co je čaj shincha? šinča je čaj, na který je mnoho lidí zvědavých, a tak jsme si řekli, že napíšeme krátký článek o shincha a zároveň využijeme příležitosti podělit se o některé z čajů shincha, které jsme našli v Japonsku. Bez dalšího slova, začněme náš kompletní průvodce o Shinchovi zde 👇
Shincha Tea vysvětleno ve videu

Co je čaj Shincha?
šinča se vyrábí s použitím listů z prvního sběru sezóny. Tyto listy jsou nejmladší, nejčerstvější a jsou také známé tím, že v nich je nejvyšší koncentrace živin. Tento čaj se proslavil svou chutí a sezónností a každým rokem narůstá vzrušení.
Jaká je historie čaje Shincha?
Lidé čekali celý rok, aby byli mezi prvními, kdo vypijí čerstvé šinča sklizeň na jaře. Před použitím moderního chlazení měl čaj mnohem kratší trvanlivost, a aby byl „čerstvý“, bylo nejlepší ho koupit co nejblíže sklizni.
V dnešní době už tolik nezáleží na tom, kdy si shincha koupíte. Většina farmářů má chladírnu, kde mohou skladovat zelený čaj shincha dokud nebude připraven k prodeji. Když je čaj uchováván v těchto chladných a suchých prostředích, může si skutečně zachovat svou chuť po mnohem delší dobu.
Pokud vás zajímá historie japonského čaje, článek 👉 Historie zeleného čaje v Japonsku & Čajový obřad je stvořen pro vás!
Moderní výroba zeleného čaje Shincha

