Objevte historii Kjótského zeleného čaje

Kjótský zelený čaj má dlouhou a legendární historii a stále je jednou z nejznámějších oblastí produkujících čaj v Japonsku. 🇯🇵

V tomto článku budeme hovořit o tom, jak byl čaj poprvé přivezen do Kjóta a jak se propletl do japonské historie během posledních tisíc let.

Budeme sledovat cestu čaje, jak se mění od nápoje pouze pro pár vyvolených k nápoji, který si vychutnávají lidé po celém Japonsku.

Začněme! 👇

 

Začátek Kjótského zeleného čaje

První záznamy o konzumaci čaje nepocházejí z Kjóta, ale z Nary, prvního stálého hlavního města Japonska. Čaj se zde nepěstoval, ale přivezli ho z Číny japonští mniši, když cestovali, aby se od čínských mnichů dozvěděli o buddhismu. Pokud vás zajímá zelený čaj z Číny, přečtěte si náš článek 👉 Zjistěte vše, co potřebujete vědět o zeleném čaji z Číny

Naše cesta za historií kjótského čaje začíná v areálu chrámu Kozanji. Právě zde mniši poprvé přinesli nejen čaj, ale také čajová semena, která měla být zasazena na pozemcích chrámu. Mnich jménem Eisai je považován za první, kdo v roce 1191 přivezl čajová semínka z Číny. Toto malé čajové pole mimo chrám je považováno za jednu z prvních japonských čajových plantáží.

 

Kjótský zelený čaj v chrámu

Chrám Kozanji se nachází jen pár mil severozápadně od Kjóta, takže to lze považovat za začátek kjótského čaje. V té době čaj konzumovali především mniši.

Zjistili, že nápoj jim dodává energii během dlouhých období meditace. Nyní víme, že je to kvůli kombinaci kofeinu a l-theaninu v čaji.

Kofein působí jako stimulant, ale l-theanin zpomaluje vstřebávání kofeinu a dodává vám déle trvající energii po celý den s menším pocitem nervozity.

Předpokládá se také, že L-theanin stimuluje aktivitu mozkových vln alfa, stejné mozkové vlny stimulované během meditace.

Díky tomu je nápoj dokonalým partnerem pro dlouhou dobu práce, studia a meditace. Není divu, proč se tento nápoj stal mezi mnichy tak populární.

 

Kjótský čaj v paláci

Brzy Eisai opět přispěl k japonskému zelenému čaji napsáním knihy „kissa yojoki“ aneb jak si udržet zdraví pitím čaje.

To zpopularizovalo nápoj mezi vyššími vrstvami, kteří chtěli využít zdravotních vlastností čaje. Čaj se stal nejen obskurním nápojem popíjeným v chrámech, ale také luxusním zbožím, které konzumovaly vyšší třídy.

Frakce v Japonsku tehdy nesoupeřily jen o území a bohatství, ale také o prestiž a kulturu.

Čaj se stal součástí demonstrace jejich kultury a bohatí a mocní pořádali po Kjótu propracované čajové obřady, aby předvedli své drahé čaje a čajové nádobí.

Jeden šógun jménem Ashikaga yoshimasa postavil slavný stříbrný pavilon kousek od Kjóta jako výkladní skříň bohatství. Bude zde pořádat propracované čajové obřady s tím nejlepším čajem, jaký našel. V té době se v okolí Kjóta vyráběl čaj, ale stále byl považován za luxusní zboží.

 

Kjótský čaj v čajovně

Brzy přišel muž známý jako Sen no Rikyu s pokornější vizí toho, jaký by měl být čajový obřad.

Místo toho, aby se odehrával v paláci, zvolil rustikálnější prostředí, malou čajovnu zastrčenou na venkově.

Čajovna bude skromně vyzdobena, aby neodváděla pozornost od záměru čajového obřadu. The Japonský čajový obřadby obnášela přípravu popř matcha prášek nebo práškový čaj podle přísného souboru pravidel a zásad. Tento rituál by byl navržen tak, aby podporoval čistotu, harmonii, respekt a klid uvnitř hostitele a hosta.

Sen no rikyus vision se stal moderním japonským čajovým obřadem, který známe dnes. To učinilo čaj populárnějším a dostupnějším po celé zemi a také zpevnilo oblast kolem Kjóta jako epicentrum japonského zeleného čaje. 

 

Kjótský čaj v domácnosti

Pokud dnes navštívíte Uji nebo Kjóto, můžete se zúčastnit tradičního japonského čajového obřadu podle původní vize sen no rikyus.

matcha

V té době byla matcha primárním způsobem konzumace zeleného čaje, ale brzy ji předběhly čaje z listů Sencha .

Sencha

V okolí Uji a Kjóta toho můžete vidět mnoho. Dům v Ujitawara je domovem dětství Nagatani Soena, vynálezce Sencha čaj. Tento vynález usnadnil více lidem přípravu vlastního zeleného čaje doma s menším množstvím čajového nádobí. Místo náčiní na čajový obřad jim stačila jednoduchá konvička a šálek, aby si mohli doma připravit skvěle chutnající čaj.

Gyokuro čaj

Kamenný sloup v Ogura označuje, kde Gyokuro čaj byl poprvé objeven. Tento extrémně sladký a slaný čaj se 3 týdny před sklizní zastíní, aby se zlepšila jeho chuť. Další objev učiněný kolem Kjóta, který způsobil revoluci v čajovém průmyslu.

Hojicha

Kjóto je také kde Hojicha nebo japonský pečený čaj byl poprvé objeven. Tento čaj má mnohem teplejší chuť kávy, karamelu a čokolády a stále jej můžete občas vidět pražit na pouličních trzích v okolí Uji a Kjóta.

 

Moderní den

farma noike v Japonsku

I když Kjóto neprodukuje velké množství čaje, vždy bylo semeništěm čajových inovací.

Farmář jménem pan Noike chtěl pokračovat v této dlouhé tradici kjótského čaje tím, že se sem odstěhoval z velkého města, aby si užil klidnějšího života na japonském venkově.

Místo pěstování čaje na velkém pozemku se pan Noike rozhodl zaměřit na kvalitu před kvantitou.

Stará se o toto malé hektarové čajové pole uprostřed borového lesa.

Tyto vysoké stromy poskytují čajovníku částečné zastínění po celý den, díky čemuž jsou čaje vyrobené panem Noikem sladší a hladší.

Noike matcha je vynikající kjótský čaj pro začátečníky, protože má jemnou chuť s mnohem menší hořkostí a dostupnější cenu.

Hluk Hojicha je sladší Hojicha , který hraje více na tónech karamelu a mléčné čokolády, bez velkého množství těchto tmavých kouřových příchutí.

Je skvělé vidět farmáře, jako je pan Noike, kteří jsou ochotni nést svůj plášť a pokračovat v hrdé historii kjótského čaje.

 

Závěrečná slova

Doufám, že se vám všem líbil tento článek o historii kjótského čaje. Pokud byste chtěli ochutnat kjótský čaj od pana Noikeho, nejen že nám pomůžete podpořit nás, ale také nám pomůžete podpořit desítky talentovaných farmářů, se kterými spolupracujeme.

Doufáme, že sdílením vysoce kvalitního zeleného čaje bez pesticidů s lidmi na celém světě můžeme posunout čajový průmysl pozitivnějším směrem.

Pokud máte nějaké dotazy týkající se zeleného čaje nebo čaje obecně, neváhejte je zanechat v komentářích níže. Do té doby se uvidíme příště.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4