jak uchovávat sypaný čaj může být složité téma. Existuje mnoho faktorů, kterým byste se měli vyhnout, pokud jde o skladování čaje, a my vám vysvětlíme, co každý z nich je.
V tomto článku vám to ukážeme jak správně uchovávat sypaný čaj a také vám ukážeme jak uchovávat sypaný čaj po použití takže můžete získat více nápojů ze stejných listů. Tyto techniky vám ušetří peníze a poskytnou vám lepší chuť šálků čaje!
Začněme 🍵 🍃

Jak tedy sypaný čaj uchovávat?
Existuje důsledek neznalosti nejlepší způsob skladování sypaného čaje. Pokud čaj skladujete nesprávně, může začít získávat tmavší barvu, která je méně přitažlivá.
To také ovlivňuje chuť čaje. Čaj, který je nesprávně skladován, začne ztrácet hodně na své chuti a v důsledku toho chutná mnohem více ploché.
Naproti tomu čaj, který byl správně skladován, si stále zachovává mnoho ze své složitosti a je stále velmi příjemný.
Jakmile najdete nejlepší způsob skladování sypaného čaje můžete si udržet dobrou chuť čaje po mnoho měsíců, dokonce i roky po otevření. V tomto článku se budeme zabývat několika základními pojmy správného skladování čaje. Poskytneme vám také snadno srozumitelného průvodce, jak si doma uložit svůj vlastní čaj.

Čaj vyprší?
Než budeme mluvit o nejlepší způsob skladování sypaného čaje, nejprve si povíme o expiraci čaje. Japonský zelený čaj obvykle má expirační dobu asi 2 roky. Samozřejmě, v Japonsku existují dvě samostatná data „best by“.
První je, když je jídlo nebo pití nejlepší konzumovat, a druhé, když se pokazí. To je důležité si uvědomit, protože pokud čaj skladujete nesprávně, neznamená to, že se „zkazí“, jde spíše o to, že se sníží chuť a celková čerstvost.
První věc, která se zhorší, jsou těkavé sloučeniny uvnitř čajového listu. Ty dodávají čaji jeho komplexní škálu chutí a vůní.
Pokud najdete nejlepší způsob skladování sypaného čaje, měli byste být schopni uchovat je mnohem déle a zachovat složitost vašich oblíbených sypaných čajů!
6 pravidel čajového experta, aby váš čaj zůstal čerstvý
1. Čaj musí být chráněn před kyslíkem
Pokud jste se seznámili s 6 různými druhy čajů, budete vědět, že oxidace je obrovským faktorem při určování chuťových vlastností čajových lístků. Ze stejného důvodu může přílišná oxidace po přípravě čaje také narušit jeho chuť.
I když je proces oxidace během zahřívání zelených čajů zastaven, po dostatku času čaj zoxiduje. I když se nemusí zdát, že váš zelený čaj začne chutnat více jako černý čaj, realita je mnohem méně elegantní. Pokud zelený čaj zoxiduje, nebude chutnat jako zelený nebo černý čaj, jen bude mít slabou chuť a chuť lehce „nevyhlášenou“.
Pokud chcete najít nejlepší způsob skladování sypaného čaje, oxidace je první věc, kterou budete muset pokrýt. Ujistěte se, že pro skladování čaje používáte vzduchotěsnou nádobu. Mnoho čajových balíčků na našem webu lze znovu uzavřít vzduchotěsným zipem nahoře. Pokud váš balíček žádnou z nich nemá, můžete použít možnost samostatného úložiště, o které se budeme bavit později.
2. Čaj musí být chráněn před teplem
Jak jsme již zmínili, další oxidace může být škodlivá pro integritu vašeho sypaného čaje, ale nízká úroveň tepla může proces oxidace urychlit. Pokud chcete najít nejlepší způsob skladování sypaného čaje, budete také muset ovládat teplo.
Spousta lidí ráda skladuje čaj v lednici nebo mrazáku. To může být užitečný trik a v čajovém průmyslu je docela běžné používat chladírenské skladování k udržení čerstvého čaje. Mnoho pěstitelů čaje bude mít například své vlastní chladírenské sklady, aby udrželi balené čaje čerstvé, než budou připraveny k prodeji. Samozřejmě existuje řada triků, které používají, aby se ujistili, že to půjde hladce.
Musíte si být vědomi kondenzace, která se tvoří na listech při změně teploty. Abyste tomu zabránili, ujistěte se, že dodržujete zásadu číslo 1 a uchovávejte čaj ve vzduchotěsné nádobě, když je v lednici.
Ujistěte se také, že když čaj vytahujete z lednice nebo mrazáku, dáte mu před otevřením nějaký čas, aby dosáhl pokojové teploty. Studené listy v interakci s teplým vzduchem způsobí kondenzaci a přidá další vlhkost. To je něco, o čem budeme diskutovat později.
