kde roste japonský čaj? To je otázka, na kterou se často ptáme, a tak jsme si řekli, že sestavíme seznam, abychom si popovídali o všech různých místech, kde čaj roste.
V tomto seznamu pokryjeme hlavní oblasti pěstování čaje Shizuoka, Kagoshima, Mie, Kyoto, Kumamoto a Miyazaki. 🇯🇵🏯🍵
Kde roste japonský čaj?
Otázka kde roste japonský čaj má mnoho různých odpovědí. Abych to shrnul, existuje 6 hlavních oblastí, kde se japonský čaj pěstuje: Shizuoka, Kagoshima, Kyoto, Kumamoto, Miyazaki a Mie Tea. Spíše než abychom se snažili vysvětlit všechna tato místa v jedné sekci, rozhodli jsme se rozdělit jednotlivé oblasti produkující čaj a seřadit je podle množství čaje, které produkují. Pojďme se dozvědět o kde roste japonský čaj s tímto kompletním průvodcem!
Čajová farma Shizuoka - 40.3%
Shizuoka je největší oblastí produkující čaj v Japonsku, přičemž více než 40 % zeleného čaje vyrobeného v Japonsku pochází z a Čajová farma Shizuoka. Shizuoka se nachází přímo u Tokia a je známá svými čajovými poli, která se nacházejí přímo na úpatí hory Fuji. Pokud jde o pěstování čaje, Shizuoka má některé z nejsevernějších plantáží, což znamená, že zimy jsou delší. Zde farmáři obvykle pěstují mrazuvzdornější kultivar Yabukita a používají různé techniky, aby rostliny během zimy udrželi v teple. Můžete si všimnout zelených vějířů, které foukají vzduch na čajová pole, aby jim neumrzly.
Jaké jsou různé druhy zeleného čaje Shizuoka?
Rodina Osadových má dokonalý příklad Čajová farma Shizuoka. Čaj vyrábí v malém městě, kde je krajina mnohem plošší a žije tam více lidí. Díky tomu mohou snadno poskytnout práci lidem v okolních městech, aniž by museli za prací příliš daleko dojíždět. Stále získávají svůj čaj z hor, ze sbírek organických čajových polí, o kterých mluví jako o „organické vesnici isagawa“. Všichni pěstitelé čaje se dohodli, že nebudou na svých polích používat pesticidy ani chemikálie, a všichni spolupracují na vytvoření jedné velké Čajová farma Shizuoka.
Čaj produkovaný na této čajové farmě Shizuoka je velmi kvalitní a skutečně těží z horské půdy bohaté na minerály. Tato mineralita je jasně vidět v čaji, jako je tento Sencha isagawa nebo kukicha osada, které se obě pěstují na této farmě. Mineralitu těchto čajů můžete cítit jako mravenčení na patře. Chuť je mírně na sušší straně s nádechem svíravosti.
Pokud máte zájem vyzkoušet jiné druhy Zelený čaj Shizuoka, můžete se podívat na bancha masudaen, Genmaicha hagiricha nebo gokou matcha kauai. Zelený čaj Shizuoka nesleduje jednu specifickou chuťovou charakteristiku, ale větší procento z nich je vyrobeno z kultivaru yabukita, díky čemuž jsou tyto čaje o něco více suché.
Muzeum čaje Shizuoka
The muzeum čaje shizuoka je celé muzeum věnované zelený čaj shizuoka. V jedné části Muzeum čaje Shizuoka, budete moci vidět a přivonět k 50 různým druhům čaje z celého světa a uvidíte, jak se srovnávají zelený čaj shizuoka. Máte dokonce možnost zúčastnit se ochutnávek čajů, ukázek mletí matcha a mnoha dalších! Pokud se v brzké době chystáte na cestu do Japonska a máte zájem o zelený čaj, může to být opravdu zábavná a vzdělávací zkušenost.
