jsou pro vás čajové sáčky špatné? Čajový sáček je první zkušeností, kterou mnozí z nás s čajem zažijí, ale abyste mohli skutečně zažít svět čaje, musíte sáhnout po sypaném čaji. Existuje mnoho důvodů, proč se chcete vyhnout sáčkům, pokud jde o životní prostředí a přípravu čaje. Několik z nich zde pokryjeme 👇

Z čeho jsou čajové sáčky vyrobeny?
Většina čajových sáčků je vyrobena z nylonu, plastu nebo běleného papíru. Mnoho čajových sáčků je pak také zataveno druhem lepidla. Když položíte otázku jsou pro vás čajové sáčky špatné, opravdu se musíte podívat na jednotlivé materiály použité k výrobě každého z nich.
Zatímco staromódní čajové sáčky jsou vyrobeny z papíru, mnoho novějších čajových sáčků je vyrobeno z určitého typu plastu. Přestože se plast „neroztaví“, když ho vložíte do horké vody, časem koroduje a uvolňuje mikroplasty do čaje. Papírové čajové sáčky také nemají volný průchod. I když jsou vyrobeny z papíru, je to často bělený papír a čajové sáčky jsou často uzavřeny sponkami nebo lepidlem, což může mít škodlivé účinky.
Proč jsou vaše čajové sáčky toxické
Když už se ptát jsou pro vás čajové sáčky špatné a vaše zdraví, důležitá věc, kterou je třeba sledovat, jsou mikroplasty. Nedávno se to zjistilo 11,6 miliardy mikroplastů a 3,1 miliardy nano plastů lze uvolnit v jediném šálku čaje.
Tyto mikroplasty se uvolňují při interakci horké vody s čajovým sáčkem. Když pijete šálek čaje, požíváte plast. Je to sice velmi malá částka, ale i tak se sčítají přesčasy.
Škodlivé účinky papíru, plastu a nylonové čajové sáčky
Nylon je běžnou přísadou pro čajové sáčky, protože má vyšší tepelnou odolnost než plast, ale přesto může být znehodnocen vařící vodou. Jak už si můžete všimnout, vařící voda a chemikálie opravdu nejdou dohromady!
Nejhůře jsou na tom samozřejmě plastové čajové sáčky. Plast používaný k výrobě plastových čajových sáčků je polyethylen, stejný, jaký se používá k výrobě sáčků s potravinami. Tento materiál je opravdu problematický při ponoření do vroucí vody, nebo dokonce teplé vody.
Na první pohled se papírové čajové sáčky mohou zdát jako zdravá alternativa, ale to může být zavádějící. Je to proto, že papírové sáčky jsou téměř vždy ošetřeny bělidlem, aby byly bílé. Tento proces bělení využívá chemikálie, jako je oxid chloričitý. Přestože se tento trik používá k tomu, aby čajové sáčky vypadaly čistě a čistě, opak je pravdou.
Tak jsou pro vás čajové sáčky špatné? To záleží na tom, z čeho jsou vyrobeny, ale zdají se být všechny nejběžnější typy.
Na závěr a na základě našeho výzkumu můžeme říci, že papír, plast a amp; nylonové čajové sáčky mají dva hlavní škodlivé účinky:
#1 Škodlivé účinky na vaše zdraví
#2 Škodlivé účinky na naši planetu

