jak vyrobit pěnu matcha

Promluvme si o jak vyrobit pěnu matcha. V tomto článku rozebereme, proč vaše matcha nepění, a také se s vámi podělte o pár tipů, jak můžete zlepšit výrobu matchy a jak si vyrobit pěnovou matchu doma. 🍵🍃

Co je matcha pěna

Dobře připravený čaj matcha na něm přirozeně vytvoří pěnu. To pravděpodobně souvisí s kombinací obsahu saponinů a aminokyselin.

Některé matcha produkuje více matcha pěna než ostatní, a to je mnohými pijáky matcha považováno za ukazatel kvality.

Proč je matcha pěna důležitá?

Nejprve si stručně probereme, proč chcete pěnu navrchu vaší matchy. Tato pěna není jen proto, aby matcha vypadala hezky, ale také čaj provzdušňuje, dodává mu jemnější texturu a krémovější chuť. Vysoce kvalitní matcha by měla chutnat téměř jako latte, a to i bez přidání mléka nebo cukru. Pěna pomáhá vytvořit tento efekt tím, že mu dodává lehkou a vzdušnou konzistenci. I když tuto pěnu matcha ukazujeme ve spoustě našich videí, mnoho lidí nám říká, že ji nejsou schopni znovu vytvořit vlastní matchou doma, takže jsme chtěli vytvořit malého průvodce, který by vysvětlil, co by mohlo být špatně.

Proč se vám nedaří napěnit vaši Matchu – 5 důvodů

 

Jak vyrobit matcha pěnu? 

Když na to přijde jak vyrobit pěnu matcha, je 5 důležitých věcí, na které byste měli myslet. Po přečtení tohoto seznamu byste měli vědět jak vyrobit pěnovou matchu sami bez problémů! 

1. Získejte správné nástroje

Než se zeptáš jak vyrobit pěnu matcha, ujistěte se, že máte všechny správné nástroje. Nejdůležitější nástroj, pokud jde o výrobu a matcha pěna je metla matcha, chasen nebo bambusová metla. Tento nástroj je vyroben z jednoho kusu bambusu a 100 malých štětin se rychle pohybuje vodou, aby provzdušnilo čaj. Ve srovnání s kovovou metličkou vytváří bambusová metla mnohem více pěny a dělá to mnohem tišeji, takže se lépe hodí pro vaši ranní matcha rutinu. 

2. Kupte si prémiovou matchu 

Pokud se opravdu chcete učit jak vyrobit pěnu matcha jako profík byste si měli koupit prémiový prášek matcha. Kvalitu matchy můžete skutečně vyzkoušet podle toho, jak dobře pění. Vysoce kvalitní matcha, která je bohatá na aminokyseliny, by se měla snadno napěnit, ale když použijete nekvalitní matcha, může být velmi obtížné vyrobit matcha pěna. Když půjdete na první sklizeň, ceremoniální matcha, nejenže získáte lepší chuť z vaší matchy, ale také uvidíte jak vyrobit pěnovou matchu doma.

3. Prosejte prášek

jak vyrobit pěnu matcha nezačíná pouze mícháním čaje matcha, ale dokonce i proséváním prášku. Když je prášek matcha vystaven vlhkosti ve vzduchu, začne tvořit shluky. To neznamená, že matcha je nekvalitní nebo že se pokazila, ale to představuje problém, pokud jde o zápalkovou pěnu. 

Klíč k jak vyrobit pěnovou matchu zajišťuje, aby byl prášek rovnoměrně vmíchán do vody. To může být velmi obtížné, když máte v matche hodně shluků, protože se ve vodě dobře nemíchají. Řešením je jednoduše nechat prášek matcha nechat projít sítkem, než se dostane do miska matcha. Tím se odstraní hrudky a zajistí se vám snadnější smíchání prášku matcha s vodou.

4. Použijte horkou vodu, ale ne vařící 

Jedna z chyb, které lidé dělají, když na to přijdejak vyrobit pěnu matcha používají příliš studenou vodu. Jak jsme již zmínili, klíč k jak vyrobit pěnovou matchu je vmíchat prášek rovnoměrně a dobře do vody. To je mnohem obtížnější, když používáte studenou vodu, a zdá se, že matcha se více shlukuje. Abychom se tomu vyhnuli a měli se hezky matcha pěna, budete chtít použít teplejší vodu, asi 160-175 stupňů Fahrenheita. Pokud použijete vodu, která je teplejší, čaj může zhořknout, proto se snažte udržet ji v tomto rozmezí.

