Proč je můj zelený čaj hnědý?

proč je můj zelený čaj hnědý je věc, na kterou se nás lidé ptají poměrně často, a v tomto článku se budeme zabývat tím, proč by tomu tak mohlo být. Můžete vidět obrázky a videa online jasně zelených čajů a možná vás odradí, když si uvaříte vlastní čaj a všimnete si této oranžové nebo hnědé barvy.

 

Tak proč je můj zelený čaj hnědý?

Nejprve je důležité říci, že čaje zelené barvy nemusí být nutně kvalitnější než čaje žluté barvy. Existuje spousta skvělých zelených čajů, které produkují zlatožlutou barvu Kamairicha například. Kamairicha je a pečený čaj ve velké horké pánvi, takže je více podobný čínskému zelenému čaji. Všechny čínské zelené čaje mají tendenci produkovat nažloutlou barvu a většina japonských zelených čajů má také žlutou barvu, ale mnoho z nich má tuto krásnou nefritově zelenou barvu, takže co se tady děje?

Odpověď se týká barvy listu a toho, kolik materiálu listů skončí v šálku čaje. Extrémní případ lze nalézt u vysoké kvality slavnostní matcha. Premium matcha se vyrábí z neuvěřitelně kvalitních listů. Před 3 týdny byly zastíněny sklizeň čaje, což zvyšuje obsah chlorofylu, díky kterému jsou listy zelenější. Poté se z listů odstraní stonky a poté se rozemele na jemný zelený prášek. Zde máte neuvěřitelně zelený prášek přimíchaný přímo do vody, takže není divu, že čaj zezelená. Ale proč je čaj jako fukamushi Sencha zelený?

Pokud se chcete dozvědět více o různých barvách čaje, důrazně vám doporučujeme přečíst si náš článek 👉 Váš průvodce barvami čaje vysvětlený odborníky. V tomto článku se podrobně zabýváme 6 různými druhy čaje a jejich různými barevnými paletami. 

 

Proč se tomu říká zelený čaj

Existuje 6 různých druhů čajů a většinou jsou rozděleny do kategorií podle barev. Bílý čaj, žlutý čaj, zelený čaj, oolong čaj, červený čaj a tmavý čaj. Všechny pocházejí ze stejné rostliny, camelia sinensis, ale své jedinečné barvy a chuť získávají ze specifických kroků ve výrobním procesu. Červený čaj, také známý jako černý čaj, je plně oxidován. Když jsou listy sbírány, enzym oxidáza přemění katechiny na theaflaviny a thearubigany. Tento proces je známý jako oxidace a je to to, co mění tyto travnaté nebo zeleninové příchutě na teplejší tóny karamelu a čokolády.

Pro přípravu zeleného čaje je nutné téměř bezprostředně po sklizni zahřát listy, které deaktivují enzymy. To umožňuje, aby si čaj zachoval více svých svěžejších, citrusových vlastností a zelené barvy. Název zelený čaj odkazuje na zelené listy, nikoli na barvu samotné tekutiny. Ve srovnání s listy bílého čaje, čaje oolong, červeného čaje a tmavého čaje mají listy zeleného čaje nejstálejší zelenou barvu. Některé čaje oolong jsou zelené, ale tyto jsou nejméně oxidované.

Ale stále existují zelené čaje, které mají jasně zelenou barvu, tak proč je můj zelený čaj hnědý? Tomu se budeme věnovat v další části.

 

Čínské vs japonské zelené čaje

Jak jsme již zmínili, většina čínských zelených čajů se vypaluje na pánvi a mají tendenci produkovat žlutou barvu. Japonské zelené čaje skutečně procházejí procesem napařování, aby se deaktivovaly enzymy. Když list na pár sekund spaříte, jako je například špenát, ve skutečnosti zezelená. Totéž se děje s čajovými lístky, když jsou ponechány v krátké parní lázni mezi 40-80 sekundami.

