14 různých japonských čajů

japonské čaje  se staly populární po celém světě pro svůj jedinečný chuťový profil. Po ochutnání čaje z Japonska poprvé před mnoha lety jsme byli uchváceni. Vydali jsme se prozkoumat Japonsko a najít ty nejlepší čaje z celé země. Setkali jsme se s desítkami farmářů a ochutnali stovky různých typů, abychom našli ty nejlepší japonské čaje sdílet budete všichni. Cestou jsme se o těchto čajích také hodně dozvěděli a rádi vás naučíme vše o tom, co tvoří čaje z Japonska tak speciální s tímto kompletním průvodcem.

Proč jsou japonské čaje tak výjimečné?

Jedna z věcí, která nastavuje čaje z Japonska  kromě jiných zelených čajů je to, že se listy po sklizni spaří, aby se uzamkly tyto přírodní zeleninové chutě čaje. Proces napařování může také vytvořit tyto zářivé zelené barvy, zejména u déle napařovaných čajů Fukamushi.

 Další věcí, která dělá japonské čaje jedinečnými, je to, že mnoho čajových rostlin se pěstuje ve stínu těsně před sklizní. Odříznutím těchto čajových rostlin před slunečním zářením si zachovají více kofeinu, theaninu a chlorofylu. Čaj také získá jemnější a sladší chuť, kterou si mnoho pijáků čaje užívá. V tomto článku se podíváme na základní typy čaje z Japonska a jak každý z nich chutná.

Seznam 14 druhů čajů z Japonska

#1 Sencha

Nejprve začněme s nejzákladnějším typem japonské čaje - Sencha . Sencha je nejběžnějším typem čaj z Japonska, tvoří asi 70 % celkové spotřeby čaje v zemi. Kromě toho, že je to nejoblíbenější kategorie, je to také nejrozmanitější kategorie. Dlouhé stínované Sencha čaje mohou produkovat neuvěřitelně sladkou chuť, i když jsou nezastíněné Sencha s mohou být o něco sušší a adstringentnější. 

Další proměnnou je, jak dlouho jsou listy napařené. Delší dušené čaje jako fukamushi Sencha s může získat jemnější a ovocnější chuť a krátce dušené asamushi Sencha s mohou být na čerstvější nebo více citrusové straně. Sencha čaje se obvykle připravují z nejmladších výhonků čajovníku, protože mají nejvyšší obsah živin a jsou považovány za nejchutnější. Jako všechny japonské zelené čaje, Sencha se nejlépe připravuje v hliněné konvici Kyusu. Tato konvička umožňuje listům dostatek prostoru, aby se otevřely a plně uvolnily svou chuť do vody, a poté díky vestavěnému filtru udrží listy mimo váš šálek.

#2 Gyokuro

Gyokuro je podobný Sencha , ale její výroba je ještě pracnější. z čaje z Japonska, Gyokuro je považován za nejvyhledávanější. Ke zvážení Gyokuro , čajovník musí být 3 týdny před sklizní zastíněn, aby se rozvinula tato charakteristická sladká a pikantní chuť. Název znamená „nefritová rosa“, což je odkaz na jemný zelený zbytek, který produkuje během výrobního procesu.  

Intenzivní proces stínování posiluje nejen chuť čaje, ale také kofein a theanin. Jeden šálek Gyokuro Čaj může mít mezi 120-140 mg kofeinu, což z něj činí jeden z nejvyšších kofeinů japonské čaje

Na rozdíl od kávy, Gyokuro obsahuje l-theanin a aminokyselinu, která může tlumit některé negativní účinky kofeinu. Gyokuro pijáci uvádějí, že mají dlouhotrvající energii po celý den, bez nárazů nebo nervozity. Tento čaj je poměrně drahý, protože je tak náročný na výrobu. Pro farmáře je náročné udržet čajovník naživu 3 týdny bez velkého slunečního záření. 

Legendární farmář Gyokruo: pan Sakamoto

Pane Sakamoto, talentovaný Gyokuro farmář z jižního Japonska vytvořil vlastní metodu organického hnojení, aby udržoval čajovník silný bez použití chemikálií. Toto inovativní nové hnojivo umožňuje rostlině absorbovat spoustu živin z půdy a vytvářet silnou sladkou a pikantní chuť. 

#3 Kabušecha

Zatímco Gyokuro před sklizní se 3 týdny zastíní, Kabusecha je zastíněna po dobu 10-20 dnů. Mnoho pijáků čaje to považuje za sladkou tečku. Kabusecha má sladkost a Gyokuro , ale bez silné pikantní chuti. 

