Chcete se o tom více dozvědět japonské čaje? Jste na správném místě! V tomto článku se budeme zabývat některými běžnějšími typy čaje v Japonsku, jak se vyrábí a jak chutnají. Toto jsou čaje, které jsme objevili během našich cest po Japonsku, když se setkáváme s pěstiteli čaje a hledáme ty nejlepší zelené čaje pro nioteas.com. Pojďme skočit do našeho žebříčku 28 nejlepších druhů japonských čajů.
DŮLEŽITÉ: Kliknutím na sekci níže uvedeného obsahu přímo přejdete na sekci, která vás zajímá👇
🍵🫖 Co je v nabídce? 🫖 🍵
- Japonský čaj Kompletní průvodce Video
- Jaké jsou různé druhy japonského čaje?
- Japonský čaj #1 - čaj Matcha
- Japonský čaj #2 - Sencha
- Japonský čaj #3 - Gyokuro
- Japonský čaj #4 - Hojicha
- Japonský čaj #5 - Genmaicha
- Japonský čaj #6 - Hoji Genmaicha
- Japonský čaj #7 - Kamairicha
- Japonský čaj #8 - Kukicha
- Japonský čaj #9 - Karigane
- Japonský čaj #10 - Kuki Hojicha
- Japonský čaj #11 - Bancha
- Japonský čaj #12 - Shincha nebo Ichibancha
- Japonský čaj #13 - Nibancha
- Japonský čaj #14 - Sanbancha
- Japonský čaj #15 - Akibancha
- Japonský čaj #16 - Kyobancha
- Japonský čaj #17 - Kabuse Sencha
- Japonský čaj #18 - Konacha
- Japonský čaj #19 - Tencha
- Japonský čaj #20 - Asamushi Sencha
- Japonský čaj #21 - Fukamushi Sencha
- Japonský čaj #22 - Chumushi Sencha
- Japonský čaj #23 - Aracha
- Japonský čaj #24 - Yamecha
- Japonský čaj #25 - Ujicha
- Japonský čaj #26 - Tamaryokucha
- Japonský čaj #27 - Mecha
- Japonský čaj #28 - Sakuracha
- Kde mohu japonské čaje vyzkoušet?
- Jaký druh čaje je v Japonsku nejoblíbenější?
- Je pro vás japonský čaj dobrý?
- Který japonský čaj je nejzdravější?
- Který japonský zelený čaj je nejlepší?
- Kde koupit japonský čaj
- Jak vařit japonský čaj?
Japonský čaj Kompletní průvodce Video
Natočili jsme video, ve kterém pokrýváme vše o japonském čaji. Pro více videí tohoto typu se podívejte na naše Youtube kanál.
Jaké jsou různé druhy japonského čaje?
28 různých japonských čajů jsme seřadili níže 👇
Japonský čaj #1 - čaj Matcha
matcha čaj je možná jedním z nejznámějších japonských čajů po celém světě, a to především díky jeho použití při čajovém obřadu. Tento práškový čaj je vyroben z čajovníků, které byly 3 týdny před sklizní zastíněny, aby se zvýšila jejich sladká a slaná chuť.
Poté se vyberou vrchní listy, odstraní se z nich stonky a rozemele se na jemný prášek. Na rozdíl od listových čajů, které se připravují v a čajník, čaj matcha k přípravě vyžaduje několik speciálních japonských čajových náčiní, jako je chasen metla matcha, a chawan matcha miska, chashaku matcha lžička a mnoho dalších. Příprava čaj matcha tímto způsobem je jedním z nejslavnějších Japonské tradice.
Pokud se chcete zasvětit do umění matcha, doporučujeme vám prohlédnout si naše Vzorkovače čaje Matcha! S těmito boxy budete moci otestovat ty nejlepší matcha vybrané z renomovaných japonští farmáři.
