Gyokuro vs Sencha je snadné srovnání. Tyto dva čaje mají mnoho společného, pokud jde o jejich chuť, historii a výrobu.
Je toho také hodně, čím se oba liší. V tomto článku porovnáme rozdíly mezi nimi Sencha vs Gyokuro a poskytne vám všechny informace, které potřebujete vědět o těchto neuvěřitelných japonských zelených čajích.
Bez dalších řečí můžeme začít 🍵🍃
Gyokuro vs Sencha Vysvětlující video
Jaký je rozdíl mezi Gyokuro Čaj vs Sencha ?
Začněme Gyokuro Čaj vs Sencha bitva jasným definováním dvou japonských zelených čajů:

co je Gyokuro Zelený čaj?
Abyste se dozvěděli vše, co potřebujete vědět Gyokuro , důrazně doporučujeme přečíst si článek 👉 Vše, co potřebujete vědět Gyokuro čaj. Je to dokonalý průvodce tímto kouzelným čajem! Zde je ale rychlý souhrn toho, co potřebujete vědět o této rostlině.
Gyokuro je považován za nejkvalitnější zelený čaj v Japonsku. Tento super chutný zelený čaj byl kdysi vyhrazen pro císaře, ale nyní si ho vychutnávají znalci čaje po celém světě. Abychom tomuto speciálnímu čaji porozuměli, navštívili jsme farmáře, který jej vyrábí již desítky let.

co je Sencha Zelený čaj?
Abyste se dozvěděli vše, co potřebujete vědět Sencha , důrazně doporučujeme přečíst si článek 👉 Vše, co potřebujete vědět Sencha . Je to dokonalý průvodce tímto kouzelným čajem! Zde je ale rychlý souhrn toho, co potřebujete vědět o této rostlině.
Sencha je nejběžnější japonská odrůda zeleného čaje, která tvoří přibližně 70 % z celkového množství čaje zde produkovaného. Zatímco Sencha je široká kategorie, obecně se týká čajových lístků, které byly napařeny a srolovány, aby vytvořily tyto pevně svinuté tvary jehlic.
Gyokuro vs Sencha zdravotní přínosy

Theanin
Další rozdíl v Gyokuro vs Sencha zdravotní přínosy je theanin. Kromě ovlivnění obsahu kofeinu má proces stínování vliv také na theanin v čaji. Jak jsme již zmínili, když je čajovník odříznut od slunečního záření, produkuje méně těchto hořkých katechinů a zachovává si více svého sladkého a slaného theaninu, ale co je theanin?
Theanin nebo l-theanin v případě čaje je aminokyselina, která může vyvolat uklidňující účinek na mozek. To je důvod, proč se zeleným čajem necítíte stejnou nervozitu nebo srážku jako s kávou. L-theanin může zpomalit vstřebávání kofeinu a dodat vám déle trvající energii po celý den.
Výhody theaninu
L-theanin může také ovlivnit aktivitu mozkových vln alfa, stejné mozkové vlny stimulované během dlouhých období meditace. To je důvod, proč původními konzumenty zeleného čaje v Japonsku byli mniši, kteří zjistili, že zlepšuje jejich koncentraci během meditace. Jak Gyokuro je delší stínovaný čaj, kromě toho, že má více kofeinu, bude mít i více theaninu.
Katechiny
Když přijde na Gyokuro vs Sencha zdravotní přínosy kde je jedna aréna Sencha má okraj a tím jsou katechiny. To má dvě výhody, pokud jde o hubnutí a podporu imunity. Pojďme diskutovat o obou těchto a také o několika studiích na podporu tvrzení.
Hubnutí
Když dojde na srovnávání Gyokuro vs Sencha zdravotní přínosy, jedna z věcí, která lidi zajímá, je hubnutí. Zatímco zelený čaj není náhradou za zdravou stravu a cvičení, ve studiích o účinnosti zeleného čaje na hubnutí bylo dosaženo několika slibných výsledků.
Existuje a studie 2018 kde byl subjektům podáván zelený čaj předtím, než šli ven na 30 minutovou procházku. Skupina, která dostávala zelený čaj, vykazovala zvýšenou oxidaci tuků během chůze ve srovnání se skupinou s placebem, což by mohlo vést k lepšímu celkovému úbytku hmotnosti.
Nachlazení a chřipka
Další věc, kterou lidé často hledají při srovnávání Gyokuro vs Sencha zdravotními benefity je prevence nachlazení a chřipky. To je další faktor, kterému mohou pomoci katechiny v zeleném čaji. Pokud je tomu skutečně tak, nezastíněné Sencha čaje by měly výhodu Gyokuro .
Tento studie porovnávali dvě skupiny zdravotnických pracovníků. Jedné ze skupin zdravotnických pracovníků byl podáván doplněk katechin a theanin ze zeleného čaje a druhé skupině bylo podáváno placebo.
Studie zjistila, že skupina, která užívala doplněk zeleného čaje, měla 3krát menší pravděpodobnost, že onemocní chřipkou, ve srovnání se skupinou, která užívala placebo. To by naznačovalo, že katechiny v zeleném čaji mohou lidem pomoci vyhnout se chřipce vůbec.
Bojíte se, že onemocníte? Podívejte se na našeho konečného průvodce 👉 čaj na nachlazení a chřipku.
Gyokuro vs Sencha Hladinu Kofeinu

