Naučte se rozdíly mezi Shiboridashi vs Gaiwan

Shiboridashi vs Gaiwan

Jaký je tedy rozdíl mezi Shiboridashi vs Gaiwan? 

Shiboridashi vs gaiwan je srovnání mnoha lidí, ale které z nich je lepší pro každý typ čaje? V tomto článku porovnáme dvě čajové konvice a styly vaření a najdeme výhody a nevýhody každého z nich. Podíváme se také na podobnosti obou shiboridashi a gaiwan a uvidíme, proč se oba staly tak populárními.

 

Co je to shiboridashi?

rozdíly mezi šiboridashi a gaiwanem

Shiboridashi je druh hliněné konvice s velmi výrazným designem. Spíše než mít spoustu zvonků a píšťalek, kterých si můžete všimnout na jiných konvicích, má shiboridashi více minimalistický design s jednoduchým širokým a plochým designem a bez rukojeti.

K čemu se shiboridashi obvykle používá?

Shiboridashi vyniká v produkci prémiového japonského zeleného čaje kabuse Sencha a Gyokuro . Pro zvláštní příležitosti se tyto čaje připravují s velmi vysokým poměrem listů k vodě, s 5 gramy listů a 50 ml vody. Vznikne tak bohatý, koncentrovaný nálev se silnou chutí a hutnějším pocitem v ústech. Máte nejen ochutnat chuť čaje, ale také jeho texturu, protože vám kapku po kapce klouže po povrchu jazyka.

 

Co je gaiwan

podobnosti šiboridashi vs gaiwan

Název gaiwan se v podstatě překládá jako „miska s víčkem“ a je to jen velmi jednoduchý kus čajového nádobí, který obsahuje víko, misku a základnu.

Vzniklo to jako jednoduchý způsob přípravy čaje v Číně, protože farmáři raději čaj vařili ve víku a misce, než aby si kupovali luxusní konvici.

Gaiwan stále používají čajoví znalci po celém světě jako jednoduchý kus čajového nádobí, který dává sládkovi velkou kontrolu nad čajem. 

 

K čemu se gaiwan obvykle používá?

Gaiwan funguje nejlépe pro čínský čaj s většími listy, ale může fungovat i pro čaje s menšími listy. Čaje jako oolong, černý čaj a čínský zelený čaj fungují na gaiwanu skvěle. Porcelánová konstrukce poskytuje neutralitu v procesu vaření čaje, protože chuť čaje není ovlivněna hladkým porcelánovým povrchem.

 

Podobnosti Shiboridashi vs Gaiwan

Pokud porovnáte shiboridashi vs gaiwan, všimnete si určitých podobností. Pro začátek je každý kus čajového nádobí jednoduchý, skládá se v podstatě z víka a misky. Většina shiboridashi nemá složitý filtr ani speciální rukojeť a to samé platí pro gaiwan. Protože oba kusy čajového nádobí sestávají z tohoto designu víka a mísy, mnoho lidí má tendenci srovnávat shiboridashi vs gaiwan, ale nenechte se mýlit, tyto dvě konvice jsou velmi odlišné. Pojďme se dále podívat na několik rozdílů.

 

Velikost Shiboridashi vs gaiwan

Jedna věc, které si všimnete při porovnávání velikosti shiboridashi vs gaiwan je, že shiboridashi je mnohem širší, ale také plošší. Zatímco tam je několik větších gaiwanů, jsou obvykle docela malí. Standardní velikost gaiwanu pro individuální vaření je kolem 100 ml. I když se shiboridashi může zdát větší, díky plochému designu bývá kapacita poměrně nízká. To ukazuje na hlavní rozdíl mezi shiboridashi vs gaiwan.

Malá kapacita vody

Ačkoli gaiwan a shiboridashi jsou oba navrženy k vaření čaje s velmi malým množstvím vody, shiboridashi je možná nejextrémnější. S konvičkou kyusu, která se běžně používá pro většinu druhů japonského zeleného čaje, byste spotřebovali 5 gramů lístků a 150 ml vody.

Gaiwan, který se typicky používá pro čínské čaje, produkuje výrazně koncentrovanější nálevy s 5 gramy listů a 100 ml vody. Shiboridashi jde o krok dále tím, že připravuje čaje s 5 gramy listů a pouze 50 ml vody. To je něco, co opravdu uvidíte jen v luxusních čajovnách. Je to způsob, jak z prémiového čaje skutečně získat tu nejlepší chuť Gyokuro , ale ve skutečnosti produkuje jen pár kapek extrémně aromatického čaje. Tato metoda skutečně přináší skvělý chuťový zážitek, který by měl každý alespoň jednou vyzkoušet.

