Často se nás ptají jak připravit sypaný čaj bez louhovače, a existuje několik různých způsobů, jak to můžete použít 🫖
Zatímco konvice na kyusu je nejlepší způsob přípravy Japonský zelený čaj, pokud žádné nemáte, existuje několik dalších řešení, která můžete vyzkoušet se základními domácími nástroji 🍵
V tomto článku se podíváme na 13 různých způsobů jak připravit sypaný čaj bez louhovače.
Začněme! 👇
Jak tedy připravit sypaný čaj bez louhovače?
Pokud hledáte jak připravit sypaný čaj bez louhovače, naštěstí pro vás existuje několik možností.
Tyto možnosti se liší v obtížnosti a účinnosti a určitě zdůrazníme ty, které považujeme za obzvláště užitečné.
Pokud najdete takový, který vyžaduje zásoby, které nemáte, jednoduše přejděte na další nápad v seznamu! 📋
#1 Technika Stainer

Technika síta patří mezi nejlepší, protože vyžaduje velmi málo pohyblivých kusů.
Pokud máte doma sítko, může to být skvělá pomůcka pro přípravu sypaného čaje.
Opakující se téma, kterého si můžete všimnout, když o něm mluvíme jak připravit sypaný čaj bez louhovače spočívá v tom, že potřebujete jednak poskytnout prostor pro roztažení listů, ale také mít způsob, jak je po vyluhování filtrovat.
I když sítko není tak dobré jako čajová konvice, je stále mnohem lepší než sáček.
Metoda
Pokud máte pořádné sítko na čaj, stačí do sítka vložit 5 gramů lístků a poté je ponořit do šálku teplé vody.
Jakmile uplyne doba louhování, jednoduše vyjmete sítko a položíte jej na misku nebo papírovou utěrku, aby mohla zbylá voda odfiltrovat z listů.
Pokud používáte spíše běžné kuchyňské sítko, které není určeno na čaj, můžete jej použít pouze jako filtrační zařízení.
Listy spařte v jiné nádobě (o několika z nich se zmíníme později) a poté nalijte vodu přes filtr do šálku, abyste listy vytřídili.
#Technika 2 pohárů

Pokud opravdu nemáte přístup k žádným nástrojům, jednou z metod, kterou můžete použít, je technika poháru ⛾
To je pravděpodobně nejméně efektivní, ale zdaleka nejsnadnější.
Vše, co potřebujete k provedení této techniky, je několik listů, trocha vody a šálek.
Metoda
Jednoduše vložte asi 5 gramů listů na dno šálku, zalijte trochou teplé vody a nechte asi minutu odstát.
Jakmile se čajové lístky naplní vodou, budou těžší a klesnou na dno šálku.
Velmi opatrně, aniž byste narušili šálek čaje, můžete nápoj pomalu usrkávat z hladiny, kde je méně lístků.
Již nyní si pravděpodobně můžete všimnout několika nedostatků této techniky. Čaj se převaří a občas se vám v ústech objeví lístek, který může ovlivnit váš zážitek z pití čaje.
Tato metoda není dokonalá, ale je to jedna z cest jak připravit sypaný čaj bez louhovače nebo jakékoli jiné nástroje uvedené v tomto seznamu.
#3 Technika dvojitého poháru

O krok výše od techniky jednoho poháru je technika dvojitého pohárku.
Pokud máte přístup ke 2 různým šálkům, můžete to vyzkoušet ⛾⛾
Bude to o něco lepší než technika jednoho poháru, ale stále má k dokonalosti daleko.
Metoda
K tomu budete mít téměř přesně stejné nastavení jako u techniky jednoho šálku.
Jakmile se listy usadí na dně šálku číslo 1, můžete jej pomalu nalít do šálku číslo dvě.
I když se některé listy dostanou do šálku číslo 2, je to stále lepší než to, co jste měli předtím s technikou jednoho šálku.
Trik spočívá v nalévání velmi plynule, aniž byste čaj protřepávali, abyste zajistili, že vyléváte pouze vrchní vrstvu čaje a ne lístky.
#4 Technika hrnce

Možná máte doma čajovou konvici, která nemá zabudované sítko, nebo odnímatelné sítko, které se ztratilo.
Pokud si chcete připravit čaj tímto stylem, bude stačit najít sítko.
Metoda
Uvařte čajové lístky v konvici stejně jako normálně.
Jakmile je čaj uvařen, nalijte čaj do šálku, ale tentokrát na šálek dejte sítko, aby odfiltrovalo lístky.
Tím zajistíte, že ve vašem šálku neskončí žádné listy a po uplynutí času se vaření zastaví.
#5 Technika čajového sáčku

