jak připravit čaj matcha bez šlehače je pravděpodobně jednou z našich nejčastějších otázek ohledně matcha. Nemít matcha metličku není důvodem, proč si nechat ujít všechny skvělé chutě a zdravotní přínosy čaje matcha.
V tomto článku se budeme zabývat otázkou: můžete udělat matcha bez bambusové metly. Dáme vám několik užitečných metod, jak si vyrobit vlastní matchu doma, i když nemáte šlehač. Začněme!
Jak si vyrobit čaj matcha bez metly celé video
Co je Matcha?

Matcha je jemně mletý prášek ze speciálně vypěstovaných a zpracovaných lístků zeleného čaje, tradičně konzumovaných ve východní Asii. Rostliny zeleného čaje používané pro matcha se tři až čtyři týdny před sklizní pěstují ve stínu; stonky a žíly jsou odstraněny během zpracování.
Navzdory nedávnému nárůstu popularity to byl vlastně původní způsob konzumace čaje v Japonsku.
Na rozdíl od většiny čajů, které se louhují do vody, se prášek matcha míchá přímo do vody. Díky tomu je matcha ve světě čaje neuvěřitelně jedinečná. Má silnou chuť a spoustu zdravotních výhod.
Dokážete vyrobit matcha bez bambusové metly? Ano!

Příprava matcha bez šlehače je možná, ale vyžaduje trochu trpělivosti navíc. Přestože se bambusová metla chasen používá k přípravě matcha již stovky let, stále je to ona nejlepší nástroj pro přípravu těchto pěnových misek čaje matcha. Místo aby se zeptal můžete udělat matcha bez bambusové metly, jednoduše od nás dostanete zdarma metličku matcha.
Každému, kdo se zaregistruje, nabízíme zdarma chasen matcha metlu a chashaku matcha lžíci měsíční matcha klub. S touto nabídkou nejenže výrazně ušetříte na některých z nejlepších organicky pěstovaných matcha po celém Japonsku, ale také získáte všechny nástroje, které potřebujete k jejich přípravě. Zaregistrujte se ještě dnes a zrušte kdykoli!
Příprava matcha bez metly: Top 5 náhradníků
Otázka na jak připravit čaj matcha bez šlehače lze vyřešit experimentováním s několika náhražkami. V tomto dalším segmentu prozkoumáme několik nástrojů, které můžete použít místo metličky na přípravu čaje matcha doma.
#1 napěňovač mléka
To je možná nejlepší náhrada za matcha metlu, ale může být stejně drahá. Napěňovač mléka je obvykle napájen z baterie a otáčí se, aby provzdušnil různé nápoje. Obvykle se používá k přípravě cappuccina a dalších nápojů s napařeným mlékem, ale lze ho použít také k napěnění čaje matcha.
#2 Mason sklenice/láhev
Pokud je vaší hlavní prioritou vytváření pěny na vaší matchě, může být nádoba zednické nádoby dobrou alternativou k metlam matcha. Stačí smíchat prášek matcha s vodou, nasadit víko a pořádně protřepat. Matcha začne téměř okamžitě pěnit a poté ji můžete nalít do sklenice nebo vypít přímo z dózy. Jedinou nevýhodou této metody je, že má tendenci vytvářet velké shluky, které mohou způsobit, že matcha bude opravdu nepříjemná. To znamená, že je velmi důležité matchu před mixováním prosít.
#3 Mixér
Když se lidé ptají jak připravit čaj matcha bez šlehače, mixér je nástroj, který často přichází na mysl. Většina lidí si myslí, že to způsobí, že matcha pěna okamžitě, ale stále je docela těžké vytvořit správné množství pěny v matche. Když jsme se pokusili použít mixér v jednom z našich experimentů s čajem, zjistili jsme také, že ani v matchi moc nerozbil shluky.
#4 Kovová metla
Kovová metla je běžnou odpovědí na otázkumůžete udělat matcha bez bambusové metly. Může se to zdát jako snadné řešení, ale je o něco těžší, než si myslíte. Kovové štětiny na metličce prořezávají vodu, aniž by čaj skutečně provzdušňovaly. Kovová metla má také tendenci být mnohem méně štětin, takže to není tak dobrý nástroj na šlehání. Také, když připravujete matchu, bývá součástí uklidňující ranní rutiny, takže to poslední, co chcete, je zvuk kovové metly škrábající o mísu. S dostatečným odhodláním však můžete použít kovovou metličku k získání pěny na vršek vaší matchy, jen je to mnohem obtížnější.
#5 Vidlice
Použití vidličky je poslední možností lidí příprava matcha bez šlehače. Vytvořit pěnu na matcha lžičkou je neuvěřitelně těžké, ale technicky to jde. Vidlička prostě nemá správnou velikost nebo počet hrotů, aby byla skutečně efektivní, pokud jde o výrobu matcha. Zatímco vidlička může být použita k smíchání matcha v nouzi, opravdu to nebude fungovat jako dlouhodobé řešení.
Opravdu má použití metly nějaký rozdíl?
Zatímco dělat matcha bez metly je možné, pokud to s čajem matcha chcete opravdu brát vážně, budete chtít investovat do bambusové metly matcha. Jakmile přejdete na správné nádobí na výrobu matcha, okamžitě si všimnete rozdílu. Nejen, že příprava matchy bude příjemnější, ale i chuť bude mnohem jemnější a krémovější.
Jak vyrobit Matcha Latte bez šlehače

