Japonský čajový obřad: Popis, historie a fakta

The Japonský čajový obřad je něco, co lidi při návštěvě Japonska zajímá i mate. S tolika kroky, pomůckami a koncepty Japonský čajový obřad je fascinující a zároveň těžko pochopitelné. V tomto článku rozebereme, co je japonský čajový obřad, ale co je důležitější, co představuje. Důrazně doporučujeme přečíst si tuto příručku předtím, než se zúčastníte vlastního čajového obřadu, abyste věděli, co můžete očekávat!

 

Video japonského čajového obřadu (již brzy)

Obsah

 

Co je japonský čajový obřad

The Japonský čajový obřad je v podstatě praxe, která využívá čaj matcha jako způsob, jak podpořit pozitivní vztah mezi hostitelem a jeho hostem. I když japonský čajový obřad má určité složitosti a nuance, jeho základní hodnoty spočívají v jednoduchosti. Vše, co musíte udělat, je vstoupit do a Japonská čajovna zažít tuto jednoduchost. Místnost je řídce vyzdobená, nemá nic než svitek a květinovou výzdobu. V okolí je několik předmětů k přípravě čaje, ale ty nejsou středem zájmu. Hlavním zaměřením čajového obřadu jsou 4 principy Wa, Kei, Sei a Jaku a předměty jednoduše slouží jako způsob, jak tyto principy demonstrovat.

 

Proč je to čajový obřad matcha a ne obřad sypaného čaje?

matcha prášek - ceremoniální čaj matcha z Japonska

I když sypaný čaj jako Sencha je nyní v Japonsku zdaleka nejběžnějším způsobem konzumace zeleného čaje, nebylo tomu tak vždy. Ve středověkém Japonsku se čaj konzumoval ve formě prášku, což by se dnes považovalo za „matcha“ nebo práškový čaj. Když byl čajový obřad poprvé vytvořen, byl to nejběžnější způsob konzumace čaje, takže rituály japonského čajového obřadu byly postaveny kolem tohoto nápoje. To je důvod, proč nyní vidíme, jak se matcha používá pouze v Japonský čajový obřad, místo sypaného čaje, takže je to čajový obřad matcha spíše než obřad sypaného čaje.

 

Jaké nádobí Matcha se používá při japonském čajovém obřadu?

Když čajový mistr vstoupí do čajovny, představí náčiní, které se v něm použijeJaponský čajový obřad. Existuje 9 hlavních čajových nádob, o kterých dnes budeme diskutovat, z nichž každá má své vlastní použití a význam.

 

Fukusa

Toto je suchý hadřík, který čajový mistr používá k čištění nádobí před přípravou čaje. Význam toho je praktický i symbolický. Na znamení úcty čajový mistr před hostem uklízí nádobí, aby měl jistotu, že je čisté.

 

Natsume

Toto je první položka, kterou čajový mistr vyčistí nebo vyčistí. Natsume se také nazývá „caddy na čaj“ a je to způsob dopravy prášku matcha. The matcha prášek se často předem prosévá, aby se odstranily hrudky, a pak se přivádí do čajovny k přípravě.

 

chashaku

Bambusová matcha lžíce Chashaku

Toto je bambusová čajová lžička používaná k nabírání prášku matcha do misky. Chashaku je jednoduše navržen, ale je to perfektní nástroj k nabírání práškuje mimo natsume, protože má spíše vertikální design než typický horizontální design. Čajový mistr používá 2 velké odměrky Chashaku, což odpovídá přibližně 2 gramům prášku matcha. To je ideální množství na misku matchy.

 

Kama

Toto je železný hrnec používaný k ohřevu vody pro japonský čajový obřad. Z tatami je vyřezán dokonalý čtverec, který je obklopen ohnivzdorným materiálem. Pod železným hrncem jsou žhavé uhlíky, které ohřívají vodu po celou dobu obřadu.

