Udělat si doma skvělý chuťový šálek japonského zeleného čaje může být snadné, stačí dodržet pár jednoduchých kroků. V tomto videu se podíváme na několik základních principů. Při vaření listového čaje je třeba vzít v úvahu 3 tři důležité faktory. První je poměr listů k vodě, druhá teplota a třetí čas.
Než budeme mluvit o vaření čaje, pojďme nejprve stručně pokrýt způsoby vaření.
Konvička Kyusu je nejlepším nástrojem pro vaření japonského zeleného čaje. Pokud nemáte doma konvici, další nejlepší věcí může být sítko. To vám umožní oddělit listy od vody, takže žádný z nich neskončí ve vašem šálku. Nevýhodou sítka je, že balí listy do těsného prostoru a nedává jim dostatek prostoru k otevření. To je důvod, proč když vaříte čaj v sítku, může být chuťově o něco slabší nebo méně komplexní.
Čajová konvice kyusu umožní čajovým lístkům dostatek prostoru, aby se otevřely a plně uvolnily svou chuť do vody. Hlína v konvici může dokonce zvýraznit některé pikantní tóny zeleného čaje, což jim dodává silnější chuťový profil. Konvice budou mít buď vestavěné kovové sítko, nebo hliněné sítko, které je vyřezáno do samotné konvice. Tím zajistíte, že listy neskončí ve vašem šálku.
Důvod, proč nepoužíváme čajové sáčky, je ten, že jsou vyrobeny z velmi nekvalitních listů. Čaj v sáčcích může být vyroben z pozdějších sklizní, a proto mají nižší chuť a živiny. Jsou také nacpané v užším prostoru, takže se nemohou roztahovat. Papír a plast samotného sáčku mohou také negativně ovlivnit šálek čaje, zejména při spaření horkou vodou. To, co chcete, je vysoce kvalitní sypaný čaj.
Když vaříte japonský zelený čaj, chcete použít 5 gramů lístků a 150 mililitrů vody. To vyjde asi na lžíci listů a půl šálku vody. Může se to zdát jako hodně listů a málo vody, ale opravdu to zlepšuje chuť tím, že se čaj soustředí do menšího prostoru. To vám opravdu umožní ocenit komplexnost čaje. Místo pití více ředěného čaje ve větší sklenici si můžete vychutnat velmi koncentrovaný čaj v menší sklenici a vychutnávat si každý doušek.
Pokud jde o teplotu vody, je třeba zvážit několik věcí. Horká voda extrahuje z čaje více, včetně hořkých katechinů, které mohou přebít sladší a pikantnější chutě zeleného čaje. Pokud čaj uvaříte příliš horký, zhořkne, pokud jej uvaříte příliš studený, bude trvat dlouho, než z čaje vytáhnete dobré množství chuti.
Jako čaj Gyokuro se nejlépe připravuje při nízké teplotě 140 stupňů. Tento čaj je navržen tak, aby měl sladkou a slanou chuť s velmi malou hořkostí. Jako čaj Sencha lze vařit mezi 150-170 stupni. Sencha má mít trochu více těchto travnatých nebo zeleninových tónů, aniž by byl příliš hořký. Konečně jsou čaje, které lze připravovat při vyšší teplotě Genmaicha , Bancha, Kukicha a Hojicha . Tyto čaje jsou o něco tužší a může jim prospět teplejší voda. S Hojicha například opravdu chcete zvýraznit silné, kouřové chutě čaje a to lze provést při vyšší teplotě.
Doba louhování je dalším důležitým faktorem při přípravě japonského zeleného čaje. Mnoho z toho přichází na povrch listu. Například fukamushi nebo hluboce napařené čaje mohou mít více polámaných lístků, a proto se rychleji extrahují. Na uvaření čaje Fukamushi potřebujete pouze 45 sekund až jednu minutu, zatímco běžný čaj Sencha se vaří celou minutu. Gyokuro je srolován do ještě těsnějších tvarů jehel než a Sencha . Z tohoto důvodu potřebuje 2 minuty, aby se otevřel a plně uvolnil svou chuť do vody. Jakmile se listy otevřou, stačí je louhovat 20 sekund.
Po uvaření čaje můžete lístky ještě 2-3x vyluhovat. Zjistíte, že chuť se vyvíjí, jak jdete od 1. vaření po 3. vaření. Někteří lidé ve skutečnosti preferují druhé spaření čaje kvůli jeho silnější zeleninové chuti. Barva čaje může být také zelenější, zejména u čajů Fukamushi. Většina kofeinu by se měla uvolnit při prvním louhování čaje, takže druhé a třetí louhování si můžete vychutnat později odpoledne. Jen se ujistěte, že mokré čajové lístky nenecháte v konvici přes noc. Pokud to uděláte, budete chtít konvičku vypláchnout a rychle ji vydrhnout zubním kartáčkem.
Tak pojďme na recenzi. Pokud děláte fukamushi Sencha , můžete použít 5 gramů listů, 150 ml vody na 160 stupňů a louhovat 45 sekund. Pokud děláte pravidelně Sencha , můžete použít 5 gramů listů, 150 ml vody o teplotě 160 stupňů a louhovat 1 minutu. Pokud používáte Gyokuro , můžete použít 5 gramů listů, 150 ml vody na 140 stupňů a louhovat dvě minuty. Pokud děláte Hojicha , bancha, kukicha a Hojicha , můžete použít 5 gramů listů, 150 ml vody o teplotě 175 stupňů a louhovat 1 minutu.
Když budete postupovat podle tohoto návodu, měli byste být schopni ze svých zelených čajů vytěžit opravdu maximum. Jak můžete vidět, každý čaj byl navržen tak, aby vytvořil specifický zážitek z degustace, a abyste si tento zážitek naplno užili, musíte použít správné parametry. V našem příštím díle si probereme, jak připravit matcha nebo práškový čaj. Příprava tohoto čaje je velmi odlišná, protože se nejedná o extrakci, ale spíše o suspenzi čajového prášku ve vodě.