Když na to přijde jak osladit zelený čaj, jsou 3 různé možnosti.
Za prvé, můžete čaj osladit přímo přidáním věcí, jako je stévie nebo agáve.
Dále můžete jíst sladkost spolu s čajem, abyste jej nepřímo oslažili, aniž by se změnila chuť.
Nakonec si můžete vybrat sladší zelený čaj a připravit si ho správným způsobem, takže do něj nemusíte nic přidávat.
V tomto článku budeme diskutovat o 3 způsobech jak osladit zelený čaj, a mluvit o výhodách a nevýhodách každého z nich.
Projdeme také 11 způsoby, jak osladit čaj a 8 různých kousků sladkého jídla, které si můžete vychutnat vedle čaje. Začněme!
Jak osladit zelený čaj: 11 způsobů, jak osladit čaj bez rafinovaného cukru
Jedním ze způsobů, jak osladit zelený čaj, je rafinovaný cukr, kterému se budeme chtít vyhnout.
Nejen, že je rafinovaný cukr extrémně škodlivý pro vaše zdraví, ale také vám může skutečně bránit ve vychutnávání všech jemných chuťových vlastností zeleného čaje.
Pojďme přes 11 způsoby, jak osladit čaj použití jemnějších sladidel.
Mimochodem, pokud se chcete naučit, jak si připravit ten nejlepší šálek čaje pokaždé, bez cukru, budete si chtít přečíst tuto příručku 👉 Jak chutná zelený čaj, vysvětlili odborníci na čaj
#1 Bio med
Pokud se snažíte osladit čaj a přitom zachovat jeho přirozenější chutě, med může být slušným řešením. Mnoho sladších čajů má tyto sušené medové a květinové tóny, které budou medem docela dobře doplňovat. Med může být také příjemným způsobem, jak uklidnit krk v období nachlazení a chřipek, takže je dobré mít ho vedle zeleného čaje.
#2 listy stévie
Pokud hledáte Jak osladit zelený čaj bez použití jakýchkoli rafinovaných přísad, list stévie může být dobrým řešením. Přestože tento list neobsahuje žádný cukr, je neuvěřitelně sladký.
Název „stévie“ se vztahuje jak na celou rostlinu, tak je to také přezdívka pro „glykosidy steviolu“, což jsou sladké složky čištěné z listů stévie, díky nimž je extrakt 200–300krát sladší než stolní cukr. Ujistěte se, že to používejte s mírou!
#3 Bio kokosový cukr
Pokud dáváte přednost použití jiného druhu cukru ke slazení čaje, můžete zkusit použít kokosový cukr. Ve skutečnosti se nevyrábí z kokosových ořechů, ale spíše ze zaschlé mízy květů kokosové palmy.
Tento cukr je stále něco, čemu byste se měli vyhnout, ale je mnohem méně zpracovaný než rafinovaný třtinový cukr, takže může být zdravější alternativou. Stále to používejte střídmě, pokud můžete.
#4 Mátová nebo citronová šťáva
Přidáním trochy máty nebo citronové šťávy do vašeho zeleného čaje nemusí být sladší, ale může být chutnější. Toto malé zvýšení chuti stačí k tomu, aby se i ze skeptiků stali milovníci čaje.
To je dobré, pokud se snažíte ze svého jídelníčku úplně vyřadit cukr a sladidla. Může to být obtížné udělat to všechno najednou, ale přidáním malých přísad a příchutí tu a tam může být jednodušší obejít se bez cukru.
Jen spravedlivé varování, toto není nejlepší sladidlo pro matcha latte, protože citronová šťáva bude negativně reagovat s mlékem.
#5 Mandlové nebo sójové mléko
Protože mandlové nebo sójové mléko obsahuje sladidla, může to být další způsob, jak osladit čaj bez přímého přidávání cukru. Tato metoda je zvláště užitečná při přípravě a zelený čaj matcha latte.