čaj shincha se nyní stal docela konkurenčním podnikem. Samozřejmě vždy probíhá soutěž o to, kdo jako první prodá novinku šinča sklizeň a existuje několik taktik, které může farmář použít ke sklizni čaj shincha dříve.
Když pěstujete čajovníky na jihu Japonska, jaro přijde dříve a mladé raší také. Když vyrosteš zelený čaj shincha na jižním ostrově Kjúšú jej můžete sklízet o 2 týdny dříve než čaj pěstovaný na hlavním ostrově Honšú. Někteří producenti čaje pěstují svůj čaj na jihu, takže jej lze rychle přepravit jako arachu a dokončit dříve.
Rané pučící kultivary
Některé kultivary čaje také produkují klíčky dříve v roce. Tyto rané pučící kultivary jako Saemidori mohou produkovat klíčky až týden před Yabukita. Yabukita je nejběžnější kultivar produkovaný v Japonsku, takže se s ním porovnávají všechny ostatní kultivary, aby se zjistilo, zda jsou „rané pučící“ nebo „pozdní pučící“. Tato týdenní výhoda se nemusí zdát moc, ale pokud jde o věci, může to znamenat velký rozdíl čaj shincha.
Jak se vyrábí čaj Shincha?
Shincha se vyrábí stejně jako jakýkoli jiný druh čaje. Nejprve se čaj sklízí někde mezi začátkem dubna a začátkem května. Vrchní klíčky čajovníku jsou vybírány tak, aby maximalizovaly chuť a živiny.
Jakmile jsou listy vybrány a nasbírány, je třeba je okamžitě zpracovat. Čajové lístky začnou postupem času přirozeně oxidovat a nakonec se z nich stane černý čaj. Protože shincha je zelený čaj, je třeba tento oxidační proces zastavit aplikací tepla. Jako většina japonských zelených čajů je toto teplo aplikováno s párou, která uzamyká travnatější a rostlinnou chuť listu a udržuje jeho zelenou barvu.
Po spaření listy procházejí procesem řízeného sušení. Čajové lístky začínají kolem 70% vlhkosti, ale pro správné vyluhování je třeba je snížit na 4-7%. Pokud je tento proces sušení proveden příliš rychle, tedy při příliš vysoké teplotě, listy se „opečou“ a ovlivní to chuť. Místo toho, šinča listy se suší pomalu v průběhu času v řadě pecí a dopravních pásů.
Těsně před čaj shincha listy jsou zcela vysušené, jsou srolovány do těchto jehličkovitých tvarů. To se provádí, když mají listy v sobě trochu vlhkosti a jsou stále poddajné. Tvary listů nejsou tak těsné jako a Gyokuro , ale spíše na úrovni a Sencha . Jakmile je dosaženo konečného tvaru, zelený čaj shincha listy se ještě jednou usuší a zabalí.
Proces pěstování japonského zeleného čaje má mnoho různých odpovědí. To je otázka, na kterou se často ptáme, a tak jsme si řekli, že sestavíme seznam, abychom si popovídali o všech různých metodách pěstování. Pokud máte zájem, zveme vás k přečtení článku 👉 jak se dělá čaj? Kompletní vysvětlení od odborníků na čaj
Jak chutná Shincha?
Příchutě z čaj shincha lze popsat jako kyselý a pikantní, ale čaj má také nějakou sladkost. Kyselost pochází z katechinů v čaji a sladké a slané chutě jsou způsobeny theaninem. Chuť čaje shincha je poměrně komplexní, s těmito jemnějšími a sladšími tóny, které bojují s těmito kyselými nebo mírně svíravými tóny. Každý doušek tohoto čaje je trochu jiný a vede k obohacujícímu chuťovému zážitku.
Jaký je rozdíl mezi čajem Shincha a Sencha pokud jsou oba stejně připravené z prvního splachovacího čaje?
S šinča, prioritou je být čerstvý a raný, zatímco jiné typy Sencha se míchají přesčas, aby se dosáhlo požadovaného chuťového profilu. Zatímco shincha může být zabalena a prodána hned, ostatní čaje potřebují čas, aby je vyhodnotil a namíchal Čajin nebo čajový mistr.
V důsledku toho a zelený čaj shincha vyrobené farmářem budou chutnat každý rok jinak, zatímco a Sencha bude chutnat víceméně stejně. Pokud chcete specifický chuťový profil, jděte na Sencha později v roce, ale pokud chcete každý rok novou sezónní chuť, zkuste nějaké zelený čaj shincha.
Ať už jste noví Sencha , nebo ho pijete už dlouho, rád bych vás pozval k přečtení článku 👉 Vše, co potřebujete vědět Sencha . Objevíte všechna tajemství tohoto vynikajícího zeleného čaje.
Kdy je k dispozici zelený čaj Shincha?
Pokud hledáte získat nejnovější sklizeň šinča, budete muset počkat do pozdního jara. Ačkoli čaj shincha se sklízí v dubnu nebo květnu, ještě nějakou dobu trvá, než se zabalí a odešle. Dobrou zprávou je, že čaj vydrží poměrně dlouho, takže si můžete snadno vychutnat loňskou úrodu, dokud nebude připravena letošní!
Jak vařit čaj Shincha
vaření piva čaj shincha je podobný jakémukoli jinému typu Sencha . Postupujte podle tohoto rychlého průvodce a budete se připravovat zelený čaj shincha jako profík během chvilky!
Návod na vaření Shincha
-
Krok 1: Přidejte 5 gramů čaj shincha do čajové konvice. K tomu doporučujeme černou konvičku kyusu
-
Krok 2: Nalijte 150 ml teplé vody o teplotě asi 160 stupňů Fahrenheita. Horká voda udělá silnější čaj, ale vytáhne více hořkosti.
-
Krok 3: Nechte čaj shincha listy nerušeně leží v konvici 1 minutu.
-
Krok 4: Nalijte svůj shincha čaj a užívejte si! Vestavěné sítko uvnitř konvice na čaj kyusu automaticky oddělí lístky, aby neskončily ve vašem šálku!
Jak připravit chutný čaj Shincha
Existuje 11 zlatých pravidel, která je třeba dodržovat, pokud si chcete připravit dokonalý čaj Shincha nebo jakýkoli zelený čaj. Pokud se chcete o těchto pravidlech dozvědět více, doporučujeme vám přečíst si článek 👉 jak udělat zelený čaj chutný vysvětlili čajoví experti.
10 zlatých pravidel, která je třeba respektovat, pokud chcete vytvořit perfektní Shincha:
- Kupte si Shincha v lepší kvalitě
- Používejte správné čajové nádobí
- Strmé Krátce
- Dávejte pozor na teplotu vody
- Buďte opatrní s ochucovacími doplňky
- Uvařte si Shinchu za studena
- Vyberte si Shinchu, která chutná skvěle
- Uvařte Shinchu správným způsobem a bude chutnat
- Zlepšete hořkost Shincha
- Vyberte si Shincha s nejlepší chutí
Dělá Shincha Hojicha Existovat?
Existuje důvod, proč shincha Hojicha neexistuje. Hojicha se běžně vyrábí ze starších listů a stonků čajovníku. S výrobou čajů, jako je shincha a, je tolik práce Gyokuro a mnoho z této práce je negováno v procesu pražení. Samozřejmě si můžete upéct vlastní shincha Hojicha doma, ale toto se nedoporučuje. Dobrý zelený čaj shincha je oslavou těchto lehce nakyslých, rostlinných chutí, které se při pražení listů mohou ztratit.