Tato silná pikantní nebo „umami“ příchuť Gyokuro je trochu získaná chuť, takže pokud jste nováčkem čaje z Japonska možná budete chtít začít s něčím jako kabusecha nebo kabuse Sencha . Tyto čaje jsou lehčí, sladší a mají příjemný hladký závěr. 

#4 Tencha

Tencha se téměř nikdy nekonzumuje ve formě volných listů, protože se mění na matcha. Když je čaj rozemlet na prášek, chuť se zesílí, takže listy musí být pečlivě vyrobeny, aby nevykazovaly žádnou hořkost, i když jsou na prášek.

Jakmile jsou listy zastíněny a utrženy, je třeba jim odstranit stonky. Jakmile jsou listy zbaveny stopek, lze je považovat za Tencha. Je těžké najít tento čaj ve formě sypaných listů a je lepší vychutnat si listy jako prášek!

#5 Matcha

Matcha je možná nejznámější japonské čaje, ale není to tak běžné jako čaje Sencha . Matcha je speciální druh práškového zeleného čaje vyrobený mletím čajových lístků ve velkém kamenném mlýnu. K výrobě matcha je třeba rostlinu zastínit 21 dní před sklizní a poté se z vrcholku čajovníku vyberou nejmladší klíčky.

Z listů jsou odstraněny stonky, aby se chuť ještě zlepšila, než jsou rozemlety na jemný zelený prášek. Tento čajový prášek lze poté rozšlehat do misky s teplou vodou pomocí bambusové čajové metly nebo Chasen. Vysoce kvalitní matcha má přirozenou hladkou a krémovou chuť a pěna navrchu čaj provzdušňuje, takže chutná téměř jako latte. 

Toto byl původní způsob konzumace zeleného čaje v Japonsku, původně přivezeného z Číny od mnichů, kteří čaj používali ke zlepšení koncentrace během dlouhých období meditace. Později se stal populární kvůli jeho použití v japonském čajovém obřadu a nyní v zámoří jsou nejoblíbenější čaje z Japonska.

#6 Šinča

Ze všech japonské čaje, šinča je první, který se sklidí. Sklizeň shinchy nastává brzy na jaře a někteří dychtiví pijáci čaje čekají celý rok, než budou mezi prvními, kdo tento speciální zelený čaj vypijí. 

Během zimního období má čajovník období odpočinku, kdy je schopen budovat živiny z půdy. Tyto živiny se na jaře uvolňují do čerstvých klíčků a ty se pak sbírají, aby se vyrobila ta nejjemnější shincha. Protože se používají mladší listy a nutriční profil je vyšší, bývají tyto čaje jemnější, sladší a komplexnější než čaje sklízené později v roce. 

#7 Mecha

Mecha znamená „čaj z pupenů“ a je to v podstatě totéž jako šinča. Tento čaj je vyroben z nejčerstvějších pupenů čajovníku, sklizených brzy na jaře. Když brzy na jaře sklidíte listy, stejně jako u shinchy, budete sbírat pupeny i listy. To znamená, že shincha a mecha jsou v podstatě stejný čaj!

#8 Hojicha

Zatímco většina čaje z Japonska jsou zelené barvy a nepražené, Hojichaje docela jiný. Hojicha je pečený zelený čaj. Během procesu pražení se listy změní ze zelené na hnědou a tyto čerstvé zeleninové tóny se převedou do teplejších tónů kávy a čokolády. Barva čaje se změní na červenohnědou a obsah kofeinu se mírně sníží. Hojicha je běžný čaj, který si vychutnáte v chladnějších měsících, a můžete dokonce najít lidi, kteří si opékají čajové lístky na pouličních trzích v Japonsku.

#9 Kukicha

Při pohledu na všechny čaje z Japonska, můžete také najít spoustu stonkových čajů jako kukicha a karigane. Tyto čaje se připravují nejen z listů čajovníku, ale také ze stonků. Protože většina kofeinu je koncentrována v listech, přidání stonků skutečně snižuje obsah kofeinu. S přibližně 40 mg kofeinu na šálek má tento čaj asi polovinu kofeinu než malý šálek kávy. Stonky také dodávají čaji příjemnou jemnější chuť s tóny letní trávy nebo slámy. Tím se vyváží sladší a pikantnější chutě čajových lístků. 

