Volné listy vs čajový sáček - Vše, co potřebujete vědět

Když srovnáte sypaný čaj vs čajové sáčky, je několik věcí, kterých si všimnete. Za prvé, obrovský rozdíl v chuti a vůni mezi těmito dvěma čaji. Také si všimnete, že sypaný čaj produkuje méně odpadu a budete mít přístup k mnohem větší rozmanitosti. V tomto článku projdeme všechny rozdíly mezi nimi volné listy vs čajový sáček čaj, proč budete preferovat sypaný čaj a jak to udělat. Bez dalších okolků můžeme začít!

Rozdíl mezi sypaným čajem a čajovými sáčky

Začněme tímto srovnáním sypaný čaj vs čajové sáčky s rychlou definicí pojmů.

Sypaný čaj je přesně to, jak to zní, sušené sypané čajové lístky určené k vaření v konvici nebo sítku.

Na druhé straně čajové sáčky jsou malé, polopropustné balíčky s čajovými lístky uvnitř.

Na první pohled se může zdát, že tito dva produkují stejný hotový produkt, ale to nemůže být dále od pravdy. 

Historie čajových sáčků

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení byl čaj prakticky celou svou historii konzumován ve formě volných listů. Sáček čaje se začal používat teprve asi za posledních 100 let. Nejpravděpodobnější teorie tvrdí, že byl vyvinut jako nehoda. Americký obchodník s čajem Thomas Sullivan v roce 1908 naporcoval čaj do balíčků na jedno použití a zákazník omylem ponořil celý sáček do horké vody. Toto se stalo prvním čajovým sáčkem.

Větší čajové společnosti si začaly všímat tohoto rychlejšího způsobu přípravy šálku čaje a brzy se výroba čaje uvnitř sáčků stala normou. Produkce čaje v čajových sáčcích také znamenala, že mohly být použity listy nižší kvality a mohly být hromadně vyráběny pro spotřebitele citlivé na pohodlí.  

Komponenta sypkých listů vs čajových sáčků

Jedna výhoda volné listy vs čajové sáčky je, že sypaný čaj obsahuje pouze jednu složku: čajové lístky. Na druhé straně čajové sáčky mohou obsahovat mnoho různých přísad.

Typický čajový sáček je vyroben buď z nylonu, plastu nebo běleného papíru. Poté se buď utěsní sponkou nebo lepidlem na bázi plastu. Většina čajových sáčků má na sobě provázek, který může také ovlivnit chuť šálku čaje.

Možná to nezní jako velký problém, ale když tento sáček vhodíte do vroucí vody, začne kromě čajových lístků extrahovat i některé chemické složky samotného sáčku. 

Sypané čaje jsou vyráběny z vysoce kvalitních listů

Nejlepší čaje na světě jsou všechny vytvořeny pro konzumaci volných listů. Zde výrobci vybírají ty nejkvalitnější listy a pečlivě je vyrábějí v malých sériích. U některých šarží bude mít čajový farmář dokonce specifický chuťový profil, který se snaží zachytit, a bude pečlivě pracovat na dokonalé vyváženosti chutí. Každý krok od pěstování přes zpracování až po smíchání se provádí pro zlepšení chuti čaje. Konzumenti sypaného čaje jsou mnohem citlivější na kvalitu a méně citliví na pohodlí. Z tohoto důvodu existuje velký rozdíl mezi příchutěmi sypaný čaj vs čajové sáčky.

Čajové sáčky jsou vyrobeny z prachu

Čajové sáčky mají tendenci obsahovat mnohem méně kvalitní listy než sypaný čaj. Aby se velké čajové lístky dostaly do čajového sáčku, musí se rozbít, a proto ztratí mnoho esenciálních olejů, které jsou zodpovědné za komplexní chutě a vůně čaje.

Producent, který vyrábí vysoce kvalitní čaj pro prémiový trh, by nikdy neplýtval listy v čajovém sáčku, takže všechny nejlepší čaje na světě jsou vyráběny pro konzumaci volných listů.

Čajové sáčky jsou vyráběny s ohledem na příležitostného pijáka čaje, a proto jsou hromadně vyráběny s použitím levnějších lístků. Čajové sáčky se často vyrábějí ze zbytků listů z procesu výroby čaje. Mohou být vyrobeny z pozdějších sklizní s méně živinami nebo obsahují starší listy, stonky nebo jiný rostlinný materiál.

Příchuť sypaný čaj vs čajové sáčky nemůže být odlišnější, s čajovými sáčky s plochou a hořkou chutí a se sypaným zeleným čajem se sladkou a komplexní řadou chutí. 

