slavnostní příprava matcha může to být jak zábavná, tak obohacující zkušenost, pokud se to dokážete naučit. Zeptáte-li se jakéhokoli pijáka matcha, pití skutečného čaje matcha je pouze polovinou procesu, druhou polovinou je rituální příprava čaje matcha. Jedná se o pozůstatek japonského čajového obřadu, kde se tento termín vyskytuje slavnostní matcha příprava pochází z. V tomto článku vás něco málo naučíme jak připravit slavnostní matcha a co byste měli zvážit, než si uděláte vlastní doma.
Jaké jsou různé kroky slavnostní přípravy matcha
V tomto segmentu se budeme učit jak udělat slavnostní matcha. Pokud budete postupovat podle těchto pokynů krok za krokem, mělo by být snadné připravit skvělou chuťovou misku čaje matcha. Bez dalších řečí šleháme 🍵🍃
Opatření

První věc, kterou možná budete chtít zvážit, když přijde slavnostní příprava matcha jsou měření.
I když se doporučuje používat nástroj, jako je měřící nástroj, jako je váha nebo odměrka, nebude to vždy nutné, zejména poté, co připravujete čaj matcha po dlouhou dobu.
Než začnete postupovat podle kroků na jak připravit slavnostní matcha, doporučujeme, abyste se nejprve naučili míry 1 čajové lžičky prášku matcha a asi ½ šálku vody. To by měl být skvělý poměr při přípravě normální misky čaje matcha.
Prosít
Po měření, první skutečný krok jak udělat slavnostní matcha zahrnuje prosévání. I když tento krok nemusí být úplně nutný, je to opravdu rozdíl, pokud jde o přípravu skvělé misky čaje matcha. Jakmile se plechovka otevře a prášek matcha je vystaven vzdušné vlhkosti, začne tvořit shluky. Tyto shluky neznamenají, že by se matcha pokazila, ale způsobí, že se do vody nerozmíchá tak rovnoměrně, takže je třeba je odstranit.
Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je projít prášek přes síto před vaším slavnostní příprava matcha. Stačí umístit síto nad misku matcha a vložit 1 lžičku prášku matcha. Dále můžete matchu jednoduše protlačit přes sítko a o hrudky bude postaráno.
Ohřev vody & amp; nalít
Jakmile budete mít na dně misky matcha jemně prosátý prášek, jste připraveni pokračovat dalším krokem jak udělat slavnostní matcha. Nyní můžete nalít vodu a připravit se na smíchání vody s práškem. Pokud jde o vodu, budete chtít použít 120 ml nebo asi půl šálku vody s teplotou mezi 140-175 stupni Fahrenheita. Na rozdíl od listových čajů se matcha „nevaří“, takže teplota je méně důležitá, ale stále preferuje teplotu v tomto rozmezí. Pokud použijete příliš horkou vodu, čaj může zhořknout a pokud použijete příliš studenou vodu, bude se vám hůře rozmíchávat prášek do vody.
Metla

Po přidání horké vody k prášku jste připraveni pokračovat v našem nejznámějším kroku jak udělat slavnostní matcha průvodce, šlehání. Můžete začít jemným zamícháním prášku matcha do vody a ujistěte se, že je vše promíchané. Můžete začít seškrábáním stěn misky a později i dna. Je důležité to udělat velmi jemně, protože metla matcha může být docela křehký a náchylný k rozbití, pokud jej otřete příliš silně o stranu.
Poté můžete začít vytvářet pěnu šleháním čaje matcha zápěstím klikatými pohyby. Zvládnutí této techniky trvá dlouho, ale jakmile se v ní osvojíte, mělo by to trvat jen asi 30 sekund, než se nahoře vytvoří krásná pěna. Tato pěna není jen pro vzhled, ale také dodává čaji jemnější a krémovější chuť.
Servírujte & užívat si
Poslední krok jak připravit slavnostní matcha podává a užívá si čaj matcha. Tradičním způsobem, jak si vychutnat čaj matcha, je jednoduše ho vypít miska matcha. Takto se to dělá během japonského čajového obřadu a může to být pěkná tradice, kterou do toho začleníte slavnostní příprava matcha rituál.
Pokud dáváte přednost pití matchy ze sklenic, můžete čaj z misky nalít do sklenic a rozdělit mezi sebe a vašeho hosta. Za tímto účelem můžete čaj raději nalít přes umyvadlo nebo jej rozmíchat do něčeho, co má výlevku, takže je snazší nalévat, aniž by došlo k nepořádku.
Vybavení potřebné pro přípravu slavnostního zápasu:
Stejně důležité jako jak udělat slavnostní matcha je co japonské čajové nádobí používat. Níže jsme pro vás připravili seznam věcí, které budete potřebovat slavnostní příprava matcha v žádném konkrétním pořadí. Ukážeme vám také, kde tyto nástroje můžete najít, pokud je ještě nemáte doma.

