Gyokuro vaření piva je delikátní proces, který se může snadno zmýlit. Při vaření těchto speciálních čajových lístků je důležité použít správný poměr lístků k vodě a správnou teplotu. Při nalévání vody je také důležité nehýbat s listy. V tomto článku se budeme zabývat tím, co Gyokuro jak se vyrábí a jak si ho můžete připravit doma.
Gyokuro pokyny pro vaření
V tomto Gyokuro vaření čaje průvodce, provedeme vás procesem Gyokuro vaření piva krok za krokem. Začněme!
- Odměřte 5 gramů listů a umístěte je na dno konvice na kyusu nebo shiboridashi.
- Dále můžete nalít 150 ml vody o teplotě 140 stupňů Fahrenheita.
- Při nalévání dbejte na to, abyste nenalévali přímo na listy, protože by to rozhýbalo a uvolnilo trochu více hořkosti.
- Konvičku nasaďte víkem, aby čaj zůstal teplý, a nechte 2 minuty nerušeně odležet
- Po Gyokuro vaření piva je hotovo, je čas nalít si čaj. Ujistěte se, že to děláte velmi jemně, abyste nehýbali listy, ale jakmile přestane nalévat, můžete vytřepat posledních pár kapek.
Proč Gyokuro vaření vyžaduje chladnější vodu

Důvod Gyokuro vaření piva vyžaduje takovou chladnější vodu je, že opravdu chcete extrahovat sladké a slané chutě zeleného čaje, aniž byste extrahovali jakoukoli hořkost. Hořké katechiny z čaje se extrahují při vyšší teplotě, takže pokud si to udržíte Gyokuro vaření čaje na chladnější straně si budete moci vychutnat hladký a slaný šálek čaje!
studený nápoj Gyokuro
Když vy studený nápoj Gyokuro , dostanete nejen studený osvěžující nápoj, ale také spoustu Gyokuro čajové výhody a jemnější a sladší chuť.
Gyokuro louhování čaje s menším množstvím vody
Jeden Gyokuro vaření piva metoda, kterou možná znáte, je použití více listů a méně vody. Toto je metoda, kterou uvidíte ve špičkových čajovnách v Japonsku a skutečně dokáže vyrobit speciální šálek Gyokuro čaj.
Ačkoli Gyokuro může to být čaj, který pijete každý den, má to být také čaj pro zvláštní příležitosti. Pro tyto příležitosti budete často pít Gyokuro z těchto velmi malých šálků. Když pijete super koncentrovaný čaj v malém množství, jako je tento, máte nejen ochutnat chuť, ale také texturu, jak vám kapku po kapce klouže po povrchu jazyka.
Tento Gyokuro vaření piva metoda využívá 5 gramů listů a pouze 50 ml vody. Vznikne tak hutný, aromatický nálev, který má téměř gelovitou nebo olejovou texturu. To se nepodobá žádnému čajovému zážitku, který jste zažili, a je to opravdu zvláštní okamžik.
Nejlepší čajová konvice pro Gyokuro vaření: Shiboridashi

Pokud byste chtěli vyzkoušet speciál Gyokuro vaření piva nejlepší způsob, jak to udělat, je použít a Shiboridashi. Tato konvička má širokou, plochou základnu, která umožňuje čajovým lístkům expandovat, aniž by byly stísněné jeden na druhém.
Název v překladu znamená vymáčknout, což je dobrý způsob, jak tuto metodu popsat Gyokuro vaření čaje, protože skutečně maximalizujete chuť do menšího prostoru. Tyto konvičky shiboridashi najdete na našem webu.
Tyto čajové konvice jsou ručně vyráběné v tokoname, nejznámější oblasti pro hliněnou keramiku. Tato oblast také produkuje nejkvalitnější hlínu pro čajové konvice s nízkou porézností a tepelnou vodivostí.
Top 3 alternativní čajové nádobí vs Shiboridashi
Existuje mnoho čajových konvic, které jsou podobné šiboridashi. Náš tým odborníků vytvořil 3 nejpodobnější čajové nádobí vs shiboridashi. Napsali jsme dokonce články, ve kterých se zabýváme všemi rozdíly a podobnostmi těchto náhražek:
co je Gyokuro ?
Gyokuro je považován za nejvyhledávanější listový čaj v Japonsku. Listy jsou pečlivě pěstovány, vybírány a zpracovávány tak, aby vznikl tento super chutný nálev. Příchuť Gyokuro je popisován jako sladký a slaný. Tato silná pikantní chuť je ve světě čaje zcela unikátní a něco, co obvykle zažijete pouze v jídle, jako je miska miso polévky.
Pikantní chuť pochází ze silné přítomnosti aminokyselin v listu. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin, takže dává smysl, že mohou vytvářet chuť, která je normálně spojována s potravinami bohatými na bílkoviny.
Různé odrůdy nebo kultivary Gyokuro rostliny mají různé hladiny aminokyselin, což jim dává zcela odlišné chutě. The Gyokuro Cha meijin, který pochází z kultivaru saemidori, má lehkou a hřejivou sladkost s tóny hnědého cukru a karamelu. The Gyokuro cha musume na druhé straně pochází z kultivaru yabukita a má mnohem přímější pikantní chuť.
Historie Gyokuro
Historie Gyokuro lze vysledovat zpět k tomuto místu v Ogura, malém městě poblíž Uji. Uji je hlavním centrem pěstování prémiového čaje v Japonsku od roku 1400 a někteří by tvrdili, že je tomu tak dodnes. Nejběžnějším typem čaje vyráběného v Japonsku během 1500 a 1600 byla matcha, druh práškového čaje, který byl popularizován díky jeho použití při čajovém obřadu. Tento čaj byl poměrně drahý a většinou ho konzumovaly vyšší třídy. Pokud se chcete dozvědět proč Gyokuro je drahý čaj, zveme vás k přečtení článku 👉 Proč je Gyokuro Cena čaje tak vysoká?
Výrobci čaje začali experimentovat s čaji, které by bylo možné připravit jednodušeji, pouze s tím nejzákladnějším nádobím. Čajový farmář jménem Nagatani Soen zjistil, že napařováním, rolováním a sušením čajových lístků můžete uzamknout chuť, aby se mohla uvolnit najednou do krásného, aromatického nálevu.
Brzy přišel další výrobce čaje jménem Yamamoto Kahei se svým příspěvkem do čajového průmyslu. Poté, co cestoval po Japonsku, našel farmáře, kteří zakryli své čajovníky, aby je ochránili před chladem. Všimli si, že to produkuje jemnější a sladší chuť čaje. Aplikoval tento koncept na svůj vlastní čaj a zjistil, že dlouhé zastíněné čajové lístky produkovaly během výroby zelené zbytky. Přezdíval čaj “ Gyokuro ” nebo nefritová rosa. V Gyokuro vaření piva, čaj se stal ještě výjimečnějším s touto explozí silných sladkých a slaných chutí.
Jak je Gyokuro Vyrobeno

