Vše, co potřebujete vědět o Bancha

bancha je čaj vyrobený ze spodních listů čajovníku, a proto je mnohem levnější než jiné čaje.

Má další výhody kromě své cenovky. Má také nižší obsah kofeinu a má opravdu příjemnou jedinečnou chuť. V tomto článku si projdeme, co je to bancha, jak chutná a jak ji připravit.

Budeme také diskutovat o zdravotních výhodách čaje bancha a proč jej možná budete chtít přidat do své každodenní rutiny! 🍵🍃

Co je Bancha 番茶

Slovo bancha v japonštině obsahuje dva znaky kanji „ban“ 番 a cha „茶“, znak „cha“ jasně znamená čaj, ale znak „ban“ může mít 2 různé významy, z nichž oba mnohé vypovídají o samotném čaji.

První překlad slova bancha je „pozdní čaj“, což by dávalo smysl, protože tento čaj se sklízí později v roce, po shincha a Sencha . To by byl dobrý způsob, jak se odlišit Sencha vs bancha jako bancha se vyrábí z druhé, třetí nebo i čtvrté sklizně a vyrábí se ze starších listů čajovníku. 

Druhá definice bancha vám řekne o jiném aspektu čaje. „Ban“ může také znamenat „každodenní“, což také dává smysl, pokud jde o bancha, protože čaj bancha je mnohem levnější čaj než Sencha , takže má smysl pít každý den. Ať už si myslíte, že je skutečná definice jakákoli, tuto dichotomii je dobré mít na paměti, když se snažíte porozumět čaji bancha. Je to pozdní sběr čaje, který má být levný a dostupný lidem po celém Japonsku.

Bancha Video Vysvětlení

 

Jak vařit Bancha

Vaření čaje bancha je snadné, stačí se řídit těmito jednoduchými pokyny níže. Jediný zásadní rozdíl si všimnete při vaření Sencha vs bancha je teplota.

  • Krok 1: Přidejte 5 gramů čaje bancha do konvice na kyusu
  • Krok 2: Zalijte 150ml-200ml vody o teplotě 80 stupňů Celsia
  • Krok 3: Nechte listy nerušeně 1 minutu uležet
  • Krok 4: Nalijte si čaj do sklenice a užívejte si! Vestavěný filtr uvnitř konvice na čaj kyusu automaticky odfiltruje listy, aby neskončily ve vašem šálku
  • Krok 5: Listy můžete znovu použít 3-4krát nebo jen tak dlouho, dokud neztratí chuť. Pro každou další infuzi použijte vodu se stejnou teplotou, ale dobu louhování 20 sekund.

Jak udělat, aby bancha chutnala

Existuje 10 zlatých pravidel, která je třeba dodržovat, pokud chcete připravit perfektní Banchu nebo jakýkoli zelený čaj. Pokud se chcete o těchto pravidlech dozvědět více, doporučujeme vám přečíst si článek 👉 jak udělat zelený čaj chutný vysvětlili čajoví experti

10 zlatých pravidel, která je třeba dodržovat, pokud chcete udělat perfektní banchu:

  1. Kupte si Bancha v lepší kvalitě
  2. Používejte správné čajové nádobí
  3. Strmé Krátce
  4. Dávejte pozor na teplotu vody
  5. Buďte opatrní s ochucovacími doplňky
  6. Uvařte si Banchu za studena
  7. Vyberte si Banchu, která chutná skvěle
  8. Uvařte Banchu správným způsobem a bude chutnat
  9. Zlepšete hořkost Bancha
  10. Vyberte Banchu s nejlepší degustací

výhody čaje bancha

Pokud se chcete dozvědět více o výhodách tohoto čaje, náš tým napsal podrobný článek s názvem 👉 výhody čaje bancha. Níže ale najdete rychlé shrnutí článku s vysvětlujícím videem.

Bancha se často pije po jídle, protože se předpokládá, že pomáhá při trávení. To může souviset s vyšším obsahem minerálů ve zralejších čajových lístcích. Tuto mineralitu můžete cítit v chuti i textuře čaje, protože vyvolává mírné brnění na jazyku.

bancha je skvělý čaj pro celou rodinu. Je alkalizující, takže lehčí na žaludek, má nižší kofein a více železa. Normálně není dobré dávat malým dětem zelený čaj, ale tento čaj často pijí děti, protože má tak nízký obsah kofeinu. Můžete ho také pít později během dne, aniž byste byli celou noc vzhůru a snažili se spát.

Tuto Banchu testujeme již nějakou dobu a úžasným zjištěním je, že tuto Banchu lze namáčet až 6krát! 

Jaký je rozdíl mezi Sencha vs Bancha

Sencha je nejrozšířenějším čajem v Japonsku a bancha je druhým nejrozšířenějším. Z tohoto důvodu je přirozené zkoušet srovnání mezi nimi  Sencha vs banchaNež začneme, Rád bych vás pozval k přečtení článku 👉 Vše, co potřebujete vědět  Sencha . Objevíte všechna tajemství tohoto vynikajícího zeleného čaje. Jaký je tedy rozdíl mezi Sencha a bancha? 

