Jak udělat zelený čaj chutně vysvětlují odborníci na čaj

Chceš se učit jak udělat zelený čaj chutný? Jste na správném místě! V tomto článku vás naučíme, jak připravit šálek zeleného čaje s lepší chutí. 🍃

Začneme diskuzí, jak na to najít zelený čaj, který chutná lépe, a pak vám to ukážeme jak uvařit lepší chuťový pohár.

Bez dalšího zdržování se pojďme naučit, jak udělat zelený čaj chutný! 🍵  

 

Video Jak připravit chutný zelený čaj

 

    1. Kupte si kvalitnější zelené čaje

    Když přijde na to, jak udělat zelený čaj chutný, nejdůležitější součástí rovnice je čaj samotný. Nejlepší je na začátku ušetřit peníze na čajové nádobí a investovat je do lepšího sypaného čaje. Pokud dostáváte špatný čaj, neexistuje žádné množství tipů na vaření nebo luxusního vybavení, které by mohlo změnit, pokud jde o to, jak zlepšit chuť čaje. 

    Vyberte si sypaný listový čaj 

    zelený čaj s nejnižším obsahem kofeinu

    Sypaný čaj nejen lépe chutná, ale také vám poskytne lepší zážitek z učení.

    Pokud se chcete dozvědět, proč nedoporučujeme čajové sáčky, můžete si přečíst tento článek 👉 Jsou pro vás čajové sáčky špatné? Ano. Přečtěte si proč.

     

     

    2. Používejte správné čajové nádobí

    sítko na matchaEfektní čajové nádobí je hezké mít, ale pokud žádné doma nemáte, není důvod nezažít dobrý čaj. Stačí si pořídit gaiwan nebo šálek a sítko a začít připravovat čaj. Měli byste být schopni najít sítko na čaj online za pouhé 4 $ a Gaiwan (víko a miska) lze zakoupit za méně než 10 $. Pak už stačí jen sklenice, do které se nalije, ale to je ta nejjednodušší část.
    Až budete připraveni upgradovat na čajovou konvici, doporučujeme vám přečíst si tento článek 👉 dokonalý průvodce japonskými čajovými konvicemi

     

     3. Strmé Krátce

    Když na to přijde jak udělat zelený čaj chutný, ujistěte se, že dodržujete správnou dobu vaření. Pokud budete čaj louhovat příliš dlouho, zhořkne nebo bude nechutný. Pokud čaj nebudete louhovat dostatečně dlouho, skončíte s čajem, který postrádá chuť. Správným nastavením doby louhování můžete získat šálek zeleného čaje s menší hořkostí.

    Pokud chcete náš kompletní průvodce, jak dlouho vařit jednotlivé druhy zeleného čaje a jak udělat čaj chutnější, najdete to zde 👉 Jak dlouho louhovat zelený čaj pro nejlepší chuť 

     

    4. Dávejte pozor na teplotu vody 

    Teplota vody je jedním z nejdůležitějších faktorů jak udělat zelený čaj chutný

    Pokud čaj uvaříte příliš horký, katechiny mohou rychle ovládnout chuťový profil vašeho čaje, takže ucítíte jen hořkost. Chcete-li extrahovat menší množství z nich, můžete použít nižší teplotu, jako je 140-160 stupňů Fahrenheita. To funguje dobře pro většinu druhů japonského zeleného čaje a je to tak jak udělat čaj chutnější

     

    5. Co přidat do zeleného čaje

    Pokud chcete vědět, jak udělat zelený čaj chutný, jedním z klíčů je naučit se, co do zeleného čaje dávat. Spousta lidí si ráda přidává věci do zeleného čaje, což může být příjemné, ale buďte opatrní.

    Některá dochucovadla mohou skutečně narušit chuť zeleného čaje. Pokud použijete něco citrusového, jako je například citron, může to zvýšit adstringentnější složky čaje, takže toto není příklad toho, co si dát do zeleného čaje. 

     

    6. Udělejte bylinnou infuzi

    Pokud chcete vědět, jak udělat zelený čaj chutný, odpovědí může být přechod na jiný druh čaje. Pokud opravdu nemáte rádi chuť zeleného čaje, můžete místo toho zkusit bylinkovou infuzi. Někteří lidé dávají přednost příchuti ibišku, máty peprné a heřmánku, což mohou být zdravé nápoje, které si můžete vychutnat v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách.