Co dělá Gyokuro tak zvláštní je jeho dlouhý a pečlivý výrobní proces. To zahrnuje 3 specifické fáze pěstování, sklizně a zpracování. Gyokuro čajoví farmáři jako pan Sakamoto neúnavně pracují na výrobě neuvěřitelných čajů, jako je ten Gyokuro sasa hime a Gyokuro cha meijin a vše začíná tím, jak se čaj pěstuje.
Rostoucí
Gyokuro se pěstuje podobným způsobem jako jakýkoli jiný japonský zelený čaj, až na jeden faktor a to je zastínění. Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat sladký a slaný theanin na více hořké katechiny jako ochranu před UV zářením. To může být dobrá ochrana pro list, ale katechiny vytvářejí v konečném čaji hořkou chuť.
Pokud chce farmář vyrobit čaj, který je sladký jako Gyokuro , budou muset rostlinu alespoň 3 týdny před sklizní přikrýt pletivem. Toto zastínění minimalizuje obsah katechinů v čaji a umožňuje mu zachovat si více své sladké a slané chuti.
Sklizeň
Po třech týdnech nebo více zastínění je čajovník připraven ke sklizni. První sklizeň se obvykle vyskytuje buď v dubnu nebo květnu. Důvod, proč prémiové japonské zelené čaje musí pocházet z první sklizně, je ten, že tyto listy obsahují nejvyšší koncentraci živin.
Čajovník se přes zimu nesklízí, takže má mnoho měsíců na „odpočinek“ a budování živin z půdy. Tyto živiny se pak na jaře uvolňují všechny najednou do čerstvých klíčků. K výrobě jsou vybrány pouze 3 horní listy Gyokuro . Tyto jsou nejjemnější a nejsladší chuti a mají také více kofeinu.
Zpracování
Zpracování Gyokuro je podobný většině ostatních japonských zelených čajů. Listy se po sklizni sbírají a pak se spaří, srolují a suší.
Co dělá Gyokuro čaj jedinečný a faktor, který ovlivňuje Gyokuro vaření čaje je tvar listů. Pokud porovnáme Gyokuro vs Sencha , a Sencha listy bývají mírně plošší. Gyokuro listy jsou pevně svinuté do těchto tvarů jehlic. To vyžaduje další fázi výrobního procesu, kdy jsou listy rolovány řadou kartáčů, aby získaly svůj odlišný tvar.
Důvod, proč to ovlivňuje Gyokuro vaření čaje spočívá v tom, že tyto pevně svinuté listy potřebují celé 2 minuty, aby se otevřely a uvolnily svou chuť do vody.
Závěrečné myšlenky na Gyokuro vaření piva
Doufám, že se vám všem tento návod líbil Gyokuro vaření piva! Když přijde na vaření šálku Gyokuro čaje, ujistěte se, že udržujete nízkou teplotu louhování, dlouhou dobu louhování, a pokud chcete zážitek z čaje opravdu vylepšit, můžete použít vyšší poměr listů k vodě.
Pokud máte zájem experimentovat s vlastním Gyokuro vaření čaje, můžete najít nějaké skvělé Gyokuro čaj na našem webu, jako je Gyokuro Cha Musume!