
George Orwell byl anglický romanopisec, esejista, novinář a kritik. Jednou to řekl existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje a v tomto článku se s každým z nich vypořádáme a uvidíme, zda to stále vydrží.
Segment existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje byl napsán v roce 1946 a od té doby se mnoho věcí změnilo, ale některé věci platí dodnes.
Pojďme se ponořit a začít! 🍵📚
11 pravidel George Orwella pro perfektní přípravu čaje
1. Čaj připravujte pouze s indickým nebo cejlonským čajem
existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje a používání indického nebo cejlonského čaje je zjevně jedním z nich. Samozřejmě, že seznam pravděpodobně vytvořil George Orwell během válečných let, takže toto pravidlo je pravděpodobně výsledkem toho. Britové se v té době silně spoléhali na čaj produkovaný Indií, protože ten byl pod kontrolou spojenců. V dnešní době mohou pocházet neuvěřitelné čaje ze všech možných zdrojů, včetně Japonska, Tchaj-wanu a Číny. Vypadá to, že tohle je vyvráceno!
2. Čaj by se měl připravovat v malých množstvích
V seznamu existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje tento vyskočil jako nejprozíravější (nechte to na Orwellovi). Při výrobě piva západního stylu mají lidé tendenci používat hodně vody a málo čaje. Vznikne tak větší množství zředěného čaje. V japonském a čínském stylu je mnohem méně vody a používá se více listů. To produkuje menší množství super koncentrovaného čaje. Celkově to vytváří mnohem lepší zážitek z pití, protože v šálku lze zažít celou šíři chutí. Toto pravidlo je dobré!
3. Hrnec by měl být předem zahřátý
Další správný bod “existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje” Toto dělá významný rozdíl, pokud jde o otázku: jak udělat zelený čaj chutný. Když nalijete čaj do studeného hrnku, hrnek sám absorbuje velkou část tepla z čaje a výrazně jej ochladí. Japonský zelený čaj se připravuje při 140-160 stupních Fahrenheita, což je téměř dokonalá teplota pro teplý nápoj. Pokud použijete chladné čajové nádobí, sníží se tím teplota a ze začátku bude příliš chladné. Dobrá práce na tomhle, Orwelle!
4. Čaj by měl být silný
Li existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje s tím se možná nejvíce shodneme. Čaj by měl být silný, chutný a hustý. Mnoho lidí připravuje zředěný čaj a předpokládá, že všechny čaje chutnají jako nic. Pravý čaj by měl mít výraznou chuť a neměl by být ochucený. Toho je dosaženo vysokým poměrem listů k vodě a vhodnou teplotou vaření. Pokud nepoužijete dostatek lístků, čaj nebude dostatečně silný. Pokud vás zajímá, jak chutná silný zelený čaj, podívejte se na náš článek 👉 jak chutná zelený čaj?
5. čaj by měl být vložen přímo do konvice
Toto pravidlo stále platí, čaj byste měli dávat přímo do konvice. V případě japonského zeleného čaje dáte do konvičky 5 gramů lístků a poté zalijete vodou. Čajová konvice má vestavěný filtr, který listy automaticky odstraňuje, když naléváte, takže listy můžete vložit přímo do konvice, jak by řekl Orwell.
6. Konvičku je třeba vzít do konvice a ne naopak
V průvodci existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje některé mohou být pravdivé, ale ve skutečnosti nejsou tak důležité. Je opravdu jedno, zda přivedete konvici ke konvici nebo konvici ke konvici, podle toho, co je pohodlnější. Kdybych řekl existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje,jsou další, důležitější věci, kterým bych se chtěl věnovat, ale o tom budeme diskutovat později.
7. po uvaření čaje je třeba jej zamíchat, nebo lépe konvičkou pořádně protřepat
Toto je jedno z mála pravidel, které je ve skutečnosti nesprávné. Čajové lístky byste během louhování neměli protřepávat ani míchat, ale raději je nechat nerušené. Když listy zamícháte, vytáhnete hořkost, a zatímco čaj může být chuťově výraznější, chuť bude méně složitá a více hořká. Během nalévání však můžete z čajových lístků vytřepat posledních pár kapek. Pokud vás zajímají další faktory, které zvyšují hořkost čaje, přečtěte si náš článek 👉 proč je zelený čaj hořký &zesilovač; Jak snížit hořkost.
