Jaké jsou rozdíly mezi Shiboridashi vs Hohin?

Když mají lidé problém se rozhodnout, zda chtějí a Shiboridashi vs Hohin, je třeba zvážit několik různých faktorů. Obě tyto konvice mají vlastnosti, díky kterým se dokonale přizpůsobí určitým situacím, a každá může mít své výhody i nevýhody. V tomto článku rozebereme vlastnosti Shiboridashi vs Hohin a uvidíme, jak se porovnávají.

 

Co jsou shiboridashi vs hohin?

Než budeme mluvit o rozdílech, pojďme stručně definovat tyto dvě konvice:

Shiboridashi: Název v překladu znamená „vytlačit“ a používá se jako způsob přípravy menších, hutnějších nálevů prémiového japonského zeleného čaje. 

Hohin: Název v překladu znamená „lahev s pokladem“ a je určena k vaření speciálních čajů ve větších šálcích, ale lze ji použít i k vaření běžnějších každodenních čajů.

 

Podobnosti šiboridashi a hohin

I když je tento článek věnován zkoumání rozdílů mezi shiboridashi vs hohin, je důležité poznamenat, že existuje také poměrně málo podobností.

Za prvé, konvice plní podobnou roli. Zatímco japonská konvice na kyusu je spíše každodenní čajová konvice, houhin a shiboridashi jsou spíše určeny pro prémiové čaje. Houhin je určen pro prémii  Sencha čaj zatímco shiboridashi je skutečně určen k přípravě nejvyšší třídy  Gyokuro při skutečně výjimečných příležitostech. Přesto obojí slouží jako způsob, jak připravit víc než jen každodenní čaj.

Také čajové konvice sdílejí relativně jednoduchý design pouze s víkem a základnou. Na těchto konvicích není žádná rukojeť, což znamená, že ji držíte přímo při nalévání. Podrobněji se tomu budeme věnovat v pozdější části.

 

Velikost

Při srovnání shiboridashi vs hohin je těžké říct, který z nich je skutečně větší, protože jsou to tak různé tvary. Vodní kapacita shiboridashi je obvykle mezi 50-70 ml, zatímco houhin může být snadno 150 ml-200 ml. Už tento rozdíl sám o sobě říká, že existují čaje, které se lépe připravují s konvičkou shiboridashi vs hohin.

Pokud plánujete vařit větší šálky čaje, nebudete moci použít shiboridashi, protože kapacita je příliš malá na přípravu plného šálku čaje. Pokud opravdu chcete vytvořit koncentrovaný nálev z Gyokuro nebo Sencha , nemůžete být lepší než shiboridashi. Toto je opravdu čajová konvice pro zvláštní příležitosti.

 

Tvar

Jedna z prvních věcí, které si všimnete, když porovnáte shiboridashi vs hohin, je tvar čajového nádobí. Shiboridashi má široký, plochý design a hohin je mnohem hlubší. To nutně neznamená, že je jeden lepší nebo horší, jsou to jen různé možnosti designu mezi dvěma kusy čajového nádobí.

Hlubší konvička hohin umožňuje čaji větší prostor pro vertikální expanzi. Někdy, když se čajové lístky roztáhnou, hromadí se na sebe a houhin to umožňuje, aniž by bylo nutné do konvice přidávat příliš mnoho vody.

Shiboridashi na druhé straně umožňuje více horizontálního prostoru pro roztažení čajových lístků. To funguje dobře při vaření s velmi malou kapacitou, protože listy můžete zcela ponořit, aniž byste jim umožnili pohybovat se na sobě. Rozdíl mezi shiboridashi a hohin spočívá v tom, zda chcete, aby listy měly více vertikálního prostoru nebo horizontálního prostoru.

 

Jak používat shiboridashi vs houhin

Existuje několik klíčových rozdílů nejen s designem každé konvice, ale také s tím, jak ji používáte. Krátce porovnáme techniku vaření čajových konvic shiboridashi vs hohin.