Pokud potřebujete pomoc dostat se do Muzeum čaje Shizuoka, nachází se v Shimadě a je dostupný autem. Je to jen 10 minut jízdy od Sagara Makinohara IC. Parkování je zdarma, takže je velmi výhodné, pokud se rozhodnete pronajmout si na den auto v Shizuoka.
Nyní, když jsme se zabývali tím, co je čaj a jak chutná, pojďme si říci něco o tom, kde aktuálně roste. Zatímco většina světového čaje je produkována mimo Japonsko v zemích jako Čína, Indie, Keňa a Srí Lanka, Japonsko stále dokáže vyprodukovat přibližně 85 000 tun čaje ročně! Japonsko je rozděleno do různých prefektur a všechny prefektury v jižním a středním Japonsku do určité míry pěstují čaj. Na severu je na pěstování čaje příliš chladno, protože mráz může čajovníky neopravitelně poškodit. Naštěstí má velká část Japonska dostatečně mírnou zimu pro pěstování čaje. Různé oblasti produkující čaj jsou následující:
Farmy Kagoshima 19%

Kagošimské farmy jsou zodpovědné za 19 % čaje vyrobeného v Japonsku, díky čemuž je Kagošima druhým největším pěstitelským regionem v Japonsku. The Kagošimské farmy se kterými spolupracujeme se nachází na dalekém jihu na ostrově Kjúšú. V této vulkanické subtropické oblasti jsou zimy mnohem mírnější, což umožňuje farmářům produkovat širší škálu čajových kultivarů. Budete mít tendenci najít sladší čaje vyrobené v Kagošimě, protože farmáři jsou schopni pěstovat jemnější kultivary jako Okumidori, Saemidori a Asatsuyu.
Některé z Kagošimské farmy se kterými spolupracujeme, patří čajová farma pana Sakamota, čajová farma pana Kawajiho, čajová farma pana Nurukiho a také čajová farma pana Henta.
Mie Tea Farms 6.9%
Přímo u starých hlavních měst Kjóta a Nary leží pobřežní prefektura Mie. Kromě produkce běžného kultivaru Yabukita je Mie známá také produkcí čajů Sayamakaori a Okumidori. Je také největším výrobcem zeleného čaje, který se používá na dezerty!
Kjótské čajové farmy 3.4%
Kjótské čajové farmy patří k nejlegendárnějším v celém Japonsku. V kulturním srdci Japonska stále existují čajové farmy, které pěstují a zpracovávají zelený čaj. Přestože je Kjóto hustě obydlené město, oblasti kolem něj jsou pokryty čajovými poli. Oblasti jako Wazuka, Uji a Ujitawara všechny produkují zelené čaje, ale nejznámější jsou produkcí slavnostní matcha. Jak jsme diskutovali v jiných článcích, mnoho z historie čaje v Japonsku lze vysledovat zpět na několik míst v oblasti kolem Kjóta, takže kjótské čajové farmy nejstarší v Japonsku!
Čajové farmy Kumamoto 3.46%
Čaj Kumamoto má pověst, která daleko přesahuje jeho velikost. Ačkoli čaj kumamoto tvoří pouze asi 3 % z celkové produkce čaje v Japonsku, je velmi dobře známý svou produkcí Gyokuro a Tamarykucha. Z farmářů, se kterými spolupracujeme, žije pouze jeden z nich v Kumamotu, a to je pan Fujisako. Pan Fujisako se zaměřuje téměř výhradně na výrobu tamaryokuchy, speciality čaj kumamoto. Tento čaj se nazývá „zakroucený čaj“, protože listy jsou otočeny do tvaru čárky, nikoli do tvaru jehlice, který je běžný u jiných typů japonských zelených čajů.
Kumamoto, které se nachází v centrální části ostrova Kjúšú, je známé výrobou špičkových zelených čajů. Uvnitř Kumamota leží město Yame, které se proslavilo výrobou sladších speciálních čajů jako je Gyokuro a Kabusecha. Přestože je oblast malá, Yame trvale produkuje vrchol Gyokuro v celém Japonsku.