#1 Škodlivé účinky na vaše zdraví
Ačkoli je zapotřebí další výzkum, zdá se, že mikroplasty si pronikají cestu do našeho potravního řetězce a následně do našeho trávicího systému. Plný rozsah tohoto není zcela znám, ale některé plasty mají rády Bisfenol A (BPA) jsou známé endokrinní disruptory. To znamená, že mohou mít škodlivé účinky na hormonální aktivitu u lidí.
Znovu se tedy ptáme jsou pro vás čajové sáčky špatné? Na základě samotných mikroplastů by to tak vypadalo. Tím špatné zprávy nekončí, ani jsme se nezabývali dopady na životní prostředí.
#2 Škodlivé účinky na naši planetu
Materiál
Materiál v čajových sáčcích není špatný jen pro chuť, ale také pro životní prostředí. Dalším důvodem, proč nepít čajové sáčky, je to, že jsou ekologickou katastrofou. Odhaduje se, že jen v Británii se denně vypije 100 milionů šálků čaje. Vzhledem k tomu, že 96 % z toho jsou čajové sáčky, je to až 35 miliard čajových sáčků vyhozených každý rok.
Není to jen papír, ale v mnoha případech obsahuje škodlivé plasty, kovy ze sponek a pevné. Je také důležité vzít v úvahu, že mnoho čajových sáčků je jednotlivě zabaleno, což vytváří ještě více materiálu. Dobrým způsobem, jak omezit tento nadbytečný odpad, je přejít na sypaný čaj. Sypaný čaj je mnohem efektivnější, pokud jde o balení, a když s čajem skončíte, můžete listy jen kompostovat!
Více Tea detritus oproti sypanému čaji
Čajové sáčky se také vyhodí po jednom použití. Na druhou stranu sypaný čaj lze znovu použít mnohokrát. Některé čaje mohou dokonce zlepšit podruhé nebo potřetí jako fukamushi Sencha , která se stává ještě živějším odstínem zelené se silnějšími tóny zeleninové chuti.
To také snižuje cenu za šálek. Chcete-li porovnat ceny sypaného čaje a čajového čaje, musíte vzít v úvahu, že čajový sáček obsahuje pouze 2 gramy skutečného čaje a pravděpodobně bude nutné jej po 1 uvaření vyhodit. Naproti tomu sypaný čaj lze použít 3–5krát, takže 100gramové balení čaje lze použít na přípravu 150–250 ekvivalentních šálků s mnohem lepší chutí. Jak již bylo řečeno, doporučujeme použít 5 gramů listů a menší množství vody, abyste skutečně zkoncentrovali vaření a vytvořili silnější chuťový profil. Je lepší vychutnat si menší množství opravdu úžasného čaje než větší množství mírně zředěného čaje.
Jak se vyhnout škodlivým účinkům čajových sáčků
Nejlepší způsob, jak se vyhnout škodlivým účinkům čajových sáčků, je stát se soběstačným. Později v této příručce vám poskytneme pokyny, jak si doma připravit vlastní čaj a čajové sáčky. To znamená, že se již nemusíte spoléhat na velké společnosti vyrábějící čajové sáčky a můžete pít zdravý, vysoce kvalitní zelený čaj!
Jak zjistit, zda jsou vaše čajové sáčky bezpečné
Samozřejmě, když se lidé ptají jsou pro vás čajové sáčky špatné opravdu se ptají na čajové sáčky, které používají. Není na škodu zkontrolovat složení vašich čajových sáčků. Pokud tyto přísady nejsou k dispozici, je to již špatné znamení. Pokud přísady obsahují nylon nebo plast, také to není dobré znamení. Mnohé poznáte také pouhým pohledem na samotný čajový sáček. Pokud je na něm sponka, slepené/zatavené okraje nebo bílý papír, toto jsou známky toho, že byste se měli čajovému sáčku vyhnout.
Jaké jsou lepší alternativy čajových sáčků?
K čajovým sáčkům existují dvě hlavní alternativy. První je sypaný čaj z listů, který bychom vřele doporučili. Pokud se opravdu nemůžete vzdát čajových sáčků nebo jste hodně v pohybu, vždy si můžete vyrobit vlastní.

#1 Sypaný listový čaj
Nejlepším řešením hlavolamu s čajovým sáčkem je přejít na sypaný čaj. Může se to zdát jako obtížný přechod, ale vše, co potřebujete, je sítko a sypaný čaj.
Už jen tento přepínač sám o sobě udělá obrovský rozdíl ve vašem čajovém rituálu. Dokonce i některé sypané čaje střední třídy zastíní některé z nejdražších čajových sáčků.