Někdy do vašeho matcha latte dokonce nemusíte vůbec přidávat cukr, stačí smíchat prášek matcha se sójovým mlékem přímo. To osladí čaj a také udělá matcha latte hladší a krémovější. Někdy nejlepší sladidlo pro matcha latte není vůbec sladidlo, jen dobré sojové mléko.
#6 Datlový cukr
Datlový cukr je nejlepším typem sladidla pro mnoho různých receptů, ale bohužel v čaji tak dobře nefunguje. Datlový cukr se vyrábí ze sušených a práškových datlí, takže se v podstatě jedná spíše o sušené ovoce než o rafinovaný cukr.
Ze všech způsobů, jak osladit čaj, je tento možná nejzdravější. Jedinou nevýhodou je, že není rozpustný ve vodě, takže se nerozpouští přímo v horkém čaji jako granulovaný cukr a v důsledku toho to není dobrý způsob osladit čaj.
#7 Bio kokosová voda
Kokosová voda může mít přirozenou sladkost a dobře funguje s určitými druhy zeleného čaje prášek ze zeleného čaje matcha. Je to dobrý způsob, jak do zeleného čaje přidat trochu draslíku, elektrolytů a přirozené sladkosti a může to být další zdravá alternativa cukru.
#8 Agávový nektar
I když sladidla jako med a agávový nektar pro vás nejsou o moc lepší než cukr, mají spíše přirozenou sladkost, která může být lepším doplňkem čaje. Agávový nektar se vyrábí z nektaru kaktusu a trochu více rostlinná sladkost má tendenci fungovat lépe jako přísada do zeleného čaje.
Toto je také nejlepší sladidlo pro matcha latte protože se snadno vmíchá do nápoje a může jej osladit, aniž by to příliš ovlivnilo chuť.
#9 Přidejte ovoce
Do zeleného čaje můžete přidat i nějaké ovoce. Toto je nejzdravější způsob, jak osladit čaj a může to být zábavný způsob, jak dostat svůj denní příjem ovoce dovnitř. Stačí přidat pár mražených jahod do zeleného čaje uvařeného za studena a budete mít příjemný ovocný a osvěžující nápoj, který si můžete vychutnat v létě.
Toto není nejlepší sladidlo pro matcha latte protože chutě jsou příliš složité a je to skoro jako byste pili smoothie místo latté.
#10 Bio javorový sirup
Javorový sirup funguje překvapivě dobře jako sladidlo pro zelené čaje, jako je matcha, ale může fungovat ještě lépe v pečených čajích, jako je např. Hojicha . Hojicha je skvělý čaj na podzim a rozehrává tyto teplejší tóny kávy, karamelu a čokolády.
Díky tomu je javorový sirup jedním z nejlepších způsoby, jak osladit čaj jako Hojicha , Dáme vám pěkný sladký šálek čaje, který si můžete vychutnat v příjemném podzimním odpoledni.
#11 Blackstrap melasa
Blackstrap melasa je další zdravou alternativou k rafinovanému cukru, ale může to být trochu získaná chuť. Nedoporučovali bychom to používat jako sladidlo pro většinu druhů Japonské zelené čaje protože chutě se mohou střetávat, ale může to fungovat pro těžší pečené čaje, jako je Hojicha .
Podívejte se na video o 5 způsobech, jak osladit čaj bez rafinovaného cukru
5 důvodů, proč pít čaj bez cukru
#1 Čaj je přirozeně zdravá pochoutka
Pokud jste se v článku dostali až sem, pravděpodobně už víte, že čaj je zdravý nápoj. Pozitivní účinky zeleného čaje jsou bohužel často negovány přidáním velkého množství cukru. Zelený čaj je prakticky bez kalorií, ale když vy osladit čaj, v podstatě to měníte na sodovku. To svým způsobem hodně maří účel čaje, který je oslavou jednoduchosti.
