Drahý čaj obvykle stojí více z nějakého důvodu. Důvodů je mnoho drahý čaj je lepší než levný čaj a my se v tomto článku budeme zabývat několika z nich.
Poznáním těchto rozdílů se také naučíte, jak nepřeplatit za čaj. Levné čaje mohou být prodávány jako drahé čaje, aniž by byly ve skutečnosti lepší.
Až si příště koupíte drahý čaj, zde je to, co byste měli hledat:
#1 Kvalita listu

Samozřejmě tím více drahé čajové lístky bude sloužit k výrobě dražších čajů.
Ne všechny listy na čajovníku jsou si rovny a nejžádanější jsou nejmladší klíčky na vrcholu čajovníku.
Tyto mladší klíčky na čajovníku mají vyšší nutriční profil a mívají jemnější a sladší chuť.
Když se podíváte na nejdražší čaj v Japonsku, Gyokuro a matcha, všechny jsou vyrobeny z nejmladších listů.
Levný čaj jako bancha a Genmaicha se vyrábí ze starších listů čajovníku. Zatímco tyto listy jsou méně žádoucí, někteří lidé mají rádi jemnější chuť a nižší obsah kofeinu.
#2 Vzhled

Můžete také poznat rozdíl mezi drahý čaj a levný čaj pohledem na vzhled listů. Pro nejdražší čaj v Japonsku, Gyokuro chcete hledat velké, nelámané jehlice a tmavší barvu. To naznačuje, že listy mají vysoký obsah theaninu a že byly pečlivě zpracovány.
Zatímco tyto velké jehly jsou něco, co je třeba hledat v čajích Gyokuro a kabuse Sencha , nejsou něco, co najdete ve fukamushi Sencha nebo dušený čaj.
Tento čaj se napařuje delší dobu a při delším procesu napařování se čajové lístky stávají křehčími a snadněji se lámou. Tyto menší částice listů se rychle vsáknou do vody a vytvoří bohatý zelený nálev. U jiných čajů by tyto malé částice lístků byly negativním ukazatelem.
#3 Příchuť

Chuť je samozřejmě většinou subjektivní, ale existují určité aspekty drahé čaje díky nimž je chuť objektivně lepší než levné čaje. První je komplexnost chuti.
Velmi "plochá" chuť
U většiny čajových čajů zjistíte, že chuť čaje je velmi „plochá“. To znamená, že chuť jde opravdu jen jedním směrem. S prémiovým sypaným čajem získáte komplexní sortiment různých příchutí, z nichž všechny zažijete v různých časech. To vede k bohatšímu zážitku z degustace a to je důvod, proč jsou tyto čaje žádanější. Komplexní chuť těchto čajů může být vytvořena pouze nuancemi v procesu pěstování a výroby. Pokud tyto kroky přeskočíte, skončíte s a levný čaj a ploché chuti.
Hořkost
Druhým aspektem, pokud jde o chuť, je hořkost. Zatímco jemná hořkost může být příjemnou chutí v a zelený čaj, lze to velmi snadno přehánět. Drahé čaje mívají buď žádnou hořkost, nebo jen tolik, aby narušily patro, aniž by přehlušily ostatní chutě. S levné čaje na druhé straně máte tendenci cítit pouze hořkost, bez dalších rozeznatelných chuťových vlastností v čaji.
#4 Barva
Sypané listové čaje
Drahý čaj nemá jedno konkrétní barevné patro, které následuje, ale existují různé barvy, které byste měli hledat u různých druhů čajů.
Obecně platí, že vysoce kvalitní zelený čaj by měl být někde ve spektru od jasně žluté po tmavě zelenou, ale nikdy ne oranžový nebo hnědý. Když je likér uvařeného zeleného čaje oranžový nebo hnědý, obvykle to znamená a levný čaj.
Čaj, který je tmavě zelený, není nutně lepší než čaj, který je nažloutlý. Barva uvařeného čaje závisí na mnoha různých faktorech. Například, Gyokuro je více drahý čaj, ale barva je žlutá, zatímco barva fukamushi Sencha je mnohem zelenější. V tomto případě to souvisí s procesem vaření v páře. Když listy spaříte déle, získají zářivější zelenou barvu a více se jí uvolní do vody. Fukamushi Sencha .
Matcha barvy

Když přijde na matcha, jeden z nejdražší čaj v Japonsku, opravdu musíte najít prášek, který má jasně zelenou barvu.