 

Hishaku

Jedná se o bambusovou naběračku používanou k nabírání vody z kamy za účelem přípravy čaj matcha. Hishaku má dlouhou rukojeť, aby dosáhl na vodu v železné nádobě, a čajový mistr nalévá vodu pomalu, aby vychladla, než se použije k přípravě čaje matcha. Vroucí voda je příliš horká na to, aby se dala připravit dobře chutnající matcha, takže je třeba ji mírně zchladit technikou.

 

miska matcha

Matcha miska chasen hliněná čajová miska

Toto je hliněná čajová miska používané při japonském čajovém obřadu. Vyrábí se z těžké hlíny a na jedné straně má často krásný vzor. Mísa je předem předehřátá, aby udržela matchu teplou po celou dobu čajového obřadu a vyšší stěny mísy usnadnily přípravu čaje. 

 

metla matcha

metla matcha - chasen bambusová metla matcha

Toto je možná nejznámější čajové náčiní. Chasen nebo bambus metla matcha je vyřezán z jednoho kusu bambusu a 100 malých štětin se rychle pohybuje vodou, aby provzdušnilo čaj. Tento nástroj se používá již stovky let při čajovém obřadu, ale stále funguje lépe než jakýkoli moderní nástroj.

 

Kensui

Toto je miska na odpadní vodu používaná při japonském čajovém obřadu. Někdy se voda používá k jiným věcem než k přípravě čaje, jako je ohřívání miska matcha. Tuto vodu je třeba zlikvidovat a kensui je ten nejpůvabnější způsob, jak toho dosáhnout. Díky tomu čajový mistr nemusí během obřadu opustit čajovnu.

 

Chakin

Chakin je samostatný hadřík, který čajový mistr používá k čištění misky matcha. Zatímco Fukusa se udržuje v suchu a používá se k čištění suchého nádobí, chakin se používá k čištění mokrého nádobí.

 

Jaké jsou kroky japonského čajového obřadu?

The Japonský čajový obřad vyžaduje mnoho malých kroků, které se v pečlivém pořadí opakují. Aby se členové týmu naučili tyto kroky, musí cvičit téměř každý den a dokonce existují školy věnované výuce japonského čajového obřadu. Dnes si probereme jen několik širokých tahů a proč na každém kroku záleží.

 

Krok 1 – Uklonění

Než čajový mistr vstoupí do místnosti, postaví se u vchodu a ukloní se hostům, v tomto okamžiku se očekává, že se hosté ukloní zpět. Toto je jednoduchý úvod a projev úcty. Vzájemný respekt je velmi důležitou součástí čajového obřadu a něco, o čem budeme hovořit později podrobněji.

 

Krok 2 – Čištění čajového nádobí

Poté, co čajový mistr odloží nádobu na čaj, začne ji čistit. To se provádí proto, aby se hostům ukázalo, že čajové nádobí použité k přípravě čaje je čisté a čisté. Fukusa se vyjme a rozloží a později se použije k čištění čajového náčiní, počínaje Natsume a poté Chashaku.

 

Krok 3 - Příprava japonského čajového obřadu matcha

Poté, co je čajové nádobí vyčištěno, musí čajový mistr připravit náčiní na výrobu čaj matcha. Vezme fukusu a otevře železný hrnec, aby nabrala trochu horké vody. Tato horká voda se nalije do chawanu, aby se předehřála. The miska matcha je vyrobena z husté hlíny, takže absorbuje hodně tepla. Pokud není předem řádně zahřátá, miska matcha absorbuje velkou část tepla z čaj matcha a způsobí, že se ochladí mnohem rychleji. Zatímco je voda ještě teplá, čajový mistr poté vezme metličku matcha nebo chasen a jemně ji ponoří do vody. Pak to rychle rozšlehá ve vodě. Namočením metly matcha do vody ji učiníte poddajnější a méně se rozbije. Když je toto jemné dřevo suché, může být docela křehké a snadno se zlomí.

Po miska matcha a metla matcha Když byly připraveny, vylije se voda z misky matcha do kensui a miska se vyčistí pomocí chakin. Čajový mistr je nyní připraven připravit čaj matcha.

