Výběrem nejlepší čaj pro začátečníky může být skvělým způsobem, jak prozkoumat svět japonského zeleného čaje, pokud nevíte, kde začít. V tomto článku se budeme zabývat tím nejlepší čaj pro začátečníky který by se vám mohl líbit, pokud se právě začínáte ponořit do světa sypaného zeleného čaje. To, co zde hledáme, jsou čaje, které, jak se zdá, baví většina těch, kdo pijí čaj poprvé. Začneme seřazením top 5 nejlepších čajů pro začátečníky a později probereme typy čajů, na které byste se mohli chtít podívat, pokud právě začínáte. Bez dalších řečí, pojďme do toho!
Top 6 nejlepších čajů pro začátečníky
Po několika posledních letech cestování po Japonsku jsme se setkali s desítkami čajových farmářů a ochutnali stovky různých čajů. Za tu dobu jsme přišli se seznamem nejlepší čaj pro začátečníky uvedené níže.
#1 Bancha Masudaen
bancha masudaen je silným uchazečem o nejlepší čaj pro začátečníky. Tento čaj je dokonalým příkladem využití méně žádoucích částí čajovníku a jeho přeměny na dobrý samostatný čaj, což je v tomto segmentu stále se opakující téma. V případě Bancha se vyrábí ze starších listů čajovníku, které mají vyšší obsah minerálů a nižší obsah kofeinu.
Bancha vyrobená panem Masudou v Shizuoka má jemnou, obilnou nebo dřevitou chuť, která je docela příjemná. Chuť tohoto čaje opravdu trvá od louhování až po louhování, takže listy můžete znovu použít 5-6krát, než ztratí chuť. To už snižuje cenu tohoto levný sypaný zelený čaj ještě dále, takže si ho můžete vychutnat jen za pár centů za sklenici!
#2 Hojicha noike

Další čaj, o kterém budeme diskutovat na našem seznamu nejlepších čajů pro začátečníky, je noike Hojicha . Jedná se o pečený zelený čaj, který se vyrábí otáčením čajových lístků na horké pánvi ihned po jejich úplném vysušení. Zatímco většina japonských zelených čajů je známá pro své zřetelné sladké zeleninové nebo dokonce mírně travnaté chuťové profily, proces pražení převádí tyto chuťové tóny na kávu, karamel nebo čokoládu.
Díky tomu je čaj ideální pro chladné odpoledne, ale lze jej připravit i jako osvěžující studený nálev v teplých dnech. Obsah kofeinu v tomto čaji je na spodní hranici ze dvou důvodů. Prvním důvodem je, že tento čaj bývá připravován ze starších čajových lístků, což ho také zlevňuje.
Druhým důvodem je, že vysoké teplo použité v procesu pražení může mírně snížit obsah kofeinu v listech. Stejně jako Genmaicha , tento čaj lze připravit i při vyšší teplotě. Všestrannost tohoto čaje z něj dělá skvělý čaj pro začátečníky, ale také jeho chuťový profil, který mnoho čajových začátečníků hledá. Zatímco většina japonských zelených čajů je svěží a povzbuzující, Hojicha je hřejivý a uklidňující, což spousta začátečníků v šálku čaje hledá.
#3 Genmaicha Hagiricha

Třetím čajem na našem seznamu nejlepších čajů pro začátečníky je čaj Genmaicha Hagiricha. Jedná se o čaj vyrobený spojením pražené rýže s čajovými lístky, aby vznikl jedinečný chuťový profil. Většině lidí tento čaj chutná hned, když ho poprvé vyzkouší, a obecně je těžké ho zkazit.
Je to jeden z cenově dostupnějších japonských zelených čajů, který je ideální pro nové kupující čaje a není tak citlivý na teplotu vaření. Čaj se vyrábí ze starších, vyzrálejších lístků, díky čemuž je levnější, ale také lépe snáší teplejší vodu. Tento čaj má velmi nízký obsah kofeinu a má příjemnou obilnou nótu, která je docela uklidňující jak ráno, tak večer.
