Jaká je hladina kofeinu v čaji Bancha?

co je hladina kofeinu v bancha zelený čaj? Může být bancha dobrou volbou pro lidi citlivé na kofein? Jak hladina kofeinu v banche ovlivňuje její chuť a chuť? Má pití banchy nějaké výhody? Toto jsou skvělé příklady otázek, kterými se budeme zabývat v tomto článku!

Co je tedy dnes na programu? Půjdeme prozkoumat proč má bancha čaj kofein, a obsah kofeinu v čaji bancha stejně jako některé z výhod čaje bancha. Bez dalších řečí můžeme začít. 

 

listy bancha vs kávová zrna

Jaký je obsah kofeinu v čaji Bancha?

Při diskusi o Obsah kofeinu v zeleném čaji bancha, můžete skončit s pouhými 10 mg kofeinu na šálek.

Díky tomu je jedním z nejníže kofeinových zelených čajů a dokonalým společníkem pro chladné večery nebo noci.

 

Proč má čaj Bancha kofein?

Abychom pochopili proč má bancha čaj kofein, musíte se podívat na samotný čajovník.

Čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus, který se chrání před hmyzem. Kofein je velmi hořký a dokonce jedovatý pro malý hmyz, takže čajovník vytváří kofein na vnější straně čajových lístků, a proto je schopen vytvořit ochranný povlak. 

Z tohoto důvodu budou mít všechny pravé čaje určitou hladinu kofeinu, ale některé budou vyšší než jiné.

V další části se dozvíme proč kofeinový čaj bancha je mnohem nižší ve srovnání s jinými druhy zeleného čaje.

 

Proč je obsah kofeinu v čaji Bancha tak nízký?

Když se podíváte na čajovník, všimnete si světle zelených klíčků nahoře a větších silnějších listů dole.

 

Mladší klíčí

hladina kofeinu v čaji bancha

Mladší výhonky čajovníku jsou velmi jemné, zatímco starší, zralejší listy jsou mnohem tužší.

Hmyz je více přitahován mladšími listy, takže ty vyžadují více kofeinu, aby zůstaly chráněny.

To je důvod, proč se čaje vyrobené z mladších čajových lístků líbí Sencha ,  Gyokuro , matcha a kabusecha mají vysoký obsah kofeinu.

 

Starší listy

Starší listy čajovníku nevyžadují tolik ochrany, a proto neprodukují tolik kofeinu.  Ale čaje vyrobené ze starších listů jako bancha,  Genmaicha  a Hojicha mají nižší obsah kofeinu.

Pokud chcete vidět, jak se čaj jako bancha srovnává s čajem vyrobeným z mladších lístků Sencha , můžete si přečíst toto srovnání 👉 bancha vs Sencha !

 

Jak sběr ovlivňuje hladinu kofeinu v čaji Bancha

Kromě toho, že se vyrábí ze starších čajových lístků, lze banchu vyrobit i z pozdějších sklizně čaje, až v říjnu. Po opadu má čajovník celou zimu na to, aby si vybudoval živiny a ty se na jaře uvolní najednou do čerstvých klíčků. 

Čajovník pak může být sklizen ještě 3x, ale živiny a kofein budou sníženy, protože čajovník má méně času na doplnění. To je důvod, proč jsou čaje z pozdější sklizně méně vyhledávané. 

 

Jaké faktory ovlivňují hladinu kofeinu v čaji Bancha

vaření piva

množství kofeinový čaj bancha záleží na způsobu přípravy čaje. Jak jsme již diskutovali dříve, kofein je koncentrován na vnější straně listu jako ochranný povlak. Během prvního louhování se mnoho z toho odstraní, což zanechá málo kofeinu, který zůstane v pozdějším vaření čaje.

Takže se možná ptáte ano Zelený čaj bancha obsahuje kofein při druhém a třetím spaření? Odpověď je ano, ale velmi málo. Pokud chcete, měli byste být schopni pít tyto pozdější louhování čaje až do večera.

Teplota

Teplota, kterou používáte k vaření čaje, také určí, kolik kofeinu vylouhujete. Kofein vyžaduje vyšší teplotu k extrakci, takže pokud hledáte ještě nižší vaření kofeinu, můžete zkusit použít vodu s nižší teplotou nebo studenou vodu. 

 

Co je zelený čaj Bancha?

Název buď znamená jednoduchý čaj nebo každodenní čaj. Zatímco čaje rádi Gyokuro a Sencha jsou považovány za speciálnější čaje, bancha je mnohem dostupnější, a proto je vhodná pro každodenní pití. 

Japonský zelený čaj vyrobený ze starších listů

Bancha se vyrábí ze starších, zralejších listů čajovníku. Nejvyhledávanější jsou nejmladší lístky na vrcholu čajovníku. Ty mají nejvyšší obsah živin a nejjemnější a nejsladší chuť. V důsledku toho jsou tyto mladší listy vyhrazeny pro prémii Sencha , Gyokuro a matcha a starší listy nebo pozdější sklizně čajovníku se používají k výrobě bancha.

Minerální a zemitá chuť

Starší čajové lístky mají vyšší obsah minerálů a mají jemnější, téměř zemitou chuť. Zatímco mladé listy poskytují tyto svěží, kyselé a sladké tóny, chuť banchy je mnohem silnější na tónech teplého dřeva, cereálií a citrusů. Jak jsme diskutovali dříve, tyto starší listy budou také hrát roli ve vysvětlení Obsah kofeinu v zeleném čaji bancha.

 

Závěrečné myšlenky na kofein ze zeleného čaje Bancha

Bancha je více než jen čaj s nízkým obsahem kofeinu. Je to skvělá odpolední nebo večerní pochoutka, která může pomoci uklidnit žaludek a uklidnit mysl. Pokud máte zájem vyzkoušet si čaj bancha na vlastní kůži, můžete vyzkoušet náš bancha masudaen.

Tento čaj vyrábí pan Masuda, talentovaný farmář v Shizuoka, který se zavázal pěstovat zelený čaj bez použití pesticidů nebo chemikálií. Tento čaj je levný a má velmi příjemnou chuť, která je ideální pro odpolední svačinu. Vyzkoušejte to a dejte nám vědět, co si myslíte!

 

Úplný seznam čajů seřazených podle kofeinu si můžete přečíst v tomto žebříčku 👉 8 Nejnižší kofeinový čaj

Pokud máte zájem dozvědět se o Sencha kofein, můžete si přečíst tento článek na 👉  Sencha Obsah Kofeinu

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4