Mnoho lidí srovnává Sencha vs Zelená čaj, ale je důležité si to uvědomit Sencha je odrůda zeleného čaje.
I když se může lišit od jiných druhů zelených čajů, stále splňuje základní kritéria pro to, co je zelený čaj. Ale jaké jsou podobnosti Sencha a další zelené čaje?
V tomto článku budeme definovat co Sencha je, co je zelený čaj a rozdíl mezi Sencha a zelený čaj vyrobeno mimo Japonsko. Bez dalších okolků můžeme začít!
Před porovnáním Sencha vs Zelený čaj, pojďme definovat pojmy
Než se tedy ponoříme do rozdíl mezi Sencha a zelený čaj, začněme tím, že definujeme, co je zelený čaj a co je Sencha .
Hloubkové vysvětlení zeleného čaje
Zelený čaj označuje čaj, který je neoxidovaný, což jej odděluje od černého čaje, plně oxidovaného čaje.
Jakmile se čajové lístky utrhnou, začnou přirozeně oxidovat, čímž se změní jak barva lístků, tak i chuť čaje.
Aby farmář zastavil tento oxidační proces, musí téměř okamžitě po sklizni zahřát čajové lístky.
Jak vzniká zelený čaj?
Působením tepla na čajové lístky se deaktivují enzymy, které způsobují oxidaci, a čaj je schopen zachovat více ze svých zelenějších rostlinných chutí.
Teplo také umožňuje čajovým lístkům zachovat si zelenou barvu, místo aby zhnědly jako lístky černého čaje. Název zelený čaj odkazuje na skutečnost, že listy jsou zelené, nikoli na barvu samotného čaje.
Barva zeleného čaje se může pohybovat od zlatožluté až po hluboký odstín zelené, jak vidíte u fukamushi Sencha
Podrobné vysvětlení o Sencha
Sencha je nejběžnějším druhem čaje v Japonsku a představuje rozmanitou kategorii japonských zelených čajů. Obecně se to týká čajových lístků, které byly spařeny, srolovány a vysušeny.
Určitý Sencha jsou zastíněné
Někdy je zastíněn, aby vznikl sladší čaj, ale nemusí to tak být. Pojistné Sencha s jsou obvykle vyrobeny z první sklizně, protože tyto listy mají nejvyšší obsah živin, zatímco jsou levnější Sencha čaje se vyrábějí z pozdějších sklizní.
Zastínění čaje, napařování čaje a sklizeň čaje, to vše určí typ Sencha se vyrábí. Později budeme diskutovat o rozdíl mezi Sencha zelený čaj oproti běžnému zelenému čaji jako bancha, Hojicha , atd.
je Sencha zelený čaj? Odpověď je ano.
Než se tedy ponoříme do rozdílu mezi Sencha a zelený čaj vyrobený mimo Japonsko, začněme naší první otázkou Sencha zelený čaj? Odpověď je ano.
Zelený čaj označuje čaj, který je neoxidovaný, což jej odděluje od černého čaje, plně oxidovaného čaje. Jakmile se čajové lístky utrhnou, začnou přirozeně oxidovat, čímž se změní jak barva lístků, tak i chuť čaje. Aby farmář zastavil tento oxidační proces, musí téměř okamžitě po sklizni zahřát čajové lístky.
Působením tepla na čajové lístky se deaktivují enzymy, které způsobují oxidaci, a čaj je schopen zachovat více ze svých zelenějších rostlinných chutí. Teplo také umožňuje čajovým lístkům zachovat si zelenou barvu, místo aby zhnědly jako lístky černého čaje. Název zelený čaj odkazuje na skutečnost, že listy jsou zelené, nikoli na barvu samotného čaje.
Sencha Zelený čaj vs zelený čaj vyrobený v Číně
Jak jsme již zmínili, čajové lístky je třeba po sklizni zahřát, aby vznikl zelený čaj, ale jaký je rozdíl mezi Sencha a zelený čaj vyrobený v Číně, například.
V Číně je nejběžnějším způsobem, jak zahřát čajové lístky, jejich pražením na rozpálené pánvi. Během tohoto procesu pražení na pánvi se čajovým lístkům dodávají nové chutě. Listy přebírají tyto mírně teplejší, ořechové chutě, které u japonských čajů nenajdete Sencha .
V čem je japonský čaj jedinečný?