5. Zkuste šlehat jako čajový mistr 

Poslední klíčový krok jak vyrobit pěnu matcha je šlehat čaj správným způsobem (a my jsme vám pomohli s tímto článkem 👉 Jak používat šlehač Matcha? Šlehejte jako profík za 5 minut)

Nejprve začněte oškrábáním stěn mísy, abyste se ujistili, že je v míse smíchán všechen prášek matcha. Poté můžete jemně seškrábnout dno čajové misky a začít šlehat matchu rychlým klikatým pohybem pomocí rychlých pohybů zápěstí.

Jakmile se naučíte tuto techniku, otázka jak vyrobit pěnovou matchu už by neměl být problém!

Návod, jak vyrobit pěnu Matcha

1. Vezměte si správné množství matcha s Chashaku

Nejprve si budete chtít vzít dvě odměrky lžíce chashaku. Stejně jako metla je i tato lžička vyrobena z jednoho kusu bambusu a je dokonalým nástrojem pro přípravu čaje matcha. Pokud dáte tolik prášku matcha, kolik se vejde na jednu lžičku chashaku, mělo by to vyjít asi na 1 gram prášku matcha. Použijte dvě vrchovaté odměrky chashaku a vložte je do síta umístěného na horní části mísy.

Co dělat, když nemám Chashaku? 

Pokud nemáte chashaku, můžete použít normální lžíci, ale k odměření prášku budete potřebovat jinou metodu. Můžete použít 1 čajovou lžičku prášku matcha, která by měla vyjít na cca 2 gramy. Pokud potřebujete Chashaku, dáváme je zdarma v mnoha našich čajové soupravy matcha, takže by neměl být problém nějaký sehnat.

2. Sítkem rozdrobte hrudky a dejte matchu do misky 

Tento další krok se často přeskakuje, ale je velmi důležitý jak vyrobit pěnu matcha. Poté, co umístíte 2 gramy prášku matcha na síto, můžete pomocí chashaku nebo jakékoli jiné lžíce prášek protlačit. Tento krok by měl trvat jen několik sekund a budete vědět, že jste hotovi, když budete mít na dně misky matcha vrstvu jemně prosátého prášku.

Co dělat, když nemám sítko? 

Sítka lze snadno najít online, ale pokud žádné nemáte, můžete se shluků zbavit jiným způsobem. Nejprve můžete k prášku matcha v misce přidat trochu vody, jen tolik, aby z něj vznikla pasta. Když je matcha v této pastě, bude mnohem snazší najít shluky a uhladit je metličkou. Jakmile přidáte zbytek vody, bude již pozdě, takže se o ně zde postarejte. To může být dobrý dodatečný krok, i když máte síto, protože po přidání vody do prášku se mohou vytvořit shluky. 

3. Do středu misky pomalu nalijte šálek ne zcela vroucí vody.

Dále je čas přidat vodu. Do středu misky nalijte 100 ml vody o teplotě 160-175 stupňů. Poté, co byla všechna voda nalita a prášek matcha a voda se začnou spojovat, je čas přejít k další fázi.

4. Rychle prošlehejte pohybem nahoru a dolů (jako psaní písmen M a W)

Šlehací pohyb je klíčový jak vyrobit pěnu matcha. Ujistěte se, že držíte paži rovně a šlehejte čaj zápěstím malými klikatými pohyby. Vaše šlehání by mělo mít tvar M nebo W. Tento pohyb vám může zpočátku připadat trochu neznámý, ale časem si na něj zvyknete. 

Nástroje, které potřebujete k výrobě pěnivého matcha 

Než se začnete učit jak vyrobit pěnovou matchu, budete se muset ujistit, že máte správné nástroje. Vytvořili jsme seznam nástrojů, které byste mohli chtít zvážit, pokud se chystáte prozkoumat, jak vyrobit pěnu matcha. 