8. člověk by měl pít z dobrého šálku snídaně
Na seznamu existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje, Zdá se, že Orwell je opravdu konkrétní ohledně typu šálku, který má použít. Nejsem si jistý, zda plně rozumím tomu, co je „snídaňový šálek“, ale tato rada je přijímána dobře. K pití čaje je důležité použít šálek, který máte opravdu rádi. Šálek by vám měl pohodlně sedět na ruce a mělo by se z něj pohodlně pít. Dáváme přednost použití dvoustěnné sklenice, protože pomáhá čaj izolovat a při pití můžete zkoumat barvu čaje.
9. Před použitím do čaje je třeba smetanu slít z mléka
Nejsem si jistý, jestli v roce 1946 používali nepasterizované mléko, ale tohle se mi zdá trochu mimo. Li existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje, tento se zdá být nejneobvyklejší. Domníváme se, že čaj by se měl pít bez mléka, takže si myslím, že je dobré používat mléko s nižším procentem tuku. Předpokládám, že čím méně tuku v mléce, tím blíže je k vodě. Toto pravidlo budu muset zařadit do třetí kategorie „nejasné nebo irelevantní“. Zatím většina těchto pravidel stále platí, ale některá nejsou tak dobrá jako jiná. A pokud přemýšlíte, jak udělat čaj sladší bez mléka, přečtěte si náš článek 👉 jak osladit zelený čaj.
10. čaj by se měl nalít do šálku jako první
Orwell navrhuje, abyste čaj nalili do šálku před nalitím do mléka. Přikláním se k tomu, abych mu dal za pravdu, protože pokud připravujete čaj s mlékem, je pravděpodobnější, že použijete čajový sáček. V takovém případě byste měli nejprve nalít vodu, uvařit čaj a poté nalít mléko. Teplejší voda bude mnohem účinnější, pokud jde o vyluhování sáčku. To může být pravda, ale je to trochu nejasné.
11. Čaj by se měl pít bez cukru
Li existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje, to je to nejdůležitější, aby se lidé naučili. Tolik lidí přidává cukr do čaje a to opravdu ničí zážitek z pití. Dobrý kvalitní čaj by měl mít jemnou sladkost, stejně jako svíravost a některé další složitosti. To vše se ztratí, když do čaje přidáte cukr. Když pijete vysoce kvalitní čistý čaj bez mléka nebo cukru, můžete zažít širokou škálu chutí, přesně tak, jak to výrobce zamýšlel.
Poslední úvahy o pravidlech George Orwella jedenáct
Takže na seznamu existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje, zjistili jsme, že 7 z nich je správných, 1 je nesprávná a 3 jsou buď nejasné, nebo docela irelevantní. Na rok 1946 to není špatné!
Existuje jedenáct pravidel pro perfektní přípravu čaje Nio Teas

Pravidla George Orwella pro nás byla velmi inspirativní. Věříme, že pro zvýraznění chuti vašeho čaje je třeba dodržovat určitá pravidla.
Existuje však lepší seznam pravidel pro přípravu čaje rádi bychom založili vlastní zde na Nio Teas . Bez dalšího zdůrazňování, zde je seznam 11 pravidel, která byste měli respektovat při vaření čaje jako čajový mistr 📚
#1 Nepoužívejte čaj ze sáčků
jsou pro vás čajové sáčky špatné? Ano. První chybou, kterou lidé dělají, je příprava čaje z čajových sáčků. Když otevřete čajový sáček, najdete neuvěřitelně nekvalitní listy, které byly rozemlety na malé kousky. Když pijete čajové sáčky, získáváte zbytky listů z procesu výroby čaje. Místo toho si chcete dopřát vysoce kvalitní sypaný čaj, který bude mít mnohem více chuti a živin. Pokud jde o zelený čaj, získáte také zářivější žlutou nebo zelenou barvu, spíše než oranžovou nebo hnědou barvu, kterou získáte z čajových sáčků. Chuť těchto čajových sáčků bude mít tendenci být plochá a hořká, bez ohledu na to, jak dobře je připravíte. Proto je použití sypaného čaje nejdůležitějším krokem, pokud jde o domácí přípravu lepšího čaje.
