jak udělat matcha dobrou chuť je otázka, na kterou se často ptáme. Protože existuje tolik různých strategií, které můžete použít k výrobě lépe chutnající mísy matchy, rozhodli jsme se, že je všechny shrneme do jednoho velkého seznamu.
Jak tedy na to, aby matcha chutnala?

Už jste někdy udělali misku matcha který nechutnal tak skvěle, i když jste postupovali podle pokynů pro vaření?
Některý prášek ze zeleného čaje matcha prostě nechutná tak skvěle. Bez ohledu na to je to proto, že si opravdu nemůžete zvyknout na chuť, nebo kvalita čaje nemusí být taková, jak se očekávalo, nebo možná má prošlé datum spotřeby.
Ať už je důvod jakýkoli, můžete zlepšit chuť a zlepšit chuť každé matchy. Připravte se na nasměrování svého vnitřního čajového mistra pomocí tohoto průvodce jak udělat matcha dobrou chuť.
Začněte s Ceremonial Matcha, ne Cooking grade Matcha
Nejdůležitější věc, když na to přijde jak udělat matcha dobrou chuť je jít na první sklizeň, slavnostní třída matcha. Matcha zelený čaj latte může být skvělé, pokud kombinujete čaj s ovesným mlékem, ale pokud jej pijete obyčejný s vodou, opravdu chcete jít na dobré věci.
Pro ty, kteří pijí matcha poprvé, doporučujeme jít na matcha Okumidori, jako je tato noike matcha. Zatímco většina čajů matcha se vyrábí z kultivaru Yabukita, tento čaj může být pro začátečníky trochu hořký. To je důvod, proč vám doporučujeme zvolit mnohem hladší kultivar Okumidori.
Kultivar Okumidori bývá náročnější na produkci, takže je opravdu vyhrazen pro prémiové matcha a Gyokuro . Zatímco většina zápasů Okumidori je poměrně drahá, našli jsme malého farmáře mimo Kjóto, který vyrábí opravdu skvělé za dostupnou cenu, které jsou ideální pro začátečníky. Noike matcha je jemnější a méně hořká než většina matcha, přičemž si stále zachovává rozumnou cenu. To je skvělé pro začátek, pokud máte v plánu pít matcha plain.
Slavnostní stupeň matcha
Slavnostní stupeň matcha je matcha, která je určena ke konzumaci čistá, bez sladidel. Pokud se divíte jak udělat matcha dobrou chuť, nejdůležitější je vybrat si takovou matchu. Tato matcha má přirozenou sladkost, která se zdokonaluje během dlouhého a pečlivého výrobního procesu. Je možné proměnit dobrý prášek ve špatný čaj matcha, ale není možné proměnit špatný prášek v dobrý čaj matcha, takže se ujistěte, že začínáte s dobrými věcmi.
Matcha třídy latte
Matcha třídy latte je dalším krokem po ceremoniální třídě matcha. Při výrobě tohoto čaje matcha se přeskakují určité kroky z procesu výroby matcha slavnostní třídy. Jako příklad lze použít pozdější sklizeň čajových lístků, takže chuť je o něco hořčí a obsah živin je o něco nižší. To není žádný problém, pokud plánujete přípravu matcha latté, protože do čaje budete přidávat mléko a cukr. I když je to považováno za méně kvalitní matchu, je stále důležité pěstovat matchu bez použití pesticidů. To je důvod, proč jsou všechny matchas, které nabízíme, organicky pěstované, dokonce i ty, které jsou určeny pro latté.
Pokud se snažíte zjistit jak udělat matcha dobrou chuť prostý, budete muset jít na slavnostní matcha. Pokud do něj plánujete přidat mléko a cukr, latte grade matcha je v pořádku!
Matcha na vaření
Matcha na vaření nebo kulinářské matcha, jak se také nazývá, je nejnižší úrovní na totemu matcha. Tato matcha bude vyrobena z pozdějších sklizní, starších listů a může obsahovat i stonky. Čaj bude extrémně hořký, pokud ho zkusíte pít obyčejný, takže je opravdu přijatelný, jen pokud plánujete přidat spoustu dalších přísad. To je přesně to, co skončíte, když pečete věci jako matcha brownies nebo matcha sušenky, takže tato kulinářská matcha se k takovým věcem hodí. Při pečení také nakonec procházíte spoustou prášku matcha, takže si budete chtít vybrat levný.
Vždy prosejte a rozbijte hrudky