#2 Vyhněte se havárii
Pokud jste někdy měli příliš mnoho cukru, nepochybně jste zažili cukrovou havárii. Když jste byli malí, mohlo to být v pořádku, ale teď, když máte co dělat, nemůžete si dovolit náhlý pokles energie! Když přestanete používat cukr osladit čaj, vyhnete se také negativním vlivům, které cukr doprovázejí.
#3 Ušetřete peníze s více infuzemi
Když vaříte vysoce kvalitní sypaný čaj, můžete z listů získat několik nálevů. Můžete použít 5 gramů listů na přípravu 4-5 samostatných šálků zeleného čaje, každý s jinou příchutí.
Pokud si budete moci vychutnat každé uvaření čaje, můžete skutečně ušetřit. Každý šálek čaje přijde jen na pár centů, pokud jej připravíte správně, a rozdíl mezi vysokou a nízkou kvalitou je jako noc a den!
#4 Zjednodušte proces vaření
Čaj je ve své podstatě jednoduchý, vše, co děláte, je přidávání lístků do vody. V této jednoduchosti je složitost a to je jedna z nejlepších částí čaje!
Jednoduchost čaje se ztratí, když začnete osladit čaj nebo do nálevu přidejte další přísady. Udělejte si laskavost a vraťte se k základům. Možná zjistíte, že na pouhém přidání listů do vody a vysypání do šálku je něco meditativního.
#5 Ochutnejte svůj čaj
Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, a to je chuť vašeho čaje. Chuť čaje je vším, a pokud ji nemůžete zažít v její plné a nejčistší podobě, opravdu ji nezažijete.
Když vy osladit čaj, je to skoro, jako byste se na to dívali přes zamlžené brýle. Jemná sladkost, jejíž kultivace vyžaduje tolik práce, je ztracena, a dokonce i příjemná hořkost, kterou si mnoho pijáků čaje užívá, je zcela k nepoznání.
Na prožívání nápoje přesně tak, jak to farmář zamýšlel, je něco, co přináší hlubší spojení s pijákem a polem, na kterém byl čaj vyroben.
6 zlatých pravidel pro sladší čaj bez cukru
Přáli jste si někdy, aby byl váš zelený čaj o něco sladší? Namísto přidávání cukru do čaje a pozměňování přirozené chuti existuje 5 tipů, které můžete použít k tomu, aby váš čaj chutnal sladší.
#1 Vyberte si čaj ze sladkého kultivaru
Náš první tip se týká samotného výběru čaje. Přestože všechny čaje pochází ze stejného druhu rostliny, existují stovky nebo dokonce tisíce odrůd čajovníku.
Tyto odrůdy se nazývají kultivary a jsou jedním z mnoha způsobů, jak je čajový farmář schopen ovládat chuť produkovaného čaje. Zatímco většina japonských zelených čajů pochází z kultivaru Yabukita, jedná se ve skutečnosti o jednu z hořčích odrůd japonských čajovníků používaných pro zelený čaj. Hlavním důvodem použití této rostliny je to, že je houževnatější a odolnější vůči mrazu středního Japonska.
V jižním Japonsku jsou schopni pěstovat širší škálu odrůd čajovníku, které mohou být mnohem sladší než Yabukita. Pokud hledáte sladší čaj, sáhněte po jednom z kultivaru Saemidori nebo kultivaru Asatsuyu. Pouhým záměnou kultivaru čaje, který pijete, může být o něco sladší, ale o sladkosti rozhoduje ještě více faktorů.
#2 Jděte na čaj ve stínu
Druhým tipem je jít na stínovaný zelený čaj. Pokud chce farmář vytvořit sladší zelený čaj, zakryje čajovník několik dní před sklizní speciální síťovinou. Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat sladký a slaný theanin na více hořké katechiny. Pro zachování vyššího obsahu theaninu je potřeba čajovník těmito sítěmi odříznout od slunečního záření.