Sencha a bancha pocházet ze stejné rostliny

Je běžné pro a Sencha a bancha pocházet ze stejné rostliny. Nejen stejný druh rostliny, ale stejná specifická rostlina. 

Sencha vyrábí se z první sklizně a vrchních listů

Sencha se obvykle vyrábí z první sklizně a vrchní listy se vybírají z čajovníku. Tyto listy mají tendenci produkovat jemnější a sladší čaj s mírnou svíravostí a některými z těchto travnatých vlastností.

Bancha se vyrábí ze starších listů čajovníku

Bancha se vyrábí ze starších listů čajovníku nebo z pozdějších sklizní. Tyto zralejší listy jsou tužší a dodávají čaji zemitější nebo dřevitější chuťový profil. I když není zcela nesprávné říkat, že bancha se vyrábí ze „zbytků“ listů Sencha výrobní proces, mnoho pijáků banchy to může urazit! Existuje tolik výhod čaj bancha o kterých budeme diskutovat později.

Jak chutná čaj Bancha?

Chuť začíná pěknou příchutí stromové kůry nebo dřeva v prvních 1-3 máčeních a poté se usadí do sladkého jemného čaje ve 4-6 máčeních. 200gramové balení, které prodáváme, by mělo vydržet měsíce, pokud jej namáčíte 6krát!

Má čaj bancha kofein

Čaj Bancha má výrazně méně kofeinu než Sencha . Hlavní rozdíl mezi Sencha vs bancha pokud jde o kofein, souvisí s listy, které se používají. Kofein produkuje čajovník jako ochranu proti hmyzu. Kofein může být neuvěřitelně hořký a dokonce toxický pro hmyz, takže se vytváří kolem čajového listu jako druh ochranného povlaku. 

Mladší, křehčí listy čajovníku jsou zranitelnější vůči hmyzu, takže potřebují produkovat více kofeinu, aby se bránily. To je důvod, proč se čaje vyrobené z mladších čajových lístků líbí Gyokuro , matcha a Sencha mají relativně vysoký obsah kofeinu.

Starší, zralejší listy čajovníku jsou houževnatější a méně zranitelné vůči hmyzu. To znamená, že nepotřebují produkovat tolik kofeinu, aby se chránili, a v důsledku toho čaje vyrobené ze starších listů Genmaicha , Hojicha a bancha bývají zelené čaje s nižším obsahem kofeinu.

Pokud hledáte čaj s nejnižším obsahem kofeinu v Japonsku se budete chtít podívat na čaje jako bancha, Genmaicha , kukicha a Hojicha . Jaké jsou ale čaje s nejnižším obsahem kofeinu? Pokud máte zájem zjistit odpověď, zveme vás k přečtení článku 👉 Nejnižší kofeinový čaj: od nejnižší k nejvyšší

Kde se Bancha pěstuje v Japonsku?

bancha je nejběžnějším japonským zeleným čajem po Sencha , není tedy překvapením, že se pěstuje opravdu všude. Protože čaj bancha se vyrábí z pozdějších sklizní a starších listů mnoha pěstitelů čaje, kteří produkují čaj podobný Sencha bude také vyrábět čaj bancha. Rozdíl mezi Sencha vs bancha záleží spíše na sběru a ne na samotném ošetření čajovníku, takže je lze skutečně vyrábět ze stejné rostliny

Abych odpověděl na otázku, čaj bancha se stejně jako všechny ostatní japonské zelené čaje pěstuje na jižním a středním Honšú, Šikoku a Kjúšú. Severní Honšú a Hokkaido jsou v zimě příliš chladné na to, aby čajovníky přežily, takže se na sever od Tokia opravdu moc nepěstuje.

Proces pěstování japonského zeleného čaje má mnoho různých odpovědí. To je otázka, na kterou se často ptáme, a tak jsme si řekli, že sestavíme seznam, abychom si popovídali o všech různých místech, kde japonský čaj roste. Pokud máte zájem, zveme vás k přečtení článku 👉 Kde roste japonský čaj?

kde koupit čaj bancha

Pokud hledáte nějaký japonský zelený čaj, Nio Teas je internetový obchod jako stvořený pro vás. Budujeme největší celosvětovou online prodejní plošinu pro japonské malé farmáře. A ano, prodáváme banchu 🍃

Zatímco mnoho čajů bancha postrádá komplexnost, bancha z Masudaen je skutečně výjimečná. Je tu příjemná jemná chuť popcornu, která jde dokonce ve směru a Genmaicha . Loni v létě jsme navštívili Masudaen a naučili jsme se toho tolik na farmě, v továrně a v degustační místnosti. Zdejší farmáři svůj čaj opravdu znají!

Můžete najít bancha masudaen v našem Japonský zelený čaj internetový obchod. Všimnete si, že tento čaj je docela cenově dostupný ve srovnání s jinými sypanými japonskými zelenými čaji.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 4