Všichni samozřejmě víme, že čajový sáček lze použít k vyluhování čaje.
Možná nevíte, že čajové sáčky jsou ve skutečnosti docela špatným nástrojem pro vaření čaje, protože nedávají listům dostatek prostoru, aby expandovaly a uvolnily svou chuť do vody.
Pokud jste zoufalí, můžete si zkusit vyrobit vlastní sáček z prázdného sáčku a sypaného čaje.
Metoda
Nejprve přidejte 5 gramů sypaného čaje do prázdného sáčku a uzavřete jej.
Když cestujeme po Japonsku na výlety za čajem, používáme tyto prázdné hedvábné sáčky a plníme je sypaným čajem.
Díky tomu nemusíme poškozovat naše vzácné hliněné čajové konvice, jen abychom si na cestách vychutnali dobrý zelený čaj.
Měli byste být schopni snadno uzavřít čajové sáčky a poté je vložit do šálku a přidat trochu teplé vody.
Jakmile uplyne čas louhování, váš čajový sáček je připraven k vytažení a váš čaj je připraven k pití.
Můžete si také připravit několik těchto domácích čajových sáčků předem, pokud víte, že jedete na místo, kde nebudete mít moc přístup k čajovému nádobí.
#6 Technika kávového filtru

Kávový filtr můžete samozřejmě použít i k přípravě sypaného čaje. ☕️
K tomu budete potřebovat kávový filtr a nejlépe nějaký typ přelévacího zařízení, i když to není zcela nutné.
Metoda
Pokud máte přelévací kávovar, můžete zkusit připravit pomalý překapávaný zelený čaj.
Stačí vložit čajové lístky do kávového filtru a pomalu nalít trochu vody, až 150 ml.
Zjistíte, že vzhledem k tomu, že je kávový filtr tak jemný, bude trvat dlouho, než skrz něj prokape, což je právě dost času na to, abyste z lístků získali nějakou chuť.
Pokud nemáte přelévací zařízení a máte pouze kávový filtrační papír, můžete zkusit vyrobit čajový sáček.
Umístěte čajové lístky doprostřed kávového papíru, dobře jej složte a opakujte kroky z předchozí části.
Ujistěte se, že používáte bílý kávový papír, protože hnědý kávový papír může skutečně ovlivnit chuť.
#7 Technika French Press

Pokud nemáte doma konvici, french press může být další nejlepší věcí. ☕️
Jak jsme již zmínili, pokud jde o jak připravit sypaný čaj bez louhovače, vše, co potřebujete, je poskytnout listům dostatek prostoru a po vyluhování je musíte z vody odfiltrovat. Francouzský tisk nabízí obojí!
Metoda
Přidejte 5 gramů čajových lístků do french pressu a poté zalijte 150 ml vody.
Nasaďte píst a vršek na french press, ale ještě ho netlačte dolů.
Jakmile uplyne minuta, zatlačte píst dolů, dokud nedosáhne listů, ale ne dále.
Pokud ho zatlačíte příliš dolů, vytlačí z listů hořkost. Tím se louhování částečně zastaví, ale čaj stejně zhořkne, když se takto nechá příliš dlouho.
Čaj pak stačí vylít a v šálku byste neměli mít žádné lístky!
#8 Technika sítování čaje

Pokud máte doma síto, může to usnadnit přípravu sypaného čaje bez konvičky.
Toto je klíčová součást rovnice, protože jakmile budete mít způsob, jak z čaje odfiltrovat lístky, nyní potřebujete pouze nádobu na vaření čaje.
Může to být i šálek sklenice.
Metoda
5 gramů čajových lístků dejte do hrnku a zalijte 150 ml vody.
Nechte listy 1 minutu louhovat a poté je nalijte do samostatného šálku přes síto.
Hrnek poskytne listům dostatek prostoru, aby uvolnily svou chuť a síto je po dokončení vaření oddělí.
#9 Gaiwanova technika

Jedná se o originální improvizované čajové nádobí.
Gaiwan nebo mísa s víkem je tak jednoduchá, jak jen to jde.
Skládá se pouze z malého šálku s víčkem ve tvaru kopule nahoře.
Toto je ve skutečnosti nástroj volby pro mnoho vážných pijáků čaje a k jeho použití nepotřebujete ani filtr!
Metoda
Do gaiwanu vložte 5 gramů čajových lístků a zbytek zalijte vodou.
Hladina vody by měla být těsně pod okrajem, což vám poskytne dostatek prostoru, abyste mohli s kelímkem pohybovat, aniž by se vylil.
Jakmile uplyne čas louhování, můžete na gaiwan položit víko, ponechat na jedné straně mezi víkem a miskou malou mezeru a přes ni nalít čaj.
Tato mezera mezi víkem a miskou umožní vodě procházet, aniž by skrz ni procházely listy.
#10 Technika papírových ručníků

Toto je pokračování techniky domácího čajového sáčku. 🧻
Za tímto účelem budete v podstatě vyrábět své vlastní papírové čajové sáčky z papírové utěrky.
Metoda
Stačí položit čtverec papírové utěrky na suchý kuchyňský stůl, doprostřed položit 5 gramů sypaného čaje a srolovat.
Nyní máte v podstatě domácí papírový sáček na čaj, který můžete použít k vyluhování sypaného čaje!
#11 Vidlicová technika

