kompletní průvodce organickým čajovým hnojivem

Ahoj všichni, toto je Will z Nio a dnes si povíme něco málo o typech hnojiv používaných při výrobě organického zeleného čaje. Poté, co jsme se setkali s desítkami farmářů a zeptali se jich, jak hnojí svůj čaj bez chemie, jsme slyšeli spoustu zajímavých odpovědí. Zdá se, že většina farmářů našla svůj vlastní jedinečný způsob hnojení čaje a žádný z nich nezahrnuje použití umělých chemikálií.

Účelem hnojiva je vrátit živiny do půdy. Když rostliny rostou v konkrétní půdě, mají tendenci časem vyčerpat živiny z půdy. Aplikací různých druhů organického materiálu na půdu jste schopni doplnit živiny do půdy a vytvořit zdravější prostředí pro pěstování na následující rok.

Druhy organických hnojiv pro zelený čaj

Bokashi hnojivo: Toto je typ hnojiva, které používá pan Sakamoto. Během naší hodinové diskuse o zdraví půdy nám pan Sakamoto vysvětlil, že sedimentární hornina je nevyužitá zásobárna živin. Sedimentární hornina je tvořena vrstvami rostlinné a živočišné hmoty, které byly uloženy po miliony let. Tyto sedimenty pak „aktivuje“ hnojivem Bokashi, typem kompostu vyrobeného z organického materiálu. Takto si dokáže udržet své Gyokuro rostliny silné a zdravé i bez stínu po dobu 21 dnů.

Hnojivo pro rýžové slupky: Toto je hlavní hnojivo používané slavným panem Issinem Kamairicha farmář v Takachiho. Aby omezil plýtvání jídlem, bere zbytky organických materiálů, jako jsou rýžové slupky, tráva a hroznová semínka, aby vytvořil hnojivo bohaté na živiny, které je ideální pro pěstování čajovníků v horském prostředí. 

Hnojivo na dřevěné uhlí a řasy: Toto hnojivo používá jeden z novějších farmářů, které jsme navštívili v Zenkouenu. Používal kombinaci různých hnojiv vyrobených z dřevěného uhlí, chaluh a mušlí. Tato hnojiva míchá dohromady ve specifických poměrech a každý podzim hnojí půdu. 

Hnojivo na čajové lístky: Snad nejjednodušší způsob, jak oplodnit čajové rostliny, je přidáním čajových lístků navíc. Dokonalým příkladem toho je ostrov Jakušima, kde farmáři na podzim sklízejí čajové lístky a místo toho, aby je použili k přípravě čaje, je ve skutečnosti vracejí zpět do půdy. Čajové lístky pak tvoří mulč bohatý na živiny, který pomáhá rostlinám růst. Půda se nevyčerpá tak rychle, protože živiny, které byly z půdy extrahovány, se do ní vrací každý podzim.

Jaký je rozdíl?

Obrázek nahoře byl pořízen u pana Sakamota Gyokuro farma v Shibushi. Rostlina vlevo je hnojena organicky a rostlina vpravo konvenčně. Po dvou týdnech mimo zem je organická rostlina stále silná a zdravá a neekologická rostlina začíná umírat. Je to proto, že další živiny z organické půdy mohou ve skutečnosti změnit buněčné složení listů a učinit je hustšími a zdravějšími. To je klíčové, protože Gyokuro musí být udržován naživu po dobu 21 dnů bez úplného slunečního záření, aby se rozvinula jeho charakteristická sladká chuť umami.

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4