 

Tvar

Jak již bylo zmíněno, jedním z jasných rozdílů při porovnávání shiboridashi vs gaiwan je tvar. Gaiwan má tvar misky a šiboridashi má téměř tvar talíře.

Gaiwan je navržen tak, aby vytvořil shluk nebo kouli čajových lístků, jako jsou ty, které najdete v čaji oolong. Tyto listy mají tendenci se roztahovat do všech stran, proto je důležité, aby konvička byla spíše ve tvaru misky. Gaiwan vyniká v přípravě čajů, jako je oolong, který se skládá z velkých čajových lístků svinutých do tvarů proužků nebo kuliček.

Pokud jde o shiboridashi, konvice je obvykle určena k přípravě tenkých jehličkovitých čajů, jako je Gyoukuro a Sencha čaj. Ty mohou ležet velmi naplocho a roztahovat se vodorovně, takže v ideálním případě chcete položit přikrývku z listů na dno konvice a zalít ji vodou. Shiboridashi vám to umožňuje tím, že poskytuje velké množství horizontálního prostoru. Potřebujete jen dostatečnou hloubku, aby čajové lístky byly sotva ponořené ve vodě, takže ploché provedení je v pořádku. Tento designový prvek je jedním z klíčových rozdílů mezi shiboridashi a kyusu.

 

Nalévání a pozice prstů

I když základní provedení gaiwanu i shiboridashi je přibližně stejné, odlišně se nalévají a vyžadují různé polohy prstů. Pojďme diskutovat o tom, jak nalévat a držet jednotlivé konvice a jaké jsou silné a slabé stránky každého z nich.

Nalévání Shiboridashi

Shiboridashi se snadno nalévá. Poté, co rozložíte listy, nakapete do vody a necháte čaj 1-2 minuty odležet, je čas jej vylít a vychutnat si čaj. Na rozdíl od gaiwanu má shiboridashi hubici, která vede proud vody určitým směrem. To je opravdu užitečné, zvláště když připravujete tak malé množství vody, protože je velmi obtížné nalít gaiwan bez rozlití.

Chcete-li shiboridashi vylít, jednoduše nasaďte víko zpět a nasměrujte hubici na šálek čaje, do kterého naléváte. Jednoduchým nakloněním zápěstí by se měl vylít rychlý a konzistentní proud voňavého zeleného čaje. Konvička by se neměla rozlévat, což vám umožní zajistit, aby všechen drahocenný čaj skončil v šálku čaje a nespálily si prsty a nezničily váš stůl.

Nalévání Gaiwanu

Zde vstupuje do hry dovednost. Když naléváte gaiwan, ve skutečnosti musíte víko mírně sejmout, abyste vytvořili mezeru mezi víkem a miskou. Tato mezera se v podstatě stane vaším filtrem a můžete ji nastavit tak, aby byla užší nebo širší v závislosti na typu čaje, který připravujete.

Pokud se svým gaiwanem připravujete čaj s většími listy, můžete nastavit širší otvor mezi víkem a miskou a získat mnohem rychlejší a konzistentnější nalévání. To je důvod, proč gaiwan funguje opravdu dobře pro čaje s většími listy, protože umožňuje sládkovi kontrolovat, jak rychle chtějí nalít a kolik materiálu z listů chtějí vpustit dovnitř. Možná zjistíte, že ve skutečnosti chcete do nálevu vpustit nějaké kousky listového materiálu, abyste vytvořili bohatší a trochu silnější chuť.

Pokud jde o přípravu čajů s menšími listy, můžete narazit na nějaké problémy s gaiwanem. Budete chtít nastavit velmi těsný otvor mezi víkem a miskou, aby se vysily malé částečky listů, ale pokud jej nastavíte příliš těsně, bude trvat věčnost, než se nalije. S gaiwanem obvykle chcete velmi rychlé infuze, takže pokud je polévání příliš dlouhé, může to být problematické. Pokud listy zůstanou v kontaktu s vodou příliš dlouho, čaj se převaří a zhořkne.

Pozice prstů pro shiboridashi vs gaiwan

Víko shiboridashi vs gaiwan je docela podobné, plochý design s malým tlačítkem nahoře. To nutně neznamená, že poloha prstu je stejná, ve skutečnosti je docela odlišná.

S gaiwanem budete chtít tři styčné body. Dva prsty na obou stranách gaiwanu a jeden prst nebo kloub nahoře. Existuje několik variant, ale toto je základní myšlenka. To je způsobeno skutečností, že boky a horní část gaiwanu jsou obvykle nejchladnější a základna je nejžhavější a může si dokonce popálit prsty, pokud se jí dotknete.

