Jak se vyrábí Matcha?

jak se vyrábí matcha? Toto je otázka, kterou dostáváme neustále, a chtěli jsme vytvořit tento článek, abychom na tuto otázku odpověděli. Další otázka, kterou si lidé často kladou, je proč je matcha tak drahá, a obě tyto odpovědi jdou ruku v ruce. 

Když se lidé snaží matcha poprvé je tu pokušení koupit si tu nejlevnější matchu, kterou najdou online. Výsledkem je, že mnoho lidí nakonec vyzkouší matcha nazývanou matcha kulinářské kvality, která nemusí nutně projít všemi kroky potřebnými k výrobě skutečně vysoce kvalitní matchy.

V tomto průvodci o jak se vyrábí zelený čaj matcha Provedeme vás všemi kroky potřebnými k výrobě skutečně vysoce kvalitního čaje matcha. Začněme!

 

Jak se tedy matcha vyrábí...?

Chcete-li vyrábět vysoce kvalitní zelené čaje matcha, musíte se řídit přísný soubor kroků. Tento způsob výroby má omezit hořkost a maximalizovat jemnost a sladkost čaje. Pokud přeskočíte jeden nebo více z těchto kroků, můžete skončit s nudnou, nekvalitní matchou.

 

Krok č. 1: Pěstování stínu  

Prvním krokem k zodpovězení otázky jak se vyrábí zelený čaj matcha jde o samotné pěstování čajovníku. Nejprve je třeba čajové lístky odříznout před slunečním zářením.  To se provádí pomocí speciálního typu sítě zvaného „Kabuse“. Když je rostlina odříznuta od slunečního záření, produkuje více chlorofylu, aby kompenzovala nedostatek sluneční energie. Jedinečnost čajovníku spočívá v tom, že produkuje více kofeinu a theaninu.

Tak Matcha vám dodává energii? Ano! Pokud se chcete o tématu dozvědět více, zveme vás k přečtení článku 👉 "Matcha vám dodává energiiAbych to shrnul, cafein působí na tělo stimulačně, zatímco l-theanin má více uklidňující účinek. Kombinací těchto dvou získáte nejžádanější prvky z obou, což vám poskytne klidný pocit bdělosti po celý den. Není také známo, že by Matcha později během dne způsobila lidem pád nebo nervozitu.

Zastínění čajovníku neprodukuje pouze více theaninu a kofeinu. Také mění barvu čajovníku. Nadměrná produkce chlorofylu změní rostlinu ze světlejší zelené barvy na tmavě nefritovou zelenou barvu. Vzhledem k tomu, že theanin je zodpovědný za sladkou a umami chuť zeleného čaje, stínované čaje mají tendenci mít více sladkosti. Zastíněním čaje snížíte hořké katechiny a zvýšíte sladký a slaný theanin. To je samozřejmě to, co pijáci čaje chtějí od matchy, sladké a hladké chuti, bez hořkosti.

Krok č. 2: Výběr

Po zastínění čaje jsme o krok blíž k tomu, abychom to zjistili jak se vyrábí zelený čaj matcha. Když čajovník začal produkovat tyto pěkné zelené výhonky na vrcholu čajovníku, práce farmářů teprve začala. Farmář pak musí utrhnout pouze horní 2 nebo 3 listy čajovníku, které použije v matchi. Vrchní listy jsou nejmladší na čajovníku a je o nich známo, že mají sladší chuť s menší hořkostí. Mají také vyšší koncentraci živin.

Krok #3: Napařování a sušení na vzduchu: čajové lístky do arachy

Jak se vyrábí zelený čaj matcha po jeho vybrání? Stejně jako jiné typy Japonský zelený čaj, listy používané k výrobě matchy je potřeba zahřát téměř okamžitě po utržení. Jakmile se čajové lístky utrhnou, začnou přirozeně oxidovat a časem se promění v černý čaj. Aby bylo možné tento proces zastavit a zachovat některé z více travnatých nebo rostlinných chutí čaje, je třeba listy zahřát, aby se deaktivovaly enzymy, které způsobují oxidaci. 