Příprava matcha bez šlehače je dokonce možné, pokud připravujete matcha latte. Naše oblíbené dva způsoby přípravy matcha bez šlehače jsou pomocí šejkrové nádoby a napěňovače mléka. V šejkru stačí smíchat prášek matcha s ovesným mlékem místo vody a poté protřepat. Toto je metoda používaná v mnoha kavárnách.
Pomocí napěňovače mléka můžete přidat trochu vody s práškem matcha a rozmixovat na pastu. Poté můžete přidat trochu ovesného mléka a dobře promíchat napěňovačem mléka, dokud navrchu nevznikne pěkná pěna. Obě tyto metody jsou stejně snadné jako příprava normálního šálku matchy.
Co potřebujete k „našlehání“ matcha?
K přípravě správné misky čaje matcha se běžně doporučuje použít několik specializovaných nádob. Některé z nich lze snadno nahradit, přičemž nejtěžší je nahradit metličku.
chashaku

Nejprve budete potřebovat bambusovou lžíci nebo chashaku. Jedná se o lžíci vyřezanou z jednoho kusu bambusu a je navržena k nabírání prášku matcha z nádoby, jako je plechovka matcha nebo „natsume“. To je usnadněno vertikálním provedením lžic, které se liší například od horizontálního provedení lžíce. Chashaku také funguje dobře jako nástroj pro měření, přičemž dvě odměrky jsou téměř dokonalé množství pro misku čaje matcha. Chashaku lze snadno nahradit běžnou lžící, jen se ujistěte, že najdete nějaký způsob, jak prášek odměřit, protože 1-2 gramy jsou cílem pro každou misku matchy.
Matcha miska nebo chawan

Dále máme matcha misku nebo chawan. To je docela snadné nahradit běžnou miskou na jídlo, ale má několik důležitých funkcí, díky kterým je skvělý pro přípravu matcha. V první řadě je čajová miska vyrobena z husté hlíny, takže dobře drží teplo. Pokud je čajová miska před použitím správně předehřátá, může udržet vaši misku s čajem matcha déle teplejší a dokonce může udržet vaše ruce pěkně v teple. Čajová mísa má také více válcovitý tvar s vyššími stěnami, které usnadňují šlehání čaje bez rozlití a poskytují vám dostatek místa na dně pro dokonalé šlehání.
Chasen nebo Matcha Wisk