Japonský čaj #2 - Sencha

Zatímco čaj matcha může být jedním z nejznámějších typů japonské čaje po celém světě, Sencha je nejoblíbenější, tvoří až 70 % veškerého čaje spotřebovaného v Japonsku. Sencha je samozřejmě široká kategorie a můžete v ní najít mnoho různých chuťových profilů. Sencha v podstatě odkazuje na čaj, který byl po sklizni napařen a poté později srolován a sušen, aby si uchoval chuť, dokud není připraven k přípravě ve vodě.
Japonský čaj #3 - Gyokuro
Gyokuro je mnohými znalci čaje považován za nejlepší japonský čaj, protože tak dokonale vystihuje chuťový profil, který japonské čaje jsou známé. Tato kombinace sladkých a slaných chutí je zdokonalena během dlouhého procesu stínování a hladiny chlorofylu, theaninu a kofeinu jsou zvýšeny.
Gyokuro se typicky připravuje s menším množstvím chladnější vody, více listů a delší dobou vaření, aby se chuť ještě více koncentrovala. Gyokuro je nejdražším listovým čajem v Japonsku, protože jeho výrobní proces je náročný na práci. S tímto čajem se můžete setkat ve špičkové čajovně nebo čajovně v Japonsku.
Japonský čaj #4 - Hojicha
Hojicha se týká praženého zeleného čaje obvykle vyrobeného ze starších listů a stonků čajovníku. Hojicha byl kdysi používán jako způsob, jak získat maximum ze sklizně čaje a využít části čajovníku, které by jinak byly vyhozeny. Teď Hojicha je milován po celém světě pro svou jedinečnou chuť, kombinující teplejší tóny kávy, karamelu a čokolády. I když to vypadá jako černý čaj, Hojicha je ve skutečnosti zelený čaj, protože listy se po sklizni zahřívají a nedochází k jejich plné oxidaci.
Japonský čaj #5 - Genmaicha
Genmaicha je další z nich japonské čaje která v posledních letech roste na popularitě. Genmaicha se vyrábí spojením lístků zeleného čaje s praženou rýží, které dodávají čaji teplé a sladké tóny obilovin a pražených ořechů, které mohou být docela uklidňující. Genmaicha má velmi nízký obsah kofeinu, takže je to skvělý čaj, který si můžete vychutnat večer.
Genmaicha začal jako způsob, jak uchovat čajové lístky v době ekonomických potíží. Aby čaj vydržel déle, lidé přidávali zrnka pražené rýže, aby natáhli zásobu. Brzy si lidé začali všímat vynikající kombinace chutí a toho japonský čaj se stal velkým hitem! Nyní je to nejběžnější typ míchaného čaje v Japonsku a určitě jej uvidíte podávat v restauracích a čajovnách po celé zemi.
Japonský čaj #6 - Hoji Genmaicha
Hoji Genmaicha je kombinací Genmaicha a Hojicha . Protože je vyroben kombinací Hojicha listy s nižším obsahem kofeinu a pražená rýže bez kofeinu, tento čaj je vhodné pít i dlouho do noci.
Japonský čaj #7 - Kamairicha
Kamairicha je čaj, který je někde mezi a Hojicha a a Sencha . Jedná se o částečně upražený čaj, který se stáčí na horké pánvi podobným způsobem jako čínský zelený čaj. To dává Kamairicha mírně teplejší chuťový profil s tóny mandlí a kešu, ale stále si zachovává některé ze svých dušených zeleninových chutí.
Japonský čaj #8 - Kukicha
kukicha se vyrábí ze stonků a listů čajovníku. Zatímco stonky jsou obvykle opatrně odstraněny v čajích jako Sencha a Gyokuro , slaví se v kukicha. Stonky dávají kukicha jemnější chuť s tóny sena nebo letní trávy a nádechem minerálů. Přidání stonků také snižuje obsah kofeinu kukicha.