U čínských zelených čajů se listy často ohřívají ve velké horké pánvi, ale u japonských zelených čajů se ohřívají v parní lázni. To způsobí, že se listy stanou ještě zelenějšími a dodá chuť této „dušené zeleniny“, kterou jsou japonské zelené čaje známé. Toto je klíčová část, pokud jde o to jak se vyrábí matcha. V tomto okamžiku se listy staly typem nedokončeného nebo „surového čaje“ zvaného aracha, připraveného k přeměně na jakýkoli druh čaje, který si farmář vybere.

Krok č. 4: Odstopkování a třídění: aracha na tencha

Než dostanete odpověď na otázku jak se vyrábí zelený čaj matcha, nejprve se musíte zeptat, jak se tencha vyrábí. Jakmile jsou listy pro matcha sbírány, spařeny a sušeny na vzduchu, jsou z čaje odstraněny stonky a žilky.

Pokud ze stínovaných čajových lístků nejsou odstraněny stonky a jsou rozemlety na prášek zeleného čaje, považuje se to za Gyokuro prášek.

Co zbylo, je druh čaje známý jako „tencha“, stínovaný čaj, kterému byly odstraněny všechny stonky a žilky. Stonky čajovníku ubírají na sladké a umami chuti, takže je třeba je odstranit, aby se chuť maximalizovala.

Jedním ze způsobů, jak jsou listy a stonky často odděleny, je foukání vzduchu pod ně. Vzhledem k tomu, že částice listů jsou tak lehké a stonky jsou ve srovnání s tím těžké, listy se vznesou výše do vzduchu a pak je lze shromáždit do sítě. Tento krok se pak opakuje ještě 2x, aby se vytřídilo více stonků a nakonec vám zbyde tencha, která je krůček od toho, aby byla matcha.

Mimochodem, víte, jaký je rozdíl mezi tenchou a Gyokuro ? Chcete-li se dozvědět více o rozdílech mezi těmito dvěma japonskými zelenými čaji, doporučujeme vám náš článek 👉 Srovnání čaje mezi Tencha vs Gyokuro

Krok č. 5: Rozemletí na Matcha: Tencha na Matcha

Jakmile je tencha vytvořena, jsme nyní jen jeden krok od toho, abychom to zjistili jak se vyrábí zelený čaj matcha. Jakmile jsou z čaje odstraněny stonky a žilky, listy se vloží do kamenného mlýnku na matcha a rozdrtí se na jemný prášek. Výroba 50 gramů vzácné matchy obřadní kvality trvá přibližně 1 hodinu. Výsledkem je silný, živý zelený čaj, který je sladký, slaný a nabitý kofeinem a theaninem, který vám dodá klidnou bdělost po celý den. 

 

Lze k výrobě matcha použít všechny čajovníky? 

Technicky lze k výrobě čaje matcha použít jakoukoli čajovou rostlinu, ale aby tato matcha chutnala hladce a ne hořce, je třeba vzít v úvahu zvláštní úvahy. Pokud se použije běžný nezastíněný čajovník nebo se použijí listy z pozdějších sklizní, matcha bude mít neuvěřitelně hořkou chuť. Barva také získá žlutavě zelenou nebo dokonce hnědou barvu. Chcete-li získat superzelenou, hladkou chuť matcha, všechny kroky v tomto jak se vyrábí matcha průvodce je třeba pečlivě sledovat. Věděli jste, že s Matcha Colors můžete dokonce odlišit dobré a špatné matcha? Chcete-li se dozvědět jak, přečtěte si článek 👉 Jak odlišit dobré od špatného matcha s Matcha barvy

 

Moderní stroj vs tradiční kamenný mlýn 

Zatímco tradiční kamenný mlýn je poměrně pomalý, pokud jde o mletí prášku matcha, je pro tuto práci tím nejlepším nástrojem. Výrobci matchy preferují pro tento proces kámen, protože jakýkoli kontakt s kovem změní chuť. Také pokud je mletí provedeno příliš rychle, vytvoří se teplo a tím se matcha mírně „opeče“. Jako všechny skvělé věci, i matcha potřebuje čas na výrobu. 