Jaké jsou výhody čaje Shincha?
Existuje dlouhý seznam výhody čaje shincha, ale můžeme přeskočit ty, které platí pro všechny ostatní druhy zelených čajů. Protože šinča se vyrábí z nejmladších klíčků čajovníku a z první sklizně, jsou jisté výhody čaje shincha které se nevztahují na jiné druhy čajů.
Živiny
V zimním období se čajovník nechá odpočívat a během této doby je schopen absorbovat živiny z půdy. Tyto živiny se pak na jaře uvolňují do prvních klíčků, které se pak používají k přípravě čaje shincha. Čajovník se pak může sklízet ještě 2-3x v průběhu roku, ale protože doba klidu není tak dlouhá, živiny jsou více zředěné.
Vyšší theanin
Mezi mnoha výhody čaje shincha mají vyšší obsah theaninu, více kofeinu a antioxidantů. Pokud opravdu chcete elektrárnu živin, měli byste jít do a čaj shincha místo čaje z druhé sklizně nebo ze starších čajových lístků.
Jaké jsou nejlepší Shincha
Shincha Asanoka Kabuse

Po Gyokuro , Kabusecha je považován za nejvyhledávanější listový čaj v Japonsku. Tento čaj je delší dobu zastíněn, snižuje hořkost a zvyšuje sladkost čaje. Tento čaj má příjemnou lehkou sladkost a dobře vyváženou chuť umami.
Nuruki Shincha

The Sencha shincha nuruki čaj pochází z jihu Japonska na ostrově Kjúšú. Shincha je jedním z nejvíce ceněných čajů v Japonsku, protože se vyrábí ze samotných vrchních listů čajovníku a je to první čaj, který se sklízí. Díky tomu je čaj nejen mimořádně kvalitní, ale je také prvním dostupným čajem z každé sklizně. Výsledkem je, že lidé v Japonsku čekají celý rok, než ochutnají tento velmi speciální čaj. Shincha od Nuruki je neuvěřitelně sladká a hladká. Likér má krásnou nefritově zelenou barvu a je docela hustý s hustým pocitem v ústech. Tento čaj se při druhém a třetím spaření promění v lehký sladký kukuřičný tón a je to opravdu lehký, sladký a příjemný čaj pro začátečníky i čajové mistry.
Kde mohu koupit zelený čaj Shincha?
Pokud hledáte nějaký japonský zelený čaj, Nio Teas je internetový obchod jako stvořený pro vás. Budujeme největší celosvětovou online prodejní plošinu pro japonské malé farmáře. A ano, prodáváme Shinchu 🍃
Počet komentářů: 2
I have been drinking green tea for many years. I have found the perfect tea for me.
Shincha tea!
I have been a green tea fan for many years.
Shincha is the tea ! I have found it!