Standardizace vs. rozmanitost

Kromě toho, že získáte kvalitnější čaj, získáte také větší rozmanitost, když si vyberete sypané listy vs čajový sáčkový čaj. Čajové sáčky sériově vyrábí jen hrstka velkých společností. Protože je vyráběné množství tak velké, existuje jen několik různých možností. Když se podíváte do obchodu s potravinami, většinou uvidíte generické čajové sáčky „zeleného čaje“. Pokud opravdu chcete prozkoumat různé odrůdy zeleného čaje, budete muset sáhnout po sypaných listech, jinak dostanete jen nejlevnější zelený čaj nacpaný do sáčku. 

Jakmile přejdete na sypaný čaj, máte nyní přístup k tisícům malých čajových farem po celém světě. Tito farmáři produkují čaj ve velmi malých množstvích a jeho chuť je jedinečná. Jemnost a nuance, které získáte z malých šarží čajů, je nemožné najít v masově vyráběných čajových sáčcích. 

Proč jsou sypané čaje lepší než čajové sáčky 

#1 zdravotní přínos – čajové sáčky jsou toxické

Nedávno bylo zjištěno, že při použití čajového sáčku se do jednoho šálku čaje může uvolnit 11,6 miliardy mikroplastů a 3,1 miliardy nanoplastů.

Tyto mikroplasty se uvolňují, když horká voda interaguje s chemikáliemi v čajovém sáčku. Když pijete šálek čaje, pijete velmi malé množství plastu, ale i když je množství omezené, stále se sčítá přesčas.

Na první pohled se papírové čajové sáčky mohou zdát tou nejméně špatnou alternativou, ale to může být zavádějící. Je to proto, že papírové čajové sáčky jsou obvykle ošetřeny typem bělidla, aby byly bílé.

Tento proces bělení používá chemikálie, jako je oxid chloričitý, který může být nebezpečný. Ačkoli se tento trik používá k tomu, aby čajové sáčky vypadaly čistě a čistě, opak je ve skutečnosti pravdou.

#2 chuť

Čajové sáčky lze firmám využít jako způsob, jak zamaskovat méně kvalitní čajové lístky a prodat je. Navenek vypadají čajové sáčky relativně podobně, ale když je otevřete, uvidíte, že kvalita je velmi špatná ve srovnání s prémiovým sypaným zeleným čajem. Bohužel se čajové sáčky často vyrábějí ze zbytků listů z procesu výroby čaje. Mohou být také vyrobeny z pozdější sklizně, s nižším nutričním profilem a hořkou, plošší chutí.

#3 dopad na životní prostředí

Materiál v čajových sáčcích není špatný jen pro chuť, ale také pro životní prostředí. Dalším důvodem, proč byste neměli pít čajové sáčky, je to, že mohou způsobit ekologickou katastrofu. Odhaduje se, že jen ve Velké Británii se denně vypije 100 milionů šálků čaje. Vzhledem k tomu, že 96 % z toho jsou čajové sáčky, je to až 35 miliard čajových sáčků vyhozených každý rok. 

Nejedná se pouze o papír, ale v mnoha případech obsahuje škodlivé plasty, kovy ze sponek a provázků. Mějte na paměti, že mnoho čajových sáčků je také jednotlivě zabaleno, čímž vzniká ještě více materiálního odpadu. Dobrým způsobem, jak omezit tento nadbytečný odpad, je přejít na sypaný čaj. Sypaný čaj je mnohem efektivnější, pokud jde o balení, a když s čajem skončíte, můžete listy skutečně kompostovat v půdě! To vede k obrovskému zlepšení udržitelnosti sypaný čaj vs čajové sáčky.

Cena sypaného čaje vs. čajové sáčky

Čajové sáčky se mohou zdát jako levnější varianta, ale ve skutečnosti jsou dražší, než byste si mysleli. Například levnější sypaný čaj, jako je Bancha, může stát 16 dolarů za 100 gramů, zatímco čajové sáčky mohou stát kolem 20 centů za 2 gramy skutečného čaje. Bancha může být použita 5-6krát, aniž by ztratila svou chuť, zatímco čajový sáček ztratí chuť po jednom vylouhování. To znamená, že z jednoho balení Bancha za 16 dolarů můžete získat 100 nebo více šálků kvalitního čaje. V důsledku toho náklady na sypaný čaj vs čajové sáčky je dost podobný.