Jedním z faktorů, který dělá Gyokuro vs Sencha zdravotní přínosy odlišný je obsah kofeinu.
Gyokuro hladinu kofeinu obsahuje někde mezi 120-140 miligramy kofeinu na šálek, zatímco Sencha kofein hladina na šálek je více či méně 40 miligramů.
Důvod proč Gyokuro má tak vysoký obsah kofeinu ve srovnání s běžným čajem Sencha je to kvůli dlouhému procesu stínování.
Proč má čaj kofein?
Čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus na ochranu před hmyzem, a když je čajovník zastíněn, ve skutečnosti produkuje více, protože proces stínování je pro čajovník stresující. To je důvod, proč mají dlouhé stínované čaje rádi Gyokuro , a kabusecha bývají nejvyšší v obsahu kofeinu.
Právě jsme vytvořili úplný žebříček obsahu kofeinu v různých druzích čajů, a pokud jej chcete vidět, měli byste se podívat na tento článek na 👉 čaj s nejnižším kofeinem
Historie Sencha vs Gyokuro
Samozřejmě všechny inovace kolem Gyokuro vývoj výroby trval mnoho let. Když se v Japonsku začal pěstovat zelený čaj, vědělo se o něm jen velmi málo. Chcete-li se skutečně dozvědět více o historie zeleného čaje v Japonsku a čajový obřad, udělali jsme si výlet do Uji, kde Gyokuro byl poprvé objeven.
Středověké Japonsko
Ve středověkém Japonsku byl primární způsob konzumace čaje v práškové formě. Tento práškový čaj „matcha“ je samozřejmě stále populární i dnes, ale v moderním Japonsku je králem sypaný čaj.
1738 – Nagatani Soen vyvinul metodu napařování a Sencha se narodil
Sencha je v Japonsku zdaleka nejběžnějším způsobem konzumace zeleného čaje, ale změna byla provedena relativně nedávno. V roce 1738 vyvinul čajový farmář jménem Nagatani Soen v Ujitawara metodu vaření v páře.
Poté, co jsou čajové lístky natrhány, mohou být napařeny, aby se uzamkly jejich čerstvé zeleninové chuti a zabránilo se jejich oxidaci na černý čaj. Při této metodě vaření v páře lze čajové lístky připravit, aniž by byly rozemlety na matcha. To vedlo k přípravě čaje v konvici, spíše než v misce, která se běžně používala při čajovém obřadu. Z tohoto důvodu je Nagatani Soen považován za otce japonského zeleného čaje. Jeho dětský domov je nyní oblíbenou turistickou atrakcí a na jeho počest je dokonce postavena nedaleká svatyně.
Zemědělci začali rostliny zakrývat aby je ochránili před chladem
Poté, co se sypaný zelený čaj stal v Japonsku běžnějším, mnoho různých farmářů začalo experimentovat s novými metodami pěstování a výroby. Farmáři dříve čajovníky zakrývali, aby je chránili před chladem, ale brzy zjistili, že když je odřízli od slunečního záření, ve skutečnosti zesládly a zjemnily.
Jamamoto Kahei byl první, kdo definoval Gyokuro jako „Jadeitová rosa”
Jakmile prošly tyto listy bohaté na aminokyseliny procesem napařování, farmář jménem Yamamoto Kahei si všiml zeleného zbytku zanechaného na čajových lístcích a rozhodl se čaj pojmenovat. “ Gyokuro ” což znamená „nefritová rosa“. Lidé si tento super sladký a voňavý zelený čaj brzy zamilovali a stal se dokonce oblíbeným čajem pro císaře, kterému se líbilo, jak si čaj udržuje a dokonce zlepšuje svou chuť s věkem. Tento památník v Ogura, Uji byl postaven na památku objevu Gyokuro .
Moderní výroba
