The Ultimate Duck Shit Oolong Guide

Ze všech názvů čajů na světě, kachní hovno oolong je možná nejneobvyklejší.

V tomto článku prozkoumáme kachní shit oolong, jak chutná čaj oolong a jak to dostalo tak zvláštní jméno.

Také jej porovnáme s jinými podobnými čaji, abychom zjistili, v čem je jedinečný.

Bez dalších řečí můžeme začít. 💩 🤎

 

Co je Duck Shit Oolong?

Když přijde na kachní shit oolong, je toho hodně co rozbalovat.

Nejprve bychom měli definovat, co je čaj oolong. Čaj oolong je částečně oxidován, takže je někde mezi zeleným čajem a černým čajem a někdy s každým sdílí podobné chuťové vlastnosti. 

Nejčastěji najdete čaje oolong pocházející z Číny a Tchaj-wanu, ale najdou se i některé neuvěřitelné Japonské čaje oolong jako Čaj Miyazaki High Mountain Oolong z jižního Japonska, která má příjemnou lehkou a květinovou chuť. 

Odkud pochází Duck Shit Oolong?

Duck shit oolong je druh dancongského oolongu a oficiální název v mandarínštině je Ya Shi Xiang.

Obvykle se pěstuje v pohoří Phoenix v Guangdongu a původně se předpokládá, že byl objeven ve vesnici Ping Keng Tou.

Stejně jako u většiny čajů se jeho výroba rozšířila přesčas z původního města, které vzniklo.

Dancong oolong čaj aka Ya Shi Xiang

Dancong je kategorie čajů oolong, které sdílejí mnoho podobných vlastností. Tyto čaje se pěstují v horách WuYi ve velmi kamenité půdě bohaté na minerály.

Tyto minerály se přenášejí do listů čajovníku a opravdu je cítíte jako mravenčení na patře. 

Čaje Dancong oolong jsou často charakterizovány a odděleny na základě aroma.

Slovo pro aroma je „Xiang“ a uvidíte ho pod celým názvem většiny čajů Dancong oolong. Například Xing Ren Xiang se překládá jako „mandlové aroma“ a Zhi Lang Xiang je aroma orchideje (konkrétně orchidej Zhi Lang).  

Zajímavý je čaj jako Ya Shi Xiang, doslova kachní shit aroma oolong nebo kach shit oolong.

Zatímco ostatní druhy čajů Dancong oolong jsou pojmenovány podle věcí, které znějí příjemně jako mandle, meloun nebo orchidej, tento opravdu vyniká.

V další části prozkoumáme, proč tento čaj dostal svůj název a jak vlastně chutná.

 

Proč se tomu říká Duck Shit Oolong?

Existuje několik různých teorií (nebo legend, chcete-li), proč se čaj nazývá kachní shit oolong.

Nevábné jméno, aby to lidé nechtěli vyzkoušet

Nejpopulárnější je, že původní farmář, který čaj objevil, nechtěl, aby se tajemství dostalo ven, a tak mu dal nevábné jméno, aby ho lidé nechtěli vyzkoušet.

Pokud by tomu tak bylo, jeho strategie by se určitě nevyplatila, protože nyní se lidé po celém světě hrnou do tohoto čaje kvůli jeho neobvyklému názvu.

Původně se hnojilo z výkalů kachen

Druhá teorie je, že stejně jako u pandího čaje, který se hnojí pandími trusem, byl i kachní shit oolong původně oplodněný z kachen trusu. Kdysi to možná byla pravda, ale dnes už rozhodně ne. 

Ať už čaj získal své jméno jakkoli, nemůžeme popřít, že si získal mnoho lidí, kteří se o svět čaje zajímali, a jinak by nebyli. Samotný čaj může být také velmi lahodný, pokud si dáte dobrý!

 

Jak se vyrábí Duck Shit Oolong? 

Stejně jako většina čajů oolong se i kachní oolong vyrábí ze starších listů čajovníku. Pokud by čajový farmář produkoval prémiový zelený čaj jako Gyokuro , použili by mladší listy čajovníku, protože ty mají nejsladší chuť a nejbohatší na živiny. 

Pokud vás výroba čaje zajímá, důrazně vám doporučujeme přečíst si článek 👉 Jak se vyrábí čaj? Kompletní vysvětlení od odborníků na čaj. Tento článek pokrývá všechny základy! 

Sbírání kachních sraček oolong

Pokud jde o čaje oolong, je zde tolik zpracování, že farmář je schopen použít starší listy čajovníku a manipulovat s chutí pečlivým a pracně náročným výrobním procesem. Dále se listy položí a nechají se zavadnout. Toto je možná nejkonzistentnější výrobní fáze napříč všemi typy oolongů a snižuje celkový obsah vlhkosti bez použití intenzivního tepla.

Urychlení oxidace 

Poté jsou listy pohozeny na bambusové rohože, které listy pohmoždí a vynesou určité sloučeniny na povrch, aby zoxidovaly. Tímto způsobem je farmář schopen urychlit oxidační proces a skončit s těmito broskvovými nebo květinovými příchutěmi v čaji. 

Zastavení oxidace 

Poté, co farmář urychlil oxidační proces, je čas jej zastavit. To se provádí aplikací tepla a v případě kachního oolongu se to provádí metodou vypalování na pánvi. Po zahřátí nebudou listy dále oxidovat a mohou být podrobeny procesu pečení na dřevěném uhlí, aby měly teplejší a praženější povrch.

Listy jsou srolovány do tvaru proužku spíše než do tvaru koule a barva čaje je docela tmavý. Protože se čaj vyrábí ze starších listů čajovníku, jsou poměrně velké a zabírají v obalu poměrně dost místa.

 

Jak chutná kachní shit oolong?

Stejně jako mnoho čajů Dancong oolong má kachní oolong intenzivní mineralitu, která zatěžuje patro a může způsobit příjemné mravenčení v ústech. Tento čaj vaří průsvitný likér jantarové barvy.

Aroma má spoustu těchto květinových tónů, což je jeden z důvodů, proč někteří chtějí změnit název na aroma zimolezu oolong. 

V chuti kachního shit oolongu jsou některé z těchto sladších sušených medových nebo ovocných tónů, ale dominantní chuťové tóny se unášejí květinovým směrem.

Zpět na blog
1 z 4