Co je matcha? 🤔
Je to unikát zelený čaj prášek, který se v Japonsku používá po staletí.
Na rozdíl od tradičního čaje se matcha vyrábí rozemletím celého čajového listu na jemný prášek, což znamená, že spotřebujete všechny jeho živiny. Díky tomu je matcha koncentrovaným zdrojem antioxidantů a dalších prospěšných sloučenin.
V tomto průvodci prozkoumáme svět matchy, od její historie a výroby až po to, jak si ji užít různými způsoby.
Jak již bylo řečeno, pojďme se dozvědět více o matcha!
Co je čaj matcha?
Naše pátrání po tom, co je čaj matcha, začneme jednoduchou definicí pojmů.
Jen si uvědomte, že doslovná definice matcha se ani zdaleka neblíží vysvětlení toho, jak moc to znamená pro milovníky čaje na celém světě.
V dalších dílech tyto koncepty uvedeme do praxe a prozkoumáme širší svět čaje matcha!
Definice
Matcha se v podstatě překládá jako „mletý čaj“, protože se vyrábí z lístků zeleného čaje, které byly rozemlety na jemný prášek. Zatímco většina zelených čajů se louhuje do vody, matcha se míchá přímo do vody pomocí bambusové metly nebo chasen.
Na definici matcha však lze odpovědět mnoha různými způsoby. Je to nápoj, je to tradice a je to dokonce duchovní praxe. V závislosti na tom, kdo jste, se může definice toho, co je matcha, měnit.
V tomto článku začneme stručnou definicí toho, co je čaj matcha, a poté prozkoumáme jemnější detaily matcha, například jak se pěstuje, jak se připravuje a jak chutná.
Dokument Matcha
Pokud se chcete o tomto čaji dozvědět více, můžete se podívat na naše video na youtube zde, kde je vše vysvětleno! Zde nejen odpovídáme, co je zelený čaj matcha, ale také vám ukážeme, odkud pochází, jak se pěstuje a jak se připravuje!
Historie Matchy
Matcha má dlouhou a bohatou historii, která trvá mnoho staletí. Zatímco listové čaje jsou nyní nejoblíbenějším způsobem konzumace zeleného čaje v Japonsku, nebylo tomu tak vždy.
Čínští mniši
Zpátky v dynastii Tang čínští mniši uchovávali cihlu lisovaných čajových lístků, rozemílali je na prášek a vmíchali do vody.
To lze považovat za primitivní formu matcha, ale aby se stal lahodným zeleným nápojem, který známe dnes, musel by se nejprve dostat do Japonska.
Šíření buddhismu v Japonsku
Japonští mniši často cestovali do Číny, aby se od čínských mnichů dozvěděli o buddhismu. Kromě toho, že přinesli zpět znalosti a poznatky, přinesli také čaj.
Zjistili, že je to udržovalo v bdělém stavu a soustředění během dlouhých období meditace. Samozřejmě nyní víme, že je to hlavně kvůli kofeinu, který blokuje receptory adenosinu a díky němu se cítíte méně unavení.
Mnich jménem Eisai
Nakonec v roce 1191 mnich jménem Eisai přivezl z Číny čajová semínka a zasadil je na pozemcích chrámu Kozanji poblíž Kjóta. Zde byl čaj poprvé kultivován a konečný výsledek by mohl být skutečně považován za japonský zelený čaj.
Postupem času se čaj dostal z buddhistických chrámů do paláců a nakonec do domovů prostých lidí po celé zemi. Touto cestou si matcha zajistila své místo jako stálice japonské kultury a začala se proměňovat.
Matcha se stává mezinárodní superstar

Vzhledem k tomu, že matcha je práškový čaj, lze jej přimíchat téměř do čehokoliv. Tato skutečnost spolu s pokračující automatizací japonského čajového průmyslu vedla matcha k mezinárodní slávě. Nyní to můžete vidět ve všem, od zmrzliny po kitkats.
První zkušenost s matcha, kterou má mnoho lidí, je buď s matcha latte nebo s matcha dezertem, jako je např matcha tiramisu. I když jsou tyto pochoutky z matchy dobrým způsobem, jak dostat lidi do světa matcha, tento čaj je mnohem víc než jen jednoduché aroma. Ve zbytku článku budeme hovořit o matchi v její pravé podobě, pečlivě vyrobené a namíchané přímo do vody.
