Proč byste k přípravě čaje neměli používat čajové sáčky

Pokud jste někdy ve svém životě pili čaj, je pravděpodobné, že jste nějakým způsobem měli zkušenost s čajovým sáčkem. Toto je nejběžnější způsob konzumace čaje po celém světě, ale možná si všimnete, že k přípravě nepoužíváme sítka Japonský zelený čaj v některém z našich videí. Existuje 5 hlavních důvodů a v tomto článku si každý z nich rozebereme. Pojďme si projít 5 důvodů, proč nepoužívat čajový sáček.

Důvod č. 1, proč nepoužívat čajový sáček: Listy nízké kvality

První a nejdůležitější důvod, proč nepoužívat čajový sáček, je ten, že mají tendenci používat listy neuvěřitelně nízké kvality. Jedná se o zbytky listů a stonků z procesu výroby čaje, které obsahují méně živin a chuti.

Když jsme navštívili farmu Satoen v Shizuoka, dozvěděli jsme se o této praxi. Při výrobě vysoce kvalitních čajů se nečistoty odstraňují řadou strojů. Farmáři vysvětlili, že tyto nečistoty jsou často prodávány společnostem, které je použijí v čajových sáčcích. Jsem rád, že vím, že se neplýtvá, ale nechci být ten, kdo to bude pít.

Vysoká kvalita Japonský sypaný čaj se vyrábí z čerstvých klíčků čajovníku. Jsou také vyrobeny z první sklizně, která nastane brzy na jaře. Během zimy čajovník ukládá živiny z půdy a poté je v březnu nebo dubnu uvolňuje do čerstvých klíčků. Jakmile jsou utrženy, mohou být regenerovány, ale s nižší hustotou živin.

Proto je první sklizeň tak vyhledávaná a produkuje sladší a složitější čaje. Farmář pak může čajovník sklidit podruhé, potřetí a dokonce i počtvrté, ale chuť se pokaždé sníží. Pozdější sklizně jsou mnohem méně vyhledávané, takže se používají k výrobě levnějších čajů, jako jsou sáčky a lahvové čaje.

Důvod č. 2, proč nepoužívat čajový sáček: Menší střih

Představme si, že byste použili vysoce kvalitní čajové lístky v čajovém sáčku. Abychom byli spravedliví, existují různé stupně kvality čajových sáčků, přičemž některé používají kvalitnější listy než jiné. Aby se listy pohodlně vešly do čajového sáčku, bude nutné je zkrátit na menší velikost.

Toto kácení čajových lístků zvětšuje jejich povrch a způsobuje jejich rychlejší kaz. Odstraňuje také mnoho esenciálních olejů z listů. Esenciální oleje jsou těkavé sloučeniny v čajovém listu, které mu dodávají komplexní aroma a chuť.

To je jeden z důvodů, proč když pijete a vysoce kvalitní sypaný čaj, získáte více vrstev chuti a vůně, zatímco čajový sáček má pouze jednu vrstvu chuti. Čajové sáčky popisujeme jako s „plochou“ chutí, což znamená, že jde pouze jedním směrem.  S čajovým sáčkem nemůžete skutečně zažít poutavý zážitek z pití, je to spíše o pohodlí.

Vzhledem k tomu, že čajové lístky musí být nakrájeny, aby mohly být vloženy do čajového sáčku, výrobci se zdráhají použít jejich nejkvalitnější listy na čajové sáčky. Je lepší je připravit v typické formě volných listů, s ničím jiným než s hliněnou konvičkou a vodou.

Důvod č. 3, proč nepoužívat čajový sáček: Méně prostoru k rozbalení

Nyní předstírejme, že bereme vysoce kvalitní čajový lísteks a vložte je dokonale do čajového sáčku, aniž byste je rozřezali. Jak jsme již zmínili, pravděpodobně se to nikdy nestane, ale pojďme si to na chvíli představit. Listy by byly stále stísněné uvnitř a neměly by dostatek prostoru k expanzi.

Důvodem, proč jsou japonské zelené čaje pevně svinuté do těchto jehličkovitých tvarů, je uzamknout chuť, dokud není čaj připraven k vyluhování. Když k těmto listům přidáte vodu, roztáhnou se a uvolní plnou chuť do nálevu. Pokud jsou listy stísněné v menším prostoru, nejsou schopny se plně roztáhnout a část chuti zůstává uzavřena uvnitř listu.

