jak vařit Sencha krok za krokem

star

jak vařit Sencha je otázka, na kterou se často ptáme, a v tomto článku se ponoříme hluboko do toho, jak vařit Sencha zelený čaj. Podíváme se také na co Sencha je, jak se vyrábí a historie Sencha čaj. Bez dalších okolků můžeme začít!

 

jak vařit Sencha Průvodce

Když přijde na vaření Sencha čaj nebo jakýkoli jiný druh čaje, záleží na třech hlavních faktorech. Poměr listů k vodě, teplota vody a doba louhování. Mějme na paměti každého z nich, když procházíme tímto průvodcem, jak vařit Sencha .

Krok 1: Vezměte 5 gramů Sencha čaj a umístěte jej na dno vaší konvice na kyusu.

Krok 2: Zalijte 150 mililitry vody o teplotě mezi 140-170 stupni Fahrenheita. Voda s nižší teplotou je lepší pro stínění Sencha a vyšší teplota je lepší pro nezastíněné Sencha

Krok 3: Nechte lístky nerušeně 1 minutu uležet a přikryjte je, aby čaj zůstal teplý

Krok 4: Konvičku nalijte do sklenice a nechte vestavěný filtr prosít čajové lístky a zastavit louhování

Jak dlouho vařit Sencha ?

Otázka, jak dlouho vařit Sencha záleží na jakém typu Sencha připravujete. Pokud je to typické Sencha , 1 minuta by měla být ideální doba. Pokud je čaj fukamushi nebo hluboce dušený Sencha , možná budete muset louhovat listy pouze 45 sekund.

Důvodem je velikost listových částic. Během delšího procesu napařování se čajové lístky stávají křehčími, což způsobuje jejich rozlomení na tyto drobné úlomky lístků. Tyto menší úlomky listů mají vyšší relativní povrch, takže se rychleji vsakují do vody.

 

co je Sencha ?

nejlepší Sencha čaj Sencha je nejběžnějším typem japonského zeleného čaje a je to také nejširší kategorie. V závislosti na tom, jak se čajový list pěstuje, sbírá a zpracovává, může nabývat různých podob. Například stínované Sencha čaje budou sladší, zatímco nezastíněné Sencha čaje budou sušší.

Sencha čaje, které jsou napařeny delší dobu, získají hlubší zelenou barvu a více této dušené zeleninové chuti, zatímco kratší dobu vaření Sencha s bude ve srovnání mírnější. Tyto jemné rozdíly mohou také určit, jak vařit Sencha .

Základní definice Sencha se vztahuje na čaje, které byly napařeny, srolovány a vysušeny. Metoda vaření v páře je běžná u většiny typů japonského zeleného čaje jako způsob deaktivace enzymů, které způsobují oxidaci. To zabraňuje tomu, aby se čaje proměnily v černý čaj, a umožňuje jim zachovat si svou přirozenou zelenou barvu a chuť.

 

Historie Sencha

Ve středověkém Japonsku byl primární způsob konzumace čaje ve formě prášku. Tato raná verze matcha byla popularizována kvůli jejímu použití při japonském čajovém obřadu. Výroba tohoto čaje byla drahá a brzy se objevila poptávka po jednodušším čaji, který by si mohli vychutnat lidé po celém Japonsku, kteří měli omezený přístup k čajovému nádobí.

Farmář jménem Nagatani soen přišel s důležitým novým objevem. Zjistil, že napařováním, smotáváním a sušením čajových lístků lze chuť zablokovat, dokud se lístky nevylouhují do horké vody. Listy by se pak otevřely a uvolnily své aroma a chuť najednou do silného zelenavě žlutého nálevu.

To umožnilo vychutnat si čaj s ničím jiným než šálkem a konvičkou. Čaj se stal známým jako Sencha čaj a brzy předběhl matcha jako nejběžnější druh čaje v Japonsku. Nagatani je dodnes známý jako otec japonského zeleného čaje, který dodnes objevil nejoblíbenější druh. Z jeho dětského domova se stala turistická atrakce a nedaleko byla na jeho počest postavena svatyně. Větší čajové společnosti z celého Japonska darují peníze na financování údržby této svatyně jako způsob, jak vzdát hold otci japonského zeleného čaje. 

 

Jak je Sencha Vyrobeno?

Zatímco ve výrobním procesu existují jemné nuance, které se mohou čaj od čaje lišit, k výrobě každého druhu se používají stejné základní metody. Sencha čaj. Fáze výrobního procesu lze rozdělit podle pěstování, sklizně a zpracování. Pojďme si každý z nich krátce představit

Rostoucí

Když na to přijde pěstování japonského zeleného čaje, existuje několik faktorů pod kontrolou zemědělců. Za prvé, klima a půda mohou mít vliv na konečnou chuť čaje. Pokud je čajovník pěstován ve skalnatém prostředí bohatém na minerály, promítne se to až do konečné chuti. Pokud je čajovník pěstován v mlhavých podmínkách nebo je obklopen vysokými stromy nebo horami, které po část dne blokují slunce, způsobí to, že čaj bude mít mírně sladší chuť.