 

Jak používat shiboridashi

  1. Rozložte přikrývku o hmotnosti 5 gramů Gyokuro čajové lístky na dně konvice
  2. Jemně pokapejte listy 50 ml vody o teplotě 50-60 stupňů Celsia, aniž byste je míchali
  3. Nechte listy nerušeně 2 minuty uležet
  4. Umístěte víko tak, abyste vylévali přes hliněný filtr, a uchopte konvici 4 prsty na základně a palcem nahoře
  5. Nechte vodu jemně vytékat z konvice hubicí

 

Jak používat houhin

  1. Umístěte 5 gramů Gyokuro nebo Sencha listy na dně konvice
  2. Zalijte 150 ml vody o teplotě 60 stupňů
  3. Nechte listy 1-2 minuty nerušeně uležet
  4. Uchopte konvici prstem na každé straně a třetím prstem na horní straně
  5. Nakloňte zápěstí, aby čaj mohl nalít přes filtr a do šálku

 

Filtr

Filtr je pozoruhodný rozdíl mezi konvicí Shiboridashi a hohin. Podobně jako u kyusu má houhin pořádný hliněný síťový filtr, který prosívá listy. Ta je umístěna těsně před výlevkou, takže listy mohou být při nalévání automaticky odfiltrovány. Výhoda porcelánového nebo hliněného filtru spočívá v tom, že nemá negativní dopad na chuť čaje stejným způsobem jako kovový filtr. 

Podhodnocený filtr

Shiboridashi technicky má filtr, ale je to mnohem více minimalistický design. Když se podíváte na dno konvičky, všimnete si zcela hladkého zakončení s jedinou výjimkou a tou jsou 3 malé zářezy vytesané do hlíny. Tyto zářezy umožňují, aby voda protékala a přitom stále zachycovala větší listy. Protože shiboridashi je určen k přípravě větších listů japonských zelených čajů jako Gyokuro a kabuse Sencha , nemusí mít tolik ve způsobu filtru

Filtr uvnitř víka

I když je u shiboridashi unikátní filtr ve víku, shiboridashi, které máme na našich webových stránkách, to poskytuje jako další možnost, jak konvici učinit univerzálnější. Pokud zjistíte, že se vám do šálku dostává příliš mnoho menších úlomků lístků, můžete víko umístit tak, aby tento zabudovaný hliněný filtr směřoval k přední výlevce, a nalévat přes něj. Získáte tak další filtr pro zvýšení rychlosti nalévání, ale také odfiltrování menších listů.

 

Zacházet s

Jednou z hlavních podobností mezi shiboridashi vs hohin je ve skutečnosti to, že oba jsou bezúchytkové čajové konvice. Čajová konvice kyusu je pravděpodobně nejznámější japonská čajová konvice a jejím charakteristickým rysem je boční rukojeť. To, co dělá houhin a shiboridashi jedinečnými, je to, že nemají boční rukojeť a konvičku vlastně držíte přímo při nalévání.

Pokud máte zájem dozvědět se rozdíly mezi šiboridashi a konvičkou kyusu, vše se dozvíte v tomto článku zde

Jedinou výjimkou je, že některé typy konvic Houhin mají na boku dva malé hrbolky, které usnadňují držení konvice při nalévání. Technicky je nelze považovat za „držadla“, ale nalévání trochu usnadňují a díky nim je méně pravděpodobné, že si při nalévání opaříte ruce. 

 

Nalévání

Konečný rozdíl mezi shiboridashi a hohin spočívá v nalévání. Při nalévání konvičky hohin je důležité udržovat 3 kontaktní body. Můžete položit jeden prst na každou stranu konvice a prst nebo kloub na vršek konvice. To je velmi podobné poloze prstů gaiwanu, což je docela podobný kus čajového nádobí, který nemá hubici hohinu.

Důvod, proč potřebujete 3 kontaktní body, je ten, že základna konvičky hohin je příliš malá na to, aby se v ní správně „sendvič uchopil“. U shiboridashi máte na dně konvice tolik plochy, že můžete pohodlně opřít čtyři prsty o dno konvice a palcem držet horní hrbolek. S shiboridashi používáte vodu s tak nízkou teplotou, že se opravdu nemusíte bát, že si opaříte ruce, i když jsou na dně konvice, která bývá nejteplejší částí. 

 

Konečný verdikt Shiboridashi vs Hohin

Zatímco obě tyto konvičky lze použít k přípravě prémiových šálků japonského zeleného čaje, shiboridashi opravdu exceluje, pokud jde o přípravu čaje pro zvláštní příležitosti. Pokud to opravdu chcete brát vážně Gyokuro čaj, doporučujeme vyzkoušet shiboridashi. Pokud ještě nemáte konvici na kyusu a hledáte spíše víceúčelovou konvici, je hohin lepší volbou.

Otázky kostí

  1. Kyusu je čajová konvice s bočním držadlem, střední vodní kapacitou určená k výrobě větších šálků Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha a další. Víte, jaké jsou rozdíly mezi šiboridashi vs kyusu?
  2. Jméno Gaiwan v podstatě se překládá jako „miska s víkem“ a je to jen velmi jednoduchý kus čajového nádobí, který obsahuje víko, misku a základnu. Dokážete nám poskytnout všechny podobnosti mezi Shiboridashi vs Gaiwan?
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4