 

Krok 4 – Příprava čaje Matcha

Konečně se dostáváme k nejdůležitější části čajového obřadu a to je příprava čajového obřadu čaj matcha. To je považováno za hlavní událost Japonský čajový obřad ke kterému vše ostatní spěje.

Nejprve čajový mistr odebere 2 velké odměrky prášku matcha z natsume a umístí je do misky matcha. Poté nabere do misky méně než plné hishaku plné horké vody a ujistěte se, že ji nalévá opravdu pomalu, aby měla šanci vychladnout, než se dotkne prášku matcha.

Nakonec čajový mistr vezme metličku na matcha a jemně oškrábe stěny čajové misky, aby se matcha promíchala, a pak začne čaj šlehat klikatým pohybem. Šleháním čaj matcha tímto způsobem je čajový mistr schopen vytvořit na povrchu lehkou pěnu, která mu dodává jemnější konzistenci a chuť. Když miska matcha je hotovo, čajový mistr nastaví metla matcha stranou a otočí mísu tak, aby design směřoval k hostovi.

 

Krok 5 - Pití čaje Matcha

Nyní přichází čas, aby v tom sehrál roli host Japonský čajový obřad. I když může být práce hosta mnohem jednodušší než práce hostitele, stále existuje určitá etiketa čajového obřadu, na kterou je třeba při pití čaje matcha pamatovat.

Nejprve byste se měli uklonit, když vám čaj předloží, abyste vyjádřili vděčnost bez mluvení. Poté můžete vzít misku s čajem a před pitím ji položit na podložku tatami. Misku pak můžete držet dvěma rukama a měli byste ji otočit tak, aby vzor nebo design na misce směřoval k ostatním hostům. To je považováno za projev úcty, který umožňuje ostatním hostům vidět nejkrásnější část misky, když pijete.

Až budete hotovi, můžete misku položit na druhou stranu tatami, kde vám byla předložena.

 

Krok 6 - Wagashi

Wagashi nebo Japonské sladkosti jsou dalším aspektem japonského čajového obřadu vedle čaje matcha. Jsou vyrobeny z jednoduchých ingrediencí a často se používají k vyjádření tématu čajového obřadu. Mají doplňovat chuť matchy, přičemž sladkost wagashi vyhlazuje hořkost matchy. Mělo by se to jíst, kdykoli vám to bude předloženo, a mělo by to být hotové, aby hostitel věděl, že vám to chutnalo.

 

Jaké jsou principy japonského čajového obřadu?

I když se zdá, že schůdky a náčiní používané při čajovém obřadu přitahují veškerou pozornost, nejdůležitější jsou zásady. Tyto principy jsou Wa, Kei, Sei, Jaku nebo Harmonie, Respekt, Čistota a Klid. Krátce pokryjeme každý z těchto principů a jak jsou reprezentovány v čajovém obřadu.

 

Harmonie

Harmonie je pozitivní interakce mezi hostitelem a hostem. To je ideál, o který by se lidé měli snažit nejen v japonském čajovém obřadu, ale i ve vnějším světě. The čaj matcha není osamělé pronásledování, ale něco, o co se podělí hostitel a jejich host.

 

Respektovat

Respekt je schopnost porozumět druhým a ocenit je. Host by měl myslet na hostitele po celou dobu čajového obřadu a hostitel by měl myslet na hosta po celou dobu čajového obřadu. Uvnitř čajovny jsou si všichni lidé rovni, bez ohledu na jejich postavení mimo čajovnu. Úcta k lidem je vyjádřena klaněním a úctou při čajovém obřadu a úcta k předmětům je zprostředkována zacházením s matcha nádobí. S předměty různých hodnot se zachází stejně, stejně jako se s lidmi různého vnějšího postavení zachází stejně během japonského čajového obřadu.