Druhým tipem, jak udělat matcha chuť, je prosát prášek. Může se to zdát jako malý detail, ale ve skutečnosti to může znamenat velký rozdíl. Matcha prášek je velmi citlivý na vlhkost, takže jakmile se otevře, začne tvořit tyto shluky.
I když tyto shluky neovlivňují integritu matchy, špatně se mísí s vodou a mohou způsobit, že pití bude méně příjemné. Chcete, aby se prášek rovnoměrně rozmíchal do vody, takže každý doušek má stejnou konzistenci. Snadný způsob, jak to napravit, je jednoduše nechat prášek projít sítem těsně předtím, než si připravíte misku čaje. Získáte tak pěkný jemný prášek na dně misky a umožní vám mnohem snadněji míchat čaj.
Používejte méně vody
Třetí tip v našem průvodci na jak udělat matcha dobrou chuť je použít vyšší poměr prášku matcha k vodě. Stejně jako když připravujete listový čaj, chcete, aby miska matcha byla velmi koncentrovaná ve své chuti. Obvykle doporučujeme použít 2 gramy prášku a 100 ml vody, ale vždy můžete přidat více vody později, pokud je chuť příliš silná.
Tento vysoký poměr prášku k vodě je také důležitý, pokud jde o vytváření pěny na povrchu, ale to je něco, o čem budeme diskutovat později. Důležité pro tuto chvíli je, že použijete 2 gramy prášku, 100 ml vody a teplotu mezi 160-175 stupni Fahrenheita. To zajistí, že budete mít skvěle chutnající matcha, která nebude chutnat příliš zředěná.
Nižší teplota vody
Ačkoli je matcha méně citlivá na teplotu vody ve srovnání se sypaným čajem, stále nejlépe funguje v rozmezí 160-175 stupňů Fahrenheita. Pokud je teplota vody příliš vysoká, matcha velmi zhořkne. To je jeden z důvodů, proč mnoho lidí považuje matchu za extrémně hořkou. Pokud použijete vroucí vodu, vytáhnete z částic matcha více katechinů a vytvoříte hořčí čaj. Kvůli tomu všemu je klíč k jak udělat matcha dobrou chuť je použít vodu s nižší teplotou.
Použijte správnou metlu

Další způsob jak udělat matcha dobrou chuť je použít metla matcha nebo Chasen. Jedná se o nástroj používaný během japonského čajového obřadu, a přestože je starý stovky let, stále je to nejlepší nástroj pro výrobu těchto krásných pěnových misek matcha.
Šlehací metla je vyrobena z jednoho kusu bambusu a 100 štětin se pohybuje ve vodě, aby provzdušňovalo čaj a na vrchu vytvořilo příjemnou pěnu. Tato pěna nejen, že čaj hezky vypadá, ale také mu dodává jemnější a krémovější chuť. Pokud žádný z nich doma nemáte, další nejlepší věcí je použít napěňovač mléka. Pokud nemáte doma ani jeden z těchto nástrojů, poslední možností je čaj protřepat ve sklenici a promíchat.
To dělá dobrou práci při vytváření pěny, ale nevýhodou je, že se matcha tak snadno nemíchá a může tvořit shluky, které mohou zkazit váš zážitek z pití. Nejlepší je pořídit si šlehací metlu na bambusový čaj a začít cvičit techniku šlehání. Jakmile budete dostatečně dobří, můžete pozvat přátele, aby uspořádali svůj vlastní čajový obřad.
Použijte správnou misku
Dalším tipem je zajistit, abyste si matcha připravili v a miska matcha. Občas vidíme lidi šlehat si matchu ve sklenici, ale to může být docela obtížné, protože sklenice nedává tolik prostoru. Nejlepším řešením je šlehat si čaj v misce, máte dostatek prostoru pro šlehání čaje těmito širšími, klikatými pohyby.
Pokud to s čajem matcha chcete opravdu brát vážně, můžete si dát chawan nebo čajovou misku. Toto je hliněná mísa používaná při čajovém obřadu a má několik různých výhod. Za prvé, strany mísy jsou vyšší, takže je menší šance, že se čaj při míchání rozlije.
Také těžká hlína lépe udržuje teplo, takže můžete svou matchu udržet déle teplejší. Při čajovém obřadu tuto hliněnou misku předem předehřejí, aby matcha neodebírala žádné teplo. V chladném dni může být příjemné držet něco takového teplého, zatímco popíjíte čaj, což je další výhoda chawanu a přibližuje nás to o krok blíže k zodpovězení otázky. jak udělat matcha dobrou chuť.
Šlehejte do tvaru M a W, ale nemíchejte