Co dělá Fukamushi Sencha zajímavé je, že se vlastně paří delší dobu, mezi 80-200 sekundami. Během tohoto delšího procesu napařování se čajový lístek rozpadne, což umožní, aby do šálku vteklo více. Všimnete si toho fukamushi Sencha je křehčí, což znamená, že v čaji najdete větší množství drobných částeček lístků. Protože tyto listy mají tak velký povrch, potřebujete pouze 45 sekund, abyste získali spoustu chuti a samozřejmě jasně zelené barvy. Z toho plyne ponaučení, že k vytvoření super zeleného čaje potřebujete, aby listy měly velmi zelenou barvu a do posledního šálku čaje potřebujete více částic listů.

 

Jiné druhy zelených čajů, které jsou zelené

Existuje další druh japonského čaje, který má zelenou barvu a nazývá se matcha iri Sencha nebo jen matcha iri. Toto je vyrobeno kombinací Sencha čaj listy a matcha prášek. Shizuku Sencha je toho příkladem, a když čaj uvaříte poprvé, veškerý prášek matcha se uvolní do vody a vytvoří se zakalený zelený nálev. Chuť je pak vyvážena Sencha listy, které dodávají čaji více sladkosti. Toto bylo navrženo tak, aby za studena louhovaný zelený čaj, vytváří silnou, sladkou a ovocnou chuť.

S pravidelným Sencha čaje, které neprocházejí procesem napařování, uvidíte, že některé začnou jít do zeleného směru jako např Nuruki Shincha, a henta saemidori Sencha , ale stále budou spíše žlutavě zelené, alespoň při prvním vaření.

Na žlutých zelených čajích není nic špatného, ale zelený čaj by nikdy neměl být oranžový nebo hnědý, pokud nebyl pražený. Tyto hnědé nebo oranžové čaje obvykle pocházejí z neuvěřitelně nekvalitních čajových lístků, jako jsou ty, které se používají v čajových sáčcích nebo baleném čaji. Ty mají tendenci produkovat extrémně hořkou a plochou chuť, bez složitějších chuťových poznámek, které získáte z prémiových čajů.

Je možné proměnit slušnou kvalitu čajových lístků na oranžový nebo hnědý čaj, pokud jsou louhovány nebo skladovány nesprávně. Jak na to, vysvětlíme v další části.

 

Proces vaření piva

Pokud vaříte a Sencha čaj je příliš horký, je možné, že půjde více do hnědého nebo oranžového směru. Nejenom, že barva čaje bude výraznější, ale i chuť.

Když použijete horkou vodu, extrahujete více katechinů, což jsou složky v čaji, které jsou zodpovědné za tyto hořké příchutě. Určitá hořkost nebo svíravost může být v čaji příjemná, ale může rychle přebít chuť, pokud máte příliš mnoho. Pokud použijete vodu s nižší teplotou, zažijete všechny aspekty čaje. Přirozená sladkost, jemná hořkost, lehce svíravý závěr a ještě více v závislosti na druhu čaje, který pijete. Chcete se naučit 11 technik, jak správně osladit zelený čaj? Doporučujeme vám přečíst si článek 👉 jak osladit zelený čaj?

Japonský zelený čaj doporučujeme louhovat při teplotě 60-70 stupňů Celsia, což je mezi 140-160 stupni Fahrenheita. Pokud jde o tvrdší čaje jako Hojicha , bancha a Genmaicha , můžete dosáhnout až 80 stupňů Celsia nebo 175 stupňů Fahrenheita.

Následné vaření

Ujistěte se, že čajové lístky nevyhazujete hned po jednom louhování. Když čajové lístky louhujete vícekrát, získáte úplně jinou chuť, ale také jinou barvu. Druhé vaření čajů jako Fukamushi Sencha jsou ve skutečnosti zelenější barvy a často mohou mít silnější chuť. Při druhém spařování nebudete mít tak sladký čaj, ale zaznamenáte více těchto silných pařených zeleninových tónů.

Chcete odhalit všechny příčiny hořkosti a nepříjemné chuti vašeho čaje? A chcete zlepšit kvalitu čaje po spaření? Pak se podívejte na náš článek 👉 Proč je zelený čaj hořký & Jak snížit hořkost

 

Proces ukládání

Kromě toho, že barva čaje je ovlivněna tím, jak čaj vaříte, může být často ovlivněna tím, jak vy skladujte sypaný listový čaj. Lístky zeleného čaje jsou neuvěřitelně citlivé na světlo, teplo a vlhkost a je potřeba je správně skladovat, aby čaj nezhnědl.