Podobným způsobem jako Genmaicha , tento čaj byl vyvinut jako způsob, jak získat maximum z čaje, který měli farmáři k dispozici. Protože primárním zdrojem příjmu čajových farmářů byly čajové lístky, které prodávali, často si nemohli dovolit žádné ušetřit pro vlastní požitek. Několik farmářů zjistilo, že ze stonků čajovníku skutečně dokážou připravit lahodný čaj, a brzy toto tajemství poznali všichni. Teď kukicha nebo čaj z větviček je velmi oblíbený japonský zelený čaj sám o sobě a farmáři po celém Japonsku jej vyrábějí pro své milující zákazníky.
Japonský čaj #9 - Karigane
karigane je velmi podobný kukicha, ale týká se to stonkového čaje vyrobeného ze zastíněných čajových rostlin, jaké se používají k výrobě Gyokuro , čaj matcha a kabusecha. Protože čaj obsahuje nějaké stínované listy, karigane je sladší a má mírně vyšší obsah kofeinu než jeho nezastíněný protějšek.
Zjistili jsme, že karigane funguje velmi dobře jako studený čaj. Zatímco Gyokuro může být trochu silný pro lidi, kteří s čajem začínají, karigane má mnohem jemnější chuťový profil, přičemž stále obsahuje hodně sladkosti. Když je čaj připraven jako studený nálev, získá tuto krásnou kombinaci chuťových profilů chladivé okurky a sladkého melounu melounu, které jsou obzvláště dobré v letním období.
Japonský čaj #10 - Kuki Hojicha

kuki Hojicha je jiný druh stonkového čaje, ale vyrábí se z pražených čajových stonků. Stonky a listy čajovníku se ve skutečnosti praží odlišně, takže tento čaj získává jiný chuťový profil ve srovnání s normálním Hojicha . The kuki Hojicha vyrobený panem Issinem přebírá tyto mnohem tmavší chuťové profily černé kávy a tmavé čokolády. Ve skutečnosti je to jeden z našich čajů s nejnižším obsahem kofeinu, díky čemuž je skvělou náhražkou kávy pro ty, kteří se snaží omezit kofein.
Japonský čaj #11 - Bancha
bancha se vztahuje na čaj vyrobený ze zralejších listů čajovníku. Tyto listy jsou vyloučeny z prémiovějších japonských zelených čajů, ale používají se v levnějších čajích jako bancha. Tyto listy produkují více zemitých a dřevitých chuťových profilů, více minerálů a méně kofeinu.
bancha se běžně konzumuje po jídle z několika různých důvodů. Za prvé, čaj má nízký obsah kofeinu, takže může být skvělý později během dne nebo dokonce večer. O čaji se také věří, že pomáhá při trávení, takže je skvělou volbou jako pochoutka po večeři!
Japonský čaj #12 - Shincha nebo Ichibancha
šinča se vztahuje na první čaj sklizený brzy na jaře. Může být také označována jako ichibancha a je velmi vyhledávaná pro svou neuvěřitelnou chuť. Čajovník ukládá živiny z půdy po celou zimu a uvolňuje je do prvních návalů čajových poupat brzy na jaře, díky čemuž jsou čaje vyrobené z této části rostliny ještě chutnější.
Před rozšířeným používáním chlazení by mnoho zákazníků čekalo celý rok šinča sklizeň, protože jsou nové, bude to čaj s nejčerstvější chutí. Nyní jsou moderní metody konzervace tak dobré, že mezi loňskou a letošní sklizní není až tak velký rozdíl, takže tento shincha humbuk začíná mírně ustupovat.
Japonský čaj #13 - Nibancha
Nibancha označuje druhou sklizeň čajovníku. Po utržení prvního kola klíčků čajovník brzy poroste. I když je lze stále používat k výrobě chutných čajů, úroveň živin a chuti bude nižší, protože rostlina nemá mnoho času na jejich doplnění.