 

Čistota

Čistota je schopnost zacházet se sebou i s druhými s čistým srdcem. Pojem čistoty v čajovém obřadu se neprojevuje pouze tehdy, když čajový mistr očišťuje čajový obřad matcha nádobí, ale ještě předtím, než host vůbec vstoupí do čajovny. Před vstupem do čajovny si hosté musí očistit ruce u tsukubai a také očistit své srdce a mysl. Teprve poté, co zanechají světské myšlenky a starosti, jsou schopni si v tichosti vychutnat něco tak jednoduchého, jako je miska čaje.

 

Klid

Klid je dosažen, když jsou realizovány 3 další principy. Je to pocit nezištnosti a i když je to konečný cíl praktikování čajového obřadu, svým způsobem je to stále začátek. Principy je třeba neustále procvičovat, aby byl zachován klid, a čajový obřad matcha je způsob, jak trénovat.

 

Jaká je historie japonského čajového obřadu?

Čaj byl původně přijat mnichy, kteří ho používali, aby jim pomohl soustředit se během dlouhých období meditace. Brzy si jeho výhod začaly všímat vyšší vrstvy, které povýšily postavení čaje na nápoj šlechty. Čaj byl vnímán jako symbol společenského postavení a způsob, jak si bohatá elita navzájem konkurovat o prestiž. To dalo vzniknout určitému typu čajového obřadu, kdy hostitel zval hosty jako záminku, aby předvedli své drahé čajovny, čajové náčiní a čajový prášek. Toto byla zkorumpovaná verze čajový obřad matcha, a muž známý jako Sen no Rikyu brzy přišel s pokornější vizí japonského čajového obřadu.

Rikyu obhajoval rustikální čajovnu venku na venkově, daleko od města. Tato čajovna by byla zařízena v minimalistickém stylu, s ničím jiným než svitkem a květinovou výzdobou. Místo toho, aby byl čajový obřad záminkou pro hostitele, aby předvedl své bohatství, stal se pravým opakem, místem, kde si byli všichni rovni. Jednalo se o zjednodušenou verzi čajového obřadu, který se snažil vybudovat vztah mezi hostitelem a jejich hostem a prosazovat principy Wa, Kei, Sei, Jaku.

Tento čajový obřad matcha je stále populární i dnes, zejména u turistů, kteří přicházejí z celého světa, aby se zúčastnili japonské čajové kultury. Moderní japonský čajový obřad, jak jej známe dnes, je starý jako období Sengoku, přičemž první záznamy pocházejí z roku 1500.

 

Jak si vyrobit vlastní Matcha Tea Ceremony

Spousta pijáků čaje si ráda připravuje svůj vlastní čajový obřad matcha doma. I když je možné získat veškeré nádobí, které jsme zmínili dříve, jsou důležité 3 hlavní. The metla matcha, miska matcha a matcha lžička se používají k přípravě misky čaje matcha, který chutná stejně jako čajový obřad matcha. Je to dobrý způsob, jak praktikovat některé principy japonského čajového obřadu, i když nejste v Japonsku.

I když možná nevidíte, že se používá při japonském čajovém obřadu, možná budete chtít investovat do kovového síta nebo furui, abyste prosili váš matcha prášek. Matcha prášek automaticky vytvoří shluky, když je vystaven vlhkosti ve vzduchu, a to může způsobit, že váš matcha čaj nebude promíchán tak rovnoměrně. Pokud opravdu chcete ze svého vytěžit maximum čaj matcha obřadu, tento další krok prosévání může znamenat velký rozdíl.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak připravit ten nejlepší čaj matcha, můžete si zde přečíst tento článek, který vás provede přípravou krok za krokem.

 

Kde získat nejlepší čajový obřad Matcha

Set pro obřadní čaj matcha - vzorník čaje matcha s miskou matcha, metličkou matcha a chashaku

Pokud hledáte tu nejlepší sadu matcha pro vytvoření vlastního čajového obřadu matcha, nehledejte nic jiného než tento balíček matcha zde. Tento balíček obsahuje 21 různých druhů čaje matcha, plus metla matcha, miska matcha a matcha lžička. S tímto balíčkem nejenže můžete vyzkoušet obrovský sortiment různých čajů matcha, ale získáte také všechny nástroje, které potřebujete k jejich správné přípravě!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4