slavnostní matcha
Samozřejmě nemůžete ani začít slavnostní příprava matcha bez samotného prášku matcha. Když pijete matcha plain, jako je tato, je důležité jít po kvalitnějších věcech. Doporučujeme super hladké okumidori matcha, jako je matcha washimine nebo nakai superior matcha. Používáním čajů matcha tímto způsobem výrazně snížíte hořkost vašeho čaje matcha.
metla matcha

Nejikoničtější a nejdůležitější nástroj slavnostní příprava matcha je metla matcha. Tato bambusová metla matcha, nazývaná také chasen, je vyrobena z jednoho kusu bambusu a 100 malých štětin se pohybuje ve vodě, aby provzdušňovalo čaj a vytvořilo na vrchu příjemnou pěnu.
Důrazně doporučujeme, pokud plánujete získat jeden nástroj pro přípravu matcha, měl by to být tento. Šlehací metla chasen matcha je nejtěžší nástroj na výměnu.
Chawan - miska Matcha

Další nástroj pro slavnostní příprava matcha je hliněná matcha miska nebo chawan. Čawan je to, co se používá při čajovém obřadu k přípravě čaje matcha pro hosta. Obvykle má krásný vzor na straně, která má být otočena směrem k ostatním hostům, aby mohli vidět nejkrásnější část čajové misky, když ji pijete.
To posiluje princip „respektu“, který je jedním ze 4 klíčových principů japonského čajového obřadu. Pokud se chcete o misce dozvědět více, můžete si přečíst kompletního průvodce, který jsme vytvořili 👉 zjistěte vše, co potřebujete vědět o metličce matcha
Chawan matcha miska je vyrobena z husté těžké hlíny. To má zprostředkovat pocit důležitosti, protože to vyžaduje, aby piják čaje matcha držel misku oběma rukama. To soustředí pozornost od rušivých vlivů a směrem k čaji samotnému. Hustá hlína také dobře udržuje teplo a udržuje čaj teplý přesčas. Čajový mistr předehřeje hlínu před přípravou čaje, aby zajistil, že čaj matcha zůstane teplý.
A konečně, design mísy matcha chawan je více válcovitý ve svém tvaru. Vyšší strany čajové misky usnadňují šlehání čaje bez rozlití. Mít tuto čajovou misku je zásadní krokjak připravit slavnostní matcha.
Sítko
Jiný zřídka mluvil o nástroji pro slavnostní příprava matcha je síto nebo furui. Tento nástroj se při čajovém obřadu nevyskytuje, protože prášek matcha se často předem prosívá. Tyto nástroje se dají snadno najít a díky nim se vaše matcha vmíchá do vody mnohem rovnoměrněji. Pokud si opravdu chcete vzít svůj slavnostní příprava matcha na další úroveň, doporučujeme vám získat jeden z nich.
Jak připravit slavnostní matcha bez šlehače?
Zatímco chasen matcha šlehací metla je nejlepším nástrojem pro přípravu čaje matcha, pokud ji nemáte, nemělo by to být omluvou, proč si neudělat lahodné misky slavnostní matcha. Existuje několik nástrojů, které mohou fungovat, a každý z nich má své výhody a nevýhody. Než se pustíte do podrobností, podívejte se na naše kompletní video na toto téma přímo zde 👇
Napěňovač mléka
Napěňovač mléka je dobrá náhrada, ale může stát stejně, ne-li víc než bambusová metla, a nefunguje tak dobře. Pokud ji máte doma, měli byste ji použít místo šlehače, ale pokud žádnou nemáte, je lepší investovat do šlehací metly.
Jar
Můžete také protřepat matchu ve sklenici a připravit ji. Tato technika je skvělá, pokud jde o vytváření pěny na vrchu matchy, ale může vytvořit matchu se spoustou hrudek, které není příliš zábavné pít. Pokud uděláte své slavnostní příprava matcha v šejkru, ujistěte se, že nepřeskočíte krok prosévání!
Kovová metla
Nakonec můžete použít kovovou metlu, ale ta nefunguje tak dobře jako ta bambusová. Kovové štětiny prořezávají vodu a čaj tolik neprovzdušňují. Vytvářejí také hrozný hluk, který může narušit váš tichý rituál přípravy matcha. To je důvod, proč, když na to přijde slavnostní příprava matcha, nejlepší je zůstat u tradiční bambusové metly.