3. Neprůhledné nebo průhledné nádoby
Dalším důležitým faktorem při rozhodování o nejlepší způsob skladování sypaného čaje je světlo. Důvod, proč světlo poškozuje čaj, je jednou z mnoha nevyřešených záhad ve světě čaje. Je potřeba další studium v oblasti fotodegradace čaje, ale zeptejte se kteréhokoli pijáka čaje a řeknou vám, že dopad světla na čaj je obrovský. Může dokonce dodat čaji kovovou chuť.
Stále skeptický? Můžeme vám dát malý experiment k vyzkoušení, který vás přesvědčí, jak moc může světlo napáchat škody. Vezměte si malou lžičku slavnostní matcha, dejte na sluníčko i na 10 minut a poté porovnejte s čerstvou odměrkou. Barva se změní z hnědého zeleného čaje během několika minut.
Samozřejmě matcha je extrémním příkladem a pravděpodobně celkově nejcitlivějším čajem, ale stejný princip platí i pro ostatní čaje. Nejlepší je držet je co nejdále od světla. To znamená, že byste čaj neměli skladovat ve skleněných nádobách nebo jiných průhledných nádobách, protože ty stále propouštějí světlo.
4. Čaj musí být chráněn před silnými pachy
Skutečnost, že čajové lístky dokážou absorbovat vůně svého okolí, je velkým přínosem pro výrobce vonných čajů, jako je jasmín, ale může to být problém pro lidi, kteří se snaží najít nejlepší způsob skladování sypaného čaje.
Časem váš čaj začne nabírat aroma všeho, co je uloženo vedle. Možná to pro vás není problém, pokud máte čaj uložený vedle jasmínových květů, ale může to být problém téměř pro cokoli jiného.
Zde je čas na krátkou revizi lednice. Jak jsme již zmínili, lednička může být skvělým způsobem, jak uchovat čaj v chladu a suchu. Problém je, že je to také místo, kde uchováváte všechny ostatní potraviny. Tyto potraviny mohou předávat své aroma čajovým lístkům a mohou ovlivnit chuť.
Z tohoto důvodu opravdu doporučujeme na neotevřená balení čaje používat lednici nebo mrazák. Většina balení sypaného japonského zeleného čaje se dodává v baleních po 100 gramech. Toto množství byste měli snadno zvládnout za méně než měsíc, takže se zde o lednici příliš nestarejte.
5. Čaj musí být chráněn před vlhkostí
Zdaleka nejdelší částí procesu výroby čaje je fáze sušení. To se provádí řadou malých pecí a dopravníkových pásů, které postupně zahřívají čajový lístek přesčas, takže vlhkost může být snížena z přibližně 70 % na 4–7 %. Pokud se list zahřeje příliš rychle, „opeče“ a změní chuť.
Vzhledem k tomu, že zemědělci udělali tolik práce, aby snížili vlhkost listů, to nejmenší, co můžeme udělat, je snažit se je udržet v suchu, dokud nebudeme připraveni je uvařit.
Čajové lístky jsou navrženy tak, aby pevně uzavřely své chutě, dokud nejsou vystaveny vodě, kde je všechny najednou uvolní.
Pro ten nejlepší čajový zážitek chcete, aby se toto uvolnění chutí stalo, když jste připraveni vypít čaj!
6. Nekupujte příliš mnoho volných listů ve velkém
Poslední princip při hledání nejlepší způsob skladování sypaného čaje nedostává příliš mnoho sypaného čaje ve velkém. Všimnete si, že veškerý čaj, který prodáváme, je ve skromných velikostech. 40 gramů matcha, 100 gramů sypaného čaje.
To je zvládnutelné množství pro individuálního pijáka čaje. Když je čaj balený v malých porcích, jako je tento, přenecháte skladování čaje profesionálům a v ideálním případě se nemusíte příliš starat, protože čaj bude pryč za méně než měsíc.
Když si koupíte čaj ve velkém a plánujete jej konzumovat po mnoho měsíců, je to místo nejlepší způsob skladování sypaného čaje se skutečně stane faktorem. Rozdíl, který způsobí skladování čaje, si opravdu všimnete po měsíci nebo dvou, do té doby nemusíte být tak opatrní.

Nejlepší nádoba pro skladování sypaného čaje
Samozřejmě průvodce po nejlepší způsob skladování sypaného čaje by nebylo kompletní bez povídání o správných nástrojích, které můžete použít k uskladnění čaje.
Pojďme si projít rychlý seznam nádob, které lidé používají ke skladování čaje, a určit, které z nich splňují všechna naše kritéria nejlepší způsob skladování sypaného čaje.