    Přestože se technicky nejedná o čaje, jsou přirozeně bez kofeinu, takže je můžete bez obav pít opravdu ve větším množství. Tyto bylinky můžete také zkombinovat do zeleného čaje, o čemž jsme se zabývali v části „co dát do zeleného čaje“.

     

    7. Za studena si uvařte zelený čaj

    Toto je tip, jak si v létě připravit chuť zeleného čaje. Jak jsme již zmínili, horká voda dokáže extrahovat mnoho hořkých složek uvnitř čajového listu, které mohou zcela převzít chuť čaje. Pokud se chcete vyhnout extrakci těchto více hořkých složek, můžete použít chladnější vodu. Extrémním příkladem toho je vaření zeleného čaje za studena. 

    Pokud se stále ptáte, jak mohu udělat dobrý zelený čaj a chcete se stát mistrem studeného vaření zeleného čaje, budete si muset přečíst našeho kompletního průvodce zde 👉 Cold Brew Green Tea vysvětlený odborníky na čaj

     

    8. Výběr zeleného čaje, který skvěle chutná

    Zdaleka nejdůležitější faktor, pokud jde o jak udělat zelený čaj chutný je na prvním místě vybrat ten správný čaj. Jak rádi říkáme, je možné proměnit dobré listy ve špatný čaj, ale není možné proměnit špatné listy v dobrý čaj. To znamená, že jak vaření, tak výběr čaje jsou důležité, ale to první bez druhého nemá smysl. 

      

    9. Vyberte nejlépe chutnající zelené čaje

    Když se učíte, jak udělat zelený čaj chutný, nejdůležitější je najít čaj, který je perfektní pro vaši chuť. Zde je seznam různých japonských zelených čajů, které by se vám mohly líbit. 

    #1 Gyokuro

    Gyokuro je zastíněna 3 týdny před sklizní, aby se skutečně maximalizovala sladká chuť. Tento čaj má silnou pikantní nebo bujovou charakteristiku, stejně jako silný pocit v ústech.

    Čaj má vysoký obsah kofeinu a theaninu, díky čemuž je skvělým zdrojem energie na ráno. Pokud vás zajímá, jak připravit chutný zelený čaj, můžete si také přečíst tento článek 👉  Gyokuro Průvodce vařením čaje od odborníků na čaj

     

    #2 Sencha

    Sencha je nejoblíbenějším druhem zeleného čaje v Japonsku, tvoří 70 % celkové spotřeby. Tento čaj je také nejširší kategorií, která zahrnuje různé metody stínování a napařování a zcela odlišné chuťové profily.

    Tento čaj má střední až vysoký obsah kofeinu a příjemnou rostlinnou chuť.Pokud vás zajímá jak udělat zelený čaj chutný, můžete si také přečíst toto 👉 jak vařit Sencha krok za krokem

     

    #3 Slavnostní zápas

    slavnostní matcha se vyrábí z rozemletých listů tenchy a je to jediný čaj, který se ještě připravuje v této práškové formě. Tento čaj se proslavil použitím při japonském čajovém obřadu, kde se připravuje podle přísného souboru pravidel a zásad.

    Jako Gyokuro , tento čaj může mít intenzivní pikantní chuť a dokonce i některé chuťové tóny mořských řas, které si někteří pijáci čaje opravdu užívají. Matcha čaj má také velmi vysoký obsah kofeinu, a proto jej mnoho lidí používá jako náhradu kávy. Pokud vás zajímá jak připravit zelený čaj, aby chutnal dobře, možná vás bude zajímat i naučit se celé slavnostní příprava matcha

     

    #4 Hojicha

    Hojicha je pečený čaj, a přestože barva listů a tekutina připomínají spíše černý čaj, ve skutečnosti se jedná o druh zeleného čaje. Na rozdíl od jiných japonských zelených čajů chuťové tóny spadají spíše do těchto teplejších tónů kávy, karamelu nebo čokolády.

    Tento čaj může být docela příjemný, zejména v chladnějších měsících. Pokud několik z těchto čajů vyzkoušíte a vyberete si svůj oblíbený, budete o krok blíže k tomu, abyste se naučili, jak chutnat zelený čaj.

    Zpět na blog

    Napište komentář

    Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

    1 z 4