Pokud nemáte doma sítko, můžete místo něj zkusit použít vidličku. 🍴
Tato metoda může být dobrá, protože vyžaduje pouze nástroje, ke kterým má většina lidí přístup, jako je vidlička a hrnek na čaj.
Metoda
Nejprve spařte čajové lístky v šálku vody, stejně jako u techniky šálku.
Jakmile jsou listy hotové, můžete je nalít do samostatného šálku, ale umístěte vidličku na okraj hrnku tak, aby voda procházela hroty vidličky.
To by mělo zabránit tomu, aby listy stékaly do druhého šálku, ale je pravda, že to chce trochu cviku.
#12 Technika štěrbinové lžíce

Toto je v podstatě opakování metody vidličky, ale místo toho s děrovanou lžící. Pojďme to zkontrolovat!
Metoda
U této metody přecházíte čaj ze spařovacího šálku do šálku na pití, ale naléváte jej štěrbinovou lžičkou.
Tento nástroj funguje mnohem lépe než vidlice, protože je širší a má více místa na prosévání. S dobrou štěrbinovou lžící byste měli být schopni přijít na to jak připravit sypaný čaj bez louhovače v žádném okamžiku!
#13 Technika vyluhování alobalu

Toto je jedna ze zajímavějších technik a v podstatě zahrnuje výrobu vlastního čajového sáčku ze staniolu.
Výhodou staniolu nad papírem je, že se při vaření nerozvine, takže při vaření čaje bude snazší udržet „čajový sáček“ uzavřený a lístky uvnitř.
Metoda
Nejprve vezměte malý list hliníkové fólie a doprostřed vložte čajové lístky.
Spodní část alobalu můžete zabalit, aby čajové lístky nevypadly, a poté jej srolovat (jako burrito).
Dále můžete nožem nebo nůžkami propíchnout do dna malou dírku nebo dva a poté vložit alobalový sáček do teplé vody.
Tato metoda umožní čajovým lístkům vyluhovat, ale sáček by měl být schopen udržet svůj tvar po celou dobu louhování.
Jaké jsou nejlepší nástroje pro vaření sypaného čaje:
#1 Kyusu
Konvička kyusu je nejlepší pomůcka pro přípravu sypaného, japonského zeleného čaje. poskytuje listům dostatek prostoru, aby se roztáhly a uvolnily jejich chuť do vody, a má vestavěný filtr, který čajové lístky automaticky vysává při nalévání. Kyusu má dokonce boční rukojeť, která usnadňuje nalévání a zabraňuje popálení rukou od samotné konvice.
Pokud chcete čajovou konvici kyusu zdarma, zašleme vám ji, když se zaregistrujete do našeho měsíční čajový klub. S touto nabídkou vám zašleme některé z nejlepších zelených čajů, které jsme našli, z celého Japonska s velkou slevou. Vyzkoušejte spoustu úžasných, organicky pěstovaných zelených čajů a získejte všechny nástroje, které potřebujete k jejich přípravě!
#2 Shibooridashi
Shibooridashi může být skvělým nástrojem i pro přípravu japonského zeleného čaje, ale většinou se jedná o prémiové čaje jako např. Gyokuro . Tato konvice má velmi plochý design, který maximalizuje povrchovou plochu na dně. To je dobré pro přípravu čaje s vysokým poměrem listů k vodě. Můžete vidět připravovat čajového mistra Gyokuro v shibooridashi s 5-10 gramy listů a pouze 50 ml vody pro skutečně maximální chuť
#3 Houhin
Houhin je další dobrá konvice na prémiový japonský zelený čaj. Tato konvička nemá postranní držadlo a místo toho se používá metodou „3 prsty“. Čajový mistr nalévá konvičku jedním prstem na každou stranu konvice a jedním kloubem na horním víku, aby se ruka nepopálila.
#4 Gaiwan
Gaiwan je jednoduchý kus čajového nádobí, o kterém jsme se již zmínili. Může fungovat skvěle pro čínské čaje s většími listy, ale může být velmi obtížné připravit japonské zelené čaje, jako je Fukamushi. Sencha . Důvodem je, že je obtížné nastavit mezeru mezi víčkem a miskou na velikost, která je dostatečně malá, aby zastavila proudění malých částeček listů do šálku. Pokud to pro vás není problém, pokračujte a využijte toho!
#5 konvička Yixing Clay
Toto je tradiční čínská hliněná konvice a může fungovat skvěle pro čínské čaje. Je velmi malý, takže funguje nejlépe, pokud jde o přípravu čajů s vysokým poměrem listů k vodě, jak je vidět ve stylu gonfu. Toto vaření koncentruje čaj a dává vám menší množství super aromatického čaje, který je určen k usrkávání velmi pomalu.