
Ahoj všichni, toto je Will z Nio a dnes si povíme něco málo o typech hnojiv používaných při výrobě organického zeleného čaje. Poté, co jsme se setkali s desítkami farmářů a zeptali se jich, jak hnojí svůj čaj bez chemie, jsme slyšeli spoustu zajímavých odpovědí. Zdá se, že většina farmářů našla svůj vlastní jedinečný způsob hnojení čaje a žádný z nich nezahrnuje použití umělých chemikálií.
Účelem hnojiva je vrátit živiny do půdy. Když rostliny rostou v konkrétní půdě, mají tendenci časem vyčerpat živiny z půdy. Aplikací různých druhů organického materiálu na půdu jste schopni doplnit živiny do půdy a vytvořit zdravější prostředí pro pěstování na následující rok.

Druhy organických hnojiv pro zelený čaj
Bokashi hnojivo: Toto je typ hnojiva, které používá pan Sakamoto. Během naší hodinové diskuse o zdraví půdy nám pan Sakamoto vysvětlil, že sedimentární hornina je nevyužitá zásobárna živin. Sedimentární hornina je tvořena vrstvami rostlinné a živočišné hmoty, které byly uloženy po miliony let. Tyto sedimenty pak „aktivuje“ hnojivem Bokashi, typem kompostu vyrobeného z organického materiálu. Takto si dokáže udržet své Gyokuro rostliny silné a zdravé i bez stínu po dobu 21 dnů.
Hnojivo pro rýžové slupky: Toto je hlavní hnojivo používané slavným panem Issinem Kamairicha farmář v Takachiho. Aby omezil plýtvání jídlem, bere zbytky organických materiálů, jako jsou rýžové slupky, tráva a hroznová semínka, aby vytvořil hnojivo bohaté na živiny, které je ideální pro pěstování čajovníků v horském prostředí.
Hnojivo na dřevěné uhlí a řasy: Toto hnojivo používá jeden z novějších farmářů, které jsme navštívili v Zenkouenu. Používal kombinaci různých hnojiv vyrobených z dřevěného uhlí, chaluh a mušlí. Tato hnojiva míchá dohromady ve specifických poměrech a každý podzim hnojí půdu.
Hnojivo na čajové lístky: Snad nejjednodušší způsob, jak oplodnit čajové rostliny, je přidáním čajových lístků navíc. Dokonalým příkladem toho je ostrov Jakušima, kde farmáři na podzim sklízejí čajové lístky a místo toho, aby je použili k přípravě čaje, je ve skutečnosti vracejí zpět do půdy. Čajové lístky pak tvoří mulč bohatý na živiny, který pomáhá rostlinám růst. Půda se nevyčerpá tak rychle, protože živiny, které byly z půdy extrahovány, se do ní vrací každý podzim.
Jaký je rozdíl?
Obrázek nahoře byl pořízen u pana Sakamota Gyokuro farma v Shibushi. Rostlina vlevo je hnojena organicky a rostlina vpravo konvenčně. Po dvou týdnech mimo zem je organická rostlina stále silná a zdravá a neekologická rostlina začíná umírat. Je to proto, že další živiny z organické půdy mohou ve skutečnosti změnit buněčné složení listů a učinit je hustšími a zdravějšími. To je klíčové, protože Gyokuro musí být udržován naživu po dobu 21 dnů bez úplného slunečního záření, aby se rozvinula jeho charakteristická sladká chuť umami.
