Nyní jste možná viděli videa z Koicha po celém našem instagramu a tiktok. Možná se ptáte sami sebe: "Co je to za čaj?" V tomto článku vás o tom vše naučíme. Koicha skutečně hraje významnou roli v japonském čajovém obřadu, může být nabitý zdravotními výhodami a může skutečně pomoci v receptech na latté a matcha dezerty. Budeme diskutovat o čem koicha je, jak to udělat a co to bude
Podívejte se na video o čaji Koicha
Co je Koicha?
Koicha je zvláštní druh matcha pasta vyrobené s polovičním množstvím vody a dvojnásobným množstvím prášku. Mnoho lidí se ptá, proč jednoduše neřekneme, že je vyroben ze čtyřnásobného množství prášku, a ve skutečnosti to má svůj důvod.
Při výrobě typické porce usucha nebo pití matcha použijete 2 gramy prášku a 100 ml vody. Poté rozšleháte čaj matcha k vytvoření této krásné pěny na vrcholu.
Když dojde na výrobu koicha, měli byste použít 4 gramy prášku a 50 mililitrů vody. Pokud byste použili 8 gramů prášku a 100 mililitrů vody, dostali byste čaj, který má téměř 300 mg kofeinu, což by bylo příliš mnoho. Proto je důležité držet se zásady dvojnásobného množství prášku a polovičního množství vody, abyste si dali zvládnutelnou porci zelený čaj koicha.
Jak vyrobit Koicha?
Nejprve si povíme něco o tom, jak vyrobit koicha. Musíte začít tím, že vytáhnete prášek matcha. K výrobě čaj koicha, můžete použít pouze extrémně hladkou matchu, jako je matcha washimine, jinak bude extrémně hořká. Tuto matchu označujeme jako a koicha matcha, což znamená, že je vhodné použít pro čaj koicha.
Výhody používání Koicha Matcha
Krok 1: Získejte ideální Matcha pro přípravu vašeho Koicha
The matcha washimin pochází z čajovníku okumidori, známého tím, že má jemnější chuť s menší hořkostí. Když uděláte matchu v pastě jako s zelený čaj koicha, koncentruje chuť, takže každý náznak hořkosti bude umocněn. Dobrý koicha matcha stejně jako matcha washimine nebude mít moc hořkost, takže i při této vysoké koncentraci zůstane hezky hladký.
Krok 2: prosejte prášek Matcha
Jakmile jste našli dobré koicha matcha Chcete-li použít, můžete prosít 4 gramy prášku na dno miska matcha. Není tak důležité prosévat zde ve srovnání s tím, když pijete usucha, ale stále to pomáhá, pokud jde o lepší chuť čaj koicha.
Krok 3: Přidejte vodu do mísy Matcha Bowl
Poté, co byl prášek proset, je čas přidat vodu. Zde můžete použít 50 ml teplé vody s doporučenou teplotou mezi 140-170 stupni Fahrenheita. Matcha má tendenci být méně citlivá na teplo, takže můžete použít cokoliv v tomto rozmezí.
Krok 4: zamíchejte prášek Matcha
Po přidání vody můžete začít vmíchávat prášek. To lze provést pomocí běžného metla matcha, i když můžete použít i speciální koicha metlu, která má méně štětin. Pohyb šlehání čaj koicha se velmi liší od pohybu používaného k pravidelnému šlehání usucha matcha. Když na to přijde koicha, opravdu se jen musíte starat o rovnoměrné promíchání prášku bez hrudek.
Důležitým tipem je zajistit, abyste nerozprostřeli příliš mnoho koicha po stranách misky. Jakmile se zde hustá koicha pasta přilepí, bude téměř nemožné úplně sejít. Chcete-li maximalizovat množství čaj koicha, ujistěte se, že jej držíte směrem ke dnu misky.
Krok 5: čas vypít hladkou Koichu
Jakmile se prášek a voda dobře promísí, můžete tuto matcha pastu jednoduše nalít do sklenice nebo ji dokonce vypít přímo z misky. Toto je vlastně správný způsob konzumace čaj koicha, o kterém budeme diskutovat příště.
Na co se přípravek Koicha používá?