#2 Nepoužívejte vroucí vodu
Druhou chybou, kterou lidé dělají, je použití příliš horké vody. Když většina lidí připravuje čaj, používá pouze vroucí vodu. To může fungovat pro určité druhy oolongu a černého čaje, ale pro zelené čaje, konkrétně japonské zelené čaje, to může být příliš horké. Japonské zelené čaje jsou velmi citlivé na teplotu, proto je nejlepší je připravovat za použití teplé vody, která má mnohem nižší teplotu než vařící. Zjistili jsme, že 160 stupňů Fahrenheita nebo kolem 70 stupňů Celsia funguje nejlépe pro většinu japonských zelených čajů. Pokud jde o čaje jako Gyokuro čaj, možná budete chtít snížit na 140 stupňů Fahrenheita nebo 60 stupňů Celsia. Důvodem pro použití vody s nižší teplotou je to, že extrahuje méně hořkých složek z čaje. I když použijete kvalitní japonský zelený čaj, velmi zhořkne, pokud jej spaříte vroucí vodou. Vařením při správné teplotě budete moci extrahovat to nejlepší chemické složení zeleného čaje, sladký a slaný theanin z čaje, aniž by se extrahovaly hořké katechiny. Díky tomu bude váš čaj mnohem hladší.
#3 Příliš dlouhé louhování čaje není dobré
Další chybou, kterou lidé dělají, je louhování čaje příliš dlouho. Mnoho začátečníků přidá vodu do čaje a nechá ho odležet nekonečně dlouho v naději, že čím déle budou čekat, tím silnější bude chuť. Zatímco delší doby namáčení skutečně extrahují více z listů, extrahují více hořkých složek. Aminokyseliny v čajových lístcích se extrahují relativně snadno, s chladnější vodou a kratší dobou. Čím více hořkých katechinů a polyfenolů v čaji je, vyžaduje více času nebo vyšší teplotu. Z tohoto důvodu můžete uvažovat o parametrech vaření čaje, téměř jako o typu receptu. Abyste vytvořili tu nejlepší chuťovou extrakci, chcete mít určitý poměr chutí. Proto je velmi důležité dodržovat návod na přípravu každého čaje. Pro Sencha , 1 minuta je dostatečná doba k tomu, aby se listy otevřely a vytáhly z nich pořádné množství jejich chuti. Pro Gyokuro , těsněji svinutý zelený čaj, lístky potřebují celé 2 minuty, aby se otevřely a uvolnily svou chuť.
Pokud jste schopni připravit pouze vařící vodu, existuje trik, kterým můžete teplotu snížit. Přenesením horké vody do studeného šálku snížíte teplotu přibližně o 10 stupňů C nebo 18 stupňů Fahrenheita. Můžete si vzít vroucí vodu a nalít ji do série 3 šálků, než ji vložíte do konvice, a měla by být dostatečně chladná na vaření většiny japonského zeleného čaje. Toto je trik, který jsme se naučili od čajových mistrů v Japonsku, které můžete vidět dělat, když připravují čaj pro hosty.
Jediná výjimka pro toto studené vaření. Když použijete studenou vodu nebo vodu pokojové teploty, není odsávání hořkosti tak důležité, takže listy můžete nechat louhovat 3 hodiny nebo dokonce přes noc. U studeného vaření si můžete opravdu pohrát s parametry vaření a zjistit, která doba vaření vám nejlépe vyhovuje. Máte zájem o studený čaj? Náš článek 👉 za studena louhovaný zelený čaj vysvětlili Tea Experts je stvořen pro vás!
#4 Použijte vysoký poměr listů k vodě
Tento byl vypůjčen ze seznamu existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje George Orwell, ale bylo to tak důležité, že jsme to prostě museli použít. Tentokrát místo toho, abychom mluvili o množství čaje nebo síle čaje, budeme hovořit pouze o použití vysokého poměru listů k vodě. Pro japonský zelený čaj doporučujeme použít 5 gramů lístků a 150 ml vody. S tímto poměrem jste schopni získat malé množství koncentrovaného, super aromatického zeleného čaje. Tento poměr vody je ideální množství pro Čajová konvice Kyusu, což je nejlepší nástroj pro přípravu japonského zeleného čaje.
#5 Nevyhazujte čaj po jednom vylouhování
Další chybou, kterou začátečníci při přípravě čaje dělají, je vyhazování čaje již po jednom vylouhování. Vysoce kvalitní čajové lístky jsou určeny k opakovanému použití, než budou vyhozeny. Nejen, že díky tomu vaše zásoba čaje vydrží déle, ale také to může vést k rozmanitějšímu zážitku z pití čaje. Každé máčení je jiné a mnoho pijáků čaje ve skutečnosti dává přednost druhému máčení. U japonského zeleného čaje bývá první máčení nejsladší, zatímco druhé máčení může být silnější na těchto dušených zeleninových nebo travnatých tónech. Třetí louhování může být o něco jemnější, v závislosti na druhu čaje, s větším důrazem na minerály v čaji. Čaj může při přechodu z prvního do druhého spaření dokonce získat zelenější barvu.
