čaj a víno jsou si v mnoha různých ohledech podobné. V tomto článku porovnáme způsoby, jakými je čaj podobný vínu, pokud jde o pěstování, zpracování a konzumaci každého nápoje. 🍵🍷
#1 Čaj i víno mají kultivary

čaj a víno oba mají buď odrůdy nebo kultivary. Stejně jako se víno dělí na různé odrůdy, čaj se dělí na různé kultivary. Kultivar používaný k přípravě čaje by měl být na předním místě, protože vám řekne hodně o chuti čaje a v některých případech, kde se nejlépe pěstuje.
Na světě existují stovky různých čajových kultivarů a jen v Japonsku je registrováno několik desítek. Nejběžnější je Yabukita, tužší kultivar, který dokáže přežít i relativně chladné zimy středního Japonska. V jižním Japonsku umožňují mírné zimy pěstování choulostivějších kultivarů.
Kultivary Saemidori a Asatsuyu dodávají čaji sladší chuť a Okumidori lze použít k dochucení čaje a jeho jemnější chuti. Vzácný kultivar Gokou dává čaji silný pikantní tón, takže se používá v prémiovém čaji matcha nebo práškovém čaji.
#2 Čaj i víno jsou ovlivněny terroirem

Další podobnost mezi čaj a víno je terroir. Na čaje, které se tam pěstují, má velký vliv klima a krajina konkrétního regionu. Stejně jako u vína, i čajovník hodně čerpá z půdy. Kamenitější půda, jako je půda na této horské čajové farmě v Shizuoka, může do čaje samotného dodat více minerálů.
To je patrné na chuti, protože při interakci s vaším patrem můžete cítit mineralitu čaje. Pokud chcete zažít tento chuťový profil, dobrým příkladem je Sencha Isagawa a Kukicha Osada. Tyto dva čaje vyráběla rodina Osada a vyrostli zde v horách. Půda je kamenitá a bohatá na minerály a můžete to cítit, když ochutnáte čaj.
#3 Čajové a vinné rostliny je třeba oříznout
Terroir není jedinou podobností mezi nimi čaj a víno kultivace, tam je také ořezávání, které je třeba provést. Toto ořezávání se provádí po celý rok, ale zejména na podzim. Horní vrstvu listů je potřeba zastřihnout, aby světlo mohlo pronikat do spodních částí rostliny. To umožní, aby sklizeň v dalších letech měla dostatek slunečního světla k produkci mladých zdravých pupenů. Když na podzim navštívíte čajová pole, můžete vidět starší listy na vrcholu rostliny, které se často stříhají.
#4 Čaj a víno lze nechat zrát
Čtvrtá podobnost mezi čaj a víno je, že čaj může zrát. Ve většině případů zelený čaj stárnutím ztrácí chuť, ale podle pana Sakamota Gyokuro čaj může ve skutečnosti zlepšit chuť, jak zraje. Věří, že vrcholná chuť nastává asi 2 roky po vyrobení čaje, kdy mají chutě šanci doznít. Příchuť Gyokuro je normálně silný, ale stařený čaj je mnohem jemnější, s méně ostrou chutí umami. Většina zelených čajů se nejlépe spotřebuje do dvou let od výroby, ale některé čaje, jako je bílý čaj a čaj pu-erh, lze nechat zrát, aby se zlepšila jejich chuť.
#5 Kvalita se posuzuje podobným způsobem

Pátý důvod čaj a víno jsou podobné je, že kvalita je posuzována podobnými způsoby. Jak kvalitní víno, tak kvalitní čaj budou mít komplexní chuťový profil, který na patře přetrvává po dlouhou dobu. Chuť se posuzuje podle toho, jak dlouho přetrvává, a také podle toho, kolik vrstev má chuť. Čaj nízké kvality bude popsán jako čaj s plochou chutí, což znamená, že je skutečně jednorozměrný.
Čaj má jen jednu chuť a tato chuť často není dobrá. Vysoce kvalitní čaj bude mít vrstvy chutí. Počínaje lehkou sladkostí, pak přecházející do silného pikantního tónu, který se rozvine do rostlinného chuťového profilu a později končí svíravou svíravostí. S takovou rozmanitostí ve světě čaje můžete pokaždé získat jiný vrstvený zážitek.
#6 Čaj a víno mají bohatou historii