Čím déle je rostlina zastíněna, tím může být sladší. Stínovaný Sencha čaje mohou být zastíněny asi týden. Pokud je čajovník zastíněn déle než 10 dní, je považován za kabusechu.
Pokud je čajovník zastíněn celých 21 dní nebo déle, lze jej použít k výrobě Gyokuro nebo matcha, dva nejcennější zelené čaje v Japonsku. Pokud opravdu chcete sladký čaj, měli byste zkusit najít a Gyokuro nebo Kabusecha.
The Gyokuro Cha Meijin se například vyrábí ze sladkého čajovníku Saemidori a před sklizní je 3 týdny zastíněn, což mu dodává příjemnou teplou sladkost.
#3 Uvařte čaj při nižší teplotě
Jakmile budete mít svůj čaj, budete se chtít ujistit, že jej vaříte správně. Třetím tipem pro výrobu sladšího čaje je použití vody s nižší teplotou. Naštěstí pro fanoušky sladkých čajů se hořké složky zeleného čaje hůře extrahují. Pokud použijete vodu, která je horká, tyto hořké katechiny se extrahují a přehluší sladší chutě čaje. Co chcete udělat, je použít vodu s nižší teplotou nebo dokonce uvařit čaj za studena. Vařit teplé Gyokuro , doporučujeme použít vodu o teplotě 60 stupňů Celsia nebo 140 stupňů Fahrenheita. Vznikne tak čaj s menší hořkostí.
Vaření za studena
Extrémnější verzí je vařit čaj studenou vodou. Tuto metodu někteří používají k výrobě sladších a jemnějších čajů. Stačí přidat 5 gramů čajových lístků na dno džbánu, zalít trochou vody pokojové teploty a nechat několik hodin uležet. Po uplynutí času pak můžete džbán nalít do sklenice a budete si moci vychutnat příjemně chladivý osvěžující šálek sladšího zeleného čaje.
#5 Čaj vařte kratší dobu
Kromě vaření při nižší teplotě se také chcete ujistit, že nevaříte příliš dlouho. I když to nemusí platit pro čaj louhovaný za studena, i 60 stupňů Celsia stačí k odstranění hořkosti, pokud je ponecháno několik minut příliš dlouho.
Doporučujeme louhovat 2 minuty Gyokuro a 1 minutu, pokud jde o jiné druhy japonského zeleného čaje. Důvod Gyokuro louhuje se o něco déle, protože je pevněji svinuté, takže potřebuje více času, než se listy otevřou a uvolní svou chuť do vody. Je také méně katechinů v Gyokuro , takže je k extrakci méně hořkosti.
#6 Jezte sladkosti k čaji
Pátý a poslední tip, pokud jde o přípravu sladšího šálku zeleného čaje, je jíst sladkosti vedle něj. V Japonsku není běžné přidávat sladidla do zeleného čaje, ale běžné je přidávání dezertů.
Důvodem je to, že když si osladit čaj narušuje chuť, takže to nelze opravdu ocenit. Když si k čaji dáte něco sladkého, dokážete ocenit obojí, ale sladká chuť ve vašem patře přetrvává.
Pojďme se podívat na seznam 8 různých tradičních sladkostí, které můžete pít se svým zeleným čajem, abyste si jej přirozeně osladili.
Nejlepší párování potravin pro přirozené oslazení čaje
#1 Mochi
Nejběžnější párování zeleného čaje, zejména matcha, je mochi. Mochi se vyrábí roztlučením lepkavé rýže do těsta. Často se pak obaluje kolem něčeho sladkého, jako je pasta z červených fazolí adzuki. To vytváří dezert, který je sladký i slaný a vyhlazuje některé z hořkých chutí zeleného čaje. Pokud se chcete vyhnout rafinovanému cukru, můžete na rande použít něco jako mandlové máslo, které může fungovat i jako skvělá sladká a slaná jídla.