Zelenější barva nemusí vždy znamenat lepší matchu, ale kroky, které jsou podniknuty při výrobě vysoce kvalitní matchy, poskytují jak jemnější chuť, tak i zelenější barvu. Když tyto kroky přeskočíte a vytvoříte a levný čaj, je pravděpodobné, že budete mít velmi hořkou matchu a matně zelenou nebo hnědou barvu.
#5 Cena
Je to dané drahé čaje bude stát více než levné čaje, ale kolik ještě? Když mluvíme například o matchi, vysoce kvalitní matcha by měla stát mezi 1 až 2 dolary za gram. Pokud se prodává za výrazně nižší cenu, většinou se jedná o nižší kvalitu. Velkou výjimkou je noike matcha super hladká Okumidori matcha vyrobená panem Noikem mimo Kjóto. Tento čaj má chuť, která konkurenční čaje zdvojnásobí jeho cenu.
Pokud jde o listové čaje, měli byste hledat někde v cenovém rozpětí 20 centů za gram až 45 centů za gram. S Gyokuro , a nejdražší čaj v Japonsku kromě matcha můžete očekávat, že zaplatíte mezi 30 centy za gram a 1 € za gram. The Gyokuro cha muzeum je zde velká hodnota. Díky pečlivému výrobnímu procesu pana Sakamota získává tento čaj bohatou a sladkou chuť, ale můžete ho získat za mnohem nižší cenu ve srovnání s jinými čaji. Gyokuro čaje.
#6 Pivovarnictví
Pokud porovnáte všechny levný čaj a všechny drahý čaj, existuje jedno společné téma, kterého si všimnete. Levný čaj se téměř vždy prodává v sáčcích a drahý čaj se téměř vždy prodává ve formě sypaných listů. Má to svůj důvod a je to stejný důvod, proč když si koupíte drahý čaj v sáčku, s největší pravděpodobností přeplatíte. Je to proto, že drahé čajové lístky jsou téměř vždy vyhrazeny pro sypané čaje.
Levný čaj se vždy konzumuje v čajových sáčcích
Pokud chce čajová společnost vyrobit velké množství levný čaj, budou se snažit nakoupit co nejvíce listového materiálu za co nejnižší cenu. Zákazníci tohoto masově vyráběného čaje budou pravděpodobně chtít, aby byl čaj připraven okamžitě a levně. Tato omezení neumožňují společnosti nakupovat nejžádanější listový materiál, takže téměř vždy nakupují listový materiál, který nelze použít pro prémiové čaje, protože to bude nejlevnější.
Čaj se pak musí dát do sáčku, aby mohl být rychle připraven bez správného čajového nádobí. Během tohoto procesu se listy musí rozemlít na „čajový prach“, aby se vešly do sáčku. To se také provádí, aby se čaj rychleji vyluhoval. Samotný sáček negativně ovlivní chuť čaje. V důsledku toho všechny drahé čajové lístky jsou vyhrazeny pro sypaný čaj, aby nedošlo k jejich zničení čajovým sáčkem. I kdyby je firma používala drahé čajové lístky v čajovém sáčku by chuť neodpovídala prémiovému sypanému čaji.
Drahý čaj se konzumuje jako sypaný čaj
Malé farmy mají často při výrobě na mysli specifický chuťový profil drahý čaj. Pečlivě pěstují rostlinu, zpracovávají listy a míchají čaj, aby zachytili to správné množství sladkosti, hořkosti a pikantnosti. Tyto malé šarže čajů se konzumují ve formě volných listů, přičemž od každého konkrétního druhu se vyrobí pouze několik kilogramů.
Když levný čaj je hromadně vyráběný v čajových sáčcích nebo v lahvovém čaji, tato nuance se ztrácí. Výrobce těchto hromadně vyráběných čajů si cení konzistence a nízké ceny, kterých nelze dosáhnout na úrovni jednotlivých farem. Když se rozhodnete pro sypaný čaj, získáte také mnohem více rozmanitosti a také můžete vyzkoušet čaje vyrobené na každé jednotlivé farmě, než se spoléhat na předem stanovený sortiment od hrstky společností.
#7 Živiny
Kromě toho, že má bohatší chuť, drahý čaj často obsahuje více živin. Spousta lidí, kteří konzumují levný čaj udělejte to pro zdravotní přínosy zeleného čaje, ale mohou vám chybět. Jak již bylo zmíněno, tím více drahý čaj v Japonsku se vyrábí z nejmladších výhonků čajovníku.
První sklizeň brzy na jaře
Vyrábí se také z první sklizně brzy na jaře. Během zimy je čajovník ponechán sám, aby „odpočíval“ a absorboval živiny z půdy. Tyto živiny se pak na jaře uvolňují do čerstvých klíčků. Drahé čaje jako Gyokuro , matcha a shincha se vyrábí z těchto mladších klíčků. Nejen chuť těchto látek je vynikající, ale také nutriční profil.