#4 Latte Matcha

Dalším skvělým doplňkem k nejlepšímu čaji pro začátečníky je latte matcha. Zatímco obyčejná miska matcha je jistě získaná chuť, matcha latté se staly samozřejmostí po celém světě.
Je to dobrý vstupní čaj, abyste si zvykli na všechny chutě, které matcha nabízí, aniž byste byli přemoženi touto lehce travnatou chutí. Stačí smíchat lžičku nebo dvě tohoto prášku s trochou ovesného mléka nebo kokosového mléka, zamíchat a užívat si.
Možná zjistíte, že je to jednodušší než připravit si ranní šálek kávy a pocit, který z toho budete mít, by měl být mnohem vyváženější. Pokud se chcete dostat na úroveň pitných misek s matchou bez přidaného mléka nebo cukru, můžete jít na slavnostní matchu. To má být přirozeně sladké a je mnohem dražší kvůli všem přidaným krokům ve výrobním procesu. Zatím se jen držte matcha latté a uvidíte, jak vám chutná! Vždy můžete začít zde a pokaždé přidat o něco méně mléka.
#5 Fukamushi Sencha yamaga no sato

Konečně se dostáváme k fukamushi Sencha yamaga no sato. Jako Genmaicha a Hojicha , to byl další velký vynález 20. století. Napařováním čajových lístků na několik sekund navíc může výrobce skutečně zjemnit chuť čaje. Delší proces napařování naruší buněčné membrány listu, což umožní, aby se do šálku dostalo více. To je důvod, proč dostanete tyto hluboké nefritově zelené sklenice čaje fukamushi.
Čaj je také mnohem kalnější, má bohatší chuť a méně hořkosti. Mnoho fukamushi čajů, jako je fukamushi Yamaha, funguje skvěle jako studené nápoje. Studená voda přináší některé z jejich sladších a ovocnějších chuťových profilů, což z něj dělá osvěžující nápoj pro horké dny. Toto je nejlepší čaj pro začátečníky že jako chladný osvěžující studený louhovaný zelený čaj.
#6 Gyokuro Zelený čaj Karigane Sakamoto

Další na našem seznamu nejlepších čajů pro začátečníky se dostáváme Gyokuro zelený čaj karigane sakamoto. Karigane je skvělým úvodem k některým z těchto sladkých a slaných chutí, které můžete vidět v mnoha japonských zelených čajích. Jako čaj Gyokuro může být skvělý pro zkušenější pijáky čaje, ale silná chuť umami může být trochu ohromující pro ty, kteří nemají s japonským zeleným čajem mnoho zkušeností.
Karigane na druhé straně je mnohem mírnější. Vyrábí se spojením stonků a listů rostliny, která se používá k výrobě Gyokuro . Získáte malý náznak této bohaté pikantní chuti, ale je dobře vyvážena těmito stonky. Čaj funguje skvěle jako studený nálev a je také levnější než jeho protějšek. Jakmile si začnete zvykat na příchuť Karigane, můžete přejít na další Gyokuro později, ale slouží jako dobrý odrazový můstek ve světě prémiového japonského zeleného čaje.
Jaké jsou druhy čajů pro začátečníky?
#1 Bancha
bancha je jedním z nejlepší čaj pro začátečníky. Zatímco většina prémiových zelených čajů má ráda Sencha , Gyokuro a matcha se vyrábí z mladších listů čajovníku, Bancha se vyrábí ze starších listů.
Zatímco čajovník potřebuje produkovat hodně kofeinu, aby ochránil své mladší, křehčí listy před hmyzem, tyto tužší listy produkují kofeinu méně. Čaj může obsahovat i starší čajové stonky, které mají na sobě nepatrný kousek kůry.
Chuť banchy je také docela odlišná. Zatímco Sencha je silnější na těchto chuťových profilech dušené zeleniny, chuť Bancha spočívá spíše na těchto tónech teplého dřeva, cereálií a popcornu. Je tu lehký náznak těchto citrusovějších chutí, ale na patře nejsou příliš ostré.
Bancha je dobrý čaj na svačinu, protože se dobře hodí k ořechům a popcornu. Tento čaj se běžně pije po jídle na podporu trávení.
