Proč je zelený čaj hořký a jak snížit hořkost

Nějaký zelený čaj je hořký, ale nemusí to tak být! Existuje mnoho technik, které můžete použít k tomu, aby váš zelený čaj chutnal méně hořce, a přesto si užil jeho mnoha zdravotních výhod.

Hodně lidí se ptá proč můj čaj chutná hořce a je pravděpodobné, že dělají něco špatně buď při výběru, nebo při přípravě čaje.

Odpovíme proč zelený čaj chutná špatně některým lidem a jak udělat čaj méně hořký 

Také se podíváme na to, proč zelený čaj je hořký a prozkoumejte faktory, které vedou k pocitu hořké chuti při pití čaje.

Bez dalších okolků začněme a prozkoumáme všechny způsoby, jak se naučit, jak opravit hořký čaj  🍃🍵

Důvody, proč je váš zelený čaj hořký

Abychom pochopili proč zelený čaj je hořký, musíme se podívat na chemické složky listu a také na to, jak se čaj vyrábí. Podívejme se na několik různých faktorů, které mohou ovlivnit hořkost zeleného čaje. 

Katechiny způsobují hořkost zeleného čaje

Katechiny jsou primární antioxidanty nacházející se v zeleném čaji. Mohou vyvolat jak hořkou, tak svíravou chuť a mohou také přisuzovat pocit vysychání nebo svraštění, který máte na patře, když pijete šálek čaje. Katechiny jsou rozpustné ve vodě, ale nejsou tak rozpustné v chladnější vodě. 

Když se lidé ptají: proč můj čaj chutná hořce, jednou z nejkratších odpovědí, kterou můžete dát, je skutečnost, že obsahuje katechiny, ale ve hře je více faktorů.

Datum a oblast sklizně 

Datum, kdy byl čaj sklizen, může ovlivnit jeho hořkost. První sklizeň čajovníku brzy na jaře obvykle produkuje nejjemnější a nejsladší chuť zeleného čaje.

Čaj vyrobený z pozdějších sklizní bývá zemitější nebo hořký. Jeden z důvodů, proč si lidé myslí zelený čaj je hořký je to proto, že čaj v sáčcích se obvykle vyrábí z pozdějších sklizní a méně kvalitních listů. 

Vyšší obsah polyfenolů činí zelený čaj hořkým

Polyfenoly jsou další složkou zeleného čaje, která může způsobit hořkost. Polyfenoly se nacházejí v mnoha různých druzích rostlin a mohou mít příznivý vliv na lidské zdraví.

V těle působí jako antioxidanty a mohou jej pomáhat chránit před poškozením volnými radikály. Mohou také přispět k hořké nebo svíravé chuti v čaji.

Druh zeleného čaje

Některé zelené čaje mají mít určitou hořkost. Mnozí pijáci čaje rádi vyzvou své patro těmito suchějšími, svíravějšími nebo hořkými příchutěmi. To dává čaji větší strukturu a křupavější chuť.

Nezastíněné Sencha například má mít trochu hořkosti, která doplní jeho chuť. Pokud nemáte rádi tuto hořkou chuť čaje, můžete se jednoduše vyhnout některým hořejším druhům čaje.

Hromadná výroba

Další důvod proč zelený čaj je hořký souvisí s jeho výrobou. Většina zeleného čaje je navržena spíše pro pohodlí než pro chuť.

Při této velkovýrobě se používají listy nižší kvality a špatně se s nimi zachází. To vede k ploché nebo hořké chuti zeleného čaje a mnoho lidí, kteří se ptají, proč zelený čaj chutná špatně, ve skutečnosti nikdy nemělo dobrý zelený čaj.

Kvalita vody používané k vaření piva

Pokud k vaření čaje použijete méně kvalitní vodu, může to vést k hořké chuti. Pro zelený čaj doporučujeme pro dosažení nejlepších výsledků používat filtrovanou vodu s nižší teplotou. V další části vám dáme vše, co potřebujete k přípravě šálku zeleného čaje, který není hořký. 

Obsah kofeinu

Samotný kofein má ve skutečnosti hořkou příchuť a to je jeden z důvodů, proč se používá jako obranný mechanismus proti hmyzu. Je ironií, že obsah kofeinu je jedním z důvodů, proč se čaj stal tak oblíbeným pro lidskou spotřebu. Kofein se v čajovém listu vyskytuje ve velmi malých množstvích, ale stále přispívá k hořkosti čaje. 

Delší doba vaření může způsobit, že zelený čaj bude hořký

Čím déle budete čaj louhovat, tím více složek z listu vytáhnete. To platí i pro hořké složky, jako jsou katechiny, polyfenoly a kofein. Pokud se ptáš proč můj čaj chutná hořce, jedna z prvních věcí, kterou budete chtít hledat, je, jak dlouho čaj vaříte.