Japonské čaje se po sklizni vaří v páře. Tento způsob ohřevu uzamkne více těchto rostlinných chutí. Dobrý způsob, jak přemýšlet o rozdílu, je špenát smažený ve wok vs. špenát dušený. Napařené lístky japonského zeleného čaje přebírají více těchto napařených zeleninových tónů, jako je eidam, sladká kukuřice a chřest, což může znít odpudivě, ale ve skutečnosti mohou přinést velmi příjemný a poutavý zážitek z pití.
Způsob vytápění je hlavním rozdílem mezi nimi Sencha a zelený čaj vyrobený v Číně, ale jak Sencha srovnání s jinými japonskými zelenými čaji, jako je bancha, Hojicha , Genmaicha a Gyokuro ? Naučme se rozdíl mezi Sencha zelený čaj oproti běžnému zelenému čaji v další části.
Sencha Zelený čaj vs běžný zelený čaj
Sencha spadá někde uprostřed ve srovnání s jinými druhy japonského zeleného čaje. Není to tak prémiové jako čaje matcha, Gyokuro a Kabusecha a přesto je o něco zvláštnější ve srovnání s levnými japonskými zelenými čaji. Pojďme se rychle podívat na ostatní druhy japonských zelených čajů a zjistit, jaký je mezi nimi rozdíl Sencha zelený čaj vs zelený čaj jako matcha, Gyokuro , kabusecha, bancha, Genmaicha a kukicha.
bancha
bancha se vyrábí ze starších listů čajovníku. Tyto starší čajové lístky obsahují méně kofeinu a mají vyšší obsah minerálů.
Bancha je oblíbený čaj na odpoledne nebo večer, protože má příjemnou jemnou chuť a má se za to, že pomáhá při trávení.
Genmaicha
Genmaicha se vyrábí smícháním pražené rýže s čajovými lístky. Obvykle se vyrábí s listy bancha, i když může být také vyrobena z Sencha listy.
Tento čaj má nižší obsah kofeinu a příjemnou obilnou nótu, která může být skvělá pro příjemné odpoledne.
Chcete-li zjistit více o tom, jak Genmaicha čaje ve srovnání s Sencha , si můžete přečíst náš článek 👉 Sencha vs Genmaicha
kukicha
kukicha je další oblíbený japonský zelený čaj, který se vyrábí ze stonků i listů čajovníku. Se stonky přichází nižší obsah kofeinu a také jemnější chuť s tóny sena nebo slámy.
Pokud se chcete dozvědět více o zelených čajích s nízkým obsahem kofeinu, celý seznam najdete v článku na 👉 Zelené čaje s nejnižším obsahem kofeinu
Gyokuro

Gyokuro je na vyšším konci ve srovnání s Sencha čaj. Tento čaj je také známý jako císařův čaj, protože byl kdysi oblíbeným čajem pro samotného císaře.
Tento čaj je zastíněn celé 3 týdny před sklizní, aby se rozvinula tato silná sladká a pikantní chuť.
Pro úplné srovnání mezi Sencha a vyšší verze, Gyokuro , vše se dozvíte v našem článku 👉 Gyokuro vs Sencha
matcha

Matcha je práškový zelený čaj. Vyrábí se z dlouhých stínovaných čajových lístků jako Gyokuro , ale na rozdíl od Gyokuro , listy jsou zbaveny stopek a poté jsou rozemlety na jemný prášek ve velkém kamenném mlýnu.
Práškový čaj se pak vmíchá přímo do vody bambusovou metličkou nebo chasenem
Pokud se chcete dozvědět více o matchi, můžete se podívat na našeho kompletního průvodce na 👉 jak se vyrábí matcha
Konečný verdikt o Sencha vs zelený čaj
Jak tedy vidíte, ve výrobním procesu existuje řada různých faktorů, které vedou k rozdíl mezi Sencha zelený čaj oproti běžnému zelenému čaji.
Pokud máte zájem vyzkoušet Sencha čaj, na našich webových stránkách najdete několik skvělých možností, jako je Fukamushi Yamaga, hluboce zapařený Sencha vyrobeno v Shizuoka. Tento čaj má jemnou, ale bohatou chuť s tóny liči.
Po několika posledních letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami farmářů a ochutnali stovky různých Sencha čaje.
Nakonec jsme se rozhodli pro malou hrstku a jsme hrdí, že je můžeme sdílet s lidmi po celém světě. Pokud byste chtěli vyzkoušet spoustu čajů najednou a najít rozdíl mezi Sencha zelený čaj oproti běžnému zelenému čaji, můžete se podívat na jeden z našich vzorkovače


