Kultovní Čajová konvice Kyusu se v podstatě stal symbolem pro japonský zelený čaj. Díky svému jedinečnému designu se stal oblíbeným mezi japonskými pijáky čaje, ale může mít dokonce více funkcí, než jste si dosud mysleli. V tomto článku budeme hovořit o všem Čajová konvice Kyusu, různé typy čajových konvic kyusu a jak je používat Čajová konvice Kyusu. Bez dalších řečí můžeme začít.
Podívejte se na video o čajových konvicích Kyusu
Co je čajová konvice Kyusu
Slovo kyusu jednoduše znamená čajová konvice, ale často, když lidé použijí slovo, odkazují na konkrétní typ. Čajová konvice kyusu s boční rukojetí je nejběžnější a nejznámější z japonských konvic, takže o tom si dnes budeme povídat. Tato čajová konvice je obvykle vyrobena z hlíny a je dodávána především v barvách červené a černé, i když může přijít i v mnoha jiných barvách. Čajová konvice má obvykle vestavěný filtr vyrobený buď z hlíny nebo kovu, který při nalévání automaticky vysává čajové lístky. Tato hliněná konvička je navržena pro přípravu dokonalých šálků japonského zeleného čaje a brzy probereme, proč tomu tak je.
Různé druhy čajových konvic Kyusu
Než budeme mluvit o výhodách japonská konvice na kyusu, pojďme krátce probrat různé druhy čajových konvic.
Barvy konvice Kyusu
Červené konvice Kyusu
Tyto oranžovo-červené konvice na kyusu jsou vyrobeny z neoxidované hlíny. Nejvyhledávanější hlína použitá k výrobě této konvice pochází z Tokoname, malého města v Japonsku. Tato hlína je hustá a dokáže udržet tekutinu, i když je neglazovaná. Je také méně porézní, takže chuť není absorbována samotnou hlínou, takže chuť čaje je jemnější. The tokoname kyusu jsou dobře vyhledávané a jsou považovány za nejlepší.
Černá konvice Kyusu
Tento černá konvice na kyusu je vyroben z červené hlíny vypálené v prostředí bohatém na kyslík. Hlína se zbarvuje, když je oxidována, a vytváří tuto hladkou černou barvu. To vyžaduje práci navíc ve výrobním procesu, stejně jako další vypalování v peci, v důsledku čehož bývají černé konvičky dražší než červené konvice kyusu, vše ostatní je stejné.
Kyusu čajové filtry
Kovový filtr v čajové konvici Kyusu:
Je to skvělý filtr pro začátečníky a funguje pro mnoho různých druhů čajů. Když na to přijde fukamushi Sencha s, určitě dáte přednost kovové síto nad hliněným. Důvodem je to, že při procesu hlubokého napařování se čajový lístek rozpadne a menší úlomky lístků mohou poměrně snadno ucpat filtr. Pokud máte tento kruhový kovový filtr zabudovaný v konvici, voda se bude jen pohybovat kolem listů a snadno se nalije do šálku.
Nevýhodou kovového filtru je, že může mírně narušit chuť čaje. Někteří znalci japonského zeleného čaje raději nepoužívají kov při procesu vaření čaje vůbec, protože může narušit jemné chuťové vlastnosti čaje. Pokud nejste vybíraví pijáci čaje, kovový filtr je pravděpodobně tou správnou volbou.
Hliněný filtr v čajové konvici Kyusu
Když vidíte hliněný filtr uvnitř a Čajová konvice Kyusu, je pravděpodobné, že do něj byla ručně vyřezána. Tento proces je velmi náročný na práci a může konvičku kyusu výrazně prodražit. Výhodou je, že čajové lístky, které uvaříte, nejsou v kontaktu s ničím jiným než s hlínou a vodou. To vede k mírnému zlepšení chuti, zejména s Gyokuro .