Japonský čaj #14 - Sanbancha
Sanbancha se vyrábí ze třetí sklizně a používá se pouze k výrobě méně kvalitních čajů, jako jsou čajové sáčky a lahvové čaje. Zde byly živiny v čajovníku ještě dále sníženy a chuť je více plochá, s menší složitostí, kterou vidíte u prémiových čajů.
Japonský čaj #15 - Akibancha
Některé farmy mají skutečně „podzimní sklizeň“ resp akibancha. To se obvykle koná v říjnu japonský čaj farmy a protože je to čtvrtá sklizeň, může se také nazývat Yonbancha. Tato sklizeň je méně častá, protože výnos je velmi nízký.
Japonský čaj #16 - Kyobancha
Kyobancha je jednou z japonských tradic, která je v moderní době bohužel stále vzácnější. Jedná se o specialitu oblasti kolem Kjóta, kde se listy bancha opékají na velké pánvi. Listy se opraží docela důkladně a skoro vypadají jako spálené. Chuť tohoto čaje se může kvůli silnému pražení dokonce unášet do kouřového směru.
Japonský čaj #17 - Kabuse Sencha
kabuse Sencha je někde mezi normálem Sencha a a Gyokuro . Je třeba zvážit a Gyokuro , musí být zastíněn po dobu 21 dnů nebo déle a musí být považován za kabuse Sencha je třeba jej zastínit po dobu 10 dnů nebo déle. To znamená, že cokoli zastíněné mezi 10-21 dny by se pravděpodobně nazývalo a kabuse Sencha nebo kabusecha.
kabuse Sencha dostal svůj název podle síťoviny používané k odříznutí čajovníku před slunečním zářením “kabuse“. Dříve používali k zakrytí čajovníku slaměnou podložku, ale nyní se na zakrytí rostlin používá modernější nylonová síť.
Japonský čaj #18 - Konacha
Konacha je velmi nekvalitní zelený čaj vyrobený z méně kvalitních lístků rozemletých na menší kousky. Tento čaj se běžně podává v restauracích, protože hořká chuť může být slušným čističem patra.
Japonský čaj #19 - Tencha
Tencha se zřídka konzumuje ve formě listů. Vztahuje se k listům, které jsou rozemlety čaj matcha. To znamená, že musí být 3 týdny před sklizní zastíněny a musí být odstraněny stonky, aby byly považovány za tencha.
Japonský čaj #20 - Asamushi Sencha

Japonský čaj #21 - Fukamushi Sencha
fukamushi Sencha je na druhém konci spektra páry. Zde jsou listy napařeny po dobu 80-200 sekund, čímž se list rozloží a umožní jeho větší stékání do šálku. To vytváří tmavší zelenou barvu a intenzivnější chuťový profil dušené zeleniny. fukamushi Sencha může také skvěle fungovat jako za studena vařené japonský čaj, a chladnější voda skutečně přináší některé ovocnější chuťové profily.
Japonský čaj #22 - Chumushi Sencha

Chumushi Sencha leží mezi Asamushi a Fukamushi a vaří se v páře standardních 40-80 sekund. Díky tomu je chuť tohoto středně dušeného čaje někde mezi těmito jemnějšími chuťovými tóny a intenzivní vůní dušené zeleniny, kterou můžete najít ve fukamushi. Sencha .
Japonský čaj #23 - Aracha
Aracha se vztahuje na surový čaj, který prošel některými kroky procesu výroby čaje, ale ne všemi. To není určeno pro spotřebitele, ale spíše čajové podniky, které se snaží dokončit čaj ve svém vlastním zařízení. Právě zde mají výrobci čaje možnost využít některé ze svých unikátních metod a strojů k zachycení specifického chuťového profilu. Důvodem, proč je tato Aracha cenná, je to, že enzymy v listech byly deaktivovány, takže si zachová svou zelenou barvu a chuť, zatímco čeká na finální produkci. Tyto lístky mohou být skladovány ve výrobním zařízení po delší dobu, zatímco čekají na zpracování, zatímco čerstvé čajové lístky zoxidují během několika hodin.