Obě čaj a víno mají velmi dlouhou a barvitou historii plnou legend a příběhů. Nejstarší stopy vína pocházejí ze západní Asie, kde se předpokládalo, že se vyrábí již 6000 let před naším letopočtem. Změněné vědomí, které víno vytvořilo, bylo často považováno za náboženské, a proto bylo často používáno při obřadech.
To ukazuje další podobnost mezi čaj a víno a to je jeho použití v náboženských obřadech v průběhu historie. V případě vína ho jako první použili staří Řekové, kteří ho používali k posílení svého spojení s Bacchem nebo Dionýsem, bohem vína. V této tradici pokračovali Římané, kteří také během rituálu konzumovali víno.
V případě čaje začali buddhističtí mniši pít čaj, aby jim pomohl během dlouhých období meditace. Zjistili, že pomáhá zvýšit jejich koncentraci a brzy se stal mezi čínskými mnichy základem. Japonští mniši, kteří navštívili Čínu, aby studovali buddhismus, si tento nápoj všimli a nakonec ho přinesli zpět do Japonska. Jak vidíte, obojí čaj a víno mají své kořeny v náboženských obřadech.
#7 Čaj a víno jsou velmi citlivé na klima
Bohužel změna klimatu bude mít na oba velké negativní dopady čaj a víno. Jedním z příkladů je fenomén „pozdního mrazu“. V ideálním případě, jakmile se počasí na jaře začne oteplovat, čajovník vyroste své čerstvé klíčky. Toto teplé počasí začíná přicházet stále dříve a také nepředvídatelnější. Jakmile jsou klíčky venku, jsou neuvěřitelně citlivé na mráz. Stačí, když brzy na jaře projde nachlazení a mráz poškodí čajové klíčky.
Naštěstí v Japonsku jsou na to docela zvyklí. Vzhledem k tomu, že Japonsko je severněji, než čaj přirozeně roste, jsou připraveni čelit fenoménu pozdních mrazů. Mohou pomocí ventilátorů foukat teplý vzduch na čajovníky, zakrývat čajovníky nebo mohou rostliny neustále kropit vodou, aby se udržely nad bodem mrazu.
Obě čaj a víno jsou velmi citlivé na mráz. Mnoho výrobců vína má také problémy s tímto pozdním mrazem, který ničí hrozny dříve, než se stihnou plně rozvinout. Vypadá to, že výrobci vína možná budou muset začít hledat čajové farmy v Japonsku, aby jim pomohli vypořádat se s tímto nepředvídatelným počasím.
#8 Čaj a víno jsou důležité pro mnoho kultur
čaj a víno obě jsou důležité pro různé kultury. Stačí navštívit Japonsko nebo Čínu, abyste viděli čaj jako součást každodenního života. Podobně, když navštívíte Francii nebo Itálii, všimnete si, že víno není jen víkendovým požitkem, ale nedílnou součástí jídla samotného. I když uplynulo mnoho času, čaj je stále nejběžnějším nápojem v mnoha zemích. V prodejních automatech po celém Japonsku najdete lahve neslazeného zeleného čaje běžně v prodeji slazených nealkoholických nápojů, což je známkou toho, že kultura čaj a víno jsou stále silné po celém světě.
#9 Pití čaje a vína je zážitek

Čaj a víno jsou více než nápoj, ale zážitek. Víno je označováno jako „umělecká forma k pití“ a mnoho výrobců čaje vám řekne, že čaj je stejný.
Podobně jako skladatel nebo hudebník, který vytváří píseň, aby vyvolal ve svém publiku určitou emoci, producenti obou čaj a víno zasvětit svůj život kurátorství dokonalého zážitku z pití.
Proč si myslíte, že odkazujeme na příchutě v čaj a víno jako degustační poznámky?
#10 Do školy můžete chodit jak na čaj, tak na víno
Pokud se chcete stát mistrem čaj a víno, bude ti to trvat mnoho let. Stát se certifikovaným sommeliérem obvykle vyžaduje roky studia. Během tohoto studia se budete muset naučit složitosti degustace vína a také párování jídel. Jakmile dosáhnete této pozice, můžete pracovat na půdě restaurací a být jednou z předních autorit v oblasti vína.
Pokud byste se chtěli stát certifikovaným čajovým mistrem, budete také muset projít rozsáhlým školením. Budete se muset naučit, jak identifikovat stovky, ne-li tisíce různých druhů čajů. Poté, co získáte tuto certifikaci, můžete spolupracovat s čajovými společnostmi, které vám pomohou připravit různé směsi čajů.
Kromě toho můžete také studovat čajový obřad ve škole, jako je Urasenke, což může trvat měsíce nebo dokonce roky. Jakmile dosáhnete tohoto vzdělání, můžete nabízet čajové obřady pro hosty, turisty a patrony.
Jak vidíte, podobnosti mezi čaj a víno běžet hluboko. Ať už preferujete jakýkoli nápoj, doufáme, že najdete způsob, jak si vychutnat a ocenit obojí. Moc vám všem děkuji, že jste si našli čas na přečtení tohoto článku. Na zdraví!