Vše, co potřebujete vědět o Kukicha

kukicha je ve světě čaje málo známým tajemstvím. Tento jedinečný čaj poskytuje zcela odlišný chuťový profil a má mnohem nižší obsah kofeinu než běžný čaj zelený čaj.

Tyto čaje jsou také inovativním způsobem pro farmáře, jak zabránit plýtvání zdroji při procesu výroby čaje. V tomto článku si povíme o čem kukicha je, k čemu se dá použít a jak se připravit.

Bez dalších okolků se pojďme ponořit přímo do světa kukicha! 🍃🍵

 

Co je Kukicha?

A stonkový čaj se vyrábí spojením stonků a listů čajovníku do jediné čajové směsi.

Tento čaj se také nazývá kukicha což znamená čaj ze stonku nebo čaj z větviček.

Když se použije více stonků a méně listů, čaj získá méně zeleninové chuti a více ořechové nebo letní trávy. Tyto čaje mohou být o něco jemnější a dobře se hodí pro někoho, kdo s čajem začíná. Barva čaje je také světlejší a jasnější. 

Stonky zeleného čaje

Stonky čajovníku používaného k výrobě kukicha jsou velmi odlišné od listů. Stonky mohou obsahovat asi ⅓ obsahu kofeinu v listech, a to je hlavní důvod kukicha bývá čaj s nízkým obsahem kofeinu.

Stonky jsou také systémem dodávání minerálů pro list, takže samy mohou mít vysoký obsah minerálů. Přestože stonky v kukicha mají jemnou chuť, mají tuto výraznou mineralitu, že můžete cítit mravenčení na patře. To dělá kukicha nejen zdravý čaj, ale i lahodný. 

Japonský čaj Twig

Jiné jméno pro kukicha je čaj z větviček. Pokud vidíte název twig tea nebo japonský twig tea, jedná se v podstatě o stejný čaj jako kukicha jen pod jiným jménem. Když překládáte japonské slovo zpět do angličtiny, někdy to může mít více možností. kukicha lze přeložit jako čaj ze stonku nebo čaj z větviček, takže obojí je přijatelné. Rádi používáme japonské slovo kukicha kdekoli je to možné, aby nedošlo k záměně.

 

Historie Kukichy

Nejprve si povíme něco málo o historii kukicha. Čaj býval luxusním zbožím. Vrchní listy rostliny byly vyrobeny jako prémiové Sencha čaje a stonky se často vyhazovaly.

Farmáři si často nemohli dovolit pít čaje, které produkovali, protože mohli pěstovat jen na omezeném území.

Někteří farmáři začali vařit stonky čajovníku, aby si mohli užít alespoň část své úrody. Zjistili, že tyto čaje skutečně chutnají docela dobře, a brzy si lidé těchto stonkových čajů začali všímat. Kmenové čaje byly nakonec prodávány samostatně jako kukicha.

 

Druhy čaje Kukicha

Dva hlavní typy stonkových čajů jsou kukicha a Karigane. kukicha je mnohem běžnější, vyrábí se ze stonků a listů téměř každé čajové rostliny. Karigane se vyrábí ze stonků a listů zastíněných čajových rostlin, jako jsou ty, které se používají Gyokuro a slavnostní matcha. Výsledkem je, že Karigane má sladší chuť a má mírně vyšší obsah kofeinu. 

Když jsme navštívili pana Sakamota v Shibushi, poprvé jsme se seznámili s konceptem studeného vaření Karigane. Studená voda extrahuje sladší složky z listů a stonků, takže čaj získá hladkou, až ovocnou chuť s tóny okurky a melounu. Protože tento čaj má nízký obsah kofeinu, je to skvělý relaxační nápoj, který si můžete vychutnat v pozdních odpoledních hodinách.

 

Jak se Kukicha vyrábí?

Chcete-li připravit čaj ze stonku, musíte oddělit čajové lístky od stonků.

Dříve to byl velmi náročný proces, ale nyní je vše prováděno stroji. Když jsme navštívili producenty v Marufuku v Shizuoka, byli jsme toho svědky z první ruky.