#10 Bancha

Zatímco prémiové čaje z Japonska Gyokuro a Sencha jsou vyrobeny z nejmladších výhonků čajovníku, bancha se ve skutečnosti vyrábí ze zralejších listů. Tento čaj má ve skutečnosti nižší obsah kofeinu a vyšší obsah minerálů. Čajovník produkuje kofein jako obranný mechanismus k odrazení hmyzu, a protože starší listy jsou tvrdší a méně zranitelné, nepotřebují ho produkovat tolik. Tyto starší listy produkují zcela odlišný chuťový profil s jemnějšími tóny vlhkého dřeva a popcornu. Tento čaj se často konzumuje po jídle, protože je méně kyselý a může dokonce pomoci s trávením. Po Sencha , Bancha je nejběžnější druh zeleného čaje v Japonsku!

#11 Genmaicha

Další z nízkých kofeinů čaje z Japonska je Genmaicha . Genmaicha se vyrábí spojením čajových lístků s opečenou rýží. Původně to začalo jako způsob, jak uchovat čajové lístky a prodloužit jejich životnost, ale nyní je to nejběžnější „smíšený čaj“ v Japonsku. Kromě toho, že pražená rýže snižuje obsah kofeinu, dodává čaji příjemnou teplou chuť cereálií. Tato sladká cereální nota se krásně snoubí se svěžejšími, travnatějšími příchutěmi čaje a vytváří zcela jedinečný chuťový zážitek. Tento čaj má nižší obsah kofeinu, takže je vhodný pro pozdní odpoledne nebo večer.

#12 Konacha

Ne všechny z čaje z Japonska mají být prémiové. Konacha se vyrábí ze zbylých listů během procesu výroby čaje. Tyto menší, rozbité čajové lístky produkují hořkou chuť, takže se používají jako čistič patra v restauracích s mořskými plody. Toto není jeden z čajů, které jsme si vybrali během našich cest po Japonsku, protože nesplňuje standardy prémiového japonského zeleného čaje.

#13 Kamairicha

Kromě změny chuti napařováním čajových lístků může farmář změnit chuť také pražením čajových lístků. Tyto pražené japonské zelené čaje se nazývají Hojicha a Kamairicha . Zatímco většina čaje z Japonska se vkládají do parní lázně spíše než do horké pánve, Kamairicha je pražená na pánvi, takže je více podobná čínskému zelenému čaji.

Kamairicha je někde mezi a Sencha a plně pražená Hojicha . K výrobě Kamairicha farmář otočí listy na rozpálené pánvi, aby čaj částečně upražil. Díky tomu je čaj více podobný čínskému zelenému čaji s tóny kešu oříšků a dokonce s náznakem karamelu. Tento zelený čaj na pánvi je v Japonsku poměrně vzácný, ale v horách Takachiho jsme se mohli setkat s farmářem, který produkuje velmi dobré Kamairicha .

#14 Tamaryokucha

Tamaryokuchapatří k těm vzácnějším čaje z Japonska a má jedinečný tvar. Název v podstatě znamená „zakroucený čaj“ a spíše než svinutý do těsných jehel jako a Gyokuro nebo Sencha , Tamaryokucha přebírá tyto více „čárkovité“ listy. Chuť tohoto čaje je kyselá a svěží, s příjemným citrusovým závěrem. Čaj lze také zastínit, aby produkoval méně této citrusové chuti a více pikantní nebo umami chuti. 

Kde si můžete koupit čaje z Japonska?

Pokud máte zájem vyzkoušet prémiovou zelenou čaje z Japonska, máme vás pokryto! V našem výběru najdete desítky různých druhů zelených čajů, všechny vypěstované bez použití pesticidů nebo chemikálií farmáři, se kterými jsme se osobně setkali. Rádi si uděláme čas na návštěvu výrobců a jejich rodin, abychom se dozvěděli o procesu pěstování čaje a zajistili, že čajům je věnována vysoká úroveň péče. Rádi bychom se s vámi dnes podělili o tyto čaje!

Závěr

Který čaje z Japonska jsou vaši oblíbenci? Naštěstí si ještě nemusíte vybírat! Můžete vyzkoušet 30 různých druhů japonských zelených čajů z celého Japonska a uvidíte, který z nich máte nejraději. The Mega vzorkovač zahrnuje všechny nejlepší zelené čaje, které jsme našli během našich cest po Japonsku. Všechny tyto čaje jsou pěstovány bez pesticidů, takže si je můžete vychutnat bez viny! 

Zpět na blog

1 komentář

Thanks so much for all the wonderful information and the opportunity to sample all the different types and flavors!!

Deloris Morales

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4