#6 Používejte vysoce kvalitní vodu
Voda je něco, o čem se ve světě čaje dostatečně nemluví. 99 % louhovaného čaje je voda, takže je důležité, abyste si to udělali správně. Doporučujeme používat filtrovanou vodu, protože na vápník nebo „tvrdá voda“ může skutečně narušit chuť čaje. To, co chcete, je voda neutrální chuti, aby chuť čaje skutečně zazářila.
#7 Nepřidávejte příliš mnoho přísad
I když může být příjemné do čaje čas od času přidat trochu sladidla nebo ovesného mléka, nemělo by to být něco, na co se spoléháte. Když přidáváte věci do čaje, může být opravdu obtížné soustředit se na specifické chuťové tóny nápoje. Pokud opravdu chcete zažít čaj přesně tak, jak zamýšlel farmář, měli byste ho pít bez mléka a cukru.
#8 Používejte správné čajové nádobí
Poslední chybou, kterou začátečníci dělají, je, že nepoužívají správné čajové nádobí. Tato chyba je uvedena jako poslední, protože je ve skutečnosti nejméně důležitá. Připravte si čaj v konvici, jako je tato hliněná konvička kyusu, nejlepší způsob, jak z lístků získat maximum, ale není to příliš velký rozdíl, pokud čaj připravujete ve stylu sypaných listů. Čajové sítko může být skvělým způsobem, jak začít ve světě sypaného čaje, i když technicky stísněný prostor nedává listům dostatek prostoru, aby se plně rozvinuly a správně uvolnily svou chuť. Hliněná konvice poskytuje listům dostatek prostoru k otevření a hlína může dokonce zvýraznit chuť a snížit část hořkosti. Nemějte pocit, že potřebujete hned investovat do drahého čajového nádobí, důležitější je zaměřit se na dobrý čaj. A pokud nemáte sítko na čaj nebo louhovač, přečtěte si náš článek 👉 jak připravit sypaný čaj bez louhovače.
#9 Nepoužívejte nekvalitní čaj
existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čajea to je možná nejdůležitější. Je možné připravit špatný čaj s dobrými listy, ale není možné připravit dobrý čaj se špatnými listy. Proto je tak důležité vybrat si kvalitní čaj. V ideálním případě najdete čaj z první sklizně, vyrobený v malé dávce známým farmářem nebo výrobcem. A pokud nevíte, kde začít, podívejte se na náš článek 👉 Nejlepší čaj pro začátečníky Vybráno odborníky. Určitě najdete čaj, který je vaším šálkem čaje!
#10 Vyndejte všechen čaj
Jak jsme již zmínili, je důležité dostat z konvice všechen čaj. Nejchutnější část čaje se vylévá jako poslední, protože byla v kontaktu s listy nejdéle. Nejen, že je to důležité pro maximalizaci chuti šálku čaje, ale je také důležité dostat z lístků všechnu vodu, aby se čaj nepřepařil. Pokud po nalití prvního spařování zůstane voda uvnitř hrnce, druhý spař bude velmi hořký.
#11 střídavě nalévání, když se dělíte o čaj
Jak jsme zmínili v posledním pravidle, nejchutnější část čaje se vylévá jako poslední, takže když připravujete čaj pro hosty, budete se o to chtít podělit, aby všichni zažili stejnou chuť. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je buď použít šálek poctivosti (běžnější při vaření čínského čaje) nebo použít alternativní metodu nalévání (běžnější při vaření japonského čaje). Tato metoda střídá nalévání mezi šálky, takže každý dostane stejné množství chuti!
#12 Bonus – sypaný čaj skladujte správným způsobem
Existuje mnoho faktorů, kterým byste se měli při skladování čaje vyhnout. Toto je tak velké téma, že náš tým odborníků na čaj o něm napsal samostatný článek!
Určitě čtěte 👉 Jak skladovat sypaný čaj – před a po uvaření
Pokud se budete řídit tímto návodem k nejlepšímu způsobu skladování sypaného čaje, můžete dosáhnout toho, že váš čaj vydrží výrazně déle, ale čím dříve jej budete moci pít, tím lépe.
Závěr
Doufám, že se vám náš pohled líbil existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje. Pokud máte nějaké dotazy nebo máte nějaká vlastní pravidla, která byste rádi viděli v seznamu, neváhejte je zanechat v komentářích níže. Do té doby se uvidíme příště.
Počet komentářů: 4
So it is infinitely possible to discuss..
Helpful info. Lucky me I found your website by chance, and I’m surprised why this accident didn’t happened in advance! I bookmarked it.
It’s very hard answer
Thanks ❤️