Výhody a nevýhody sypaného čaje

Pros

Když si vyberete sypaný čaj prémiové kvality, hned uvidíte rozdíl. Můžete zkoumat listy a různé tvary, které na sebe berou, a můžete sledovat, jak interagují s vodou. Rozhodně bohatší zážitek přináší nejen ochutnávání čaje, ale také sledování jeho vaření, jak se lístky roztahují a vydávají příjemnou vůni. 

Nevýhody

Pokud máte správné nástroje, vaření sypaného čaje vám během dne nezabere mnoho času. Stačí přidat listy do konvice, zalít trochou teplé vody a po minutě ji vylít. Trvá to zhruba stejně dlouho jako otevření sáčku a jeho uvaření, ale chuť je mnohem lepší. Existují malá vylepšení, která můžete dělat přesčas, abyste dosáhli lepších výsledků při vaření čaje, ale základní principy jsou jednoduché.

Příprava matcha může být ještě jednodušší než příprava čajového sáčku, stačí přidat prášek do misky, zalít vodou a poté rozmíchat. Nemusíte to nechat uležet a louhovat a také nemusíte čekat, až voda dosáhne varu, protože nemusí být tak horká, aby extrahovala chuť. Existují určitá měření, která mohou vytvořit lepší misky matcha, ale jakmile si na to zvyknete, budete schopni připravit si matchu bez měření. 

Výhody a nevýhody čajových sáčků

Pros

Jedinou skutečnou výhodou čajových sáčků je, že mohou být pohodlnější. Pokud máte ráno jen 20 sekund na přípravu čaje, stačí vhodit sáček čaje do vroucí vody, nechat chvíli odležet a pak rychle vypít.

Čaj nabízí mnohem víc než jen uspěchaný nápoj. Pokud si dáte na čas a vychutnáte si přípravu a pití svého sypaného čaje, otevře se vám zcela nový svět.

Pokud nutně potřebujete čajový sáček, můžete najít prázdné čajové sáčky online a naplnit je vlastním sypaným čajem Elaf. Tímto způsobem získáte pohodlí čajového sáčku, ale v mnohem lepší kvalitě. 

Nevýhody

Sáček čaje není dobrý způsob, jak uvařit zelený čaj. Čajové lístky potřebují dostatek prostoru, aby se plně otevřely a uvolnily svou chuť do vody. Když jsou lístky nacpané do čajového sáčku, nemají dostatek prostoru k otevření a to je jeden z mnoha důvodů, proč čajové sáčky produkují méně kvalitní čaj ve srovnání se sypaným. Co chcete udělat, je vzít sypaný čaj a uvařit ho v konvici, která má zabudované sítko, jako je toto Kyusu. 

Jak přejít na listový čaj

Přechod na sypaný čaj může být snadný a zábavný, stačí si pořídit konvičku. Tento přechod jsme vám usnadnili s naším měsíční čajový klub.

S touto nabídkou vám k prvnímu měsíci zdarma zašleme čajovou konvici kyusu a také naše dva nejoblíbenější sypané zelené čaje. Poté vám zašleme další vyzkoušený zelený čaj s 16% slevou tak často, jak budete chtít. Můžete se přihlásit ještě dnes a kdykoli zrušit!

Kde mohu koupit dobrý sypaný čaj?

Pokud chcete vyzkoušet nějaký dobrý sypaný čaj, máme pro vás spoustu možností. Během několika posledních let jsme cestovali po celém Japonsku a setkali se s desítkami různých farmářů a ochutnali stovky různých čajů.

Vybrali jsme 30 našich oblíbených, které můžeme sdílet se všemi ve sbírce čajů, kterou jsme nazvali japonský čajový vzorník mega 30 bal. V tomto vzorníku si vyzkoušíte 30 různých druhů matcha, Sencha , Gyokuro , Hojicha , Genmaicha , bancha, kukicha a Kamairicha vše na jednom místě. Vyzkoušejte je a dejte nám vědět, které se vám líbí nejvíce!

Poslední slovo o volných listech vs čajový sáček

Čajové sáčky jsou první zkušeností, kterou mnozí z nás mají se světem čaje a při určitých příležitostech se mohou hodit, ale jakmile se naučíte připravovat sypaný čaj, otevře se vám zcela nový svět.

Budete mít přístup k tolika různým druhům čajů a budete moci experimentovat s různými poměry a způsoby vaření, abyste snadno našli ten, který vám nejlépe vyhovuje. V příštím díle probereme, jak snadné a přínosné může být připravit si vlastní sypaný zelený čaj doma!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4