Stonky jsou protlačeny strojem a stonky jsou odfiltrovány na základě jejich hmotnosti a velikosti.

Tyto zásobníky budou rozděleny do několika různých stonkových čajů na základě jejich poměru listů ke stonku. 

 

Jak připravit čaj Kukicha?

Připravte si Kukicha krok za krokem

Příprava kukicha čaj je snadný a velmi podobný jiným druhům japonského zeleného čaje Sencha . Jediný rozdíl je v tom, že stonky dovnitř kukicha jsou mnohem méně citlivé na horkou vodu, takže kukicha lze připravovat při vyšší teplotě. Postupujte podle těchto kroků a měli byste být schopni připravit skvělou chuť kukicha čaj během chvilky!

Krok 1 - Změřte 

Odměřte 5 gramů kukicha čaj a vložte jej do svého Čajová konvice Kyusu. Konvička kyusu je nejlepším nástrojem pro přípravu všech druhů japonského zeleného čaje, a kukicha není výjimkou.

Krok 2 – Nalijte vodu

Dále můžete nalít 150 ml vody o teplotě mezi 160-170 stupni Fahrenheita. Normálně na čaj Sencha nebo Gyokuro , my bychom doporučili teplotu mezi 140-160, ale protože kukicha je stonkový čaj, který lze vařit při vyšší teplotě.

Krok 3 – Nechte vařit

Nechte kukicha čaj zůstane v konvici nerušený asi 1 minutu. Buď můžete na konvici ponechat víko, aby byl čaj teplý, nebo můžete víko sejmout a sledovat, jak se lístky roztahují.

Krok 4 – Čas na čaj!

Nalijte čaj a užívejte si! Pokud používáte čajovou konvici kyusu, zabudovaný filtr automaticky odfiltruje listy a zabrání jim, aby se dostaly do vašeho šálku. Tím se také zastaví vaření listů, dokud nebudou připraveny k opětovnému použití.

Krok 5 – Reinfuze

Jakmile budete hotovi s prvním šálkem kukicha, můžete listy vyluhovat ještě 2-3krát, nebo dokud neztratí chuť. Důležité je nevyhazovat listy po jednom vylouhování, ale použít je na více nálevů. Každý nálev bude mírně odlišný, takže můžete sledovat chuť kukicha vyvíjí přesčas. 

 

Jaké jsou výhody Kukicha?

Jeden výhody tohoto zeleného čaje je, že mohou mít poměrně vysoký obsah minerálů. Když jsme navštívili pana Hentu v Kirishimě, vysvětlil nám tento pojem.

Při posuzování kvality čajovníku se rád dívá na tloušťku stonků.

Stonky jsou způsob, jakým čajovník dodává minerály z půdy do listů

Protože stonky jsou způsob, jakým čajovník dodává minerály z půdy do listů, silnější stonky jsou schopny transportovat více minerálů. Protože tyto stonky pohybují minerály kolem rostliny, mají tendenci nést vysokou koncentraci samy. To je důvod, proč stonkové čaje mohou mít vyšší obsah minerálů než mnoho listových čajů.

Nízký obsah kofeinu

Další výhodou stonkových čajů je, že vlastně jsou nízký obsah kofeinu, obsahující asi čtvrtinu kofeinu v malém šálku kávy. Kofein je produkován čajovou rostlinou, aby chránil její listy před hmyzem. Výsledkem je, že kofein rostliny je koncentrován na vnější straně listu a ne na stonku.

Čaje vyrobené převážně ze stonků a pouze malého množství listů budou mít poměrně nízký obsah kofeinu. V závislosti na druhu stonkového čaje můžete mít různé poměry stonků a listů.

 

Má kukicha čaj kofein?

Zatímco kukicha má mnohem nižší obsah kofeinu ve srovnání s jinými sypanými čaji, stále obsahuje trochu kofeinu, takže byste ho neměli pít těsně před spaním. Obsah kofeinu v porci kukicha je někde mezi 20-40 mg. To znamená, že je to asi polovina množství šálku Sencha . I když to můžete pít dlouho do odpoledne, není vhodné pít kukicha do 4-5 hodin po usnutí. Pokud nejste příliš citliví na kofein, pravděpodobně vám projde pití tohoto čaje během všech hodin dne. 