Japonský čaj #24 - Yamecha
Yamecha jednoduše odkazuje na čaj, který se vyrábí v Yame, malé oblasti ve Fukuoce, která si vybudovala poměrně dobrou pověst, zejména pro čaje ve stínu, jako je Gyokuro a kabuse Sencha . Yame je malá oblast z hlediska celkové produkce, ale je považována za jednu z nejvýznamnějších oblastí produkujících čaj kvůli své výjimečné kvalitě.
Japonský čaj #25 - Ujicha

Podobně jako Yame se i Uji pyšní výrobou japonského zeleného čaje. Uji je místo, kde se produkce zeleného čaje v Japonsku skutečně začala rozvíjet a dodnes je známá produkcí špičkových čajů. Ujicha pouze odkazuje na čaj, který byl vyroben v oblasti Uji, poblíž Kjóta.
Japonský čaj #26 - Tamaryokucha

Tamaryokucha je velmi podobný Sencha ale listy jsou svinuté do stočeného tvaru. Toto je čaj, o kterém jsme se hodně naučili, když jsme navštívili pana Fujisaka v Kumamotu a vyzkoušeli jeho Tamaryokucha bessaku poprvé.
Tamaryokucha shiraore, jako je ten na obrázku výše, může také obsahovat další stonky. Můžete vidět kombinaci stočených čajových lístků a rovných žlutých stonků. Tyto další stonky snižují obsah kofeinu v čaji a přidávají další minerály.
Japonský čaj #27 - Mecha
Mecha se vztahuje na čaj vyrobený z pupenů čajovníku, sklízených brzy na jaře. Z hlediska známkování je to někde mezi Gyokuro a Sencha .
Japonský čaj #28 - Sakuracha
Sakuracha je specialitou v období třešňového květu. Vyrábí se smícháním okvětních lístků třešňového květu „sakura“ a čajových lístků. Tyto okvětní lístky jsou většinou pro vzhled, protože nepřispívají tolik chuti do čaje.
Kde mohu japonské čaje vyzkoušet?

Pokud se chcete dozvědět více o různých typech japonské zelené čaje, dali jsme dohromady několik různých vzorkovnice čajů které vám umožní vyzkoušet všechny různé druhy čajů a zjistit, který z nich máte nejraději. Tyto vzorkovnice pokrývají různé typy čajů, různé pěstitelské oblasti, různé farmáře a různé kultivary. S některými vzorníky získáte také různé typy japonské čajové náčiní jako Čajová konvice Kyusu, pronásledovat metla matcha, chawan miska matcha a chashaku matcha lžička. Pokud si chcete pořídit veškeré čajové nádobí a vyzkoušet 43 různých druhů japonského zeleného čaje, doporučujeme vám jít do toho Giga Sampler, náš zdaleka nejúplnější vzorník japonských čajů.
Jaký druh čaje je v Japonsku nejoblíbenější?
Nejoblíbenější japonský čaj #1 - Sencha
Sencha je nejoblíbenějším druhem čaje v Japonsku, ale je také nejširší kategorií. Jednoduše odkazuje na čaj, který byl po sklizni napařen a poté srolován a vysušen. Tento čaj se připravuje vyluhováním lístků v teplé vodě a jejich oddělením při nalévání do konvičky kyusu. Čaj má silnou a sladkou chuť s tóny dušené zeleniny a nádechem citrusové svíravosti v dochuti.