 

chashaku  

Toto je bambusová naběračka matcha. Design se může zdát jednoduchý, ale má pár klíčových funkcí, které usnadňují přípravu čaje matcha. Za prvé, má více vertikální design, ve srovnání s horizontálním provedením většiny lžic. To usnadňuje nabírání z užších nádob, jako je matcha plechovka. Druhým je, že chashaku je skvělý nástroj pro měření. Vše, co potřebujete, jsou dvě vrchovaté lžíce chashaku a budete mít dokonalé množství prášku pro vytvoření vašeho čaje matcha. 

 

Filtr 

Sítko je další důležitou pomůckou při přípravě matchy. Na tomto nástroji není nic zvláštního a možná to ani neuvidíte v japonském čajovém obřadu, ale je to proto, že prášek je předlisovaný. Dobrá matcha pěna začíná jemně prosátou, vysoce kvalitní matchou.

 


Matcha metla nazývaná také chasen

Japonské slovo pro bambusovou metličku matcha je Chasen. Tento nástroj můžete nazývat buď chasen, chasen čajová metla, matcha metla nebo bambusová metla matcha. 

 

Náhražky, pokud nemáte metličku 

Pokud nemáte bambusovou metlu, můžete použít kovovou metlu. Nevýhodou je, že šlehací metla bude mnohem hlučnější a nebude tak dobrá matcha pěna. Pokud to s matchou chcete brát opravdu vážně, doporučujeme použít bambusovou metličku matcha.

 


Matcha Bowl také nazývaný Chawan

Miska matcha se v japonštině nazývá také Chawan. Slovo „Cha“ znamená čaj a slovo „wan“ znamená misku, což je velmi jednoduchý název pro hliněnou čajovou misku.  

 

Náhražky, pokud nemáte misku 

Pokud nemáte oficiální misku na čaj matcha, můžete jednoduše použít jakoukoli misku, kterou máte doma. V ideálním případě budete chtít mísu, která má vyšší strany, aby bylo šlehání jednodušší. Hliněná čajová miska je také vyrobena ze silnější hlíny, která pomáhá zprostředkovat pocit důležitosti. Také udrží čaj déle teplý. I když je hliněná matcha miska tím nejlepším nástrojem pro matcha, to, že ji nemáte, není omluvou k tomu, abyste si nevychutnali skvělý matcha čaj, stačí použít cokoliv, co máte! 

 

slavnostní matcha

Nejdůležitější věcí, kterou musíte mít při přípravě misky čaje matcha, je samozřejmě samotná matcha. To, co chcete, je matcha, která je určena k pití obyčejná, bez mléka nebo cukru. Na internetu můžete najít spoustu levných matcha, která se vyrábí pro latté a další recepty, ale tato matcha má tendenci být velmi hořká, když ji pijete obyčejnou. Měli byste jít na prémiovou, první sklizeň slavnostní matcha, která bude mít mnohem méně hořkosti než levné věci, i když ji pijete obyčejnou.

 

Horká voda 

Další důležitou složkou při přípravě čaje je samozřejmě horká voda. V ideálním případě budete chtít jít po filtrované vodě, takže vápník nebude překážet chuť matcha. Chcete, aby voda chutnala co nejvíce neutrálně. K ohřevu vody můžete také použít rychlovarnou konvici, protože to bude rychlé a snadné.

 

5 důvodů, proč nemůžete vyrobit pěnu matcha 

1. Nízká kvalita Matcha

Důvodem číslo jedna je, že matcha, kterou používáte, má nízkou kvalitu. Zjistili jsme, že tyto kulinářské zápalky nízké kvality nevytvářejí tak dobrou pěnu. Pokud si plánujete vyrobit matchu sami a pít ji čistou, spíše než v latté, důrazně doporučujeme vzít si nějakou slavnostní matchu, jinak si všimnete, že pění mnohem méně. V rámci ceremoniálních matcha některé matchy pění lépe než jiné, ale to nutně neznamená, že pěnovější matchy jsou kvalitnější, jde pouze o obsah saponinů v čaji.