 

Jaké jsou nejlepší matcha?

To je otázka, která se hodně ptá! Proto jsme se rozhodli vytvořit seznam 👉 Top 21 Matcha Powders roku 2022. Ale tady jsou moje osobní top 4 nejlepších matcha prášků: 

Yabukita Matcha

Yabukita Matcha je nejoblíbenější druh matcha v Japonsku. Existují dva důvody, proč je Yabukita matcha tak běžná. Prvním důvodem je, že tato odrůda čajovníku je odolná vůči mrazu, takže může růst v chladnějším klimatu v okolí Shizuoky, kde se pěstuje polovina čaje vyrobeného v Japonsku. Druhým důvodem, proč je tak populární, je to, že produkuje trochu svíravosti, která je v Japonsku oblíbená. Tato matcha bývá cenově nejdostupnější a nejsnáze k nalezení. Pokud chcete vyzkoušet skvělou Yabukitu, doporučujeme vám matcha seisui.

 

Okumidori Matcha

Okumidori matcha je v Japonsku méně častý, ale má lahodnou hladkou a krémovou chuť. Okumidori matcha je vyhledávána v Severní Americe a Evropě, protože se dobře hodí pro západní patra. Nemá téměř žádnou hořkost ani svíravost a vytváří jemnější a sladší misku matchy. Pokud chcete vyzkoušet skvělé Okumidori Matcha, doporučujeme vám Matcha Washimine

 

Saemdori Matcha

Saemidori matcha je extrémně vzácný kultivar, který má mezi milovníky čaje poměrně vysokou cenu. Saemidori matcha má přirozenou sladkost a velmi malou hořkost nebo svíravost. Tento čaj je citlivý na mráz, takže se vyrábí opravdu pouze v jižním Japonsku, kde je celoročně teplá a mírná teplota. Pokud chcete vyzkoušet skvělé  Saemdori Matcha, doporučujeme vám Matcha henta

 

Gokou Matcha

Jedná se o velmi vyhledávaný kultivar mezi milovníky matcha. The Gokou Matcha dodává tuto silnou chuť umami, kterou někteří považují za neodolatelnou. Aminokyseliny v této čajové rostlině jsou tím, co jí dodává tento silný pikantní chuťový profil. Pokud hledáte odvážné, plné matcha s množstvím této pikantní chuti, Gokou matcha je čaj pro vás! Pokud chcete vyzkoušet skvělé Gokou matcha, doporučujeme vám gokou matcha koiai. 

 

 

První Harvest Matcha

To je další faktor, který může výrazně ovlivnit chuť a kvalitu matchy. Matcha je rozdělena z hlediska sklizně: první, druhá, třetí a dokonce čtvrtá sklizeň. První sklizeň matcha má nejvyšší koncentraci živin, protože během zimy čajovník odpočívá a absorbuje živiny z půdy. První klíčky, které se začínají objevovat na jaře, obsahují nejvyšší koncentrace živin. Tyto čajové lístky mají také nejsladší a nejjemnější chuť s nejmenší hořkostí. Tyto mladé klíčky jsou vyhrazeny pro prémiovou kvalitu, ceremoniální třídu matcha. Všechny naše matcha jsou vyrobeny z listů z první sklizně.

Po sklizni první sklizně čajovníku začnou růst další klíčky. Ta se pak mění na méně kvalitní, druhou sklizňovou matchu. Obsahuje méně živin, více hořké chuti a má více hnědé barvy. Druhá, třetí a čtvrtá sklizeň matcha je to, co se používá pro matcha „kulinářské kvality“. Tato matcha je hořčí, ale často se kombinuje se smetanou nebo cukrem a vyrábí se z ní latte, dorty a zmrzliny.

 

Jak vyrobit Matcha

Pokud se divíte jak připravit vynikající matcha, musíte si přečíst články 👉 jak udělat matcha dobrou chuť a Kompletní příprava na slavnostní zápas 👈. Jinak můžete postupovat podle tohoto krátkého průvodce!