 

Jaké jsou nejlepší Kukicha?

Po letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami čajových farmářů a ochutnali stovky různých zelených čajů.

Našli jsme 4 různé druhy kukicha čaje, které máme nejraději, a sdílíme je s lidmi po celém světě! Pojďme se krátce podívat na nejlepší 4 kukicha čaje, které jsme našli.

 

#1 Kukicha Sakamoto

Tento kukicha vyrábí pan Sakamoto v jižním Japonsku.

Protože se vyrábí ze stejných rostlin, jaké se používaly k výrobě Gyokuro , čaj je neuvěřitelně sladký, ale získáte z něj také květinové tóny.

Mnoho lidí může považovat tento čaj za karigane, ale co ho odděluje od karigane sakamoto je, že poměr stonku k listu je mnohem vyšší.

To znamená, že čaj bude mít mnohem jemnější chuť a nižší obsah kofeinu. 

 

#2 Kuki Hojicha

Stejně jako listové čaje lze i stonkové čaje pražit.

Konečný výsledek se nazývá Kuki Hojicha nebo čaj z pečeného stonku.

Během procesu pražení se obsah kofeinu ve skutečnosti ještě dále snižuje, takže se jedná o jeden z nejnižších kofeinových čajů, které najdete.

Chuť je převedena do bohatých tónů černé kávy a hořké čokolády. Pokud jste milovník kávy a snažíte se vzdát kofeinu, čaj jako Kuki Hojicha může to být pro vás dobrá volba!

 

#3 Osada Japonský čaj Kukicha

Další dobrá čaj kukicha je Japonský čaj Kukicha Osada.

Jedná se o čaj s nízkým obsahem kofeinu z organické vesnice Isagawa v Shizuoka.

Když jsme se setkali s rodinou Osada, vzali nás do hor, abychom viděli některá z jejich čajových polí.

I když jsou o něco větší společností, stále udržují vztahy se spoustou menších farmářů, kteří pěstují čaj bez pesticidů v horách Shizuoka.

Uzavřeli dohodu, že nebudou na svých čajových polích používat pesticidy ani chemikálie, a proto tuto oblast nazývají organickou vesnicí.

 

#4 zelený čaj Chanoka Kukicha

Toto je nejnovější přírůstek do našeho výběru kukicha.

TheZelený čaj Chanoka Kukicha vyrábí pan Takada v Uji.

To získává mnohem sušší chuťový profil s příjemnými květinovými a sennými tóny.

Stejně jako ostatní typy kukicha, tento kukicha čaj má více minerality a méně kofeinu, takže je vhodný na pozdní odpoledne nebo večer.

 

Kde koupit kukicha?

Pokud byste chtěli koupit kukicha, můžete procházet naším výběrem kukicha čaj při Nio Teas . Jak jsme již zmínili, máme 4 různé druhy, všechny s vlastními jedinečnými chuťovými poznámkami. Můžete také vyzkoušet mega sampler a ochutnat 30 různých čajů z celého Japonska. To vám umožní nejen vyzkoušet různé druhy kukicha čaje, ale také je porovnejte s jinými japonskými zelenými čaji, abyste zjistili, který z nich máte nejraději.

Poslední slova o Kukicha

Ačkoli kukicha čaj byl objeven ze zoufalství, stal se sám o sobě velmi lahodným čajem. Stále si udržuje nižší cenu a dostává mnohem méně pozornosti ve srovnání s jeho listovými protějšky, ale přesto je to fantastický čaj. 

Nekupujte čajové sáčky Kukicha, ale vždy sypaný čaj

Jedna poslední připomínka je nekupovat kukichu v čajových sáčcích, pouze ve formě volných listů. Čajové sáčky jsou většinou trik k prodeji levných čajových lístků nízké kvality. Pokud opravdu chcete získat plnohodnotný čajový zážitek, musíte jít po sypaných listech. Zde zažijete celou škálu chutí a budete mít přístup k tisícům různých druhů čajů, nejen k těm, které vyrábí hrstka velkých společností.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4