Pokud chce farmář skutečně vyrábět sladší Sencha čaj, zastíní čajovník před sklizní. Zatímco většina Sencha čaje jsou nezastíněné, některé lze zastínit pouhý týden, což je právě tolik, aby se zbavilo části hořkosti a čaj byl hladší a sladší. 

Sklizeň

Jak a kdy se čajovník sbírá, může také ovlivnit chuť. Nejžádanější částí čajovníku jsou vrcholové klíčky a nejlepší doba pro sklizeň listů je brzy až polovina jara. Během zimních měsíců se čajovník vůbec nesklízí, takže má šanci vybudovat si živiny z půdy a ty pak na jaře uvolní do těchto čerstvých zelených klíčků.

Mladé klíčky se používají k výrobě nejvyhledávanějších čajů, jako je matcha, Gyokuro a prémiové Sencha . Čaje vyrobené z pozdějších sklizní nebo starších listů na čajovníku budou známé jako bancha a jedná se o druhý nejoblíbenější druh zeleného čaje v Japonsku. 

Zpracování

Zatímco většina výrobního procesu je velmi podobná, jeden z faktorů se u různých typů značně liší Sencha čaje se kouří. Zatímco většina Sencha s se vaří v páře mezi 40-80 sekundami, asamushi Sencha s se vaří v páře méně než 40 sekund a fukamushi Sencha s se vaří v páře déle než 80 sekund.

Pokud uvidíte tuto jasně zelenou tekutinu, čaj je s největší pravděpodobností hluboce napařený Sencha . Během delšího procesu napařování se čajový lístek rozpadne a umožní, aby do šálku stékalo více.

 

jak vařit Sencha se studenou vodou

Jednou z výhod Sencha čaj je, jak dobře funguje jako a za studena louhovaný zelený čaj. Když mluvíme o hořkosti zeleného čaje, mluvíme o katechinech v listu. Tyto složky se hůře extrahují a vyžadují buď vyšší teplotu, nebo delší dobu vaření. To je důvod, proč když vaříte čaj příliš horký nebo příliš dlouho, skončíte s větší hořkostí.

Když použijete studenou vodu a louhujete delší dobu, skončíte se spoustou chuti, ale ne s velkou hořkostí. K vytvoření studeného osvěžujícího šálku Sencha , stačí přidat 5-10 gramů lístků do džbánu s vodou, zalít 500 ml pokojové nebo studené vody a nechat čaj 3 hodiny uležet. Jakmile vyprší čas, můžete si vylít čaj a vychutnat si osvěžující studený nápoj!

Jak dlouho vařit Sencha se studenou vodou

Z čaje můžete získat dobrou chuť již za jednu hodinu, ale nejlepší výsledky se dostaví kolem 3 hodin. Čaj můžete nechat louhovat přes noc, ale někdy to způsobí příliš silnou chuť. V každém případě můžete pokračovat v experimentování, dokud nenajdete čaj, který se vám líbí.

 

Nejlepší čajová konvice pro Sencha vaření piva

japonský čajový doplněk kyusu čajová konvice

Pokud hledáte nejlepší čajovou konvici na vaření Sencha , podívejte se vědět dále než konvice na kyusu. Jedná se o hliněnou čajovou konvici navrženou k výrobě nejlepšího chuťového šálku japonského zeleného čaje. Konvička má širší základnu pro roztažení lístků a uvolnění chuti do vody. Má také boční rukojeť, která usnadňuje nalévání čaje a zabraňuje popálení rukou. Konečně má konvice vestavěný filtr, který při nalévání automaticky vysává lístky.

 

Závěrečné úvahy o tom, jak vařit Sencha

Protože Sencha je tak různorodá kategorie čajů, u každého druhu čaje budou vždy trochu jiné parametry. Obecně platí, že chcete udržet vysoký poměr listů k vodě, nízkou teplotu a dobu louhování někde kolem 1 minuty. Tato metoda by měla fungovat pro většinu druhů japonských zelených čajů!

Pokud hledáte ty nejlepší typy Sencha čaje k přípravě, můžete si prohlédnout náš sortiment japonských zelených čajů. Máme nějaké fantastické deep steamed Sencha čaje jako kasugaen asatsuyu a také některé neuvěřitelné čaje pro studené vaření jako fukamushi yamaga a shizuku Sencha . Shizuku se vyrábí kombinováním Sencha listy s matcha práškem a je považován za nejlepší čaj pro cold brew. 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4