Konečně tu máme nástroj, na který jste všichni čekali, a tím je slavný chasen. Ve srovnání s typickou kovovou metličkou bude mít chasen více štětin a bude mnohem lehčí. To usnadňuje provzdušňování čaje a je také mnohem tišší. I když lze k vytvoření pěny matcha s dostatečným odhodláním použít i kovovou metličku, její použití může být opravdu hlasité a nepříjemné.
Jak se Matcha Whisk vyrábí?
Matcha metla je vyřezána z jednoho kusu bambusu. Poté, co je stonek bambusu vybrán, je pečlivě rozřezán na přibližně 16 různých segmentů a tyto segmenty jsou rozděleny, dokud nezískáte 80-100 extrémně tenkých štětin. Poté se mezi štětinami střídavě provlékne provázek. Každá štětina s lichým číslem je ohnutá dovnitř, každá štětina se sudým číslem je ohnutá ven. Štětiny jsou tvarovány a stočeny tak, aby získaly svou konečnou podobu. To může trvat velmi dlouho, ale některé šlehače chasen se stále vyrábějí pomocí tohoto tradičního stylu.
Jak se tradičně připravuje Matcha?
japonští mniši
Japonští mniši často cestovali do Číny, aby se od čínských mnichů dozvěděli o buddhismu. Kromě toho, že přinášeli znalosti a vhled, často přinášeli i čaj. V Číně byl čaj považován za léčivý nápoj a byl konzumován pro zlepšení fyzického a duševního zdraví. V té době se čínské čaje konzumovaly v práškové formě. Slisovali čajové lístky do cihel a poté je rozdrtili, když byli připraveni je použít. Tato metoda mletí se stala ranou verzí čaje matcha a byla prvním způsobem, jakým byl čaj v Japonsku konzumován.
Čaj používali mniši ke zvýšení koncentrace během meditace. Stejně jako káva, i čaj obsahuje kofein, který dokáže povzbudit mysl při dlouhém studiu a soustředění. Na rozdíl od kávy čaj obsahuje také aminokyselinu zvanou l-theanin, která navozuje více uklidňující účinek na mozek. Výsledkem je klidný bdělý pocit, který je ideální pro meditaci. Ve skutečnosti může pití čaje zvýšit aktivitu mozkových vln alfa, stejnou aktivitu stimulovanou během meditace. To může vést ke kreativitě, relaxaci a reflexi.
Mnich Eisai

V roce 1191 přivezl mnich jménem Eisai čajová semínka z Číny a zasadil je na pozemcích zde u chrámu Kozanji. Právě zde japonští mniši začali pěstovat svůj vlastní čaj. A tak začala konzumace japonského čaje, počínaje mnichy a později se rozšířila do všech vrstev japonské společnosti. Samurajové to viděli jako způsob, jak zlepšit svou koncentraci na bitevním poli, a vyšší třídy toho využívaly k předvádění svého postavení a sofistikovanosti.
Tam, kde se čaj matcha začal skutečně prosazovat, bylo jeho použití při japonském čajovém obřadu. Během čajového obřadu byl tento práškový čaj připraven za dodržení přísných pravidel a zásad. K vytvoření dokonalé misky čaje matcha byly vytvořeny speciální nástroje. Mezi těmito nástroji byla bambusová čajová metla neboli chasen. Tato metla byla vyřezána z jednoho kusu bambusu se 100 malými štětinami navrženými tak, aby se rychle pohybovaly ve vodě a provzdušňovaly čaj a na povrchu vytvořily příjemnou světle zelenou pěnu.
jak se vyrábí matcha
Stínování