Jaké jsou různé třídy matcha?
Existuje několik různých tříd prášku matcha a jak si všimnete, než začnete s tímto průvodcem jak udělat slavnostní matcha, ujistili jsme se, že byste měli používat pouze prášek matcha nejvyšší kvality, což vysvětlíme níže.
Slavnostní stupeň matcha
Tato matcha je nejvyšší třídy a je určena ke konzumaci čistá, bez mléka nebo cukru. Ve výrobním procesu je spousta kroků, díky kterým je čaj přirozeně hladký a sladký. Pokud tyto kroky přeskočíte, skončíte s matchou hořké chuti, kterou budete muset k pití smíchat s mlékem nebo cukrem. Když na to přijde slavnostní příprava matcha, je velmi důležité používat tento vysoce kvalitní prášek.
Matcha třídy latte
Matcha latte se obvykle vyrábí z pozdější sklizně a může být příliš hořká slavnostní příprava matcha. Tato matcha se nejlépe podává jako a Matcha zelený čaj Latte, smíchaný se sójovým mlékem a trochou sladidla. Vzhledem k tomu, že matcha latte grade se vyrábí z pozdější sklizně, kromě toho, že bude mít více hořkou chuť, bude mít také nižší obsah živin a kofeinu.
Matcha na vaření
Vaření a pečení by mělo být prováděno pouze s nejnižším stupněm prášku matcha. Tyto kulinářské čaje matcha jsou velmi hořké, ale fungují skvěle, pokud je kombinujete v receptu, který obsahuje spoustu dalších přísad, jako je např. matcha brownies například. Výhodou této matchy je, že je tak levná, že můžete použít pár polévkových lžic sem a tam, aniž byste za čaj utratili příliš mnoho peněz.
Jaký je rozdíl mezi Usucha a Koicha?
Existují dva různé styly přípravy matcha, z nichž oba lze použít při japonském čajovém obřadu. První je častější a to je usucha neboli řídký čaj. Druhá se používá při speciálních čajových obřadech a to je koicha nebo hustá matcha.
Jak připravit Usucha ("řídký čaj")
- Krok 1: Umístěte síto na horní část misky
- Krok 2: Přidejte 1 lžičku matcha do síta
- Krok 3: Protlačte prášek přes síto, abyste se zbavili hrudek
- Krok 4: Přidejte do misky jen tolik vody, aby se vytvořila pasta (tím se ještě snadněji ujistíte, že tam nejsou žádné hrudky)
- Krok 5: Přidejte 2 unce vody do misky (85 stupňů C)
- Krok 6: Šlehejte čaj. Začněte odklízením boků a poté metličkou vytvořte pěnu.
Jak připravit Koicha ("hustý čaj")
- Krok 1: Umístěte síto na horní část misky
- Krok 2: Přidejte 2 lžičky matcha do síta
- Krok 3: Protlačte prášek přes síto, abyste se zbavili hrudek
- Krok 4: Přidejte 2 unce vody do misky (85 stupňů C)
- Krok 5: Smíchejte prášek a vodu v míse, dokud nevznikne hustá pasta. Ujistěte se, že jste zcela oškrábali stěny misky.
- Krok 6: Vypijte pastu matcha
Výběr Matcha
Pokud jde o výběr čaje matcha, vše záleží na tom, k čemu ho plánujete používat. Pokud se chystáte připravovat matcha plain, pouze s vodou, doporučujeme vám podívat se na některé z našich ceremoniálních matcha. Po několika posledních letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami farmářů a vyzkoušeli stovky různých čajů matcha. Vybrali jsme ty nejlepší ochutnávky, které jsme našli, a o všechny se s vámi můžeme podělit na našem webu nioteas.com. Tyto vysoce kvalitní zápasy budou nejlepší slavnostní příprava matcha.
Pokud jste spíše fanoušky matcha latte, máme pro vás skvělou matcha latte grade, kterou můžete vyzkoušet. Tento je od pana Masudy, talentovaného farmáře v Shizuoka. I když je tato matcha o něco hořčí, je pěstována s láskou a péčí a bez pesticidů. Kdykoli pijete matcha, i když je to pro latté, je důležité, abyste ji vyrobili z prášku matcha, který byl vypěstován bez pesticidů.