu působí na čaj a snižuje jeho hořkost. Tato japonská čajová konvice má zabudovaný hliněný filtr, protože se věří, že kov má jemný vliv na chuť, čehož si jistě všimnou jen opravdoví znalci čaje.

Čajová konvice Fukamushi

Nakonec jsme Čajová konvice Fukamushi, další odborná konvice. Tento je vyroben s kruhovým kovovým filtrem, takže je ideální pro fukamushi nebo hluboké čaje.

Během delšího procesu napařování se rozruší buněčné membrány listů, což umožní, aby do šálku nateklo větší množství listu. To vytváří vynikající chuť a barvu, ale listy jsou křehčí, takže se mohou rozbít na tyto menší částice listů.

Tyto částice listů ucpávají hliněné filtry, ale s kruhovým kovovým filtrem se voda může jen pohybovat a nalévat do šálku.

Pokud plánujete přípravu velkého množství čajů Fukamushi, možná budete chtít investovat do konvice na čaj Fukamushi. To vám jednoduše hodně usnadní život.

Neváhejte a prohlédněte si náš výběr Japonské čajové konvice, a uvidíte, který z nich k vám mluví. Pokud máte nějaké dotazy ohledně čajových konvic, neváhejte je zanechat v komentářích níže. Do té doby se uvidíme příště!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4