Miyazaki Tea Farms 3.39%
Hornatá prefektura Mijazaki na východním pobřeží centrálního Kjúšú je domovem vzácného japonského zeleného čaje tzv. Kamairicha. Kamairicha se vyrábí v čínském stylu, který spočívá v otáčení na rozpálené pánvi, aby se z listů uvolnily teplejší chutě. Zatímco typický japonský zelený čaj rád Sencha je na těchto travnatých nebo dušených zeleninových chuťových profilech opravdu silný, Kamairicha přebírá více těchto chutí kešu, pražených mandlí a karamelu.
Příchuť Kamairicha je někde mezi a Sencha (nepražený čaj) a a Hojicha nebo plně pražený čaj. Pokud máte rádi chutě vašeho čaje spíše teplejším směrem,
Jedinečnost čaje Miyazaki
Když se podíváte na Miyazaki čaj, najdete spoustu čajů, které jsou ve zbytku Japonska vzácné. Samozřejmě Kamairicha je typ, který je pro tuto oblast docela jedinečný, ale existují i jiné, které je třeba prozkoumat. Miyazaki čaj může zahrnovat také černý čaj a čaj oolong, druhy, které v Japonsku najdete jen zřídka.
Chcete-li se dozvědět více o Miyazaki čaj, jsme se setkali s farmářem panem Issinem v malém městě Takachiho. Zde produkuje nejen ty nejznámější Miyazaki čaj Kamairicha , ale také černý čaj a čaj oolong. Oolong je částečně oxidovaný čaj a černý čaj je plně oxidovaný. To znamená, že čajové lístky se nezahřívají ihned po sklizni, jako by tomu bylo, kdyby farmář produkoval zelený čaj. Místo toho pan Issin uschne listy tím, že je položí na tyto bambusové rohože a pak urychlí proces oxidace. Pokud vyrábí čaj oolong, později zastaví oxidační proces teplem.
Miyazaki čaj může být vyroben z řady různých čajových kultivarů, včetně jednoho pojmenovaného po rodném městě pana Issina v Takachiho. K výrobě oolongu a černého čaje se používají speciální čajové kultivary jako Benifuuki. Tyto kultivary vykazují trochu více hořkosti, takže na zelený čaj nefungují dobře, ale během procesu oxidace se katechiny přeměňují na theaflaviny, které vyhlazují chuť čaje.
Která je nejuznávanější japonská farma na zelený čaj?

Poté, co jsme v posledních několika letech cestovali po Japonsku, navštívili jsme desítky různých čajových farem a ochutnali stovky různých čajů. Nestačí jednoduše spolupracovat s farmáři, kteří mají silnou reputaci, rádi je osobně navštívíme, abychom viděli, jak produkují čaje, a ujistili se, že se používají osvědčené postupy z hlediska kontroly kvality a udržitelnosti. V důsledku toho každý japonská farma na zelený čaj pracujeme, má dokonalé standardy, pokud jde o jejich čaj, a konečný produkt mluví sám za sebe. Těžko říct jaký japonská farma na zelený čaj je náš oblíbený, protože všechny zahrnují různé silné stránky a strategie. Pokud se chcete dozvědět více o konkrétní japonské farmě zeleného čaje, můžete tyto informace najít na produktové stránce každého z čajů, které prodáváme.
Kde kromě Japonska roste zelený čaj?
Možná se divíte kde roste zelený čaj kromě Japonska? Japonsko vlastně není největším producentem zeleného čaje a není ani nijak zvlášť blízko. Čína a Indie jsou největšími producenty čaje na světě, a to s poměrně výrazným rozdílem. Zatímco Indie se většinou zaměřuje na černý čaj, většinu produkce čaje v Číně tvoří čaj zelený. Japonsko je na desátém místě na seznamu zemí produkujících čaj, ale pravděpodobně má největší procento své celkové produkce věnované zelenému čaji. Takže konečně odpověď na otázku kde roste zelený čaj lze odpovědět pohledem na země jako Čína, Indie, Vietnam, Indonésie atd.