Příchuť Matcha
Termín „příchuť matcha“ jsme zmínili v minulé části, ale co to znamená? Matcha může být popsána mnoha různými způsoby a my se pokusíme odpovědět jak chutná matcha.
Stejně jako ostatní japonské zelené čaje je i matcha popisována jako příchuť „dušená zelenina“, která pochází ze skutečnosti, že se vyrábí z čajových lístků v páře. Můžete slyšet chuťové tóny jako baby špenát, edamame a dokonce i mořské řasy. Tyto chutě se docela dobře hodí k různým typům japonské kuchyně.
Protože se matcha nelouhuje, ale míchá přímo do vody, je chuť mnohem intenzivnější. Téměř se stává bohatší a hutnější verzí japonského zeleného čaje. Také při správném prošlehání vytváří na povrchu příjemnou lehkou pěnu, která může zlepšit zážitek z pití. Zde získáte více těchto mléčných chuťových poznámek, jako je kokosové mléko nebo kešu.
Známky
Z čeho se matcha vyrábí, závisí na typu vyráběné jakosti.
Existuje několik základních typů matcha a jsou rozděleny podle zamýšleného použití. Pojďme se podívat na každý z nich a pokusit se zjistit, z čeho se matcha skládá.
První sklizeň, slavnostní stupeň
Jedná se o nejvyšší třídu matcha, která se má používat pro speciální čajové obřady, ale také se stává oblíbenou pro znalce čaje pro přípravu doma.
Jak název napovídá, čaj se vyrábí z první sklizně rostliny matcha a typicky má nejzelenější barvu, nejvyšší nutriční profil a nejjemnější chuť. Většina čajů matcha, které nabízíme, je první sklizně, ceremoniální třídy.
Věděli jste, že existují určité techniky odlišit dobrou a špatnou matcha barvami matcha?
Pravidelný slavnostní stupeň
Jedná se o cenově výhodnější variantu pro obyčejné pití matcha. Tato matcha je dostatečně hladká, aby se dala pít obyčejná, ale lze ji vyrobit z pozdějších sklizní, aby se snížily náklady. Farmář ještě zastíní čajovníky, odstraní stonky a opatrně rozemele listy, aby vytvořil super jemný zelený prášek.
Latte stupeň
Z čeho se vyrábí prášek matcha, když se používá na latté? Obvykle se několik kroků vynechá, aby se vyrobila levnější matcha, kterou lze pít každý den a přimíchat do mléka a cukru.
U této matchy nemusí být odstraněny stonky, může být vyrobena z pozdějších sklizní, nemusí být zastíněna tak dlouho nebo vše výše uvedené.
Chuť je trochu příliš silná na to, aby se dala pít jako obyčejná, ale je dokonalým doplňkem mléka a cukru. Naše latte matcha pochází od pana Masudy ze Shizuoky a je jednoduše vyrobené z pozdější sklizně čaje, pěstované bez pesticidů a chemikálií.
Vaření/kulinářská úroveň
A konečně, z čeho se vyrábí matcha, když se používá v dezertech a pečivu? Nejnižší třída prášku matcha se nazývá kulinářské matcha a jak název napovídá, je užitečný pro všechny druhy různých kulinářských výtvorů.
můžete pít matcha na pečení? I když je to technicky jedlé, přímé pití bude mít za následek extrémně hořkou chuť!
Jak už název napovídá, tyto matchy jsou určeny k smíchání s jinými přísadami, aby se vytvořily nejrůznější druhy kulinářské lahůdky jako zmrzlina matcha, matcha dorty, tvarohový koláč matcha nebo baskický tvarohový koláč matcha, matcha sušenky nebo matcha sušenky.
Výroba
Dále na našem pátrání po tom, co je matcha, si povíme, jak se matcha vyrábí.
Jak jsme zmínili v sekci historie, matcha se proměnila přesčas, z něčeho, co mniši používali během meditace, na nápoj, který si mohli vychutnat lidé po celém světě.
Kompletní výrobní proces
Promluvme si o jak se vyrábí matcha. Projdeme si výrobní proces krok za krokem, aby vám nic neuniklo. Začněme.