#2 Osenbei
Senbei nebo pečené rýžové sušenky mohou být skvělou svačinou, kterou si můžete vychutnat s japonskými zelenými čaji. I když nejsou sladké, mohou pomoci snížit jakoukoli hořkost, kterou byste mohli zažít, a přidat příjemnou praženou chuť. To může skutečně zlepšit váš zážitek z pití, zejména u pečených čajů, jako je Hojicha a Kamairicha . Cereální chuť se také dobře hodí ke škrobovitějším čajům, jako jsou Genmaicha . Vyzkoušejte to a dejte nám vědět, co si myslíte!
#3 Yokan
Yokan je jednou z nejčastějších sladkostí, které se pijí spolu s matchou. Tato konzistence této sladkosti je něco jako pevné želé, vyrobené z kombinace červených fazolí, agaru a cukru. Je to velmi sladké a vše, co potřebujete, je malá kostka nebo dvě, abyste skutečně zvýšili sladkost vašeho zážitku ze zeleného čaje.
#4 Nama-Choco
Nama-choco je v podstatě japonská verze francouzského Ganache. Jedná se o čokoládový lanýž s krémovou čokoládovou náplní. Tato sladká a čokoládová příchuť se lépe hodí k tmavým pečeným čajům Hojicha protože chuť má tendenci se střetávat s nepraženými zelenými čaji, jako je matcha.
#5 Tvarohový koláč
Dezert jako tvarohový koláč má tendenci se dobře kombinovat s čajem matcha. Když hledáte chuťový pár pro matcha, opravdu se chcete držet potravin, které jsou sladké, ale neutrální.
Vzhledem k tomu, že tvarohový koláč má sladkou a krémovou chuť, dobře se hodí k čaji matcha, aniž by se s příchutí střetával.
To znamená, že nejlepší párování jídla pro oslazení vašeho zeleného čaje by bylo... a tvarohový koláč matcha nebo a baskický tvarohový koláč matcha!
#6 Čokoláda
Jak jsme již zmínili, matcha funguje nejlépe se sladkými a neutrálními příchutěmi, takže s matchou použijte bílou čokoládu. Pokud jde o hořkou čokoládu a mléčnou čokoládu, můžete experimentovat s pečenými čaji, protože tyto teplejší chutě se nebudou tolik střetávat.
#7 Ovoce
Klasickým párováním japonského zeleného čaje je samozřejmě ovoce. Než byl v roce 1600 z Evropy přivezen rafinovaný cukr, většina wagashi nebo japonských sladkostí byly jen různé druhy ovoce. Mezi naše oblíbené patří jahody a datle. Pokud si k čaji matcha dáte sušené nebo čerstvé datle, možná ani nebudete muset shánět nic jiného.
#8 Tsukemono
Jedná se o japonské okurky a podávají se v té či oné podobě prakticky ke každému japonskému pokrmu. Na západě je u nás možná nejznámější nakládaný zázvor, který se běžně podává k sushi. To má mnohem teplejší chuťové profily, se kterými se dobře pracuje Kamairicha a Hojicha . Tradičnější nakládaná zelenina, jako je zelí a okurka, může fungovat lépe s nepraženými čaji Sencha .
Závěrečná slova o tom, jak osladit zelený čaj
Když dojde na otázku jak osladit zelený čaj, musíte nejprve zjistit, kde jsou vaše priority. Pokud vám opravdu záleží na zdraví, nebo chcete naplno prozkoumat svět sypaného zeleného čaje, opravdu doporučujeme co nejvíce se vyhýbat slazení zeleného čaje. Když čaj nesladíte, můžete ho opravdu zažít přesně tak, jak to výrobce zamýšlel, a to je zážitek, který stojí za to. Pokud čas od času potřebujete jen něco sladkého, je samozřejmě dobré si pohrát s různými sladidly a párováním jídla. Cokoli vám přiblíží svět čaje, plně podporujeme!