Jakmile si vyberete matchu z výše uvedeného seznamu, můžete si ji připravit ve svém vlastním domě. Tento proces může být velmi jednoduchý a zábavný a neměl by trvat déle než jednu nebo dvě minuty. Někteří lidé to považují za meditativní doplněk k jejich ranní rutině.

  • Krok 1: Umístěte a síto matcha na míse.  
  • Krok 2: Přidejte 1-2 lžičky matcha do síta
  • Krok 3: Prášek protlačte přes sítko do mísy, odstraníte tím veškeré shluky a vaše matcha bude rovnoměrnější.
  • Krok 4: Přidejte 2 unce vody o teplotě 175 stupňů Fahrenheita. Máte možnost přidat nejprve kapku vody a promíchat ji do minulosti, aby byla matcha ještě hladší.
  • Krok 5: Seškrábněte stěny misky a ujistěte se, že se žádná matcha nelepí na misku.
  • Krok 6: Šlehejte do vody ve tvaru „W“, dokud se neobjeví pěkná pěna. Pokud se chcete naučit šlehat matchu jako čajový mistr, přečtěte si náš článek 👉 Jak používat metlu Matcha vysvětleno odborníky. Tím se matcha provzdušní a bude mít hladší a krémovější chuť. A pokud nemáte matcha metlu, žádnou paniku! Napsali jsme článek, ve kterém to vysvětlujeme 👉 jak připravit čaj matcha bez šlehače

 

Nádobí

Pokud jde o náčiní, nemusíte kupovat všechno. Pokud investujete do jednoho matcha nádobí, mělo by to být miska matcha, chashaku nebo metla matcha protože to je nejtěžší nahradit. Pokud nechcete kupovat chasen, můžete použít šlehač na vajíčka nebo napěňovač mléka. Tyto dva nástroje odvedou svou práci, ale stále ne tak dobře jako tradiční bambusová metla. Čajová odměrka, čajová miska a čajová lžička mohou být ve vaší kuchyni nahrazeny tradičnějšími předměty.

 

Vyberte si ten správný Matcha Powder: Ceremonial Grade Matcha

Slavnostní stupeň matcha má přirozenou sladkost a krémovost, takže tyto zelené čaje můžete pít bez mléka a cukru. Tyto ceremoniální zelené čaje matcha mají také mnohem více theaninu, takže po celý den získáte více tohoto klidného a bdělého pocitu. Pokud chcete opravdu zažít matcha, ceremoniální matcha je tou správnou cestou!

Ceremoniální matcha, druh používaný při čajovém obřadu, vyžaduje obrovské množství práce a dovednosti při výrobě. Ceremoniální třída matcha může stát mnohem více, ale za množství práce, která je s tím spojena, to opravdu stojí. Pojďme si promluvit o tom, co všechno obnáší výroba ceremoniálních matcha a proč je tak vysoce ceněná. 

 

Kde mohu koupit matcha? 

Po několika posledních letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami farmářů a ochutnali stovky různých čajů matcha. Buď můžete procházet celý sortiment čajů matcha, nebo si můžete vybrat jeden na základě kultivaru a profilu chuti níže.

Různé druhy matcha zachycují různé chuťové profily. Jedním ze způsobů, jak farmáři vytvářejí různé chuťové zážitky, je používání různých čajových odrůd nebo „kultivarů“. Některé kultivary čaje matcha mají žádanější chuťové vlastnosti jako Okumidori, ale jejich pěstování může být obtížnější nebo pracnější. 

 

Závěrečná slova o tom, jak se vyrábí zelený čaj matcha

Nyní znáte odpověď na otázku, jak se vyrábí matcha a také odpověď na otázku, proč je matcha tak drahá. Doufám, že vám tento průvodce pomohl a možná jste díky němu ocenili ranní šálek matchy ještě více než dříve. Moc vám všem děkuji, že jste dočetli až sem, přeji vám hodně štěstí na vaší cestě čajem matcha!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4