Jednou Gyokuro byl objeven, lidé brzy postavili specializované stroje na výrobu tohoto legendárního čaje. Výroba Gyokuro může být poměrně dlouhý proces náročný na práci. To je klíčový rozdíl v historii Sencha vs Gyokuro . Sencha byla objevena nejprve a později Gyokuro byl vytvořen díky dodatečné vynalézavosti.
Gyokuro vs Sencha Antioxidanty
Pokud jde o antioxidanty v zeleném čaji, primární sloučeninou je EGCG nebo epigalokatechin galát. Ty se vyrábějí ve větším množství, když jsou čajové lístky nezastíněné, a extrahují se při vyšší teplotě. Protože Sencha čaj je zastíněn kratší dobu ve srovnání s Gyokuro , bude mít vlastně více katechinů. Pokud opravdu chcete ze svého zeleného čaje dostat co nejvíce antioxidantů, můžete je vařit při vyšší teplotě, ale chuť bude hořčí.
Gyokuro vs Sencha Chuťové rozdíly
Chuťový rozdíl mezi Sencha vs Gyokuro je skutečně ohromující. Zatímco oba čaje mají mnoho společného, pokud jde o chuť, existuje mnoho, co je odděluje. V této další části budeme porovnávat Gyokuro vs Sencha chuť pokud jde o aroma, chuť, texturu, závěr, pocit a živiny.
Aroma
Z hlediska vůně je těžké vychytat mezi oběma čaji znatelný rozdíl. Sušička Sencha bude mít více této citrusové vůně, zatímco Gyokuro zatímco voní sladší s tóny mořských řas. Skutečný rozdíl přijde, jakmile si oba čaje uvaříte a porovnáte.
Chuť
V mnoha ohledech, Gyokuro je intenzivnější verze Sencha . Tyto dušené zeleninové příchutě jsou zesíleny, je extrahováno mnohem více umami a závěr je silnější. Existují některé aspekty Gyokuro díky čemuž je však zcela unikátní. Tuto intenzivní bujovost a příchuť mořských řas je obtížné zjistit v a Sencha , ale může skutečně dominovat chuťovému profilu a Gyokuro .
Gyokuro chuť je něco tak jedinečného, že jsme o tom dokonce napsali celý článek! Určitě se podívejte na náš článek 👉 co dělá Gyokuro Chuť jako?
Textura
Textura Gyokuro je mnohem hustší než Sencha , zvláště když se připravuje s vysokým poměrem listů k vodě. Pokuta Gyokuro nabývá více olejové konzistence, kterou si můžete všimnout, když klouže po horní části jazyka. Textura Sencha je rozhodně mnohem tenčí a může mít na patře trochu vysušenější pocit.
Dokončit
Samozřejmě konec Gyokuro je mnohem silnější a vydrží déle. Čeho si opravdu všimnete, je pikantnost tohoto čaje, která vede k velmi sytému závěru. The Sencha na druhou stranu mívá spíše citrusový, lahodný závěr. Obojí může být příjemné, ale velmi odlišné.
Pocit
Protože Gyokuro bude mít téměř dvojnásobné množství kofeinu ve srovnání s Sencha , z jeho pití zaznamenáte větší příval energie. Energie z Gyokuro nebude tak rychlý nebo nervózní jako u kávy, ale pravděpodobně povede k této zvýšené bdělosti během dne.
Živiny
Jak jsme již zmínili, Gyokuro bude mít asi dvojnásobek kofeinu ve srovnání s Sencha , ale bude mít také více theaninu. Sencha na druhé straně bude mít více katechinů, což jsou antioxidanty produkované, když je rostlina vystavena slunečnímu záření. Pokud hledáte čaj k pití v období nachlazení a chřipek, může být dobrý nápad pít čaj podobný Sencha a vařit ji při vyšší teplotě, aby se extrahovalo více katechinů.
Gyokuro vs Sencha Pivovarské rozdíly
Když vaření piva Gyokuro vs Sencha , musíte respektovat určité vodítko založené na každém druhu čaje. Bez dalších okolků si projdeme proces vaření piva Gyokuro a Sencha :
vaření piva Gyokuro Instrukce