 

Proč můj čaj chutná hořce – kompletní video

6 způsobů, jak změnit zelený čaj, který je hořký 

Jeden z důvodů, proč si lidé myslí zelený čaj je hořký ve skutečnosti záleží na typu čaje, který si vybrali, a na tom, jak ho připravují.

V minulé části jsme mluvili o tom, proč zelený čaj chutná špatně, když je připraven nesprávně, ale zde se dostáváme k té zábavné, která je jak udělat čaj méně hořký. Pojďme vařit! 

Vyberte si čaj ze sladkého kultivaru

Zatímco většina japonských zelených čajů pochází z kultivaru Yabukita, jedná se ve skutečnosti o jednu z hořčích odrůd rostlin používaných k výrobě Japonský zelený čaj.

Jedním z důvodů, proč si lidé myslí, že zelený čaj je hořký, může být ve skutečnosti to, že většina lidí pije hořkejší kultivary. Pokud hledáte sladší zelený čaj nebo méně hořká matcha, sáhněte po jednom z kultivaru Saemidori nebo kultivaru Asatsuyu. 

Jděte na čaj ve stínu

Pokud chce farmář vytvořit sladší zelený čaj, přikryje čajovník speciálním typem síťoviny zvanou kabuse. Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat sladký a slaný theanin na více hořké katechiny.

Pro zachování vyššího obsahu theaninu je potřeba čajovník těmito sítěmi odříznout od slunečního záření. Čím déle je rostlina zastíněna, tím může být sladší, a tak se vyhnete vytvoření hořkého čaje nebo a hořká matcha.

Zalijte chladnější vodou

Jakmile budete mít svůj čaj, budete se chtít ujistit, že jej vaříte správně. Spousta lidí, kteří přemýšlí zelený čaj je hořký ve skutečnosti to jen vaří příliš horké!

Naštěstí pro lidi, kteří mají rádi sladké čaje, se hořké složky zeleného čaje (katechiny) hůře extrahují. Pokud se chcete učit jak opravit hořký čaj můžete použít vodu s nižší teplotou, abyste extrahovali méně těchto hořkých složek.

Jak zjistím, jakou teplotu použít?

K vaření teplé Gyokuro , doporučujeme použít vodu o teplotě 60 stupňů Celsia nebo 140 stupňů Fahrenheita. Vznikne tak čaj s menší hořkostí. Na čaj jako Sencha , můžete jít až na 160 stupňů Fahrenheita a pro tvrdší čaje jako Hojicha , Genmaicha , bancha a dokonce kukicha můžete jít až na 175 stupňů Fahrenheita. Po přípravě těchto čajů při nižších teplotách možná brzy zvážíte, zda věříte nebo ne zelený čaj je hořký.

jak opravit hořký čaj studeným vařením

Pokud opravdu chcete z listů získat méně hořkosti, můžete za studena louhovaný zelený čaj. Tuto metodu používají někteří pijáci čaje k výrobě sladších a jemnějších čajů. Pokud nějaké máte Gyokuro doma, studený nápoj Gyokuro je nutností!  

Stačí přidat 5 gramů čajových lístků na dno džbánu, zalít studenou vodou nebo vodou pokojové teploty a nechat čaj několik hodin uležet.

Po uplynutí času můžete džbán vylít do sklenice a poté si vychutnat příjemný chladivý osvěžující šálek sladšího zeleného čaje.

 

Vařte kratší dobu

Kromě vaření při nižší teplotě se také chcete ujistit, že čaj nelouhujete příliš dlouho. Jeden z důvodů, proč lidé nacházejí zelený čaj hořký je, že se vaří příliš dlouho.

I když to nemusí platit tolik, když vaříte za studena, dokonce i 60 stupňů Celsia stačí k odstranění hořkosti, pokud je ponecháte několik minut příliš dlouho. V důsledku toho si mnoho lidí, kteří vaří čaj příliš dlouho, bude myslet, že vše zelený čaj je hořký

jak udělat čaj méně hořký s kratším louhováním

Doporučujeme louhovat 2 minuty Gyokuro a 1 minutu, pokud jde o jiné druhy japonského zeleného čaje Sencha . Důvod Gyokuro trochu více času na louhování, protože je pevněji svinuté. Aby se listy otevřely a uvolnily svou chuť do vody, potřebuje tu minutu navíc. Je také méně katechinů v Gyokuro z důvodu dlouhého procesu stínování, takže se získává méně hořkosti. 

Používejte sypaný čaj a ne čajové sáčky 

Bohužel většina lidí si myslí zelený čaj je hořký pijí z čajových sáčků. Čajové sáčky mají tendenci obsahovat mnohem méně kvalitní listy ve srovnání se sypaným čajem. 

Čajové sáčky jsou vyráběny s ohledem na příležitostného pijáka čaje, a z tohoto důvodu jsou hromadně vyráběny s použitím nejlevnějších čajových lístků. Čajové sáčky se často vyrábějí ze zbytků listů z procesu výroby čaje.