#1 Cnad čajovníky
Nejprve farmář zakryje čajovníky speciálním typem síťoviny, aby zakryl slunce. To se provádí 3 týdny před sklizní, aby se zabránilo vystavení čaje slunečnímu záření. Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, přeměňuje theanin na katechiny, které mohou v konečné chuti produkovat hořkou chuť.
#2 Sklizeň
Jakmile je proces stínování dokončen, je čas sklízet čaj! Zde je důležité, že farmáři sbírají pouze 3 horní výhonky čajovníku. Tyto mladé klíčky jsou nejžádanější, s nejvyššími živinami a nejsladší chutí.
#3 Napařování
Jakmile jsou listy vybrány, jsou sbírány, aby byly napařeny. Tím se deaktivují enzymy, které způsobují oxidaci a brání tomu, aby se matcha proměnila v černý čaj. Matcha je zelený čaj a stejně jako ostatní zelené čaje je zcela neoxidovaný, zachovává si zelenou barvu a svěží živou chuť.
#4 stonky jsou odstraněny
Listy používané k výrobě matcha se zpracovávají podobně jako jiné druhy japonských zelených čajů, ale s jedním zásadním rozdílem a to je odstranění stopek. Tyto stonky se tak dobře melou a zhoršují sladkou a bohatou chuť matchy. Jakmile budou listy odstraněny ze stonků, budou nazývány „tencha“ a jsou jen krůček od toho, aby se staly matchou!
#5 Tencha se mele na jemný prášek
Nakonec se listy tenchy melou na jemný prášek ve velkém žulovém mlýně. Tento kamenný mlýnek má velkou síť drážek, které vytlačují čajové lístky, když jsou rozemlety na jemnější a jemnější prášek. Těmto velkým strojům trvá výroba 50 gramů tohoto vzácného zeleného prášku celou hodinu.
Samotný čaj také prošel transformací, protože farmáři začali experimentovat s různými metodami, jako je stínování pro zlepšení chuti.
Období sklizně

Matcha se obvykle poprvé sklízí na jaře, buď koncem března nebo začátkem dubna v závislosti na počasí a oblasti pěstování. Pokud chce farmář vyrobit levnější matchu, použije listy z pozdějších sklizní.
První klíčky, které vyrostou na jaře, jsou nejbohatší na živiny. Je to proto, že čajovník měl celou zimu na to, aby si z půdy vybudoval živiny a uvolnil je všechny najednou do klíčků.
Čaj je pak možné sklízet během roku ještě třikrát, ale kvalita čaje bude pokaždé nižší. Poslední sklizeň bude v říjnu nazvaná Aki Bancha nebo podzimní sklizeň a bude se jednat o nejlevnější čaj vyrobený farmářem v daném roce.
Místo výroby matcha

Zatímco čaje matcha se vyrábějí mimo Japonsko, všechny vysoce kvalitní matcha se vyrábí v několika pěstitelských oblastech po celém Japonsku. Tyto rostoucí regiony mají hrdou tradici výroby prémiového čaje matcha, která se datuje stovky let zpět. Pojďme prozkoumat některé z nich!
Uji
Oblast kolem Kjóta je díky své bohaté historii výroby matcha v současnosti nejznámější oblastí pro výrobu čaje matcha. Uji je možná nejslavnější ze všech, s turisty přijíždějícími z celého světa, aby se zde zúčastnili čajových obřadů a vyzkoušeli nejrůznější pochoutky na téma matcha. I když je to všechno zábava, Uji je seriózní oblast produkující čaj, s některými světovými nejlepší matcha pocházející odtud.
Wazuka
Mírně jihovýchodně od Uji máme Wazuku, mnohem méně známou oblast, která produkuje poměrně hodně prémiového čaje matcha. Zatímco název Uji přichází s vyšší cenovkou, často můžete najít srovnatelný čaj matcha rostoucí ve Wazuce bez nadsazené ceny.
