Než o tom začneme mluvit čajové barvy, má smysl odpovědět na jednu základní otázku, co je čaj?
Čaj je víc než jen něco, co si uvaříte v šálku s horkou vodou, ve skutečnosti to má velmi konkrétní definice. Všechny pravé čaje pocházejí ze stejné rostliny, Camelia sinensis. Camelia sinensis je stálezelený keř původem z jižní Číny a Indie. Již 4000 let se pěstuje jako léčivá rostlina i jako společenský a kulturní nápoj.
6 hlavních typů pravých čajů označovaných jako Tea Colors
Existuje 6 hlavních typů pravých čajů. Ty jsou často označovány jako čajové barvy, Bílý čaj, Žlutý čaj, zelený čaj, Oolong čaj, Červený čaj a tmavý čaj (Heicha). Všech 6 těchto čajové barvy pocházejí z rostliny Camelia sinensis.
V tomto článku budeme hovořit o čajové barvy můžete najít ve svém šálku a jak kategorie čaje, i když jsou užitečné, mohou být někdy trochu zavádějící.
Dále v tomto článku, my podrobně vysvětlit tyto 6 hlavních druhů čajů. Můžete také najít stručný přehled různých typů ve videu níže.
Horké nápoje z máty peprné, rooibosu, ibišku, heřmánku a yerba maté nejsou ve skutečnosti čaje, ale spíše „tisanes“ podle řeckého slova „ptisane“, které se doslova překládá jako „drcený ječmen“. I když se to tak může zdát barevné čaje, v tomto článku nebudeme brát v úvahu bylinné nálevy.
Jaké jsou různé barvy čaje?
Jako by to už nebylo dost matoucí, existují také různé barvy, které může čaj nabýt a které nemusí nutně přispívat k názvu.
Žlutý čaj má tendenci být žlutý a červený čaj má tendenci být červený, ale čajové barvy jsou často jiné, než by název napovídal. Například jen hrstka Japonské zelené čaje jsou skutečně „zelené“, zatímco zbytek zelených čajů po celém světě má více žlutou barvu.
Některé surové čaje puerh jsou považovány za „tmavý čaj“ nebo „černý čaj“, ale ve skutečnosti mají světle oranžovou barvu. Pojďme se ponořit do různých čajové barvy můžete najít ve svém poháru a mluvit o tom, do které kategorie může každý spadat.

Bílý nebo „bledý“ čaj
Můžete narazit na čaj, který má extrémně světlou barvu a téměř vypadá čirý. Tyto čajové barvy často odpovídají bílým čajům vyrobeným z pupenů čajovníku jako „stříbrná jehla“.
Tyto na slunci vysušené pupeny čajovníku produkují neuvěřitelně světlou barvu. The čajové barvy se může pohybovat kdekoli od čiré po světle béžovou a můžete ji označit jako bílou nebo bledou.

Žlutý čaj
The čajové barvy které jsou možná nejběžnější, jsou tyto žluté.
Zelený čaj je nejběžnějším druhem čaje v Číně a Japonsku a většina z nich má nažloutlou barvu.
Název zelený čaj odkazuje v tomto případě na barvu lístků a ne na barvu tekutiny.

zelený čaj
Lidé si myslí, že čajové barvysvětle zelené a tmavě zelené jsou standardem pro zelené čaje, ale ty jsou ve skutečnosti poměrně vzácné. Fukamushi neboli hluboce dušené čaje jsou skutečně jediné čaje, které dokážou spolehlivě dosáhnout této zelené barvy.
Samozřejmě prášek ze zeleného čaje matcha ukazuje také tyto zelené čajové barvy ale to proto, že se listy melou na prášek a vmíchají přímo do vody. Protože spotřebováváte celý list, získáte nejen silný čajové barvy, ale také více zdravotních výhod.
Gyokuro čaj může někdy dosáhnout těchto barev zeleného čaje, zvláště když je připraven jako studený nálev. Tento čaj je dlouhodobě zastíněný, což maximalizuje sladkost a také chlorofyl čaje.
Tento vyšší obsah chlorofylu je důvodem, proč jsou listy tak tmavě zelené. Čaj má obvykle žlutavě zelenou barvu, ale občas se může unášet do zeleného směru.

