Jak možná víte, velmi kvalitní čaje pocházejí od skvělé čajové hnojivo. Po několika posledních letech cestování po Japonsku a setkání s desítkami farmářů jsme se o tom něco nebo dvě dozvěděli čajové hnojivo. 🍃🍵
V tomto článku si o tom budeme trochu povídat čajové hnojivo, a jak různí farmáři používají různé techniky k vytvoření dokonalého čajové hnojivo pro jejich obor. Začněme!

Co je to čajové hnojivo?
Jedním ze způsobů, jak zemědělci zajistit, aby jejich rostliny mohly absorbovat dostatek živin, je používání čajová hnojiva. Ekologičtí zemědělci často používají recyklovanou rostlinnou hmotu jako alternativu k chemikáliím čajové hnojivo.
Toto přírodní, organické čajové hnojivo nejen zlepšuje sílu čajovníku, ale také recykluje živiny z ekosystému a zajišťuje méně plýtvání materiálem.
Jak funguje čajové hnojivo?

Než budeme mluvit o různých typech čajová hnojiva, pojďme stručně probrat, jak fungují a k čemu slouží. Všechny rostliny potřebují určité množství živin, aby mohly plnit základní funkci a růst. Tyto živiny musí být rostlině dodány v různém množství. Příliš málo živin vytváří nedostatek a příliš mnoho živin může vést k toxicitě. Správné rovnováhy živin lze dosáhnout prostřednictvím čajové hnojivo.
Čajové hnojivo je doplněk obsahující živiny, které jsou nezbytné pro základní metabolické procesy v čajovníku. Čajové hnojivo lze aplikovat buď do půdy, nebo jej lze aplikovat na listy rostliny. Živiny pak mohou být přijaty do rostliny jejich kořeny nebo listy a pokračovat ve všech nezbytných procesech, které probíhají v buňkách čajovníku.
Proč spolupracujeme s farmáři, kteří používají organické čajové hnojivo:
Během našich cest po Japonsku jsme navštívili organická i neekologická čajová pole. Zjistili jsme, že čajová pole, která používají pesticidy a chemikálie čajová hnojiva často poškozují okolní ekosystém. Čajové pole je plné tvrdé, černé země a neroste na něm nic jiného než samotné čajovníky.
Když farmáři pěstují čaj s bio čajové hnojivo zjišťujeme, že čajové pole může být domovem rozmanité řady rostlinných a živočišných druhů. Mezi řadami čajovníků rostou drobné bylinky a květiny, spousta hmyzu, ptáků a ještě větších zvířat, která se přilétají pást na rostliny na poli. Půda je také mnohem lehčí a měkčí, což znamená, že kořeny čajovníku jsou schopny proniknout hlouběji a absorbovat více živin. Rádi si to myslíme díky spolupráci s farmáři, kteří používají bio čajové hnojivo, pomáháme učinit čajový průmysl udržitelnějším.
Japonští farmáři a jejich hnojiva:
Čajové hnojivo Shizuoka
Shizuoka je japonská prefektura hned vedle Tokia a je domovem některých z největších čajových plantáží v celém Japonsku. Kromě toho, že je domovem větších čajových polí, je také domovem některých menších čajových polí. Dnes se podíváme na manžela a manželku, kteří vlastní malé čajové pole na svém pozemku a používají bio čajové hnojivo starat se o pole přirozenějším a udržitelnějším způsobem.
Tento pár přešel na ekologické zemědělství před 25 lety, když se jim narodilo první dítě. Obávali se, že pesticidy, které dávají na čajové pole, mohou být škodlivé pro zdraví jejich dětí, a tak se rozhodli přejít na bezpečnější, organickéčajová hnojiva.
Spíše než zavádění nových prvků do čajového pole farmáři jednoduše používají rostliny, které rostou na poli přirozeně, a používají je k hnojení čajovníku. Zde můžete vidět všechny různé rostliny, které byly mulčovány a umístěny mezi řady čajového pole. To udržuje rostliny silné a zdravé, aniž by do ekosystému vnášel nový materiál.
Čajové hnojivo pan Issin
Dále bychom zamířili do Takachiho, malé vesnice v hornaté prefektuře Mijazaki. Tato oblast je známá produkcí vzácného zeleného čaje páleného na pánvi tzv ' Kamairicha '. Tento čaj vyrábí pan Issin a jeho rodina v horách Takachiho. Pan Issin je velmi opatrný, pokud jde o přísady, které používá ve svých čajové hnojivo. Vyrábí kompost z vyhozených rýžových slupek a dalších zbytků potravin. To nejen minimalizuje plýtvání potravinami na farmě, ale také vrací živiny do půdy, aby se zajistilo, že nebude vyčerpána. Ujistí se, že všechny ingredience jsou v jeho čajové hnojivo jsou bez pesticidů a GMO.
Se vším důrazem na detail je pan Issin schopen vyrobit krásné pražené zelené čaje. Na rozdíl od většiny japonských zelených čajů je tento čaj vypalován na pánvi, což mu dodává teplejší tóny lískových oříšků a karamelu. Vyrábí také plně upražený čaj tzv Hojicha . Tento čaj je tmavý jako káva a má neuvěřitelně silnou chuť.
Čajové hnojivo pan Sakamoto

