Průvodce Matcha Grades, který skutečně dává smysl

Se všemi různými třídami matcha, které jsou k dispozici, může být obtížné sledovat, proto jsme pro vás vytvořili tohoto jednoduchého a snadno sledovatelného průvodce.

Vysvětlíme vám, co jsou třídy matcha, proč jsou důležité, a poté vás provedeme různými známkami matcha.

Začněme! 🎨

 

Jaké jsou třídy matcha?

Známky Matcha, jako je slavnostní známka, ve skutečnosti nemají technickou definici, ale dobrý způsob, jak je rozdělit, je jejich zamýšlený účel.

Fungují jako záskok kvality a stejně jako byste nevařili se špičkovým vínem, ani byste nepekli s prémiovým matcha.

Matcha nejvyšší kvality by byla zbytečná, pokud byste ji přidali do mléka a cukru.

Místo toho jsou prémiové třídy matcha určeny k vychutnávání samotné a nižší třídy matcha jsou určeny ke smíchání s jinými přísadami.

V další části vám ukážeme, jak se vyrábějí různé třídy matcha a jak slouží různým účelům. 

 

Různé třídy matcha a k čemu se používají

Zde jsou 3 základní stupně matcha (od nejlepší po nejhorší). Někdy můžete vidět jen dva zmíněné, ale je důležité rozlišovat, protože prostřední možnost může být ve skutečnosti sama o sobě docela dobrá, jen možná není vhodná pro pití obyčejné.

Mimochodem, pokud se chcete dozvědět, jaká matcha se používá ve Starbucks, můžete si přečíst náš článek 👉 Co Matcha používá Starbucks? Mnohem horší, než si myslíte 

#1 Slavnostní známky Matcha

slavnostní třída matcha

Pokud existuje nějaká technická definice slavnostní stupeň, je to matcha, která je určena k použití při čajových obřadech, zamíchá se do vody a pije se obyčejná.

Na rozdíl od latté se tu matcha nemá kam schovat, musí být dobrá!

S výrobou těchto hladších a sladších druhů matcha je potřeba hodně práce, takže se na to pojďme krátce podívat:

 

První sklizeň

Když mluvíme o slavnostních třídách matcha v Niu, máme na mysli první sklizeň matcha. Čajovník lze sklízet až 4x v průběhu roku, ale první sklizeň bude mít nejvyšší obsah živin. 

Stínovaný 

Čajové rostliny se zastíní 3 týdny před sklizní, aby se vyvinula hladší a sladší chuť. Je to proto, že pokud by čajovník byl vystaven slunečnímu záření, produkoval by více hořkých katechinů a méně sladkého a slaného theaninu. 

Sklizeň

Když přijde první sklizeň brzy až v polovině jara, sklízejí se čajové lístky, ale vybírají se pouze 3 horní klíčky. Mají nejvyšší obsah živin a nejjemnější chuť, takže jsou nejžádanější pro prémiové čaje, jako je matcha.

Zpracování

Zpracování listů používaných k výrobě prémiových tříd matcha je velmi podobné jakémukoli jinému japonskému zelenému čaji se dvěma výjimkami. Jedním je odstranění stonků, které by ubíraly na chuti a druhým je mletí v kamenném mlýně. Tento velký mlýnek je vyroben ze žuly a má velkou síť drážek, které vytlačují listy, když jsou rozemlety na jemnější a jemnější prášek. Výroba 50 gramů tohoto vzácného prášku trvá mlýnu hodinu. 

V důsledku toho jsou ceremoniální třídy matcha ideální pro pití obyčejné. Během dlouhé, pracné kultivace a výroby čaj získá přirozenou sladkost a nepotřebuje mléko ani cukr.

 

#2 stupně Latte Matcha

třída matcha latte

Pokud některé kroky přeskočíte, skončíte s matchou nižší třídy, která je ideální pro latté, jako je ta latte grade matcha. Rádi děláme rozdíl v této kategorii, protože i když vyrábíte matcha latte, matcha tonikum nebo matcha limonáda stále chcete vysokou kvalitu!

Naše matcha latte je pěstována v Shizuoka talentovaným pěstitelem čaje, který ji vyrábí bez použití pesticidů nebo chemikálií. Jen používá pozdější sklizeň čaje a výsledkem je, že matcha latte lze koupit za zlomek ceny.

Nemá úplně zelenou barvu a je trochu hořčí, ale to není problém, protože je určen ke smíchání s mlékem a cukrem, aby se vytvořilo lahodné matcha latte! Cena je dostupnější, což je skvělé, protože si každé ráno můžete do latte přidat pár odměrek, aniž byste se museli starat o náklady. 

 

#3 kulinářské Matcha stupně 

kulinářské třídy matcha

Konečně tu máme nejnižší třídu matcha a to je kulinární třída matcha.

můžete pít matcha na pečení? I když je to technicky jedlé, přímé pití bude mít za následek extrémně hořkou chuť!

Jak už název napovídá, tyto matchas jsou určeny k smíchání s dalšími ingrediencemi, aby se vytvořily nejrůznější kulinářské pochoutky jako zmrzlina matcha, matcha dorty, tvarohový koláč matcha nebo baskický tvarohový koláč matchamatcha sušenky nebo matcha sušenky.  

Obecně platí, že čím více věcí do matchy přidáte, tím méně záleží na kvalitě.

 

Kde najít nejlepší známky matcha? 

Každopádně doufám, že náš průvodce dává smysl, pokud jde o rozlišování mezi různými třídami matcha. Pokud byste si chtěli kvalitu matchy vyzkoušet doma, můžete jednoduše porovnat barvu na listu papíru a zjistit, jak je zelená. Pokud je to zářivý odstín zelené, pravděpodobně máte dobrou matchu, a pokud je více hnědá nebo žlutá, je pravděpodobné, že máte starou nebo méně kvalitní matchu.

Barva samozřejmě není dokonalým ukazatelem, protože i v rámci prémiových matchas existuje variabilita, přičemž některé kultivary jsou tmavě zelené a jiné světle zelené, ale máte představu.

Nio Teas

Pokud hledáte nějaké slavnostní matcha, můžete se podívat na některé z nejlepších čajů, které jsme našli během našich cest po Japonsku. Setkali jsme se s desítkami farmářů a ochutnali stovky různých čajů matcha a sestavili jsme seznam našich oblíbených na nioteas.com, který si můžete objednat s celosvětovou dopravou zdarma.

Jak jsme již zmínili, poskytujeme také latte grade matcha, která pochází z vysoce kvalitního zdroje. Je důležité být trochu vybíravý, i když děláte latte. 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4