Když se připravíte Gyokuro čaj v shiboridashi, používáte neuvěřitelně nízkou teplotu vody, mezi 50-60 stupni. To znamená, že se nemusíte bát popálených prstů a můžete nalít pouze pomocí 2 kontaktních bodů. Položte 4 prsty na dno konvice a palec nahoru. Jedná se o podobnou polohu prstu jako při držení sendviče, takže pohyb je mnohem známější.

 

Drcení listů

Jedním z případů použití gaiwanu je ve skutečnosti rozdrtit sušené čajové lístky, když je připravujete. Tento styl vaření chazhou vznikl jako způsob, jak extrahovat více chuti z listů. To se nedoporučuje u japonského zeleného čaje, ale někdy se doporučuje u čajů oolong. Čaje oolong mají tendenci mít v prvních 2 nálevech voňavou, květinovou chuť a v pozdějších nálevech hrají pouze na těžší tóny. Způsob, jak spojit tyto dva do voňavého raného nálevu, je mírné rozdrcení lístků, které odhalí více z těla čaje.

 

Filtr

filtr Shiboridashi

Je velký rozdíl ve filtrování shiboridashi vs gaiwan. Jak jsme již zmínili, shiboridashi ve skutečnosti nemá filtr. Je na osobě, která si nalévá čaj, aby odfiltrovala lístky tak, že umístí víko a misku určitým způsobem a přidrží je tam.

S shiboridashi získáte tyto jemné zářezy vyřezané do čajové konvice, které umožňují průchod vody a přitom stále zůstávají větší listy v konvici. Kromě toho Shiboridashi, který jsme našli, obsahuje celosíťový jílový filtr, který funguje perfektně, pokud jde o odfiltrování menších listů, jako jsou ty, které se nacházejí v Sencha . Pokud při přípravě čaje potřebujete pořádný filtr, gaiwan není pro vás.

 

Zacházet s

Toto je vlastně podobnost mezi shiboridashi vs gaiwan. Oba tyto kusy čajového nádobí nemají rukojeť, konvičku pouze přidržíte a přímo naléváte. To vám umožňuje trochu více svobody při nalévání, ale důležitější je poloha prstu a technika nalévání.

 

Kde koupit Shiboridashi?

Shiboridashi můžete nakupovat na našich webových stránkách. Nabízíme dva druhy Shiboridashi: jeden s šálkem a druhý bez něj. Veškeré naše čajové nádobí je ručně vyráběno malými japonskými řemeslníky. 

tokoname shiboridashi

Náš tokoname shiboridashinelze porazit, pokud jde o vaření super chutných šálků Gyokuro a Sencha čaj. První věc, které si při pohledu na tuto konvici všimnete, je její mnohem plošší tvar a minimalistický design. Tokoname shibooridashi je ručně vyřezávané z hlíny a místo hliněného filtru vytesaného do základny má několik malých zářezů směrem k hubici.

 

čajový set šiboridashi

The čajový set šiboridashi přichází s konvička shiboridashi stejně jako 2 malé Gyokuro poháry. Když piješ Gyokuro , máte ochutnat nejen chuť, ale i texturu čaje. Když čaj podáváte takto v malých množstvích, nutí vás zpomalit a vychutnávat si každou kapku. Nejlepší způsob, jak vytvořit tento zážitek, je použít konvici šiboridashi k vaření čaje a jeho podávání v Gyokuro čajové šálky.

 

Konečný verdikt Shiboridashi vs Gaiwan

Při srovnání shiboridashi vs gaiwan je těžké říci, zda je někdo lepší nebo horší. Každý má určité výhody a nevýhody a vše záleží na tom, jaký čaj budete připravovat.

Pokud dáváte přednost čajům s většími listy, jako jsou čínské zelené čaje, čaj oolong a černý čaj, gaiwan je pravděpodobně lepší volbou. Pokud dáváte přednost prémiovým japonským zeleným čajům jako Gyokuro a Sencha , shiboridashi vám opravdu pomůže vyrobit tyto bohaté, voňavé nálevy.

Otázky kostí

  1. Kyusu je čajová konvice s bočním držadlem, střední vodní kapacitou určená k výrobě větších šálků Gyokuro , Sencha , Hojicha , Kamairicha , kukicha a další. Víte, jaké jsou rozdíly mezi šiboridashi vs kyusu?
  2. Hohin, přeloženo jako “pokladní láhev“, je navržena k vaření speciálních čajů s většími šálky, ale lze ji použít také k vaření běžnějších každodenních čajů. Víte, jaké jsou podobnosti mezi Shiboridashi vs Hohin?
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4