Proto doporučujeme používat a Čajová konvice Kyusu přes sítko, protože konvička poskytuje spoustu prostoru pro listy, aby se mohly pohybovat a otevírat, když se louhují. Sítko opravdu svírá listy dohromady a ztěžuje jejich otevření. Ať už použijete sítko nebo konvici, je to lepší než sáček, který poskytuje nejméně místa pro lístky.

Důvod č. 4, proč nepoužívat čajový sáček: Jiné přísady

I kdybyste vyrobili dokonalý čajový sáček s vysoce kvalitními listy, zcela nerozřezanými a umístěnými uvnitř obřího čajového sáčku, který je umožňuje expandovat, stále narazíte na poslední problém, kterým je samotný sáček. Materiál použitý k výrobě čajového sáčku se může lišit a my jsme viděli čajové sáčky obsahující papír, plast, kov, lepidlo a provázek. To vše narušuje chuť vašeho šálku čaje.

Pokud byste vyndali listy z čajového sáčku a uvařili samotný sáček, pravděpodobně byste získali velmi zvláštní příchuť. To je totéž, co se děje ve vašem čaji, když si vaříte, jen na to můžete být zvyklí.

Hlavní výhodou vaření sypaného čaje je jeho jednoduchost. Jediné, co používáte, jsou listy a voda. Existuje určitý kontakt s hliněnou konvicí, ale někteří by tvrdili, že to může dokonce zvýraznit chuť čaje. Ani jsme se nedostali do odpadu, který produkuje čajový sáček. Každé 2 gramy čaje jsou jednotlivě zabaleny do čajového sáčku a některé čajové sáčky se dokonce dodávají v sáčcích samy, takže jsou ještě více plýtvat.

Když skončíte s vařením sypaného čaje, můžete jej jednoduše kompostovat a vrátit listy zpět do země. Nemusíte se bát, že by se plasty a barviva z čajového sáčku dostaly do vašeho šálku nebo na skládku.

Důvod č. 5, proč nepoužívat čajové sáčky: Žádné další namáčení

Konečně se dostáváme k poslednímu důvodu, a to je ten, že čajové sáčky opravdu nemůžete použít vícekrát. Čajové sáčky jsou určeny k velmi rychlému vyluhování do vody, to je jeden z důvodů, proč jsou rozemlety na tak malé kousky.

Horká voda rychle vytáhne veškerou chuť najednou a pak je čajový sáček určen k vyhození. Samozřejmě můžete sáček použít podruhé, ale chuť bude velmi minimální.

Sypané čaje lze naopak louhovat 3, 4 i 5krát. Chuť se vyvíjí od vaření k vaření, jak se z listu extrahují různé vrstvy chuti a vůně. Někteří dokonce preferují chuť druhého spařování s tím, že čaj se stává silnějším.

To také pomáhá vyvracet mýtus, že sypaný čaj je drahý. Zatímco za 5 gramů čaje můžete zaplatit přibližně 1 €, z tohoto čaje lze připravit 4-5 šálků, takže za cenu pouhých několika centů můžete mít super zelený a voňavý šálek čaje. Některé čaje jako bancha, Genmaicha a Hojicha jsou ještě levnější a poskytují vám skvělý vstupní bod do světa vysoce kvalitního japonského zeleného čaje.

Doufám, že vám tento článek pomohl. Pokud máte rádi čajové sáčky, není to žádný problém, jen se ujistěte, že je porovnáváte se sypaným čajem, abyste zjistili, zda zaznamenáte rozdíl. Jakmile se odhodláte a přejdete na sypaný čaj, zaznamenáte nejen rozdíl v chuti, ale také v rozmanitosti. U sypaného čaje jsou na výběr tisíce různých druhů, které se liší podle regionu, stylu výroby a podmínek pěstování. To vám dává mnohem lepší možnosti než standardní zelené a černé čajové sáčky, které vidíte v obchodě.

Pokud byste chtěli vyzkoušet několik různých druhů čajů a zjistit, který z nich máte nejraději, můžete vyzkoušet některý z našich vzorkovnice čajů. Mnoho vzorkovačů je dokonce dodáváno se správným čajovým nádobím, takže můžete získat vše, co potřebujete, abyste mohli začít připravovat lahodné šálky Japonský zelený čaj.

Zpět na blog

1 komentář

I want to buy a matcha latte machine and use fresh ceremonial leaves for making them into a powder at home for more freshness. Do you sell ceremonial green tea leaves for making my own matcha? Thanks Pepper

Pepper Black

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4