Kagošima
Docela daleko máme Kagošimu, která se nachází na jihu Japonska. Jedná se o druhou největší oblast pěstování čaje v Japonsku. Protože má mírné klima, bohatou a úrodnou půdu a dostatek srážek, může podporovat mnohem více různých odrůd čajových rostlin nebo kultivarů. Některé z těchto odrůd čajových rostlin jsou mnohem jemnější a sladší, takže jsou ideální pro matcha. Zatímco tyto jemné čajové kultivary na severu snadno zničí mráz, v tomto subtropickém ráji jsou jako doma!
výhod
Chuť a historie matcha jsou úžasné, ale mnozí z vás se pravděpodobně ptají, k čemu je čaj matcha dobrý? Existuje mnoho různých zdravotní přínosy čaje matcha a všechny se týkají přítomnosti kofeinu, theaninu, antioxidantů a dalších. Začněme a projdeme si seznam toho, k čemu je zelený čaj matcha dobrý.
#1 Energie
Dodává vám matcha energii? Mnoho! Čaj Matcha má vysoký obsah kofeinu, ale na rozdíl od kávy později během dne nezažijete takový pád. Pijáci Matcha hlásí déle trvající „klidnou“ energii po celý den
#2 Podpora imunity
Bylo prokázáno, že katechiny v zeleném čaji udržují na uzdě nachlazení a chřipku a snižují příznaky
#3 Stres a úzkost
L-theanin v matcha může navodit uklidňující účinek na mozek a vést ke snížení stresu.
#4 Zpomalení stárnutí
Bylo zjištěno, že antioxidanty v zeleném čaji, jako je matcha, snižují poškození volnými radikály, což vede k příznakům stárnutí v průběhu času.
#5 Hubnutí
Bylo prokázáno, že zelený čaj jako matcha podporuje metabolismus a oxidaci tuků ve spojení s mírným cvičením
#6 Zlepšené zdraví srdce
Bylo prokázáno, že zelený čaj jako matcha snížit hladinu celkového a „špatného“ LDL cholesterolu, stejně jako triglyceridy
#7 10krát více antioxidantů než běžný zelený čaj
Když pijete čaj matcha, získáváte 10krát více antioxidantů než běžný zelený čaj, většinou díky tomu, že jednoduše pijete více listů. Získáte také více kofeinu a theaninu, což je důvod, proč mnoho lidí používá matcha, aby jim pomohlavyměňte kávu ráno.
#8 Další živiny
Když se podíváte na to, k čemu je matcha dobrá, objevíte téma a tím je vysoká přítomnost různých živin. Částečně je to způsobeno pečlivým výrobním procesem tohoto čaje, ale většinou je to způsobeno tím, že se čaj spíše míchá přímo do vody, než aby se louhoval. To znamená, že spotřebováváte celý list, nikoli jen extrakci.
Čaj Matcha a doplňky
Nyní, když víte, co je čaj matcha, pojďme si říct, jak ho připravit! Nejprve vám dáme základní seznam nádobí, které potřebujete, a poté vás provedeme tím, jak si doma připravit lahodnou misku matcha. jdeme na to!
Metla
Tohle je ten slavný Chasen šlehal matcha v japonském čajovém obřadu. Je vyřezán z jednoho kusu bambusu a 100 malých štětin se pohybuje vodou a provzdušňuje čaj. To vede k hladší textuře a krémovější chuti.
Chcete si připravit matchu, ale nemáte doma metličku? Pokryli jsme vás! Určitě si přečtěte náš článek 👉 jak připravit čaj matcha bez šlehače připravit co nejpěnivější matchu!
A pokud nepění, je to velmi problematické, ale řešení máme také v našem článku 👉 jak vyrobit pěnu matcha
Chawan
Toto je hliněná mísa používaná při japonském čajovém obřadu. Mísa má tendenci mít více válcovitý design se strmějšími stranami, což usnadňuje šlehání čaje matcha bez rozlití. Široká základna také poskytuje více prostoru pro šlehání matchy. Nakonec hustá hlína udržuje teplo, takže pokud předem předehřejete čajovou misku, udrží vaši matchu teplou déle.
Sítko
Potřebujete Matcha Sifter? Je to vysoce doporučeno! Jedná se o pěkný přidaný nástroj, který opravdu dělá rozdíl v matchi. Vzhledem k tomu, že matcha je vyrobena z tak jemného prášku, může tvořit shluky z vlhkosti ve vzduchu. Jediné, co musíte udělat, abyste odstranili tyto shluky, je nechat projít matcha prášek přes sítko, než si připravíte čaj. To umožní, aby se prášek matcha rovnoměrněji vmíchal do vody.