Při přípravě tohoto speciálního zeleného čaje je důležité používat velmi nízkou teplotu, kolem 60 stupňů Celsia, 140 stupňů Fahrenheita, menší množství vody a delší dobu louhování 2 minuty. Vznikne tak hustý, silný nálev. Když si užíváte Gyokuro , je běžné používat neuvěřitelně malý šálek. Když si užíváte Gyokuro , nejde jen o chuť, ale i o texturu. Dobrý Gyokuro je těžké na patře a opravdu cítíte, jak vám tíha klouže po jazyku. Tento čaj je určen k vychutnávání po malých doušcích, abyste si mohli vychutnat opravdu každou kapku. Chcete-li se dozvědět více o Gyokuro metodika vaření piva, přečtěte si náš článek 👉 Gyokuro Průvodce vařením čaje od odborníků na čaj.
vaření piva Sencha Instrukce

Jen nepatrný rozdíl je v přípravě Sencha vs Gyokuro . I když záleží na typu Sencha , obecně Sencha čaj zvládne vyšší teploty a kratší dobu louhování oproti Gyokuro . Pro fukamushi Sencha , můžete použít dobu spařování 45 sekund a teplotu 140 stupňů. Pro sušší Sencha čaje jako Sencha isagawa, můžete použít teplotu kolem 160 stupňů Fahrenheita a dobu louhování 1 minutu.
Pěstování a sklizeň
Aminokyselina l-theanin může vytvořit krásnou sladkou a pikantní chuť v zeleném čaji. Rozdíl mezi suchými a hořkými zelenými čaji a sladkými a hladkými zelenými čaji je v koncentraci l-theaninu.
Gyokuro je zastíněno, Sencha není
Pro udržení vyšší hladiny l-theaninu v čajovníku je čajovník před zastíněním sklizeň čaje. Když jsou čajové lístky vystaveny slunečnímu záření, začnou přeměňovat l-theanin na katechiny, hořké složky čaje.
Minimálně tři týdny
Tyto hořké příchutě je třeba minimalizovat Gyokuro , takže rostlina je odříznuta od slunečního záření po dobu nejméně 3 týdnů před sklizní. Během této doby čajovník také produkuje více chlorofylu, který mění čajové lístky ze žlutavě zelené na tmavě nefritovou zelenou. To je další kontrast mezi Sencha vs Gyokuro . Gyokuro se musí 3 týdny před sklizní přistínit, ale Sencha může být buď nezastíněné nebo zastíněné až 20 dní. Pokud se chcete dozvědět více o Gyokuro čajovník a pěstování, doporučujeme vám přečíst si článek 👉 Vše, co potřebujete vědět Gyokuro rostlina.
kabuse Sencha je vzácný stínovaný Sencha
Nějaký Sencha čaje jsou zcela vynechány z procesu stínování, aby se vyvinuly některé z těchto katechinů. Tyto katechiny nejsou vždy špatné, někteří pijáci čaje ve skutečnosti preferují jemnější a mírně sušší chuť těchto nezastíněných Sencha čaje. Podle definice, Gyokuro musí být zastíněn po dobu 3 týdnů nebo déle, aby se rozvinula jeho ochranná známka.
K výrobě se používají pouze vrchní listy Sencha a Gyokuro
Po zastínění po dobu 3 týdnů Gyokuro čaj je připraven ke sklizni. K výrobě Gyokuro , používají se pouze vrchní listy. Tyto vrchní listy jsou nejmladší a jemnější, poskytují lehčí a sladší chuť s menší hořkostí a svíravostí. Toto je klíčová podobnost mezi Sencha vs Gyokuro , neboť oba čaje se obvykle připravují z vrchních listů. Mladé klíčky mají také nejvyšší obsah živin a kofeinu, což jim dává výhody nad rámec pouhé chuti.
Zpracování Gyokuro Zelený čaj vs Sencha
Krok #1 - Výrobní zařízení
