co dělá Sencha chuť čaje? Toto je nejčastější otázka, na kterou se nás ptáme Sencha , nejoblíbenější druh čaje v Japonsku.
V tomto článku se podíváme do hloubky co dělá Sencha chutnat jako a jaké typy příchutí si můžete všimnout v Sencha chuť.
Podíváme se také na to, jak různé fáze výrobního procesu mohou vést k rozdílům v japonský Sencha chuť čaje.
Začněme! 💚🍃
co dělá Sencha Tea Taste Like Vysvětleno ve videu
co dělá Sencha Zelený Čaj Chuť Jako
The japonský Sencha chuť čaje je těžké to popsat, ale pokusíme se co nejlépe.
Protože se listy po sklizni zapaří, můžete si všimnout chuťových poznámek sladká kukuřice, edamame, miso polévka a baby špenát v čaji.
Můžete si také všimnout nějaké sucho nebo svíravost v jistém Sencha čaje.
To lze zažít jako a citrusový citron nebo grapefruit.
Můžete si dokonce všimnout a škrobová cereálie nebo rýžová poznámka s některými čaji, jejichž popis může být jedním z nejnáročnějších.
Nyní, když jsme odpověděli na otázku, pokusme se porozumět těmto různým aromatům.
Bez dalších řečí můžeme začít! 👇
Ale co je Sencha přesně?
Sencha je nejběžnějším typem zeleného čaje konzumovaného v Japonsku, ale jde o velmi širokou kategorii, jak probereme později. Obecně se to týká čajových lístků, které byly napařeny, srolovány a vysušeny.
Můžete si všimnout sušených listů Sencha čaj nabývá těchto tenkých jehličkovitých tvarů.
To je určeno k uzamčení Sencha chuť dokud není vyluhován do vody. Jakmile jsou listy ponořeny do vody, začnou se postupně roztahovat a uvolňovat do vody svou chuť.
Pokud chcete vidět, jak je nejoblíbenější čaj v Japonsku ve srovnání s druhým nejoblíbenějším čajem, můžete si přečíst článek o 👉 Sencha vs Bancha
Ale kde tohle japonský Sencha chuť čaje pocházet z? V další části se ponoříme do faktorů, které ovlivňují Sencha chuť.
Jak produkce působí na Japonce Sencha Čajová chuť
Pro pochopení japonský Sencha chuť, musíte pochopit proces výroby japonských zelených čajů.
Existují různé výrobní metody, díky kterým se tyto zelené čaje liší od čínských zelených čajů, a my se jim zde zakrátko budeme věnovat.
#1 Stínování
Nějaký Sencha čaje jsou před sklizní zastíněny, což může skutečně způsobit Sencha chutnat sladší a pikantnější.
Když je čajovník vystaven slunečnímu záření, začne přeměňovat svůj theanin na katechiny jako ochranu před UV zářením.
Tyto katechiny jsou zodpovědné za hořkost Sencha chuť, takže pokud chce farmář vyrobit sladší čaj, pár dní před sklizní rostliny zastíní.
Odříznutím čajovníku před slunečním zářením je farmář schopen snížit katechiny v čaji a maximalizovat sladký a slaný theanin.
Pokud se chcete dozvědět více o různých chemických složkách zeleného čaje, můžete si přečíst tento článek 👉chemické složení zeleného čaje
#2 Sbírání
Listy použité k výrobě čaje budou mít také vliv japonský Sencha chuť. Pro většinu Sencha čaje, farmář použije nejmladší klíčky čajovníku.
Ty bývají nejsladší a nejjemnější chuti a mají nejvyšší koncentrace živin.
Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak se čaj sklízí, najdete našeho kompletního průvodce sklizní čaje zde
#3 Napařování
Jedním z faktorů, který dělá japonský zelený čaj jedinečným od čínského zeleného čaje, je to, že listy jsou po sklizni spařené.
To má tendenci zablokovat více vlastností čerstvé dušené zeleniny. Metoda vypalování na pánvi běžná pro čínské zelené čaje by propůjčila více této ořechové nebo pražené chuti, ale v Sencha chuťové poznámky.
