Ochlaďte se a ochlaďte se zeleným čajem Cold Brew

star

Co je Cold Brew Green Tea?

Nyní, když jsme se zabývali tím, jak uvařit čaj za studena, promluvme si o tom, co je zelený čaj za studena. Zelený čaj za studena jednoduše označuje čaj, který byl uvařen se studenou vodou. Tím se odlišuje od čaje, který byl louhován horkou vodou a poté ochlazen. 

Čaj, který se vaří za tepla a podává za studena, se může zdát podobný čaji vyluhovanému za studena, ale ve skutečnosti jsou velmi odlišné. Nakonec to všechno přijde na extrakci.

Zelený čaj za studena vs chlazený čaj

Jak jsme viděli v různých čajových experimentech, chuť studeného zeleného čaje je velmi odlišná od vychlazeného horkého čaje. Je to proto, že při vyluhování čajových lístků ve studené vodě se z lístků extrahují různé složky.

Čaj louhovaný za studena bývá jemnější a sladší, protože z listu se extrahuje méně hořkých složek. Tyto hořké složky se extrahují pouze při vyšší teplotě nebo delší době vaření.

 

Jaké jsou výhody studeného zeleného čaje

Kromě toho, že je studený a osvěžující, má zelený čaj louhovaný za studena také výhody, které přesahují jeho teplotu. Studená voda extrahuje z listu méně hořkých katechinů, ale stále extrahuje spoustu hladkého a sladkého theaninu.

Co je Theanine?

Theanin je aminokyselina uvnitř čajového listu, která dává zelenému čaji jeho sladkou a pikantní chuť. Čajovník může být před sklizní zastíněn, aby si zachoval více tohoto theaninu. 

To je důvod, proč se stínované čaje líbí Gyokuro a kabuse Sencha mají silnou sladkou a slanou chuť. Když vaříte Gyokuro čaj studený, stále získáte spoustu chuti, ale méně hořkosti.

Účinky Theaninu

Kromě toho, že theanin poskytuje příjemnou sladkou chuť, přináší zelenému čaji také některé skvělé zdravotní výhody. Theanin je schopen procházet hematoencefalickou bariérou a předpokládá se, že vyvolává uklidňující účinek na mozek. 

To může být důvod, proč pijáci čaje hlásí, že mají déle trvající klidný bdělý pocit po celý den. L-theanin tlumí vedlejší účinky kofeinu, takže můžete získat energii bez srážky nebo nervozity. 

 

Které čaje dělají nejlepší zelený čaj za studena?

Jednou z nevýhod studeného zeleného čaje je, že postrádá syrovou sílu horkého zeleného čaje. Pokud si chcete připravit lahodný studený vyluhovaný čaj, musíte najít čaj, který dokáže dodat hodně chuti. Zde je několik našich oblíbených.

Gyokuro

Jak jsme již zmínili, Gyokuro čaj lze použít k přípravě lahodných studených čajových nálevů. Tento prémiový zelený čaj obsahuje spoustu pikantní nebo „umami“ chuti díky dlouhému procesu stínování, a když je louhován za studena, může dokonce získat náznak ovocnosti.

Rádi používáme směs Gyokuro pro naše studené čajové nálevy, jako je Sasa Hime, protože tento čaj vytváří dobře vyvážený a hladký chuťový profil. 

fukamushi Sencha

Zatímco všichni Sencha čaj se po sklizni vaří v páře, někt Sencha s jsou v páře déle než ostatní. Ty jsou známé jako fukamushi Sencha nebo dušené čaje. Během delšího procesu napařování získávají tyto čaje silnější chuť, která funguje skvěle jako studený nálev.

fukamushi Sencha Jako Yamaga no Sato získává tmavší zelenou barvu a jemnější a ovocnější chuť, když se připravuje jako studený nápoj.

Matcha-iri Sencha

Chcete-li připravit některé z nejsilnějších studených čajových nálevů, můžete použít to, co se nazývá matcha-iri Sencha , který se vyrábí přimícháním prášku matcha do Sencha listy. Tento matcha prášek se uvolňuje do vody a vytváří zakalený zelený čaj naplněný studenou vodou a bohatou ovocnou příchutí.

Shizuku Sencha je navržen tak, aby byl dokonalým čajem pro studený nálev a vytváří bohatou a silnou chuť jako horký čaj i jako studený čaj.

karigane

Čaj Karigane nemusí být tak silný jako některé jiné studené čajové nálevy, ale vytváří dobrou rovnováhu. Tento čaj se vyrábí ze stonků a listů zastíněných čajovníků, jaké se používají k výrobě Gyokuro . 

Ze zastíněných listů získáte sladké umami, které byste mohli očekávat od studeného vyluhovaného čaje Gyokuro , ale ze stonků získáte jemnou slámovou chuť. Tento za studena louhovaný zelený čaj je poměrně ovocný a v závěru má nádech okurky. 

 

Inspirace pro studené čajové nálevy

Pokud si chcete připravit studený čaj vyluhovaný ještě lépe, můžete vyzkoušet několik věcí!

Jak vyrobit Cold Brew chladič zeleného čaje

Můžete být v pokušení přidat do svých studených čajových nálevů kostky ledu, ale když se roztaví, nápoj zředí a zředí chuť. 

Doporučujeme nechat svůj studený zelený čaj v lednici, aby pro vás byl příjemný a chladný, když ho pijete, ale pokud musíte použít kostky ledu, doporučujeme použít kostky zeleného čaje, vyrobené nasypáním zeleného čaje do tácku na kostky ledu a jeho zmrazením přes noc.

Jak udělat Cold Brew zelený čaj chutnější

Pokud chcete své studené čajové nálevy ještě více dochutit, můžete do nápoje přidat mražené ovoce. Tím dosáhnete dvou věcí. Za prvé, pomůže udržet váš čaj vyluhovaný studenou vodou chladnější, aniž by zředil chuť. 

To také dodá vašemu studenému zelenému čaji příjemnou ovocnou chuť, která se bude dobře kombinovat s přirozeně sladkou a hladkou chutí studených čajových nálevů. 

 

Alkoholický nápoj

Pokud si chcete zpestřit noc a přitom si zachovat atmosféru studeného vaření, důrazně doporučujeme náš recept Zelený čaj Alkohol Long Drink vyrobeno mixologem! Je to jeden z oblíbených receptů našich čtenářů 🍸

 

Jak udělat ještě lepší čaj vyluhovaný studenou vodou

Čaj louhovaný studenou vodou si samozřejmě můžete připravit tradičním způsobem, ale pokud to chcete opravdu okořenit, můžete použít metodu Kooridashi.

Zde naplníte čajovou konvici kostkami ledu, navrch položíte lístky čaje a necháte rozpouštějící se kostky ledu přesčas uvařit čajové lístky. Čaj se tak uvaří při teplotě těsně nad bodem mrazu, takže čaj vyluhovaný studenou vodou bude ještě sladší. 

Tento proces bude chvíli trvat, takže si můžete připravit kostky ledu, než budete dělat domácí práce nebo pochůzky, a až se vrátíte, měli byste mít pěknou konvici studeného čaje!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4