Správná technika je velmi důležitá, pokud jde o to, aby matcha chutnala dobře.
Když uvidíte matchu připravenou odborníkem, všimnete si navrchu krásné světle zelené pěny, která čaji dodává jemnější a krémovější texturu.
To je dovedeno k dokonalosti správnou technikou šlehání, a pokud si chcete vytvořit vlastní pěnu, chcete metličkou pohybovat rychlými klikatými pohyby pomocí zápěstí.
Dokonalost bude nějakou dobu trvat, ale jakmile se v tom zdokonalíte, měli byste být schopni dostat horní pěnu dolů během několika sekund.
Při ochucování matchy buďte opatrní
Obecně se doporučuje, abyste do své matchy nepřidávali žádnou příchuť. Matcha má velmi silnou chuť a může se střetávat s mnoha přísadami. Pokud byste na matchu použili například kakaový prášek, chutě by spolu opravdu nefungovaly.
Pokud opravdu musíte něco přidat do svého čaje matcha (což nedoporučujeme), použijte něco sladkého a neutrálního jako bílou čokoládu a snězte to bokem. To pomůže vyhladit hořkost, aniž by to bylo v rozporu s chutí čaje.
Profesionální tip, jak uspokojit chuť na sladké: vyrobte si vlastní DIY bílá čokoláda matcha 🍫
Buďte opatrní se slazením matcha
Někteří lidé to možná chtějí vzdát jak udělat matcha dobrou chuť a jen to naložit cukrem. To maří smysl pití čaje matcha a opravdu přicházíte o spoustu jedinečných chutí. Matcha má velmi jemnou přirozenou sladkost a svěží rostlinnou svíravost. Mnoho z této nuance se ztratí, jakmile přidáte cukr.
I když pijete matchu kvůli zdravotním přínosům a ne kvůli chuti, mnoho z nich je také rušeno cukrem, takže je nejlepší se mu jednoduše vyhnout.
Praxe
Samozřejmě tento návod jak udělat matcha dobrou chuťnebyl by úplný bez zmínky o praxi. To se týká nejen šlehání čaje, ale i všeho ostatního. Po dlouhém experimentování se začnete učit, co funguje a co ne. Samozřejmě cestou hodně selžete, ale to je součást cesty! Pokud máte dostatek času, měli byste být schopni vyrobit si vlastní matcha misky jako profesionál a nebudete nad tím muset ani moc přemýšlet.
Jaké jsou kroky k tomu, aby matcha chutnala dobře
Existují dva různé styly přípravy matcha, z nichž oba lze použít při japonském čajovém obřadu. První je častější a to je usucha neboli řídký čaj. Druhá se používá při speciálních čajových obřadech a to je koicha nebo hustá matcha. Jakmile si osvojíte tyto dva styly přípravy, můžete začít přidávat některé z tipů, které jste se naučili jak udělat matcha dobrou chuť.
Jak připravit Usucha ("řídký čaj")
- Krok 1: Umístěte síto na horní část mísy
- Krok 2: Přidejte 1 lžičku matcha do síta
- Krok 3: Protlačte prášek přes síto, abyste se zbavili hrudek
- Krok 4: Přidejte do misky právě tolik vody, aby se vytvořila pasta (to ještě snáze zajistí, že tam nejsou žádné hrudky)
- Krok 5: Přidejte 2 unce vody do misky (85 stupňů C)
- Krok 6: Šlehejte čaj. Začněte odklízením boků a poté metličkou vytvořte pěnu.
Jak připravit Koicha ("hustý čaj")
- Krok 1: Umístěte síto na horní část mísy
- Krok 2: Přidejte 2 lžičky matcha do síta
- Krok 3: Protlačte prášek přes síto, abyste se zbavili hrudek
- Krok 4: Přidejte 2 unce vody do misky (85 stupňů C)
- Krok 5: Smíchejte prášek a vodu v misce, dokud se nevytvoří hustá pasta. Ujistěte se, že jste zcela oškrábali stěny misky.
- Krok 6: Vypijte pastu matcha
Výběr Matcha

Po několika posledních letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami různých pěstitelů čaje a ochutnali stovky různých čajů matcha. Vymysleli jsme seznam našich 21 oblíbených čajů matcha a dali je dohromady do našeho vzorník čaje matcha. Tyto čaje jsou vyráběny v různých regionech, různými farmáři a z různých odrůd čajovníku. Pokud se opravdu chcete ponořit do hloubky a rozšířit své patro pro matcha, toto je místo, kde to udělat.
Doufám, že se vám tento článek všem líbil jak udělat matcha dobrou chuť. Doufejme, že nyní máte vše, co potřebujete, abyste mohli začít znovu vytvářet své vlastní čajové obřady doma. Pokud máte nějaké dotazy ohledně matcha, neváhejte je zanechat v komentářích níže. Do té doby se uvidíme příště.