Nejoblíbenější japonský čaj č. 2 – Matcha
Matcha čaj je také velmi populární v Japonsku, ale téměř nikdy ho neuvidíte v čisté podobě mimo japonský čajový obřad. Protože se jedná o práškový čaj, lze jej snadno kombinovat se všemi druhy dezertů, pečiva a samozřejmě zelený čaj matcha latte. K tomu používají méně kvalitní matcha resp latte matcha. The latte matcha může být stále dobrým čajem, ale některé kroky ve výrobním procesu jsou přeskočeny, aby byl levnější. Chuť je také mnohem silnější, což je vlastně dobrá věc, takže můžete ochutnat chuť čaje matcha přes všechnu smetanu a cukr.
slavnostní matcha je druh, který je určen ke konzumaci obyčejný. To najdete v Japonsku, ale je odkázáno na čajovny a čajový obřad, protože je mnohem ceněnější. Tento matcha prášek se vyrábí pomocí všech kroků, které jsme již dříve zmínili, včetně dlouhého stínování rostlin, pečlivého výběru listů, odstraňování stonků a mletí listů ve velkém žulovém mlýně. Tento slavnostní matcha má přirozenou sladkost a stačí ho pít bez mléka nebo cukru.
Je pro vás japonský čaj dobrý?
Existuje mnoho zdravotních výhod japonské čaje. Zatímco téměř všechny čaje by měly být považovány za zdravé ve srovnání s jinými nápoji, japonské čaje mít další výhody. Za prvé, mají tendenci být vyrobeny z mladších výhonků čajovníku, což znamená, že mají vyšší obsah živin. Za druhé, jsou často zastíněné, což zvyšuje hladiny chlorofylu a l-theaninu. L-theanin v zeleném čaji je to, co vám dává pocit klidu, bdělé energie, která může trvat po celý den.
Který japonský čaj je nejzdravější?
Pokud jde o hodnocení zdravotních přínosů zeleného čaje, existuje několik různých faktorů, které byste mohli hledat. Prvním jsou antioxidanty, jako je EGCG. V tomto případě byste měli skutečně jít na čaj bez stínu, protože čaje, které jsou vystaveny slunečnímu záření, produkují více katechinů jako ochranu před UV zářením. Pokud hledáte více uvolněného zaměření, které pochází z theaninu, budete chtít jít na dlouhý stínovaný čaj jako Gyokuro . Pokud hledáte kombinaci všeho, nemůžete udělat chybu čaj matcha. Protože je tento čaj práškový, můžete zkonzumovat celý list, čímž získáte vyšší koncentraci všech živin a minerálů.
Který japonský zelený čaj je nejlepší?
Otázka na nejlepší japonský zelený čaj záleží na tom, co hledáte. Pokud hledáte ranní čaj s vysokým obsahem kofeinu, můžete si vybrat něco jako Gyokuro nebo matcha. Pokud hledáte uklidňující večerní čaj, můžete zajít na bancha nebo Genmaicha . Pokud si chcete v zimě vychutnat příjemný zahřívací čaj, doporučujeme pečený čaj Hojicha a pokud v létě hledáte chladivé osvěžení, rozhodně byste měli vyzkoušet studené louhované fukamushi Sencha !
Kde koupit japonský čaj
Zatímco si můžete snadno koupit japonský čaj v mnoha různých obchodech s potravinami to bývají méně kvalitní, masově vyráběné čaje. Tyto větší čajové značky vám řeknou velmi málo o tom, kde byl čaj vyroben a kdo ho vyrobil. Pokud opravdu chcete získat důležité informace o čaji, než si ho koupíte, musíte opravdu vědět, na jaké farmě byl čaj vyroben.
Spolehlivý japonský čajový web by byl, Nio Teas! Čaj nakupujeme přímo od farmářů a dokonce se s nimi osobně setkáváme, abychom si prohlédli pole, zařízení a popili čaj s lidmi, kteří na jeho výrobě tvrdě pracovali. Když si prohlížíte naše stránky, můžete se nejen dozvědět o tom, jak se čaje vyrábí, ale také kdo je vyrobil. Díky plné průhlednosti si můžete čaj před zakoupením skutečně představit.
Jak vařit japonský čaj?
Když na to přijde vaření japonského čaje, záleží na druhu čaje, který vaříte. Zde je krátký průvodce, který je třeba mít na paměti při přípravě různých druhů japonských čajů 👇