Pokračujeme v cestě do městečka Shibushi, kde se setkáme s talentovaným farmářem jménem pan Sakamoto. Pan Sakamoto pracuje v čajovém průmyslu už od malička, a když na něj přišla řada, aby převzal rodinnou farmu, rozhodl se, že ji přemění na zcela bio. Nebylo to tak snadné, jak to zní, protože pan Sakamoto se specializoval na výrobu Gyokuro , nejkvalitnější listový čaj v Japonsku. Tento čaj je odříznut od slunečního záření na 3 týdny před sklizní, aby se vyvinulo více chlorofylu a theaninu. To dává čaji sladší a pikantnější chuť, ale chce to hodně zručnosti, aby byla rostlina během tohoto dlouhého procesu stínování zdravá. Z tohoto důvodu většina zemědělců používá chemikálie a pesticidy k podpoře růstu rostlin a v důsledku toho je poměrně vzácné najít kvalitní bio Gyokuro .
Pan Sakamoto přišel s inovativním řešením. Našel způsob, jak vytvořit a čajové hnojivo ze sedimentární horniny, což je v podstatě jen nahromadění rostlinného a živočišného materiálu za miliony let. Je bohatý na živiny, ale musí být aktivován. Sakamoto pak přidá další přísadu, speciální druh 'Bokashi' čajové hnojivo vyrobené ze sójových bobů. Tím vzniká přeplňování čajové hnojivo který udržuje rostliny silné a zdravé i během dlouhého stínění. Sílu organických čajovníků demonstruje srovnáním organických a neorganických čajovníků. Bio rostlina zůstává silná a zdravá i po utržení, zatímco neekologická rostlina začne ztrácet listy i poté, co je mimo zemi jen týden.
Pan Sakamoto často posoudí kvalitu čaje pouhým zkoumáním listu. Říká, že čajové lístky, které rostou bez použití organických čajové hnojivochybí jim klíčové živiny, což oslabuje listy. Dokonce rád drží čajové lístky proti světlu, aby zjistil, zda jsou průsvitné. To znamená, že čajový list má nižší buněčnou hustotu. Výsledky hovoří samy za sebe, protože čaj z pana Sakamota z něj udělal legendu v této oblasti. Nyní má na starosti sdružení pro pěstování organického čaje Kagoshima a každoročně vede iniciativy zaměřené na zkoumání nových odrůd čajovníků a nových výrobních metod. Farmáři dokonce kupují pana Sakamota čajové hnojivo pro použití ve vlastních oborech.
Čajové hnojivo Zenkouen
Když jsme navštívili farmáře Zenkouena, dozvěděli jsme se o široké škále ingrediencí, které lze použít při výrobě zeleného čaje. Po prohlídce polí jsme krátce navštívili jeho kůlnu, abychom viděli různé druhy materiálů, které pro svou výrobu používal čajové hnojivo. I když si nevyrobil vlastní čajové hnojivo úplně od nuly, spojil více ingrediencí do své vlastní směsi.
Čajové rostliny potřebují řadu různých mikro a makroživin, které lze nalézt v různých materiálech. Například fosfor, vápník, draslík a hořčík jsou všechny makroživiny, které rostliny potřebují. Konkrétně pro vápník používá rozemleté vaječné skořápky a mušle, ale také je smíchá s dřevěným uhlím a konbu (mořské řasy). Stejně jako lidé potřebují jíst rovnováhu živin, čajovníky k tomu potřebují získat rovnováhu živin z půdy. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je, že se zemědělci dobře starají o půdu a používají skvělé organické čajové hnojivo.
I když se metody liší, poslání je stejné. Farmáři chtějí vyrábět kvalitní čaj a do svého čajového pole vnášet pouze přírodní prvky. Tímto způsobem mohou podporovat rovnováhu mezi jejich čajovým polem a přírodním světem. Když vyzkoušíte naše čaje, podpoříte nejen nás, ale také desítky farmářů, se kterými spolupracujeme. Doufáme, že sdílením tohoto čaje s celým světem dokážeme více ocenit veškerou tvrdou práci těchto farmářů a přispět ke zdravějšímu a udržitelnějšímu čajovému průmyslu.