Mohou být vyrobeny z pozdějších sklizní, které obsahují méně živin, nebo mohou být vyrobeny ze starších listů, stonků nebo jiného rostlinného materiálu. Chuť sypaného čaje nemůže být vzdálenější od čajových sáčků, přičemž sáčky mají plochou a hořkou chuť a sypaný zelený čaj má sladkou a komplexní škálu chuťových profilů. 

Používáte příliš mnoho nebo příliš málo čaje

Pokud pijete příliš mnoho čaje, může to být také důvod, proč si to myslíte zelený čaj je hořký. Existuje velmi přesný poměr čajových lístků k vodě, který můžete použít k získání nejlepšího šálku čaje. V případě japonského zeleného čaje je nejlepší použít 5 gramů lístků a 150 ml vody. To zajistí, že získáte komplexní řadu chuťových profilů, aniž byste byli přemoženi chutí. 

jak udělat čaj méně hořký měřením listů

I když je nejlepší používat k odměřování čajových lístků váhu, chápeme, že to může být pro většinu pijáků čaje příliš mnoho. Místo toho můžete použít polévkovou lžíci.

Jedna vrchovatá polévková lžíce lístků by měla fungovat na většinu druhů japonského zeleného čaje. Poté, co několikrát použijete odměrku polévkové lžíce, měli byste mít čaj správný nápad a odsud si ho můžete jen „vykoukat“. 

Oslaďte si čaj tím správným způsobem

Ujistěte se, že pokud se chystáte osladit svůj zelený čaj, ujistěte se, že to děláte správným způsobem. V Japonsku je téměř neslýchané přidávat cukr do zeleného čaje. Chuť zeleného čaje je vším, a pokud ho nemůžete naplno zažít v jeho čisté podobě, opravdu o něj přicházíte.

Proč sladidlo není způsob, jak opravit hořký čaj 

Když do čaje přidáte sladidlo, je to skoro, jako byste se na něj dívali s klapkami na očích. Jemná sladkost, jejíž vytvoření vyžaduje tolik práce, je zcela ztracena. Příjemná hořkost, kterou si mnoho pijáků čaje pochutnává, je téměř úplně k nepoznání.

Na prožívání nápoje přesně tak, jak to farmář zamýšlel, je něco zvláštního, což přináší hlubší spojení mezi pijákem čaje a polem, na kterém byl čaj vyroben.

Pokud pijete a hořká matcha a zjistíte, že si musíte čaj osladit, doporučujeme, abyste si k němu skutečně dali sladkost nebo „wagashi“. To pomůže vyhladit hořkost, ale stále si budete moci vychutnat nefalšovanou chuť každého pamlsku individuálně. 


Většina lidí věří, že zelený čaj je hořký... A mýlí se: můžete ho vylepšit 

Ne všechny zelený čaj je hořký, ale je snadné vidět, jak si lidé myslí, že vzhledem k nejoblíbenějším druhům zelených čajů přicházejí v sáčcích. Pokud opravdu chcete zažít jemné, sladké a komplexní zelené čaje, budete muset sáhnout po prémiovém sypaném čaji. Na první pohled se to může zdát zastrašující, ale najít tyto čaje online je snadné.

Jakmile budete mít čaj, stačí provést několik základních kroků, abyste jej připravili správným způsobem. Jsme tu, abychom vám pomohli s obojím. S bezplatnou celosvětovou dopravou a každodenními čajovými vzdělávacími videi na youtube, tiktok a instagram si rádi myslíme, že děláme skvělý čaj dostupnější pro lidi na celém světě. Velmi rádi bychom byli součástí vaší čajové cesty!

Poslední slova o tom, že zelený čaj je hořký 

Často uváděný citát říká, že je možné proměnit dobré listy ve špatný čaj, ale je nemožné proměnit špatné listy v dobrý čaj. To je dobrá připomínka, pokud jde nejen o výběr čaje, ale také o jeho přípravu.

Pokud si myslíte, že zelený čaj je hořký, je možné, že jste si vybrali špatný čaj nebo jej vaříte nesprávným způsobem (nebo nějakou kombinaci obojího). Nenechte si ujít úžasný svět čaje jen kvůli pár špatným zkušenostem! 

Pokud chcete vyzkoušet nějaký dobrý sypaný čaj, máme pro vás spoustu možností. Během několika posledních let jsme cestovali po celém Japonsku a setkali se s desítkami různých farmářů a ochutnali stovky různých čajů.

Vybrali jsme 30 našich oblíbených, které můžeme sdílet se všemi ve sbírce čajů, kterou jsme nazvali mega sampler. V tomto vzorníku si vyzkoušíte 30 různých druhů slavnostní zápas, Sencha , Gyokuro , Hojicha , Genmaicha , bancha, kukicha a Kamairicha vše na jednom místě. Vyzkoušejte je a dejte nám vědět, které se vám líbí nejvíce!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4