Glazury na čajové konvice Kyusu
Neglazované konvice Kyusu
Tyto konvičky kyusu jsou vyrobeny bez vrstvy glazury, takže spíše než aby byl čaj v kontaktu s povrchem podobným sklu, jsou v kontaktu se samotnou hlínou. Někteří vážní pijáci čaje uvádějí, že mají při vaření bohatší pikantní chuť Gyokuro v neglazované konvici. Další výhodou těchto neglazovaných čajových konvic kyusu je, že je lze „okořenit“ konkrétním čajem a zvýšit chuťové profily tohoto čaje pokaždé, když je uvařen.
Glazovaná konvice Kyusu
Tyto konvičky jsou lepší pro začátečníky, protože poskytují větší neutralitu. Pokud vaříte jeden konkrétní druh čaje znovu a znovu, možná budete chtít získat neglazovanou konvici, ale pokud vaříte více druhů, je nejlepší volbou glazovaná konvice. Můžete jít z vaření Hojicha na Sencha stačí mezitím jen rychle opláchnout a chutě se nebudou navzájem rušit. Pokud investujete pouze do jedné konvice kyusu pro všechny vaše čaje, je nejlepší udělat ji glazovanou.
Velikosti konvice Kyusu
Velké čajové konvice Kyusu
Tyto větší hliněné konvičky mají kapacitu cca 400 ml vody. Ve srovnání s konvičkami západního stylu jsou stále malé, ale vzhledem k tomu, že k uvaření konvičky japonského zeleného čaje je potřeba pouze 150 ml, mají tyto konvice dostatek místa. Pokud budete připravovat čaj pro více lidí, možná budete chtít získat konvičku kyusu s větší kapacitou a použít trochu více vody. Pokud si plánujete uvařit zelený čaj pouze pro sebe, doporučujeme použít méně vody, aby se chuť čaje skutečně zkoncentrovala.
Malé čajové konvice Kyusu
Menší konvičky kyusu mají kapacitu cca 200 ml vody. To se může zdát jako příliš malé na vaření čaje, ale pokud jde o prémiový japonský zelený čaj, opravdu chcete soustředit chuť do menšího prostoru. Tato menší čajová konvice je pro to ideální velikost, a protože je tak malá, zachovává si lehký a kompaktní design, který se velmi elegantně nalévá.
Jaká je historie čajové konvice Kyusu
The Japonské kyusu čajník ve skutečnosti pochází z Číny, ale stejně jako mnoho jiných věcí souvisejících s čajem se nakonec dostal do Japonska. V té době byl v Japonsku nejběžnějším způsobem konzumace čaje v práškové formě. Tato primitivní forma matcha byla vyrobena rozemletím sušených čajových lístků na prášek a jejich následným rozmícháním v horké vodě. Tento druh čaje byl popularizován kvůli jeho použití v japonském čajovém obřadu, rituálu přípravy čaje, který se řídí přísným souborem pravidel a zásad.
Někteří začali toužit po jednodušším způsobu, jak si vychutnat čaj, bez všech pravidel japonského čajového obřadu. Farmář jménem Nagatani Soen přišel a vyvinul nový způsob výroby čaje. Zjistil, že napařováním, smotáváním a sušením čajových lístků lze chuť zablokovat na delší dobu. Tyto sušené listy se pak daly vyluhovat do vody a scedit, aby vznikl průsvitný čaj tzv “ Sencha ”.
Brzy Sencha se stal nejoblíbenějším druhem čaje konzumovaného v Japonsku a konvička kyusu se stala domácím předmětem pro vyluhování lístků a přípravu lahodných šálků čaje. Sencha čaj. Nyní je hliněná konvice stále oblíbeným nástrojem pro čajovny a restaurace po celém Japonsku.
Jaké jsou výhody čajové konvice Kyusu
Čajová konvice kyusu s bočními rukojeťmi má mnoho výhod. Za prvé, boční rukojeť je dutá, takže nezadržuje tolik tepla jako zbytek hrnce. To opravdu pomáhá, pokud jde o nalévání čaje, protože zůstává chladný na dotek, i když do dna konvičky kyusu přidáte horkou vodu.
