Když mají lidé problém se rozhodnout, zda chtějí a šiboridashi vs kyusu, je třeba zvážit několik různých faktorů. Obojí japonské čajové nádobí mají vlastnosti, díky kterým se dokonale přizpůsobí určitým situacím, a každý může mít své výhody a nevýhody. V tomto článku rozebereme vlastnosti shiboridashi vs kyusu a uvidíme, jak se porovnávají.
Co je konvice Shiboridashi a Kyusu?
Zde je rychlá definice každého typu čajového nádobí:
Shiboridashi: Plochá konvice s malou vodní kapacitou určená k výrobě malých koncentrovaných šálků Gyokuro a Sencha čaj.
japonská konvice na kyusu: Čajová konvice s bočním uchem se střední kapacitou vody určená k výrobě větších šálků Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha a další.
Velikost
První věc, které si všimnete při porovnávání shiboridashi vs kyusu, je velikost a tvar. Konvička kyusu je mnohem kulatější a obecně pojme větší objem vody. Shiboridashi je mnohem plošší a pojme jen malé množství vody.
Pokud plánujete vaření větších šálků zeleného čaje jako Sencha , Hojicha a kukicha, určitě má smysl jít na konvičku na kyusu. To vám umožní použít 5 gramů listů a 150 ml vody, což je standardní poměr listů k vodě pro většinu druhů japonského zeleného čaje.
Menší šálky pro zvláštní příležitosti
Pokud připravujete bohatší šálky o Gyokuro a kabuse Sencha pro zvláštní příležitosti je shiboridashi rozhodně správnou volbou. Pro přípravu čaje v této konvici můžete rozložit deku o 5-7 gramech Gyokuro listy na dně konvičky a poté pokapejte 50ml vody navrch. Vznikne tak super koncentrovaný čaj s bohatým umami a těžkým, hustým pocitem v ústech, který pokryje váš jazyk chutí.
Víčko
Při porovnávání víka šiboridashi vs kyusu si všimnete dvou věcí. První je, že víko je na shiboridashi jednoznačně mnohem plošší, protože se musí vejít do mnohem širší konvičky. Víko má také zabudovaný jílový filtr. Toto víko je volitelné, pokud chcete připravovat menší listové čaje, nebo chcete-li zvýšit rychlost nalévání.
Víko kyusu je mnohem menší a jednodušší, pouze s otvorem v horní části, který pomáhá výměně vzduchu. Tento jednodušší design by následovala většina víček od shiboridashi, ale konvice, pro které jsme vybrali Nio Teas mají vestavěný filtr, díky čemuž jsou zcela jedinečné.
Filtr
Jak jsme již zmínili, mezi filtrem shiboridashi vs kyusu je rozdíl díky tomu, že shiboridashi má ve víku zabudovaný filtr. Rozdíl je také, pokud jde o hlavní filtr každé konvice.
U kyusu zjistíte, že v hlavním těle konvice je mnohem složitější filtr. Jedná se buď o jemně tkané kovové pletivo, nebo o hliněný filtr s vyřezanými malými otvory.
Kovová síťka funguje skvěle pro listy s menšími částicemi, jako je fukamushi Sencha . Pokud je jedna část filtru ucpaná, voda se může snadno pohybovat a protékat jinou částí. To zabraňuje ucpání a usnadňuje nalévání fukamushi Sencha čaje.
Hliněný filtr trochu ztěžuje nalévání čaje jako fukamushi Sencha , ale má další výhodu v tom, že neobsahuje kov. Mnoho zkušenějších pijáků čaje tvrdí, že kontakt jakéhokoli kovu s listy ovlivní jeho chuť. Pokud to s konkrétním druhem čaje chcete opravdu brát vážně Gyokuro , měli byste jít pro černé kyusu, která má vestavěný jílový filtr.
Filtry Shiboridashi vs kyusu
Shiboridashi to jde o krok dále. Protože se obvykle používá pouze k přípravě čajů s většími listy Gyokuro a kabuse Sencha , hlavní filtr shiboridashi je neuvěřitelně podhodnocený. Jen si všimnete 3 malých zářezů vyrytých do hlíny nebo shiboridashi. Ty jsou tak akorát, aby propustily vodu, ale ne větší čajové lístky. Díky minimalistickému designu tohoto filtru získáte rychlé a konzistentní nalévání z vašeho shiboridashi.
Důvod, proč chcete rychlejší a konzistentní nalévání, je ten, že nechcete čajové lístky přepařit. Jakmile uplyne čas louhování, chcete čaj rychle vylít, aby se nevyloučil. Pokud vylití veškeré vody z konvice trvá 20 sekund, nebudete moci mít tolik kontroly nad dobou louhování.
Zacházet s
Rukojeť (nebo její nedostatek) na shiboridashi vs kyusu je konečným ohromujícím rozdílem mezi těmito dvěma čajovými konvicemi. Čajová konvice kyusu má toto ikonické boční držadlo, které se stalo jednou z jejích hlavních předností.
Boční rukojeť je vyrobena z vydlabané hlíny. To rychle odvádí teplo, takže si při nalévání nepopálíte ruku, i když je konvička naplněna horkou vodou. Boční rukojeť také umožňuje jemnější pohyby při nalévání, což znamená, že k vylití krásného proudu lahodného zeleného čaje stačí pouhé otočení zápěstí.
Rozdíl v rukojeti shiboridashi vs kyusu
Naproti tomu shiboridashi nemá rukojeť. Místo toho ji máte nalít s palcem nahoře a 4 prsty opřenými o základnu. Je to dost jednoduché a nepopálíte si ruce, protože budete pravděpodobně používat vodu s velmi nízkou teplotou. Konvička shiboridashi má také nahoře malé tlačítko, které můžete použít jako opěrku prstů. Díky tomu je mnohem snazší dosáhnout správné polohy prstů dolů a nalévat ladněji.
Konečný verdikt Shiboridashi vs kyusu
Porovnání shiboridashi vs kyusu je otázkou, položit si otázku, jaké čaje typicky připravujete, a porovnat různé vlastnosti těchto dvou konviček. Pokud máte tendenci připravovat více Gyokuro , kabusecha a Sencha čaje, měli byste jít na shiboridashi. Pokud dáváte přednost více čajové konvici vše v jednom, která umí skvěle vařit Gyokuro a Sencha , ale také karigane, Hojicha , Genmaicha a bancha, můžete dát přednost kyusu.
Ať už se rozhodnete jakkoli, jsem si jist, že oceníte jemné řemeslné zpracování těchto dvou hliněných konvic. Jsou vyrobeny z velmi kvalitní hlíny a čekají jen na to, až se z nich připraví chutné a barevné šálky japonského zeleného čaje!
Otázky kostí
- Hohin, přeloženo jako “pokladní láhev“, je navržena pro vaření speciálních čajů ve větších šálcích, ale lze ji použít i pro vaření běžnějších každodenních čajů. Víte, jaké jsou rozdíly mezi Shiboridashi vs Hohin?
- Jméno Gaiwan v podstatě se překládá jako „miska s víkem“ a je to jen velmi jednoduchý kus čajového nádobí, který obsahuje víko, misku a základnu. Dokážete nám poskytnout všechny podobnosti mezi Shiboridashi vs Gaiwan?