2. Voda je příliš studená

Druhým důvodem, proč vaše matcha nemusí pěnit, je to, že voda, kterou používáte, je příliš studená. Zatímco matcha může být vyrobena v chladnější vodě, nemíchá se tak dobře. Když do matchy nalijete studenou vodu, můžete si všimnout, že se začnou tvořit další shluky, a protože se s vodou tak dobře nemíchají, zabrání to také pěnění. To je důvod, proč doporučujeme jít na teplotu mezi 160-175 stupni Fahrenheita. Nechcete čaj připálit, ale chcete ho připravit dostatečně horký, aby se správně promíchal. Zajistíte tak, že vaše matcha dobře pění a také lépe chutná.

3. Nepoužíváte dostatek prášku

Třetím důvodem, proč se vám nemusí podařit napěnit vaši matchu, je, že nepoužíváte dostatek prášku. Použitím příliš velkého množství vody a nedostatku prášku se matcha stává příliš řídkou a není schopna vytvářet tak dobrou pěnu. Chcete použít asi 2 gramy prášku nebo asi 1 čajovou lžičku a poté asi 100 ml vody. Koncentrací vaší matchy tímto způsobem nejen zlepšíte chuť, ale také můžete vytvořit více pěny na povrchu.

4. Nepoužíváte správné nástroje

Čtvrtým důvodem, proč možná nevytvoříte pěnu, kterou chcete, je, že nepoužíváte správné nástroje. Po testování mnoha různých nástrojů jsme zjistili, že nejlepší způsob, jak šlehat matcha, je bambusová šlehací metla nebo Chasen. Tato metla je vyřezána z jednoho kusu bambusu a 100 štětin se pohybuje vodou, aby provzdušnily čaj. Přestože se tento nástroj používá již stovky let, stále zjišťujeme, že je to jeden z nejlepších. Kovová metla nevytváří správné množství tření ve vodě, takže jsme zjistili, že nevytváří tak dobrou pěnu. Chcete-li to se svými dovednostmi při výrobě matcha brát vážně, doporučujeme vám pořídit si vlastní bambusovou metličku na čaj.

5. Nepoužíváte správnou techniku

Pátým a posledním důvodem, proč se vám na matcha netvoří pěna, je technika šlehání. Skutečné zvládnutí trvá dlouho, ale existuje několik tipů, které vám to mohou trochu usnadnit. Za prvé, budete se chtít pohybovat velmi rychle. Když sledujete týmy při přípravě čaje, používají velmi rychlé pohyby zápěstí s malým pohybem paží. Budete také chtít pohybovat metličkou po hladině vody v klikatých útvarech. Zjistili jsme, že toto je nejlepší pohyb k vytvoření větší pěny. Co mi pomohlo, je ve skutečnosti cvičení s větší miskou, pokud ji máte. Získáte tak více prostoru pro širší rozsah pohybu. Když se v tom zlepšíte, budete schopni šlehat s menším prostorem pouze pomocí metly, ale je to dobrý výchozí bod. Pokud opravdu nechcete cvičit své dovednosti šlehání, můžete také použít napěňovač mléka pro přípravu rychlé pěny matcha v těchto rušných ránech. 

Čištění po session pěnou matcha

Poté, co dokončíte přípravu pěny matcha, nezapomeňte opláchnout své čajové nádobí, zejména metličku chasen matcha. Nechcete svou metličku matcha odkládat špinavou nebo dokonce vlhkou. Ujistěte se, že jste jej opláchli vodou a poté jej nechali uschnout, než jej odložíte. Občas ji možná budete chtít jemně vydrhnout starým zubním kartáčkem. To vám umožní odstranit část skvrn, aniž byste porušili křehké štětiny.

Závěr o tom, jak vyrobit pěnu matcha

Pojďme si tedy zopakovat, co jsme se naučili. Nejprve se ujistěte, že získáte vysoce kvalitní ceremoniální matchu a smíchejte 1 čajovou lžičku prášku se 100 ml vody mezi 160-175 stupni Fahrenheita.

Poté vezměte metličku na bambusový čaj a velmi rychle ji prošlehejte klikatými pohyby podél povrchu čaje.

Pokud dodržíte všechny tyto kroky, víte jak vyrobit pěnovou matchu doma. Moc vám všem děkuji za sledování, doufám, že vám tento článek pomohl, pokud jde o domácí přípravu matchy. Pokud budete mít nějaké dotazy, neváhejte je zanechat v komentářích níže. Do té doby se uvidíme příště.

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4