#2 Vyrobte si vlastní čajové sáčky
Pokud opravdu musíte čajový sáček používat, doporučujeme vám použít vlastní. Stejně jako vaření vlastního jídla vám výroba vlastních čajových sáčků umožňuje skutečně kontrolovat, co jde do vašeho těla. Doporučujeme zvolit hedvábný čajový sáček, který má znovu uzavíratelný sáček.
Ty jsou v Japonsku běžné a někdy je používáme, když cestujeme za farmáři. Do sáčku můžete použít vysoce kvalitní sypaný čaj a uzavřít jej bez lepidla nebo spon. Nemusí to být zdaleka tak dobré jako volné listy, ale stále je na míle vzdáleno od sériově vyráběných čajových sáčků.
3 důvody, proč nikdy nepřipravíte skvělý zelený čaj s čajovými sáčky:
Kromě toho, že čajové sáčky škodí zdraví, škodí i vašim chuťovým buňkám. Pro nás otázka jsou pro vás čajové sáčky špatné také záleží na jejich chuti. Je důležité najít čaj, který vám bude skutečně chutnat, a zjistíte, že sypaný čaj téměř vždy porazí sáčky.
1. Čajové sáčky obsahují mnohem méně kvalitní listy
Prvním a nejdůležitějším bodem, který je třeba poznamenat, je skutečnost, že čajové sáčky mají tendenci obsahovat mnohem méně kvalitní listy než sypaný čaj. Aby se velké čajové lístky dostaly do čajového sáčku, musí se rozbít, a proto ztratí mnoho esenciálních olejů, které jsou zodpovědné za komplexní chutě a vůně čaje. Producent, který vyrábí vysoce kvalitní čaj pro prémiový trh, by nikdy neplýtval listy v čajovém sáčku, takže všechny nejlepší čaje na světě jsou vyráběny pro konzumaci volných listů.
Čajové sáčky jsou vyráběny s ohledem na příležitostného pijáka čaje, a proto jsou hromadně vyráběny s použitím levnějších lístků. Čajové sáčky se často vyrábějí ze zbytků listů z procesu výroby čaje. Mohou být vyrobeny z pozdějších sklizní s méně živinami nebo obsahují starší listy, stonky nebo jiný rostlinný materiál. Chuť sypaných listů a čajových sáčků nemůže být odlišnější, přičemž čajové sáčky mají plochou a hořkou chuť a sypaný zelený čaj má sladkou a komplexní škálu chutí.
2. Čajové sáčky jsou méně účinný způsob vaření čaje
I kdybyste na čajový sáček použili vysoce kvalitní listy, samotný sáček je méně účinný způsob vaření čaje. Čajové lístky potřebují dostatek prostoru, aby se otevřely a uvolnily svou plnou chuť do vody. Když jsou stísněné uvnitř malého prostoru jako čajový sáček, chuť zeslábne. To je druhý hlavní důvod, proč nepoužívat čajový sáček.
Chcete si připravit sypaný čaj v konvici, jako je tato, aby měly lístky více prostoru k otevření. Konvičku pak stačí vylít a vestavěný filtr vám pomůže udržet lístky mimo váš šálek. Obvyklá mylná představa o sypaném čaji je, že musíte pít listy spolu s čajem, ale existuje mnoho nástrojů, jak je odfiltrovat. Nejjednodušší je použít kovové sítko jako náhradu za čajový sáček, i když to neumožní tolik místa a chuť bude o něco slabší.
3. Čajové sáčky ovlivňují chuť čaje
Třetím důvodem, proč čajové sáčky nepoužívat, je, že samotné sáčky mohou ovlivnit chuť nápoje. Nezapomeňte, že když připravujete čaj se sáčkem, lijete horkou vodu i na papír a plast. To je důvod, proč má mnoho čajových sáčků kartonovou příchuť. Kartonová příchuť není jen z nekvalitních čajových lístků, ale také z papíru v samotném sáčku.
Kromě papíru je většina čajových sáčků často zatavena nějakým druhem lepidla. Toto lepidlo je na bázi plastu a lze jej snadno vytáhnout vodou, zejména horkou vodou. Na čajovém sáčku máte také sponky a šňůrky, které mohou negativně ovlivnit chuť. Co chcete udělat, je vyhnout se všem těmto materiálům a připravovat čaj tradičním způsobem, s hliněnou konvicí, trochou vody a několika lístky.
Závěr: Jsou pro vás čajové sáčky špatné? Ano a také pro životní prostředí!

Tak, jsou pro vás čajové sáčky špatné? Na základě informací, které máme o účincích mikroplastů, rozdílu v chuti a vlivu na životní prostředí, můžeme s jistotou dojít k závěru, že čajové sáčky jsou špatné pro vás i planetu.
To může být pro mnoho lidí těžké slyšet a téměř každý opravdový piják čaje začínal s čajovými sáčky, takže všichni chápeme, že může být obtížné přejít na jiný způsob.
Rádi si myslíme, že tyto informace jsou skvělou příležitostí k prozkoumání velkého světa sypaného čaje. Když se ponoříte do sypaného čaje, najdete mnohem více chutí, rozmanitosti a vůní.
Doufám, že vám tento článek pomohl přejít z čajových sáčků na sypané listy. Pokud si chcete vyzvednout čajovou konvici, můžete ji získat zdarma na našem webu s určitými objednávkami. Pokud potřebujete nějaké doporučení, kterými sypanými čaji začít, neváhejte nám zanechat zprávu v komentářích níže. Moc děkuji za přečtení, uvidíme se příště.
Počet komentářů: 2
Well ill b damned 😭
How can you make hot tea without tea bags?