Po sklizni listů jsou sbírány na hromadu a přepravovány do výrobního zařízení. Hromadu čerstvě natrhaných čajových lístků je potřeba oddělit, aby mohla být zpracována rovnoměrně bez přetěžování dopravního pásu.
Krok č. 2 – Napařování
Dále je třeba listy spařit. To je možná nejdůležitější krok při výrobě japonského zeleného čaje. Jakmile se listy utrhnou, enzymy v listu začnou přirozeně oxidovat čaj, což z něj udělá černý čaj. Aby bylo možné uzamknout tyto travnatější a rostlinné tóny, kterými je japonský zelený čaj známý, je třeba tyto enzymy deaktivovat teplem.
Krok č. 3 – Sušení
Poté, co byly listy napařeny, projdou několika různými fázemi sušení. Aby se listy správně vyluhovaly, musí mít neuvěřitelně nízkou vlhkost, kolem 4-7%. Toho je dosaženo pomocí řady malých pecí, které ohřívají čajové lístky na velmi nízkou teplotu, takže chuť není ovlivněna, ale listy se suší rovnoměrně. Zatímco listy jsou stále poddajné, lze je srolovat do těchto charakteristických jehličkovitých tvarů.
Krok #4 - Gyokuro další válcovací fáze
Dosud bylo zpracování Gyokuro vs Sencha je víceméně stejný. Jediný rozdíl přichází později, když Gyokuro prochází další fází válcování. Tyto stroje jsou důležité, protože dávají Gyokuro jeho charakteristický tvar jehličí, a proto je takový rozdíl v listech Gyokuro vs Sencha . Tyto pevně svinuté listy chrání mnoho chutí, dokud nejsou připraveny k uvolnění vodou.
Podobnosti
Pěstováno za podobných podmínek ve stejných zeměpisných oblastech
Spíše než se soustředit na rozdíly mezi Gyokuro vs Sencha, věnujeme trochu času tomu, abychom se zaměřili na mnoho podobností. Oba tyto čaje se pěstují za podobných podmínek ve stejných zeměpisných oblastech. Zatímco Gyokuro může být o něco častější na jihu Japonska, pěstuje se také v Shizuoka.
Výroba těchto dvou čajů je až na pár drobných detailů téměř totožná. Oba čaje mají přísný proces výběru listů a jsou vyrobeny pouze z vrchních listů a klíčků čajovníku. Díky tomu mají oba čaje vysoký obsah živin, kofeinu a aminokyselin.
Sdílejí některá společná chuťová témata
Přestože jsou příchutě velmi odlišné, sdílejí společná témata. Je to dáno jak výběrem listů, tak procesem napařování. Proces napařování používaný k výrobě téměř každého japonského zeleného čaje skutečně uzamkne čerstvou a rostlinnou chuť čaje. S oběma Gyokuro vs Sencha , získáte tóny dušené zeleniny a náznak této lehce travnaté chuti.
Který vám nejvíce vyhovuje?
Pokud jste v čaji nováčkem, možná dáte přednost chuti Sencha vs Gyokuro . Gyokuro má tendenci mít velmi silný chuťový profil, na který je potřeba si trochu zvyknout. Sencha může mít více klasické „chuti zeleného čaje“, kterou jste poznali a máte rádi, zatímco Gyokuro bude mít více těchto pikantních nebo vývarových chutí, které jste možná zažili jen v něčem jako polévka. Ať tak či onak, oba čaje určitě stojí za to někdy zažít a níže máme několik doporučení, o která bychom se s vámi rádi podělili.
Který Gyokuro a Sencha doporučil byste?
Zde přichází nejzajímavější část tohoto článku, ochutnávka čaje! V první řadě trváme na tom, že názor si musíte udělat sami. Na konci této bitvy vědět, která Gyokuro vs Sencha jsou nejlepší, můžeme vám jednoznačně doporučit následující čaje, abyste mohli začít svou vlastní čajovou cestu:
Gyokuro čaj