Boční rukojeť Čajová konvice Kyusutaké umožňuje nalévat jemnějšími pohyby. S těmi většími litinovými konvičkami jsou nejen extrémně těžké, ale také vyžadují, abyste při nalévání pohybovali celou paží. U čajové konvice kyusu stačí pouhé otočení zápěstí k nalití čaje do šálku.
Konečně samotná konvička poskytuje listům více prostoru, což je při přípravě sypaného čaje opravdu důležité. Když vaříte čaj uvnitř sítka, čajové lístky jsou uvnitř stísněné a opravdu se nemohou otevřít a uvolnit svou chuť. U čajových sáčků je tento problém ještě horší, protože mají při vaření ještě méně prostoru pro pohyb. Široká základna konvičky kyusu poskytuje listům potřebný prostor a umožňuje vytvářet bohatší a chutnější nálevy.
Jak používat japonskou čajovou konvici Kyusu
Nyní, když víte něco o konvici kyusu, pojďme si promluvit o tom, jak ji používat! Pokud jde o přípravu šálku japonského zeleného čaje, vše, co musíte udělat, je dodržovat několik jednoduchých kroků.
Krok 1: Přidejte 5 gramů listů do základny vaší konvice na kyusu. Pokud nemáte doma váhu, můžete použít přibližně 1 vrchovatou polévkovou lžíci čajových lístků.
Krok 2: Přidejte 150 ml teplé vody. Pokud jde o teplotu, budete chtít použít 60 stupňů C (140 stupňů F). Gyokuro a nějaké sladší Sencha sa 70 stupňů C (160 stupňů F) pro ostatní druhy japonských zelených čajů.
Krok 3: Nechte konvici sedět s poklicí asi 1 minutu. Když na to přijde Gyokuro , možná budete chtít počkat celé 2 minuty. Tento čaj je pevně srolován do těchto tvarů jehlic a mohou trvat celé 2 minuty, než se otevřou. Fukamushi Sencha Mívají menší částice listů a často potřebují k vaření pouze 45 sekund.
Krok 4: Nalijte čaj do šálku. Vestavěný filtr při nalévání automaticky vysaje listy a zastaví nálev v ideální čas. Pokud naléváte čaj pro více lidí, možná budete chtít nalévání střídat. Nejchutnější čaj bude vyléván jako poslední, takže jej budete chtít rovnoměrně rozdělit mezi hosty, aby všichni dostali přibližně stejnou chuť.
Co potřebujete v čajové sadě kyusu?
když jde o a sada konvice kyusu nebo a čajová souprava kyusu, možná budete chtít získat nějaké malé hliněné čajové šálky spolu s konvicí na kyusu. Tyto hliněné čajové šálky se také nazývají Yunomi, a přestože nejsou něčím, co nutně potřebujete, někteří lidé rádi používají čajové šálky, které odpovídají samotné konvici.
Spíše než získat a čajová souprava kyusu, prostě doporučujeme investovat do konvičky kyusu a pokud jde o čajové šálky, použijte jednoduše to, co již máte.
Kde si můžete koupit čajovou konvici kyusu?
Čajové konvice kyusu najdete po celém našem webu. V současné době máme několik různých typů. Existují červené konvice tokoname kyusu, černé konvice tokoname kyusu a konvice Fukamushi. Červené konvice a konvice fukamushi mají zabudovaný kovový filtr, zatímco černé tokoname kyusu má zabudovaný hliněný filtr. Díky tomu jsou první dva lepší volbou pro začátečníky a černé tokoname kyusu dobrou volbou pro zkušenější pijáky čaje.
Pokud byste chtěli získat zdarma čajovou konvici kyusu, zašleme vám ji, když se zaregistrujete měsíční čajový klub. S touto nabídkou získáte každý měsíc 2 nová balení čaje se slevou 16 %. Je to skvělý způsob, jak vyzkoušet různé druhy čajů a ušetřit peníze.
Všem moc děkuji za přečtení. Neváhejte nás kontaktovat, pokud máte nějaké dotazy týkající se Čajová konvice Kyusu nebo o Japonský zelený čaj obecně.