Jaké jsou výhody čaje Bancha

Je jich tolik výhody čaje bancha tam venku může být obtížný úkol pokrýt je všechny, ale pokusíme se vás provést některými z nejlepších.

V tomto článku se podíváme na to, co čaj bancha je a proč byste ho měli pít. Také poukážeme na konkrétní sloučeniny v čaji bancha, které jsou zodpovědné za jeho mnoho výhod.

 

Seznam výhod čaje Bancha

Existuje poměrně málo různých výhod čaje bancha a my se chystáme pokrýt co nejvíce v tomto seznamu níže! Také se určitě zmíníme o studiích, kde to bude vhodné, a níže uvedeme zdroje pro případ, že byste se chtěli dozvědět více!

 

I. Nízký obsah kofeinu

Jednou z velkých výhod čaje bancha je, že je jedním z čaj s nejnižším kofeinem. Díky tomu je vhodný pro mladší lidi, lidi s citlivostí na kofein nebo ty, kteří trpí nespavostí. Ačkoli je kofein pravděpodobně v pořádku s mírou, určitě existují negativní vedlejší účinky, pokud ho máte příliš mnoho. 

Ať už jste citliví na kofein, nebo se jen snažíte omezit, bancha může být skvělý způsob, jak vybudovat zdravější rutinu. Ráno můžete také začít čajem s vyšším obsahem kofeinu Sencha nebo Gyokuro a pak si rezervujte čaj bancha na odpoledne nebo večer.

Proč má bancha nízký obsah kofeinu?

Důvod, proč má bancha nízký obsah kofeinu, je ten, že se vyrábí ze starších čajových lístků. Čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus, který se chrání před hmyzem. Mladší, jemnější čajové lístky jsou zranitelnější, takže potřebují produkovat více kofeinu. Starší listy a stonky čajovníku jsou mnohem tužší, a proto nepotřebují produkovat tolik kofeinu.

 

II. Vysoký obsah minerálů

Ve srovnání s jinými zelenými čaji obsahuje čaj bancha vysoké množství vápníku, fluoru a hořčíku. Může být dobrý nápad pít čaj bancha v souladu se zdravou stravou, abyste se ujistili, že dostáváte svůj denní příjem minerálů. Nedostatek minerálů může mít mnoho stinných stránek, a i když to není náhrada za zdravou stravu, bancha může být skvělým způsobem doplnění. 

Fluorid

Starší listy čajovníku ve skutečnosti obsahují vyšší hladiny fluoridu, což je další z velkých výhod čaje Bancha. Důvodem, proč jsou tyto koncentrace vyšší, je skutečnost, že fluoridy existují ve vodě, vzduchu a půdě a v průběhu času se hromadí v rostlinách. Výsledkem je, že starší listy obsahují vyšší koncentrace těchto minerálů ve srovnání s mladšími listy.

Fluorid může pomoci zlepšit zdraví zubů. Fluorid dokáže posílit zubní sklovinu a bojovat proti kazům způsobeným kyselinami a bakteriemi. To je důvod, proč vidíte mnoho dentálních produktů obsahujících fluor. Samozřejmě přirozenější způsob, jak získat tento minerál, je uvařit několik listů banchy v horké vodě a vypít lahodný šálek čaje!

Antioxidanty

Stejně jako ostatní zelené čaje je i bancha bohatá na antioxidanty. Tyto antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může mít příznivé účinky na vaše zdraví. Nejznámějším přínosem antioxidantů je ochrana před stárnutím, ale mohou také vést k silnějšímu imunitnímu systému, což vám pomůže vyhnout se dopadům onemocnění v budoucnu.

Katechiny

Katechiny jsou typem fenolu a jsou produkovány jako sekundární metabolit. Sekundární metabolit je sloučenina produkovaná rostlinou, která nemá přímý vliv na její růst, ale plní spíše sekundární funkci, jako je ochrana.

V tomto případě se katechiny vyrábějí, aby chránily čaj před UV zářením, když je vystaven slunečnímu záření. Stínované čaje jako Gyokuro a kabusecha bude mít méně katechinů, zatímco nezastíněné čaje jako bancha budou mít více. Katechiny jsou známé svými antikarcinogenními a regeneračními účinky na buňky a mohou být dobré i na věci tak všední, jako je nachlazení. 

 

III. Metabolismus

Bylo prokázáno, že zelený čaj může pomoci urychlit metabolismus, a to je třeba zahrnout mezi jednu z mnoha výhod čaje Bancha. V jedné studii byli lidé randomizováni do 2 různých skupin a bylo jim řečeno, aby prováděli 30 minut mírného cvičení. Jedna skupina vypila před cvičením šálek zeleného čaje a druhá skupina pila placebo. Studie zjistila, že konzumace zeleného čaje může zvýšit oxidaci tuků během mírného cvičení i odpočinku. 

 

IV. Krevní tlak

Podle studie z Cambridge má dlouhodobá konzumace zeleného a černého čaje (3 měsíce a více) pozitivní vliv na systolický i diastolický krevní tlak. Bylo dokonce zjištěno, že zelený čaj má silnější účinek ve srovnání s černým čajem.

Kromě toho mají zelené čaje také l-theanin, který může pomoci navodit klidnější a uvolňující účinek na mozek. Díky tomu v kombinaci s čajem bancha s nízkým obsahem kofeinu je skvělý pro snížení nespavosti a zlepšení spánkové hygieny. Lepší spánek má blahodárné účinky nejen na kardiovaskulární zdraví, ale také na duševní zdraví. Rozhodně můžeme říci, že bancha je jedním z nejlepší sypaný čaj na spaní.

 

Čaj V. Bancha prospívá trávení

Vzhledem k tomu, že čaj bancha má vysoký obsah minerálů, může být také dobrý pro trávení. V Japonsku je běžné, že lidé pijí po jídle šálek čaje bancha. Je to z mnoha různých důvodů. Čaj má příjemnou jemnou chuť, nízký obsah kofeinu a může být skvělým trávením. 

Bancha je dobrá s občerstvením

Chuť banchy se dá docela dobře spárovat s určitými potravinami. Oproti jiným druhům japonského zeleného čaje je chuť dosti jemná. Má tóny teplého dřeva, cereálií a citrusů. Tyto příchutě se docela dobře kombinují s občerstvením, jako je popcorn a míchané ořechy. Díky tomu je bancha skvělým párem pro vaši zdravou odpolední svačinu!

 

Závěrečné úvahy o výhodách čaje Bancha

Jak můžete vidět, existuje mnoho různých výhod čaje bancha. Má nízký obsah kofeinu a přitom stále vysoký obsah minerálů. Čaj je skvělý pro mnoho různých příležitostí, například po večeři, při odpolední svačině nebo dokonce večer. I když pití banchy nenahrazuje zdravou stravu, lze na ni pohlížet jako na skvělý doplněk bez zjevných nevýhod. 

Většina těchto výhod se neprojeví přes noc. Stejně jako všechno ostatní, vše závisí na rutině a zvyku. Bancha čaj je docela levný sypaný zelený čaj a můžete si ho užívat každý den jen za pár centů. Zavedení této části vaší každodenní rutiny vám může pomoci dosáhnout vašich cílů a využít všech skvělých výhod čaje bancha.

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4