Sluneční světlo

Sluneční záření může zničit barvu a chuť zeleného čaje rychleji, než si myslíte. Pokud necháte misku s jasně zelenou matchou na slunci jen krátkou dobu, brzy se změní na matně zelenou, pak žlutou a poté hnědou. Matcha byste proto neměli skladovat ve skleněné dóze, ale spíše v kovové dóze, aby světlo neproniklo.

Teplo

Pokud jste někdy pekli s práškem matcha, budete vědět, že konečný produkt nikdy nebude tak zelený, jak chcete. To souvisí s několika různými faktory, ale jedním z nich je teplo samotné trouby. Intenzivní teplo, jako je toto, rychle způsobí změnu barvy matchy. To je důvod, proč výrobci čaje uchovávají svůj čaj v chladničce a možná budete chtít uchovávat svůj čaj v lednici nebo v mrazáku.

Stárnutí

I když budete zelený čaj dobře skladovat, po několika letech začne hnědnout. Čajové lístky nakonec zoxidují a zhnědnou. To je důvod, proč je důležité nekupovat čaj v příliš velkém množství a opravdu se snažit dojít to, co máte, spíše než si to nechat na nějakou dobu v budoucnu.

 

Jedna výjimka, proč je můj zelený čaj hnědý?

Zdá se, že jeden druh čaje popírá mnoho z těchto konceptů Hojicha . Vyrábí se z lístků zeleného čaje, je neoxidovaný a po sklizni se spařuje a přitom je stále hnědý. Důvodem je proces pražení. Jakmile jsou listy usušené, vloží se do velké pánve nebo válcovacího stroje a otočí se na vysokou teplotu. To způsobí, že barva listů se změní ze zelené na hnědou a chuť vymění tyto čerstvé, dušené zeleninové chuťové poznámky za příchutě kávy a karamelu. Místo žluté nebo zelené barvy, kterou vidíte u nepražených čajů, Hojicha nabývá červenohnědé barvy. Toto je jediný případ, kdy není problém dát si zelený čaj, který je hnědý, jako příchuť dobra Hojicha může být vynikající, zejména v chladnějších měsících.

Pokud je váš zelený čaj hnědý a není to a Hojicha , možná je čas dát si nový čaj.

 

Poslední úvahy o tom, proč je můj zelený čaj hnědý

Prozkoumali jsme několik různých faktorů, které způsobují, že zelený čaj je hnědý, a myslím, že je důležité udělat si rychlý přehled lekcí, které jsme se naučili.

Za prvé, proces stínování může produkovat zelenější čaje, protože nutí rostlinu produkovat více chlorofylu.

Matcha má také nejextrémnější zelenou barvu, protože je to zelený prášek, který se přimíchává přímo do vody. Fukamushi Sencha má také zelenou barvu kvůli intenzivnímu procesu napařování a skutečnosti, že mnoho menších částeček listů může projít filtrem konvice a dostat se do šálku. A konečně, je důležité správně skladovat a vařit čaj, chcete-li jej zachovat chuť zeleného čaje a barvu.

 

Kde najít dobré zelené čaje

Nezáleží na barvě vašeho čaje, pokud máte rádi jeho chuť. Myslíme si, že je důležité vyzkoušet spoustu různých čajů, abyste skutečně pochopili, jaké příchutě preferujete. Proto jsme vytvořili naše vzorníky zeleného čaje, které obsahují některé z nejlepších čajů, které jsme našli z celého Japonska.

Po několika posledních letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami různých farmářů a ochutnali stovky různých čajů. Sestavili jsme našich 21 oblíbených čajů matcha do různých matcha vzorníky, a našich 51 oblíbených zelených čajů do široké škály vzorkovnice japonských čajů. Tyto čaje pocházejí z různých oblastí, různých farmářů a různých odrůd čajovníku.

Zpět na blog

1 komentář

Goodness me! What a lot I’ve learnt about green teas in the last few minutes, some of which I didn’t really want to know. Specifically, I now know that what I think of as green tea is made from very low quality leaves; without back-tracking to check, I think the correct term might have been “incredibly low quality”. So be it.

Sandy Rintoul

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4