Ať už jste fanouškem matcha nebo jen náhodného pozorovatele, je pravděpodobné, že v určitém bodě jste se divili “z čeho se vyrábí matcha”.
V tomto článku odpovíme přesně na tuto otázku. Začneme krátkou odpovědí a poté přejdeme k delší odpovědi.
Dáme vám stručný přehled o tom, co je matcha, a poté se ponoříme do toho nejhrubšího z výrobního procesu matcha.
Z čeho se tedy matcha skládá: krátká odpověď
Na otázku, z čeho se vyrábí matcha, existuje krátká odpověď, a to, že čaj matcha se vyrábí z práškových lístků zeleného čaje.
To byl vlastně původní způsob konzumace zeleného čaje v Japonsku a za posledních 1000 let prošel velkou proměnou.
Na odpověď je však více. Na otázku, z čeho je matcha vyrobena, nelze odpovědět pouhým slovem „listy zeleného čaje“.
Důvod, proč to víme, je ten, že kdybyste vzali lístky běžného zeleného čaje a rozemleli je na prášek, nechutnaly by jako matcha. Místo toho by byly extrémně hořké.
Z čeho se tedy matcha vyrábí? Speciální čajové lístky? Matcha musí projít dlouhou a pracnou výrobou, aby získala jemnou, krémovou a ikonickou chuť chuť matcha.
V další části se ponoříme do procesu používaného k výrobě čaje matcha a do toho, jak je farmář schopen vyrobit tyto speciální čajové lístky.
Přečtěte si podrobně, z čeho se skládá matcha: Dlouhá odpověď
Nyní, když jsme vám dali krátkou odpověď, pojďme se pustit do dlouhé odpovědi na otázku, z čeho se matcha skládá. Když se lidé setkají s matchou poprvé, většinou je nejvíce překvapí cena. Za chvíli uvidíte všechny kroky, které vedou k výrobě prémiového čaje matcha, a proč je tak drahý.
Stínování
Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat svůj theanin na katechiny jako ochranu před UV zářením. Tyto katechiny poskytují ochranu čajovníku, ale v zeleném čaji vytvářejí hořkou chuť.
Pokud chce farmář produkovat jemnější zelený čaj, odřízne čajovník před slunečním zářením vedoucím ke sklizni. To umožní rostlině udržet si více svého theaninu a produkovat méně těchto hořkých katechinů. To je důvod, proč se stínované čaje líbí Gyokuro produkují mnohem sladší chuť ve srovnání s nezastíněnými čaji Sencha .
Sklizeň
Japonské čajovníky lze sklízet až 4krát ročně, ale pokud jde o to, z čeho je matcha vyrobena, prémiové látky musí být vyrobeny z první sklizně. Tato sklizeň probíhá brzy na jaře, od konce března do začátku dubna. Během této doby má čajovník celou zimu na to, aby absorboval živiny z půdy a všechny je najednou uvolnil do čerstvých jarních klíčků.
Pro výrobu prémiové matchy jsou vybrány pouze 3 nejlepší klíčky. Ty jsou chuťově nejjemnější a nejsladší, ale mají také nejvyšší obsah živin. Tyto světle zelené klíčky se také používají k výrobě dalších prémiových čajů, jako je Gyokuro a Sencha .
Zpracování
Jsme krůček od toho, abychom zjistili, z čeho se matcha skládá. Pokud chcete být opravdu konkrétní, matcha se vyrábí z mletých listů „tencha“. Tyto listy se kultivují pomocí všech kroků, které jsme zmínili dříve, ale po sklizni je třeba je napařit, usušit a poté z nich odstranit stonky. Tyto stonky zhoršují chuť, takže jsou vyloučeny z nejlepších čajů matcha.
Stínované, zpracované mladé listy s odstraněnými stonky se nazývají tencha a jsou krůček od toho, aby se staly matchou. Nyní je třeba je rozemlít na jemný prášek ve velkém specializovaném mlýně vyrobeném ze žuly. Tento mlýnek má velkou síť drážek, které vytlačují listy tenchy, když jsou rozemlety na jemnější a jemnější prášek. Výroba 50 gramů vzácného prášku matcha trvá tomuto mlýnu hodinu.
Z čeho se vyrábí matcha, pokud je nekvalitní?
Z čeho je tedy matcha vyrobena, pokud je to 30 € za libru, kterou najdete na Amazonu? Určitě neprojde všemi těmito kroky, že? Přesně. Levnější matcha se vyrábí přeskočením některých nebo všech těchto kroků. Mohou být vyrobeny z pozdějších sklizní, nezastíněné čajovníky starších listů čajovníku.
To vše vytvoří:
- Méně přitažlivé zelená barva
- Méně lákavá chuť
- Méně zdravotní přínosy
Raději si ušetříte peníze na vysoce kvalitní, první sklizeň matcha a budete ji pít střídmě.
Pokud naopak vyrábíte matcha latté, můžete jít o něco levněji. Matcha latte grade, kterou nabízíme, vyrábí pan Masuda, talentovaný farmář v Shizuoka, který se zavázal pěstovat čajovníky bez použití pesticidů nebo chemikálií. Tato matcha se vyrábí z pozdějších sklizní, a i když je o něco hořčí, funguje skvěle v matcha latte, takže jsme se rozhodli nabídnout ji všem milovníkům matcha latte, kteří dávají přednost svému matcha s mlékem a trochou cukru. Žádný soud!
Konečný verdikt
Rychlá odpověď na to, z čeho je matcha vyrobena, tedy je, že je vyrobena z tenchových listů, ale abyste pochopili, co jsou tencha listy, musíte projít celým procesem výroby čaje matcha.
Postačí říci, že bylo vynaloženo mnoho práce a výzkumu, aby se vyrobila nejjemnější možná chuť čaje matcha nikoli přidáním cukru, ale hraním si s různými faktory pěstování a zpracování čaje.
Po několika posledních letech cestování po Japonsku pro mě bylo výsadou setkat se s desítkami farmářů a ochutnat stovky neuvěřitelných čajů matcha. Nakonec jsme se rozhodli jen pro některé z našich oblíbených a jsme rádi, že se o ně můžeme s vámi všemi podělit! Najdete je v našem výběru matcha, nebo je můžete vyzkoušet všechny najednou pomocí některého z našich matcha vzorníků. Vyzkoušejte je a uvidíte, které se vám nejvíce líbí!