#2 Genmaicha
Další nejlepší čaj pro začátečníky je Genmaicha . Genmaicha se vyrábí spojením čajových lístků s opečenou rýží. Stejně jako mnoho dalších čajů na tomto seznamu, Genmaicha byl vynalezen jako způsob, jak prodloužit sklizeň čaje.
V dobách strádání lidé přidávali praženou rýži do čajových lístků, aby zvýšili svou zásobu čaje. Může také pomoci během půstu, protože chuť tohoto čaje připomíná příjemnou teplou misku rýže. Čaj se stal velmi oblíbeným díky nižší cenovce, teplé obilné chuti a nižšímu obsahu kofeinu.
Jedná se o běžný čaj podávaný v restauracích, protože je oblíbený a má nízký obsah kofeinu. Listy používané k výrobě tohoto čaje jsou staršími listy čajovníku, takže je podobný jednomu z dřívějších levné sypané zelené čaje zmínili jsme se, bancha.
#3 Hojicha
Hojicha je třetí nejlepší čaj pro začátečníky. Jedná se o pečený čaj, který byl objeven ve 20. století, protože výrobci čaje se opět chtěli ujistit, že ze své sklizně vytěží maximum. Tento čaj se také vyrábí ze starších listů čajovníku, ale jsou pražené, aby jim dodaly teplejší chuťové tóny kávy, karamelu nebo dokonce čokolády.
Listy se otáčejí buď v pečicím stroji, nebo ve velké rozpálené pánvi, dokud nejsou všechny zcela opečené. Listy se změní ze zelené na hnědou a barva uvařeného čaje se nyní změní na červenohnědou. Tento čaj se stává populárnějším na podzim a v zimních měsících a v některých částech Japonska je dokonce můžete vidět pražit Hojicha na pouličních trzích.
Čaj se pije stále v létě a vychutnává se především jako studený nálev. Studená voda extrahuje z čaje více sladších karamelových tónů, což je příjemný osvěžující nápoj pro horké dny.
#4 Kukicha
Konečně na našem seznamu nejlepší čaj pro začátečníky máme kukicha, čaj vyrobený spojením stonků s čajovými lístky. Tento čaj byl objevem farmářů, protože museli prodat všechny čajové lístky, které vyprodukovali, a zůstaly jim pouze stonky.
Zjistili, že tyto fungují docela dobře, když se louhují, a brzy začali experimentovat s různými druhy stonkových čajů. Nyní se stonkové čaje staly více ceněnými, někteří je dokonce preferují kvůli jejich jemné, slámové chuti.
Stonky čajovníku neprodukují zdaleka tolik kofeinu jako listy, takže tyto kukicha čaje jsou známé tím, že mají nízký obsah kofeinu. Karigane je prémiovější stonkový čaj, který se vyrábí ze stonků a listů zastíněných čajovníků, jako jsou ty, které se Gyokuro . Tento čaj má mnohem sladší chuť a funguje skvěle jako studený nálev. Karigane je také dobrou volbou pro začátečníky, protože tyto pikantní příchutě Gyokuro čaj má získanou chuť a karigane může být mnohem mírnější verzí.
Obecné tipy, jak začít s čajem
Po výběru nejlepší čaj pro začátečníky, musíte se také ujistit, že jste jej připravili správně. Zde jsme vytvořili rychlý průvodce nejdůležitějšími věcmi, které byste měli vědět, než si uvaříte svůj první šálek sypaného čaje.
Nepoužívejte převařenou vodu, ale teplou vodu
To je nejčastější chyba, kterou lidé dělají při přípravě japonského zeleného čaje nebo zeleného čaje obecně. Zelený čaj má vyšší zastoupení katechinů, které po uvolnění mohou čaj pořádně zhořknout. Naštěstí se tyto katechiny uvolňují při vyšší teplotě, takže čaj můžete jednoduše uvařit s chladnější vodou pro hladší a sladší zážitek z pití.
Používejte vysoce kvalitní vodu
Ujistěte se, že při přípravě sypaného zeleného čaje používáte filtrovanou vodu. Vápník ve vodě z vodovodu může skutečně narušit jemné chuťové tóny čaje. Pokud jde o vodu, chcete být s chutí co nejneutrálnější, aby čaj nic neukradlo.