-
Vzduchotěsná nádoba
Vzduchotěsná nádoba může být nejlepší způsob skladování sypaného čaje za předpokladu, že se jedná o kovovou nádobu a nikoli skleněnou nádobu. Pokud to chcete opravdu myslet vážně, můžete si vybrat dvojitě utěsněnou kovovou nádobu, která vám poskytne další vrstvu ochrany proti kyslíku a vlhkosti.
-
Vzduchotěsná taška
Může být také vzduchotěsný sáček nejlepší způsob skladování sypaného čaje pokud taška není průsvitná a taška uvnitř neobsahuje spoustu vzduchu navíc. Když čaj skladujete v sáčku, snažte se vytlačit všechen vzduch, abyste jej nezachytili uvnitř čaje. Když to uděláte, také určitě nedrťte čajové lístky!
-
Dřevěná krabička na čaj
Dřevěná krabička na čaj není nejlepší způsob skladování sypaného čaje. Dokáže dobře ochránit čaj před světlem a vnějšími pachy, ale vlhkost se přes něj dostane a je téměř nemožné získat vzduchotěsné těsnění dřevem. Z tohoto důvodu, ačkoli dřevěné krabičky na čaj mohou vypadat hezky, nejsou nejlepší způsob skladování sypaného čaje.
-
Kovové pouzdro
Kovové pouzdro může fungovat na sypaný čaj za předpokladu, že odpovídá stejným kritériím jako výše zmíněná kovová dóza. Musí být vzduchotěsný a nejlépe dvojitě utěsněný. Kov bývá vaším přítelem, pokud jde o skladování čaje, proto se používají pro matcha, nejjemnější z čajů.
Výhody správného skladování sypaného čaje?
-
Chraňte aroma
Aroma bývá první obětí nevhodně skladovaného sypaného čaje. Toto aroma pochází z těkavých složek v listu, které jsou podle definice snadno ovlivněny vzduchem. Pokud použijete tuto příručku a najdete nejlepší způsob skladování sypaného čaje, měli byste být schopni lépe uzamknout aroma a užívat si své oblíbené lahodné a voňavé čaje ještě měsíce po otevření.
-
zdravotní přínosy
Samozřejmě živiny v čaji a chuť jdou často ruku v ruce. Aminokyselina theanin je například zodpovědná za sladkou a slanou chuť zeleného čaje. Není žádným překvapením, že jak chuť, tak i některé zdravotní přínosy. Pokud chcete pít zdravé čaje celé měsíce poté, co je otevřete, je důležité řídit se návodem nejlepší způsob skladování sypaného čaje.
-
Ušetřete peníze
Dalším důsledkem toho, že nenajdete správné skladování čaje, je plýtvání penězi. Samozřejmě na konci dne kupujete čaj pro jeho chuť a pokud už ta skvělá chuť není, v podstatě vyhazujete peníze. To je důvod, proč je tak důležité najít nejlepší způsob skladování sypaného čaje. Může být lákavé zkusit ušetřit peníze nákupem čaje ve velkém, ale pak podstupujete větší riziko, že se váš čaj pokazí. Někdy je lepší koupit čaj ve skromných porcích, abyste získali dobrou hodnotu za své peníze a zároveň zajistili, že se čaj nezkazí.
-
Větší životnost
Uchování čaje po delší dobu má samozřejmě také výhodu. Možná máte konkrétní čaj, který se vám líbí a který už nemůžete najít, nebo pro vás může mít čaj sentimentální hodnotu. Ať už je to jakkoli, existují důvody, proč uchovávat čaj déle čerstvý, kromě peněz nebo vůně.
Jak skladovat sypaný čaj po použití
Poté, co uvaříte sypaný čaj, můžete listy ještě 3-8krát uvařit. Jak tedy uchovávat sypaný čaj pro opětovné použití? Zde najdeme odpověď!
Pokud plánujete čaj uvařit hned, můžete listy nechat v konvici a nalít do nich více vody. Pokud budete lístky louhovat o více než několik hodin později, je důležité naučit se správně uchovávat sypaný čaj pro opětovné použití.
Jak uchovávat sypaný čaj pro opětovné použití
Pokud se chcete učit jak uchovávat sypaný čaj po použití, odpověď je jednodušší, než si myslíte. Stačí vyndat listy a položit je na suchý papírový ručník, aby byly chráněny před jinými pachy. Tím se z čajových lístků dostane vlhkost a zachová se jejich čerstvost.
I když se učíš jak uchovávat sypaný čaj pro opětovné použití přesto budete chtít listy spotřebovat do 3-4 hodin. Pokud necháte mokré listí přes noc, je to ideální živná půda pro plísně a bakterie. Pokud jste včera večer nechali čaj v konvici, je nejlepší ho rovnou vyhodit!
Jak poznám, že je čaj stále čerstvý?