Bambusová lžíce Chashaku
The chashaku je další pěkný nástroj, který můžete mít při výrobě matcha. Tato bambusová lžíce je také vyřezána z jednoho kusu bambusu a navržena tak, aby byla dokonalým nástrojem pro nabírání prášku matcha. Má svislejší design, který usnadňuje ponoření do plechovky matcha a získání prášku. Funguje také dobře jako měřicí nástroj. Během čajového obřadu uvidíte, jak čajový mistr bere 2 vrchovaté odměrky prášku s chashaku pro každou misku čaje matcha.
hladinu kofeinu
The obsah kofeinu v matchi je poměrně vysoká díky unikátnímu výrobnímu procesu. K vyššímu obsahu kofeinu přispívá stínování čaje, výběr mladších lístků, odstraňování stonků a mletí prášku.
Premium matcha bude mít 34 mg kofeinu na gram a matcha nižší třídy bude mít polovinu z toho. To znamená, že typická 100ml miska matcha vyrobená ze 2 gramů prášku bude mít 68 mg kofeinu. Pokud uděláte velký šálek matchy se 4 gramy prášku, máte 136 mg kofeinu, což je výrazně více než káva. Jen si to nerozlij na triko, ano, matcha může potřísnit vaše oblečení, ale nepropadejte panice.
Máte obavy z pití příliš velkého množství matcha? Pak si určitě přečtěte náš článek 👉 Wco se stane, když vypijete příliš mnoho matchy?
Nákup a skladování
Nyní, když víme, co je matcha a jak ji vyrobit, pojďme si promluvit o tom, kde ji získat a jak ji skladovat. Pokud chcete získat vysoce kvalitní zelený čaj matcha vyrobený bez chemikálií nebo pesticidů, je nejlepší znát farmáře, který jej vyrobil. Proto všechny naše čaje matcha přicházejí se jménem farmáře, který jej vypěstoval, a regionu, kde byl vyroben. Věříme, že lidem ukážeme, odkud přesně jejich čaj pochází, a pokud byste nás chtěli v našem poslání podpořit, velmi bychom ocenili, kdybyste si některý z čajů objednali.
Pokud jde o skladování vaší matchy, je opravdu důležité ji chránit před světlem, horkem a vlhkostí. Matcha je zdaleka nejcitlivějším druhem čaje a je nejlepší jej uchovávat ve vzduchotěsné kovové dóze na chladném tmavém místě. Matcha plechovku můžete také uchovávat v lednici, aby zůstala suchá a chladná, dokud ji nebudete připraveni použít. Jakmile otevřete plechovku matcha, je nejlepší ji spotřebovat přibližně do měsíce.
Proč je ceremoniální matcha tak drahá?
Za tím, že ceremoniální matcha je luxusnějším produktem ve srovnání s latte nebo vařením matcha, je mnoho důvodů.
Pokud vás toto téma zajímá, doporučujeme vám přečíst si náš článek 👉 Proč je matcha tak drahá? Vysvětlení od odborníků
Abychom vám ušetřili čas, zde je rychlý souhrn 11 důvodů, proč je ceremoniální matcha drahá:
- Matcha roste pouze ve specifických geografických lokalitách
- První sklizeň přichází pouze jednou ročně
- Další personál na stínění rostlin
- Je nutné zakoupit pletivo a postavit lešení
- Rostlina musí přežít 3 týdny bez slunečního záření
- Proces ručního sběru
- Pečlivý výběr listů
- Stonky a žilky čajových lístků jsou odstraněny
- Čaj se mele velmi drahým zařízením
- Vzácný prášek musí být dokonale zabalen
- Poptávka je vyšší než nabídka
Kde mohu získat nejlepší matcha?
The nejlepší způsob, jak získat matcha je nakupovat přímo od farmáře. I když chápeme, že ne každý je schopen mluvit japonsky, ochutnat stovky čajů a letět do Japonska, obtížnou práci zvládneme za vás. Ukážeme vám informace o všech farmářích, se kterými spolupracujeme, a nezasahujeme do čajů poté, co je farmáři zabalí. Autentický japonský zelený čaj doručujeme přímo k vašim dveřím!