Pomerančový čaj
Toto je další z nejběžnějších čajové barvy. Zatímco více oranžové čajové barvy jsou obvykle známkou nízké kvality zeleného čaje, jsou to, co chcete vidět v určitých typech oolongu, bílém čaji a tmavém čaji.
Čaj oolong s největší pravděpodobností připraví nějakou variaci pomeranče čajové barvy, a bílé čaje vyrobené převážně z listů spíše než z pupenů budou také produkovat nažloutlou oranžovou barvu. Zatímco zralý puerh má obvykle černou barvu, surový puerh mívá světle oranžový odstín.

Červený čaj
Červený čaj je jedním z mála příkladů čajové barvy a druhy čaje jsou zarovnány. Červený čaj, nebo jak ho na západě známe jako „černý čaj“, má tendenci uvařit načervenalý nálev.
Zatímco mnoho červených čajů začíná unášet směrem k hnědé, všimnete si, že je v nich nepatrný nádech červené, zvláště když je podržíte proti světlu. Tohle může být jedna z nejkrásnějších čajové barvy podívat se!

Černý čaj
Konečně tu máme nejtemnější z nich čajové barvy a to je černý čaj. Toto je místo čajové barvy a čajové odrůdy jsou opět matoucí, ale je důležité si uvědomit, že v Číně a Japonsku se černému čaji říká „červený čaj“. Toto dělá čajové barvy více v souladu s odrůdami čaje.
Heicha nebo tmavý čaj se používá k označení čajů, které byly dodatečně fermentovány. Nejznámějším příkladem je pu’erh, což je tmavý čaj z oblasti Yunnan. Zralé čaje puerh mají extrémně tmavou barvu, téměř jako káva. To je místo, kde odrůda čaje a čajové barvy začít znovu klesat. Tato extrémnější verze „černého čaje“ má skutečně černou barvu.
6 hlavních druhů čaje
Bílý čaj
Bílý čaj je ze všech druhů nejméně zpracovaný. Listy a poupata se sbírají a pak se nechají uschnout na slunci, které zastaví většinu oxidace. Ačkoli bílý čaj lze připravit ze starých i mladých lístků, je nejlépe rozpoznatelný pro tyto bílé poupata, podle kterých získal čaj své jméno.
Žlutý čaj
Jedná se o nejvzácnější ze 6 druhů čaje. Podobá se zelenému čaji, ale s dalším krokem zvaným „men huan“ nebo „pečetící žlutá“. Poté, co byly listy vypáleny, jsou zabaleny do látky, protože přirozené aroma listů je uzavřeno. Zjevně to snižuje travnatou chuť, kterou si lidé běžně spojují se zeleným čajem, což z něj činí zcela jedinečnou kategorii!
zelený čaj
Zelené čaje jsou neoxidované. Poté, co jsou vybrány, jsou napařeny necelou minutu, aby se zastavil proces oxidace. Čaj si zachovává svou travnatější nebo rostlinnou chuť a listy si zachovávají zelenou barvu. Věděli jste, že zelený čaj se může proměnit v hnědý šálek čaje? Chcete-li se dozvědět proč, přečtěte si článek 👉 Proč je můj zelený čaj hnědý?
Oolong čaj
Tento čaj je částečně oxidovaný. Oolong je široká kategorie čajů, ale mnoho čajů oolong se řídí specifickým vzorem. Oxidace se nejprve urychlí a později se zastaví.
Pro urychlení oxidačního procesu mohou být čajové lístky pohmožděny, aby se enzymy dostaly na povrch listu a vystavily je kyslíku. Tím se nastartuje oxidační proces a ten je později zpomalen použitím tepla. Pokud hledáte skvělé japonský čaj oolong, doporučujeme vám Oolong Miyazaki Sabou.
Červený čaj
V Evropě a Severní Americe se tento čaj nazývá „černý čaj“, ale ve velké části Asie je označován jako červený čaj nebo „Hong Cha“, aby nedošlo k záměně s Heichou nebo tmavým čajem. Tento čaj se po sklizni nezahřívá, ale nechá se spíše přirozeně oxidovat. Listy získávají tmavě hnědou barvu a likér má krásnou jantarovou nebo rubínovou barvu.
Černý čaj
Tento čaj je také známý jako „postfermentovaný“ čaj. Patří sem známější čaj Pu-erh, i když termín „Pu-erh“ technicky označuje pouze tmavé čaje produkované v oblasti Pu-erh. Širší kategorií je „Heicha“ neboli tmavý čaj. Tyto čaje se často lisují do koláčů a skladují se po dlouhou dobu, aby se rozvinula jejich chuť.
Faktory, které ovlivňují barvu čaje
čajové barvy lze ovlivnit zpracováním čaje. Tyto způsoby zpracování ovlivňují i to, do jaké kategorie čaj spadá, a proto mezi nimi často existují paralely čajové barvy a druhy čajů. V další části se dostaneme do různých fází výroby čaje a jak se každá z nich mění čajové barvy uvařeného čaje.
Oxidace
Oxidace je nejdůležitějším faktorem při určování nejen odrůdy čaje, ale také barvy čaje. Jak jsme již zmínili, zelené čaje, žluté čaje a bílé čaje jsou neoxidované a čaje oolong, červené čaje a černé čaje jsou buď částečně oxidované nebo plně oxidované. Rozdíl mezi posledními 3 většinou spočívá v pořadí, ve kterém je teplo aplikováno na listy.
Během oxidačního procesu se katechiny čajovníku přeměňují na theaflaviny a thearubigany. Tím se list změní ze zelené na červenohnědou barvu. Uvařená tekutina také přejde ze žluté a zelené do více oranžové, načervenalé a hnědé barvy.
Vypalování/paření
Vypalování, pražení a napařování čaje může také výrazně ovlivnit čajové barvy. Pečené čaje jako Hojicha bude přecházet ze zelenějších barev listů a tekutých do hnědých nebo oranžových barev. Chuť se také posune teplejším směrem, s příchutí kávy, karamelu a čokolády.
V případě fukamushi nebo hluboce napařených čajů se delší proces napařování otočí čajové barvyod žluté po tmavě zelenou. Je to proto, že listy se během dodatečného vaření v páře rozpadnou, což způsobí, že se do vaření uvolní více listového materiálu. To vytváří zakalenou zelenou barvu a bohatou, plnou chuť.
Stárnutí
Během procesu stárnutí může čaj také časem ztmavnout. To je patrné na rozdílu mezi mladým puerhem a zralým puerem. The čajové barvy puerh jsou spíše v tomto jasném oranžovém směru. Když je čaj „mokrý“ a zraje, aby se vytvořil zralý puerh, tyto čajové barvy stát se černým a neprůhledným. Jedná se o kompletní transformaci čajové barvy k tomu dochází pouze v důsledku stárnutí a fermentace čaje.