Více kofeinu
Tyto mladší klíčky také obsahují více kofeinu. Kofein je produkován čajovou rostlinou jako obranný mechanismus, který ji chrání před hmyzem. Mladší listy jsou křehčí a zranitelnější, takže produkují více kofeinu. V důsledku toho, drahý čaj jako Gyokuro a matcha mívá více kofeinu než levný čaj jako bancha a Genmaicha .
#8 Kultivace
Konečný rozdíl mezi levný čaj a drahý čaj je kultivace. Když vybíráte čaje, podívejte se, zda nenajdete informace o tom, jak se čaj pěstuje, protože to o čaji samotném mnohé napoví.
Základním pravidlem je, že čím obecnější název pro čaj máte, tím má tendenci být nižší kvality. Pokud se prodává jako jednoduše „zelený čaj“, je velká šance, že je vyroben z nejlevnějších dostupných lístků zeleného čaje. “Shincha Asanoka Kabuse” je znát, že čaj je první sklizeň (shincha), pochází z kultivaru Asanoka a před sklizní je dlouho zastíněn.
Tyto malé detaily o výrobním procesu ukazují, že bylo věnováno hodně péče, aby bylo dosaženo specifického chuťového profilu.
Měl by být jasně uveden kultivar nebo odrůda použitého čajovníku. Je to podobné jako u odrůd ve světě vína. Pokud se víno prodává jednoduše jako „červené víno“, je pravděpodobné, že jeho kvalita je velmi nízká.
Nepřeplácejte za levný čaj nebo drahý čaj
Je důležité upozornit na skutečnost, že drahé čaje mohou být předražené. Používáme slovo “drahý čaj” pro pohodlí, ale ve skutečnosti máme na mysli prémiový čaj nebo vysoce kvalitní čaj.
Samozřejmě, pokud se prodává nekvalitní čaj za vysokou cenu, lze o tom uvažovat drahý čaj. Abyste se vyhnuli přeplácení čaje, je důležité projít si tento seznam faktorů a zeptat se, proč je čaj drahý. Pokud nesplňuje některá nebo většinu těchto kritérií, je pravděpodobně předražená.
Proč je čaj v čajových sáčcích levný?
Nejde o to, že všechny čajové sáčky jsou levné a každý sypaný čaj drahý, ale spíše o to, že pijáci čaje, kteří se více starají o pohodlí, mají tendenci méně se starat o kvalitu. To platí pro ostatní druhy nápojů, s pivem v plechovkách vs. lahvovým a instantní vs. mletou kávou.
Proč je sypaný čaj dražší?
Spotřebitelé, kteří chtějí to nejlepší, nejvíce drahé čajové lístky nenapadlo by je dát do čajového sáčku. Důvodů je mnoho, v neposlední řadě chemické látky v čajovém sáčku narušující chuť. Díky tomu se prémiové čaje prodávají lidem, kteří oceňují kvalitu, a proto bývají o něco dražší.
Jak poznat levný sypaný zelený čaj?
Existují levné sypané čaje jako Hojicha které mohou být chutné a cenově dostupné, ale existují také nižší kvality levné čaje které jsou docela nepříjemné k pití. Obecně byste se měli vyhýbat japonským čajům jako Sencha a matcha vyrobené v Číně.
Měli byste se také vyhnout sypaným zeleným čajům, které mají oranžovou nebo hnědou barvu, protože jsou pravděpodobně nízké kvality a mohou být velmi hořké. Dávejte si také pozor na vágní podrobnosti, které jsou uvedeny v popisu, jako je původ.
Jaký je nejdražší čaj v Japonsku?
matcha
The nejdražší čaj v Japonsku na gram na gram základ je matcha. Matcha se může prodávat za pár dolarů za gram, což z něj činí nejdražší čaj podle hmotnosti v Japonsku. Jak již bylo řečeno, na vytvoření misky čaje matcha potřebujete pouze 2 gramy.
Gyokuro
The nejdražší čaj v Japonsku který je ve formě volných listů (ne v prášku). Gyokuro . Soutěžní stupeň Gyokuro mohou být oceněny až 2 dolary za gram, některé dokonce ve vzácných případech převyšují. Přesto se vše ostatní považuje za levný nápoj, protože výroba 4-5 šálků čaje by stála pouhých 10 dolarů. Ve srovnání s vínem je čaj stále velmi levný, a to i na vyšší úrovni.