Vždy jděte na sypaný čaj místo sáčků
Druhou nejčastější chybou, kterou lidé při přípravě zeleného čaje používají, je používání čaje z čajových sáčků. Čajové sáčky často obsahují neuvěřitelně nekvalitní čaj, který může mít plochou nebo hořkou chuť. Když postoupíte o úroveň výš a dáte si sypaný čaj, získáte nejen přístup k mnohem většímu množství odrůd, ale také si užijete bohatší chuť a zážitek z pití.
Respektujte správné časy máčení
Nakonec je důležité věnovat velkou pozornost době vaření. Stejně jako může teplejší voda vynést více katechinů a hořkosti zeleného čaje, tak i delší doba louhování. U většiny japonských zelených čajů je 1 minuta více než dostačující pro většinu druhů japonského zeleného čaje. Pro Gyokuro pro dosažení nejlepších výsledků můžete použít 2 minuty a nižší teplotu
Jaké je nezbytné čajové nádobí pro začátečníky?
kyusu
Pokud jste ve světě čaje nováčkem, nemusíte investovat do luxusního vybavení na vaření, jen se ujistěte, že máte nějaké skvělé čaje, které si můžete vychutnat. Můžeme vám dokonce poskytnout zdarma Čajová konvice Kyusu když se přihlásíte do měsíční čajový klub. S měsíčním čajovým klubem vám budeme každý měsíc posílat různé sypané čaje z celého Japonska k vyzkoušení. První měsíc začneme s některými z našich začátečnických příchutí a odtud budeme pokračovat. Samozřejmě můžete nejen vyzkoušet různé druhy japonských zelených čajů, ale získáte také nejlepší nástroj pro jejich přípravu.
Konvička kyusu je určena k přípravě toho nejlepšího šálku japonského zeleného čaje. Poskytuje listům dostatek prostoru pro expanzi a uvolnění chuti do vody. Po uplynutí doby louhování čajová konvice automaticky odfiltruje lístky, když budete nalévat. Získejte svou první čajovou konvici kyusu na nás tím, že se přihlásíte do měsíčního čajového klubu!
Pěkný šálek čaje
Šálek je další věc, kterou budete potřebovat při přípravě čaje, ale můžete použít jen to, co máte doma. Je jen důležité, abyste používali šálek čaje, který vydrží vyšší teploty.
Co dělat, když nevím, kde začít?
Po přečtení našich tipů na nejlepší čaj pro začátečníky stále nevíte, kde začít? Žádný problém, můžete je vyzkoušet všechny! S našimi vzorníky můžete vyzkoušet několik různých čajů a jednou a uvidíte, který z nich máte nejraději. Tímto způsobem se nemusíte zavázat k žádnému čaji, dokud si nebudete jisti, že si ho zamilujete!
Vzorkovače sypaného čaje
Při našich cestách po Japonsku jsme vybrali seznam 30 nejlepších druhů matcha, Sencha , Hojicha , Genmaicha , kukicha, Gyokuro , bancha a Kamairicha . Všech 30 těchto čajů jsme dali dohromady v našem slavném mega sampler. Pokud jste noví, je to skvělá příležitost vyzkoušet od všeho trochu!
matcha vzorníky
Kromě sbírání různých druhů listových čajů jsme také přišli s 21 různými druhy čajů matcha, o kterých si myslíme, že se vám budou líbit! To vše si můžete vyzkoušet u nás vzorník čaje matcha, sbírka všech nejlepších čajů matcha, které jsme našli z celého Japonska. Tyto čaje jsou vyráběny v různých oblastech, různými farmáři a z různých odrůd čajovníku. Pokud se opravdu chcete ponořit do hloubky a rozšířit své patro pro matcha, toto je místo, kde to udělat.
Co si myslíte, že je nejlepší čaj pro začátečníky? Které z nich se nejvíce těšíte na první vyzkoušení? Neváhejte a zanechte komentář níže a jako vždy nám dejte vědět, pokud máte nějaké dotazy během vaší cesty za čajem. Všem moc děkuji za přečtení, uvidíme se příště.