Nejjednodušší věc, kterou si můžete vzít, když čaj již není čerstvý, je, že nebude mít žádné aroma. Vůni čaje můžete snadno ověřit přivoněním k uvařeným lístkům. Vůně by se měla výrazně změnit, protože listy přecházejí ze suchých na mokré, a pokud tomu tak není, je možné, že čaj již není čerstvý.
Můžete se také podívat na barvu. Pokud je barva normálně žlutá nebo zelená a nyní se čaj unáší více do oranžového směru, je to také známka toho, že čaj již není čerstvý.

Měli byste uchovávat čaj v lednici?
Často se nás ptáte, zda skladovat čaj v lednici. Odpověď je ano, ale pouze v případě, že je balení čaje neotevřené.
Pokud je těsnění porušeno, existuje příliš mnoho faktorů, které by se mohly pokazit, takže je nejlepší nechat tyto balíčky mimo lednici a pokusit se je rychle spotřebovat.
Můžete skladovat použitý sypaný čaj?
Použitý sypaný čaj je nejlepší neskladovat po dlouhou dobu. Jakmile je list rehydratován, je skutečně náchylný k mikrobům. V ideálním případě byste čajové lístky měli spotřebovat několik hodin po jejich prvním uvaření. První máčení si užijete ráno a druhé dvě odpoledne, ale nedoporučuje se to překračovat.
Mohu uchovávat čaj ve skleněné nádobě?
Jak jsme již zmínili, čaj může být velmi citlivý na světlo. Ve skleněné dóze světlo stále prochází, takže je nejlepší neskladovat čaj v průhledné nádobě, jako je tato. Pokud chcete čaj skladovat ve sklenici, je nejlepší použít kov.
Co dělat se starým čajem?
Pokud opravdu chcete ze svých čajových lístků vytěžit maximum poté, co ztratí svou čerstvost, jedním ze způsobů, jak to udělat, je upražit lístky. Čerstvě upražené Hojicha může být vynikající a může to stačit na záchranu vašeho čaje! Vyzkoušejte to sami a uvidíte, co si myslíte.
Skladujte jej pouze v případě nutnosti
Pro udržení čerstvosti čaje, který pijete, uděláte nejlépe, když si ho jednoduše pořídíte v menších baleních a hned vypijte. Existují triky, pomocí kterých vám čaj vydrží déle, ale vypít ho dříve je vždy nejlepší řešení.
Chcete-li to provést, snažte se nemít otevřeno příliš mnoho balení najednou. Pokud vám trvá 1 měsíc, než se dostanete přes 100 gramové balení čaje, znamená to, že vám bude trvat 3 měsíce, než se dostanete přes 3 balení čaje. To je asi limit pro udržení čerstvosti čajů po otevření bez použití technik v této příručce. Zkuste si vybrat 3 čaje, které budete mít otevřené najednou, a pokud můžete, držte se jich!
Jaké jsou nejlepší a nejhorší sypané čaje pro dlouhé skladování?
Nejlepší pro skladování
Gyokuro je jediný japonský zelený čaj, o kterém je známo, že se zlepšuje s věkem. Plechovka byla ještě hladší, a proto to byl oblíbený čaj císaře. Před rozšířeným používáním chlazení byla kvalita čaje posuzována podle toho, jak dlouho trvala chuť. Císař vždy vybíral Gyokuro protože to mělo nejlepší chuť měsíce po sklizni. To je důvod, proč často uvidíte Gyokuro označený jako „imperiální Gyokuro ” atd.
Nejhorší na skladování
Matcha je naopak nejhorší čaj na skladování. Je neuvěřitelně citlivý na mírné teplo a vlhkost, a proto se doporučuje nádobu dvojitě utěsnit (vložit do sáčku, do sklenice).
Krátká poznámka na okraj k vlhkosti, pokud vaše matcha tvoří shluky, neznamená to, že se matcha pokazila. To jen znamená, že budete muset prášek matcha před použitím prosít.
Nejlepší způsob skladování sypaného čaje: Závěrečné myšlenky
Když přijde na hledání nejlepší způsob skladování sypaného čaje, řešením může být jen vychutnat si čaj v menším množství. Může být lákavé mít otevřených 20 různých čajů najednou, ale to povede k velkému plýtvání čajem.
Podle tohoto průvodce k nejlepší způsob skladování sypaného čaje, můžete dosáhnout toho, aby váš čaj vydržel výrazně déle, ale čím dříve jej budete moci pít, tím lépe.
George Orwell byl anglický romanopisec, esejista, novinář a kritik. Jednou řekl, že: "existuje jedenáct pravidel pro dokonalou přípravu čaje". Správně skladovat sypaný čaj mezi ně nepatří, ale mělo by být jedním z těchto jedenácti pravidel!
Doufám, že vám tento návod pomohl! 🍃