japonský černý čaj nebo Wakoucha je v Japonsku jako celku poměrně vzácný, ale přesto může být lahodným nápojem.
V tomto článku pokryjeme základy japonského černého čaje a uvidíme, jak si stojí v porovnání s jinými druhy japonských čajů a jinými druhy černých čajů po celém světě.
Pojďme se ponořit a prozkoumat vzrušující svět Wakoucha! 🖤
Co je japonský černý čaj?
Abychom porozuměli japonskému černému čaji, musíme nejprve porozumět tomu, co černý čaj je a jak se srovnává s jinými druhy čaje, jako je zelený čaj.
Z velké části se čaj rozkládá podle způsobu zpracování, přičemž bílé, žluté a zelené čaje jsou neoxidované, čaj oolong částečně oxidovaný a černý čaj plně oxidovaný.
Během oxidačního procesu enzymy rozkládají katechiny v čajovém listu a přeměňují je na theaflaviny a thearubiginy.
To znamená, že čaj vyměňuje tyto svěžejší, travnatější vlastnosti s teplejšími tóny karamelu, čokolády a sušeného ovoce.
Tento oxidační proces vede k výrazně odlišným barvám a chutím zeleného čaje a černého čaje.
Historie japonského černého čaje
Černé čaje byly poprvé vyrobeny v Japonsku před 150 lety, právě když země otevírala obchod se zbytkem světa.
V té době probíhal mezinárodní obchod na lodích po dlouhou dobu.
Vzhledem k tomu, že zelený čaj byl citlivý na sluneční světlo a vlhkost, začali výrobci experimentovat s černými čaji, které by vydržely delší cesty.
Byly to také čaje, které byly v té době populární v Evropě a USA.
V současnosti se 98 % čaje vyrobeného v Japonsku konzumuje v Japonsku a japonští spotřebitelé mají tendenci preferovat tyto sladké a slané příchutě zelených čajů, jako je např. Gyokuro , takže černý čaj není zdaleka tak běžný, jako býval.
Pokud máte zájem dozvědět se více o Gyokuro čaj, můžete se o tom vše dozvědět zde
Proč je japonský černý čaj tak vzácný?
V Japonsku vládne zelený čaj. 70 % čaje spotřebovaného v Japonsku je Sencha , který se vyrábí z listů, které byly spařeny, srolovány a vysušeny.
Během procesu vaření v páře se uzamčí chuťové vlastnosti čerstvé zeleniny a čaj si zachová krásnou zelenou barvu.
Pokud máte zájem dozvědět se více o Sencha čaj, o tom se vše dozvíte zde
Japonský černý čaj je na druhé straně velmi vzácný a vyrábí se pouze v malé hrstce zařízení roztroušených po celém Japonsku, přičemž celkem jej vyrábí pouze 300 výrobců.
Je mnohem běžnější najít černý čaj, který se vyrábí v místech, jako je Indie, kde je většina továren zřízena na výrobu černého čaje.
Díky tomu je japonský černý čaj poněkud zvláštní, ale pokud budete mít možnost ho vyzkoušet, rozhodně byste měli! Je to jedinečný zážitek z pití, který je jiný než japonský zelený čaj a indický černý čaj.
Jak chutná japonský černý čaj?
Japonský černý čaj není tak odvážný jako černé čaje pocházející z Číny a Indie. Bývá o něco jemnější, s více této karamelové sladkosti.
Ten náznak svíravosti, na který jste možná zvyklí z určitých druhů japonského zeleného čaje, je stále přítomen u japonského černého čaje, je však o něco jemnější.
Pokud se chcete dozvědět, jak si černý čaj stojí v porovnání s běžnějším zeleným čajem, doporučujeme vám přečíst si tento článek zde 👉Černý čaj vs zelený čaj – sbíhá se bitva
Z jakého kultivaru se vyrábí japonský černý čaj?
Když jsme navštívili pole pana Issina při hledání jeho legendárního Kamairicha čaj, dozvěděli jsme se o rozdílech mezi kultivary zeleného čaje a kultivary oolong/černého čaje.
Protože jsou zelené čaje neoxidované, musí být vyrobeny z listů, které jsou přirozeně hladké. To je důvod, proč mají prémiové čaje rádi Gyokuro a matcha jsou obvykle vyrobeny z hladších a sladších kultivarů, jako je saemidori a okumidori.
Japonský černý čaj a Japonský oolong na druhé straně je vyhlazený procesem oxidace, takže může být vyroben z odvážnějších kultivarů s plnějším tělem, jako jsou benihikari, benifuji a benikaori.
Tyto by byly docela hořké, pokud by byly použity pro zelený čaj, ale fungují dobře, pokud jde o japonský černý čaj.
Japonský černý čaj vs japonský oolong
Zdá se přirozené srovnávat japonský černý čaj s japonským čajem oolong. Oba tyto čaje jsou oxidované a oba jsou v Japonsku jako celku vzácné.
Japonský čaj oolong jako Miyazaki Sabou Oolong mají tuto krásnou světlou a květinovou chuť, zatímco japonské černé čaje mají mnohem teplejší a tmavší chuť a barvu.
Japonský černý čaj získává červenohnědou barvu ve srovnání se světle žlutou barvou oolongu a chuť je mnohem silnější na těchto medových nebo karamelových tónech.
Japonský černý čaj vs Nadeshiko
V tomto článku jsme hovořili o zelených čajích, černých čajích a čajích oolong a dokonce jsme se krátce zmínili o žlutých a bílých čajích, ale existuje šestá kategorie čajů, kterou jsme ještě nezmínili, a to je postfermentované nebo tmavé čaje.
Tyto čaje se po zpracování nechají fermentovat a během procesu fermentace získávají velmi jedinečnou chuť.
V případě Nadeshiko vstala, čaj je fermentován podobným procesem, který se používá k výrobě saké, sójové omáčky a miso s kulturou známou jako Koji.
To se provádí v tlakovém prostředí, aby se vytvořila tato jedinečná chuť, která je docela podobná chuti japonského černého čaje, ale s více těmito kyselými jahodovými tóny. Rozhodně se jedná o jedinečný čaj, který musíte alespoň jednou v životě vyzkoušet!