Koicha jednoduše znamená „hustý čaj“ a používá se při speciálních čajových obřadech. Zatímco většina japonských čajových obřadů se účastní turisté, kteří podávají usucha nebo „řídký čaj“, při zvláštních příležitostech se podává koicha nebo hustá matcha. Na pití tak silné směsi pasty je něco, co vyvolává pocit důležitosti při čajovém obřadu.
Během čajového obřadu kde čaj koicha se podává, doporučuje se, aby host snědl něco sladkého vedle koicha. To pomůže vyhladit část hořkosti, aniž by se do ní přidávalo jakékoli sladidlo čaj koicha. U japonského zeleného čaje se obecně nedoporučuje přidávat jakýkoli druh sladidla. Pokud se vám zdá chuť příliš hořká, měli byste místo toho sníst k čaji něco sladkého, jako je mochi.
Existuje dlouhá tradice pojídání sladkostí nebo „wagashi“ během japonského čajového obřadu. To působí nejen jako chuťové párování čaje, ale také je to dárek, který hostitel předkládá hostovi, aby posílil jejich pouto.
Výhody Koicha
Když zkoncentrujete prášek matcha do hustého koicha pasta, samozřejmě se soustředíte na zdravotní přínosy čaje. Jak možná víte, to, co dělá čaj matcha jedinečným, je to, že se míchá přímo do vody, než aby byl vyluhován. To znamená, že konzumujete celý list, vše v jednom nápoji. Ať už jsou živiny v 1 gramu matchy jakékoli, ve 4 gramech matchy jich získáte 4x tolik.
Jak již bylo řečeno, musíte být opatrní, protože bude také obsahovat 4násobné množství kofeinu. Normální šálek čaje matcha má vysoké množství kofeinu tak, jak je, ale koicha je ještě extrémnější.
Použití Koicha
Existuje několik skvělých využití čaj koicha. Protože je tak hustý a koncentrovaný, je vlastně skvělý pro určité recepty. Pojďme si krátce probrat pár věcí, které můžete použít čaj koicha pro.
Koicha pro matcha latté
Pokud jde o výrobu matcha latté, opravdu chcete snížit množství vody, kterou používáte, aby byl nápoj chutnější. V podstatě můžete udělat a mléko koicha matcha, smícháním koicha pasty s kokosovým mlékem nebo sójovým mlékem a následným promícháním. To je mnohem chutnější, než kdybyste použili běžné usucha matcha ve vašem latte, které by chutnalo zředěné.
Koicha pro párování jídla
Možná jste viděli některá z našich videí, kde mluvíme o různých párování potravin matcha a ve většině z nich používáme koicha pasta. Důvodem je, že se snadno roztírá, takže si ho můžete nanést téměř na cokoli. Vyhnete se také udušení suchým práškem, když z něj uděláte pastu.
Obzvláště dobrých výsledků jsme dosáhli, když jsme banán namočili do trošky pasty koicha a takto ho snědli. Tohle chutná skoro jako dezert!
Koicha na dezerty
Koicha matchaje velmi snadné míchat do různých receptů. Nejjednodušší způsob, jak vyrobit například matcha zmrzlinu, je jednoduše přimíchat koicha pastu do vanilkové zmrzliny. Zmrzlina ze zeleného čaje nebo zmrzlina matcha může být opravdu lahodnou pochoutkou, ale je velmi těžké ji najít. Výroba vlastní zmrzliny matcha může být náročná, ale tato metoda zabere jen pár sekund!
Kde koupit Koicha Matcha
Pokud si chcete koupit čaj matcha, který funguje skvěle v a koicha, doporučujeme matcha washimin, jak již bylo zmíněno, ale také nakai superior matcha, masudaen superior matcha a sakamoto sae matcha. Tyto jsou extrémně hladké s lehkou sladkostí, ideální pro matcha koicha.
Doufám, že vám tento článek dal skvělé nápady, co použít koicha pro. Možná zjistíte, že je to smysluplná součást čajového rituálu nebo jednoduchý trik, který vám ušetří čas ve vašich receptech. Ať už jej chcete používat k čemukoli, jsme vám vděční, že jste si našli čas na přečtení tohoto článku!