vaření piva
Ne všechny rozdíly v čajové barvy určuje výrobce, některé rozdíly se týkají způsobu přípravy čaje. Pokud si například uvaříte zelený čaj s vysokou teplotou, dostanete více těchto pomerančů čajové barvy.
To, co chcete za japonský zelený čaj, je tento žlutý nebo zelený čajové barvy, což bude obvykle odpovídat jemnější a sladší chuti. K tomu budete chtít použít nižší teplotu vaření, mezi 140-160 stupni Fahrenheita.
Jiné čaje, jako je červený čaj, čaj oolong a černý čaj, budou jednoduše tmavší čajové barvy když jsou převařené. Místo světle nažloutlé oranžové získáte tmavě oranžovou. Na to je dobré dávat pozor, protože se více přizpůsobíte tomu, jak se čaje připravují a které parametry vaření dosahují nejlepších výsledků.
V závislosti na teplotě a době louhování můžete z listů extrahovat úplně jiné poměry složek, takže chuť bude úplně jiná.
Strmé
Konečný rozdíl v čajové barvy přichází dolů k máčení. Ujistěte se, že nevyhazujete čajové lístky po jednom louhování! Ty lze použít mnohokrát, přičemž každá produkuje jinou chuť.
Jako obecné pravidlo, čajové barvy začne tmavnout a pak bude postupně s každým namáčením světlejší a světlejší, i když tomu tak není vždy. V případě fukamushi Sencha , a čajové barvy ve skutečnosti se při druhém vaření stanou tmavší zelenou. Nenechte si to ujít a vychutnejte si 3-4 louhování každého japonského zeleného čaje!