Pokud se chcete o procesu výroby čaje dozvědět více, vše si o něm můžete přečíst v našem průvodci 👉jak se dělá čaj
Různé druhy Sencha Chutná
Dlouhé stínované Sencha
Dlouhé stínované Sencha čaje jako kabusecha může být neuvěřitelně sladká a hladká.
Tyto čaje jsou zastíněny mezi 10-20 dny, což může opravdu hodně snížit jejich hořkost.
Pokud jste citliví na tyto sušší nebo více hořké chutě, může to být dobrý čaj.
fukamushi Sencha
Zatímco většina čajů se vaří v páře mezi 40-80 sekundami, fukamushi Sencha čaje se déle paří.
Během delšího procesu napařování se čajové lístky rozlámou, což umožní, aby jich do šálku stékalo více, čímž se vytvoří zářivá zelená barva a bohatá rostlinná chuť.
Díky hlubokému napařování je čaj hladší a v některých případech ovocnější.
Průvodce po Sencha Chuťové poznámky
Pokud jde o popis Sencha chuťové poznámky, nejprve se můžete soustředit na fyzický pocit z čaje.
Vysušuje vaše patro, nebo je mírně sladké. Až budete zkušenější, můžete začít diskutovat o tom, kde na jazyku si všimnete chutí, vršek, hřbet nebo boky.
Tyto více fyzické narážky budou první věcí, které si všimnete, když pijete čaj.
Dokončení Sencha Chuť
Dále se můžete zaměřit na dokončení čaje. Zanechává ve vás dlouhou a sžíravou svíravost nebo je závěr relativně krátký. Obecně máte tendenci chtít čaj, který má delší konec.
Nakonec se můžete podívat po nějakých složitějších Sencha chuťové poznámky. Začněte zeširoka jako „dušená zelenina“ a pak to zužte na něco jako „baby špenát“ nebo „artyčok“.
Může jich být více, takže zkuste vyjmenovat co nejvíce. Na výběr je několik kategorií: květinové, ořechové, mořské, zemité a ovocné.
je Sencha Čaj údajně nechutná
Někteří lidé říkají, že japonský Sencha chuť čaje voní jako tráva nebo že je příliš hořký a může existovat několik věcí, které můžete udělat, abyste to napravili.
Pokud použijete příliš vysokou teplotu vody, vytáhnete z čaje více hořkosti a skončí to s velmi nepříjemnou chutí.
Pokud se tedy ptáte, proč právě vaše Sencha chutná trochu mimo, možná budete chtít postupovat podle tohoto průvodce vařením.
Doporučené vaření Sencha Dobrou chuť
Doporučujeme použít teplotu 140-160 stupňů Fahrenheita a dobu louhování 1 minutu.
Pokud čaj louhujete příliš horký nebo příliš dlouho, skončíte s hořkejším Sencha chuť čaje. Pokud váš Sencha chutná hořce i při správném vaření, možná je čas pořídit si nový! Doporučujeme jít na sladší Sencha jako Sencha henta saemidori
Pokud se chcete dozvědět více o hořkosti zeleného čaje, můžete si přečíst článek 👉 proč je zelený čaj hořký a co můžete udělat pro snížení hořkosti
Závěrečné úvahy o tom, co dělá Sencha chutnat jako
Během našich cest jsme se setkali s desítkami farmářů a ochutnali stovky různých Sencha , všechny se svým jedinečným vkusem.
Nakonec jsme se rozhodli pro hrstku našich oblíbených a jsme tak rádi, že se s vámi o všechny podělíme! Všechny tyto čaje pocházejí z různých oblastí, čajových farem, kultivarů a výrobních stylů!
Pokud hledáte dobré místo, kde začít, doporučujeme Fukamushi Yamaga, lahodná hluboce dušená Sencha od Shizuoka s výraznou ovocnou a dušenou zeleninou. Skvěle funguje i jako studený nápoj!