cha muzeum
The Gyokuro cha muzeum je nejoblíbenější čaj produkovaný panem Sakamotem a je vyroben z kultivaru Yabukita. Jedná se o nejběžnější čajový kultivar v Japonsku, a přestože není známo, že má nejsladší chuť, vyvíjí silnou chuť umami. The Gyokuro cha musume je toho dobrým příkladem, protože čaj má tuto hlubokou, přímo pikantní chuť.

sasa hime
The Gyokuro sasa hime je vyroben ze směsi 3 různých kultivarů, Yabukita, Okumidori a Saemidori. Zkušený producent je schopen smíchat různé čajové kultivary dohromady, aby zapouzdřil ty nejlepší prvky každého z nich. Sasa hime ukazuje lehkou sladkost a odvážnou plnou chuť umami a má dokonce i příjemné květinové tóny. Tento čaj je druhý nejoblíbenější Gyokuro produkoval pan Sakamoto.

cha meijin
The cha meijin je nejvyšší stupeň Gyokuro k dispozici u pana Sakamota. Tento čaj je vyroben výhradně z kultivaru Saemidori, známého pro svou lehkou a sladkou chuť. Chuť tohoto čaje je ve světě jedinečná Gyokuro , ve skutečnosti hraje spíše na tyto teplejší sladké tóny jako karamel a hnědý cukr. Pokud dáváte přednost lehkým a sladkým čajům, je to tento Gyokuro pro tebe!
Sencha čaj

fukamushi Sencha murasaki
The murasaki Sencha je dokonalým příkladem fukamushi nebo hluboké duše Sencha . Vyrábí ho pan kawaji mimo Kagošimu a skutečně našel způsob, jak zdokonalit tyto super zelené a chutné čaje fukamushi. Tento čaj pochází z kultivaru yutaki midori a má příjemnou kulatou a plnou chuť s tóny banánu a papáje.

fukamushi Sencha yamaga no sato
The fukamushi yamaga je další klasický hluboce napařený čaj. Tento čaj produkují farmáři v Satoen v Shizuoka, největším japonském regionu pěstování čaje.
To, co dělá Yamaga no sato tak výjimečným, je tento krásný tón bobulí liči, který vychází, zvláště když je čaj připraven jako studený nálev. Zpětná vazba na tento čaj je všeobecně pozitivní a je také hodnocen jako jeden z našich nejlepších zelených čajů pro přípravu za studena.

Sencha henta saemidori
The henta saemidori má sladkou, téměř sirupovou chuť a hladký závěr. Normálně je taková příchuť něco, co byste zažili na prémii Gyokuro nebo kabuse Sencha , ale saemidori Sencha je schopen dodat za zlomek nákladů. Henta saemidori Sencha je trvale jedním z našich nejoblíbenějších Sencha čaje. Recenze mluví samy za sebe a příznivci tohoto čaje jako by se vždy snažili udržet ho na skladě.
Závěrečná slova na Gyokuro Čaj vs Sencha
je Gyokuro nejlepší zelený čaj? Subjektivně musím říct, že ano. Pokud jde o chuť a zážitek z pití, zdá se, že cena mluví sama za sebe. Gyokuro Zdá se, že má nejvyšší cenu ve světě japonského zeleného čaje, a protože tolik lidí je ochotno za něj zaplatit nejvyšší dolar, je třeba jeho chuť milovat. Abyste se dozvěděli proč Gyokuro je tak drahé, doporučujeme vám přečíst si článek 👉 Proč je Gyokuro Cena Čaje tak Vysoká?
Sencha je nejoblíbenější zelený čaj v Japonsku a je to také jedna z nejrozmanitějších kategorií. Otázka jakého Sencha nejlépe záleží na preferenci. Pokud chcete, aby byl váš čaj o něco více sladší, můžete jít na stínovaný Sencha nebo dokonce a Kabusecha. Tyto čaje budou mít vyšší cenu, ale stojí to za to pro sladké a jemné chuťové profily. Pokud máte tendenci být příznivci sušších, citrusovějších čajů, můžete sáhnout po nestíněných Sencha . A konečně, pokud hledáte čaj, který má velkou sílu, můžete se vydat na dušený čaj Sencha . Tyto Sencha s mají také další výhodu v tom, že fungují výjimečně dobře jako a za studena louhovaný zelený čaj.
1 komentář
Hi there, I enjoy reading through your article. I wanted to write a little comment to support you.