Spolu s rozvojem čajového obřadu se začal zlepšovat i čaj samotný. Výzkum a experimentování s čajem začalo přinášet ještě lepší výsledky. Snad nejdůležitější inovací pro matcha byl objev stínování.
Matcha se nevyrábí z ledajakých čajových lístků, tyto lístky se před sklizní zastíní, aby se zlepšila jejich sladká a pikantní chuť. V Japonsku bylo běžné, že pěstitelé čaje zakrývali rostliny, aby je chránili před chladem, ale zjistili, že to ve skutečnosti zlepšilo chuť a barvu čaje. Nyní víme, že je to proto, že když je čajovník odříznut od slunečního záření, produkuje více chlorofylu a theaninu.
Aktivace theaninu
Theanin je to, co je zodpovědné za sladkou a slanou chuť japonského zeleného čaje. Poté, co jsou čajovníky zastíněny, farmáři vyberou pouze horní listy, které se použijí v matchi. Vrchní listy a poupata čajovníku jsou nejmladší, a proto obsahují nejvyšší koncentraci živin. Starší, zralejší čajové lístky jsou silnější a mírně hořčí.
Toto pečlivé stínování a výběr čajových lístků je to, co odlišuje vysokou kvalitu od nekvalitní matcha. Vysoce kvalitní matcha má krásnou nefritově zelenou barvu, jemnou chuť a je nabitá živinami. Nízká kvalita matcha má mnohem nepřitažlivější barvu, více hořkou chuť a méně živin. Tato nekvalitní matcha se často prodává jako matcha „kulinářské kvality“ a používá se v dezertech po celém světě. Tyto matcha dezerty jsou v Japonsku docela běžné a vyrábí se smícháním nekvalitního matcha se smetanou a cukrem, aby se zamaskovala hořká chuť.
První sklizeň slavnostního matcha
Vysoce kvalitní, ceremoniální matcha je přirozeně sladká a hladká, což znamená, že ji lze smíchat s vodou a pít obyčejnou. V rámci slavnostní matcha můžete mít také první a druhou sklizeň. První sklizeň je ještě kvalitnější matcha, vyrobená z čerstvých čajových lístků sbíraných na jaře. Čajovník se obvykle sklízí mezi časným jarem a polovinou podzimu, takže během zimy má čajovník dlouhé období zotavení, kdy může absorbovat živiny ze země a ukládat je do svých listů. Tyto výživnější listy se pak sbírají brzy na jaře, takže první sklizeň je mnohem chutnější než pozdější sklizně.
Proces napařování
Po utržení se lístky zpracovávají podobně jako většina japonských zelených čajů. Listy se spaří, aby se zabránilo oxidaci. Pokud by se tento krok vynechal, čaj by oxidoval a přeměnil by se v černý čaj. Proces vaření v páře uzamkne chuť a je hlavním důvodem, proč si zelené čaje uchovávají tyto silné zeleninové tóny. Poté, co jsou čajové lístky spařeny, jsou sušeny a poté jsou odstraněny stonky. Po odstranění stonků se čajové lístky označují jako „tencha“ (vlevo) a jsou jen krůček od toho, aby se staly matchou. Listy je nakonec potřeba rozemlít na jemný prášek, aby se daly vmíchat přímo do vody. To se provádí ve speciálním typu mlýna (vpravo).
K výrobě dokonalého prášku matcha je zapotřebí mlýnek na matcha v plné velikosti. Tento proces mletí trvá asi hodinu, než se vyrobí 50 gramů vzácného ceremoniálního typu matcha.
Závěrečné úvahy o tom, jak připravit čaj matcha bez metly
Tak můžete udělat matcha bez bambusové metly? Odpověď je trochu komplikovaná. Ano, samozřejmě, můžete připravit matcha bez šlehače, ale nebude to zdaleka tak dobré jako matcha šlehaná staromódním způsobem. Pokud byste chtěli vyzkoušet tradiční metodu, znamenalo by to pro nás opravdu hodně, kdybyste si mohli prohlédnout náš výběr metlami matcha a matcha, nebo se jednoduše přihlásit do měsíčního klubu matcha a poslat vám jeden zdarma!